Διαδήλωση 20-2-2012 (video), τα καλά παιδιά του ΠΑΜΕ και τα λάθη του ΚΚΕ

Η συμπεριφορά των ΜΑΤ απέναντι στο ΠΑΜΕ ήταν διαφορετική από εκείνη απέναντι σε όλους τους άλλους διαδηλωτές: Οι ΜΑΤατζήδες δεν φορούσαν κράνη, καθώς επέτρεπαν στο ΠΑΜΕ να ανηφορίσει συντεταγμένο, από την αριστερή πλευρά της πλατείας Συντάγματος, για να παρελάσει μπροστά στη Βουλή. Μόλις όμως αποχώρησε το ΠΑΜΕ, εξαιρετικά νωρίς (όπως συνηθίζει), οι ΜΑΤατζήδες φόρεσαν τα κράνη τους και σήκωσαν τις ασπίδες τους, εμποδίζοντας όλα τα άλλα μπλοκ να περάσουν από την ίδια ακριβώς διαδρομή, από όπου είχε περάσει προηγουμένως ελεύθερα το ΠΑΜΕ.  Τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν σε δύο γραμμές, μία ψηλά κοντά στη Βουλή και μία στην κάτω πλευρά του δρόμου, όπως θα δείτε στο video που τράβηξα, συμμετέχοντας στη διαδήλωση:

 • Σημείωση: Το video πέρασε από αυτόματη απόκρυψη προσώπων, μια νέα λειτουργία που προσφέρει το YouTube, αλλά όχι τέλεια στην παραγόμενη… θολοκουλτούρα! 🙂

_snapshot_01Αυτή η ξεκάθαρη εύνοια των ΜΑΤ προς το ΠΑΜΕ είναι γνωστή, εδώ και χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρειται. Άραγε, οφείλεται στο «λευκό ποινικό μητρώο» του ΠΑΜΕ (και του ΚΚΕ) στις διαδηλώσεις; Ή μήπως οφείλεται σε κάτι… χειρότερο, που… όποιος το εκστομίσει λασπώνεται σαν «αντι-κομμουνιστής»; Δεν έχω στοιχεία για τις αιτίες του φαινομένου, αλλά… μια και βγήκε το θέμα στην επιφάνεια, παραθέτω ορισμένα γενικά συμπεράσματά μου για τη στάση του ΚΚΕ:

 • Πριν πολύ καιρό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μικρότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από το ΚΚΕ (το οποίο είχε τότε τουλάχιστον διπλάσια ποσοστά από τα σημερινά) πολλοί ελπίζαμε σε μια συνεργασία των αριστερών κομμάτων, που ποτέ δεν έγινε. Αντί συνεργασίας, το ΚΚΕ είχε ξεκινήσει (ήδη από τότε) έναν λυσσαλέο πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν τον ψάξετε καλά, αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε κάποια σοβαρά «στρογγυλέματα» της δικής του πολιτικής (αν και το ΚΚΕ θεωρούσε λανθασμένη την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ περισσότερα). Δυστυχώς, εκείνη η αδιάλλακτη στάση του ΚΚΕ οδήγησε σε καταποντισμό της ελπίδας για μία αριστερή αντι-μνημονιακή συγκυβέρνηση. Θα μπορούσε όμως το  ΚΚΕ, εκείνη την εποχή, να είχε δεχτεί κάποια συνεργασία, θέτοντας δικούς του όρους, υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να τους σεβαστεί. Και αν, αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίαζε τους όρους συνεργασίας (που θα του είχε θέσει το ΚΚΕ) τότε το ΚΚΕ θα μπορούσε να αποχωρήσει από την αριστερή συγκυβέρνηση, ασκώντας το (προ-συμφωνηθέν) δικαίωμά του για βέτο.
 • Ειλικρινά δεν κατανοώ γιατί δεν έγινε μια τέτοια συμφωνία συνεργασίας, παρά μόνο με βάση εξηγήσεις που… δεν τιμούν καθόλου την  ηγεσία του ΚΚΕ (για να το πω πολύ ήπια).
 • Επιπλέον,  το ανελέητο σφυροκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ πιθανότατα προκάλεσε κι ένα είδος «αυτο-εκπληρούμενης προφητείας«, σπρώχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεξιότερα

Σε αυτές τις απόψεις, ξέρω καλά ότι δεν είμαι ο μόνος. Ξέρω ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ έχουν σκεφτεί τα ίδια, ότι πολύς κόσμος που δεν έχει την παραμικρή κακή διάθεση απέναντι στο ΚΚΕ σκέφτεται περίπου τα ίδια. Θεωρώ την ηγεσία του ΚΚΕ εντελώς αδικαιολόγητη σ’ αυτό το ζήτημα. Κανένας συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα) δεν μειώνει τις ολέθριες συνέπειες αυτού του τεράστιου λάθους του ΚΚΕ, που… είτε οφείλεται σε εντελώς λανθασμένη ανάλυση, είτε οφείλεται σε κάποιο είδος… πονηρού συμφέροντος της ηγεσίας του (για να το πω πολύ ήπια). Δυστυχώς βέβαια, μόνο το αποτέλεσμα μετράει!

Ε, δεν είναι η πρώτη φορά, που η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει τεράστια λάθη. Υπήρξαν πολλά άλλα ολέθρια ιστορικά λάθη, όπως η συμφωνία της Βάρκιζας και η μη-συμμετοχή στις εκλογές μετά τα Δεκεμβριανά, κλπ. Μόνο που… στη δική μας εποχή, η δυνατότητα του λαού να ασκήσει δριμύτατη κριτική στα λάθη του κόμματος, είναι πολλαπλάσια. Δεν είμαστε όπως οι παλιοί αγωνιστές του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ, που πίστευαν ό,τι λέει η ηγεσία τους, με ελάχιστους διαφωνούντες, τους οποίους κατακεραύνωνε το κόμμα με ιδιαίτερη σκληρότητα. Αυτά τα λάθη ανήκουν στο σταλινικό παρελθόν (είτε αρέσει ο όρος, είτε όχι) και απαιτούν μια υγιή κριτική του σταλινισμού, πολύ διαφορετική από τον χυδαίο αντι-κομμουνισμό, τον οποίο επικαλείται το κόμμα σήμερα, ρίχνοντας λάσπη στους διαφωνούντες με βάση τη λανθασμένη εξίσωση «αντι-σταλινισμός = αντι-κομμουνισμός». Αυτή τη φορά όμως, τέτοια δεν περνάνε: –Αν δεν κατανοήσει το ΚΚΕ τα λάθη του σήμερα, τότε είναι -πολύ απλά- τελειωμένο.

Δεν θα σας ζαλίσω άλλο, αφού… τα ξέρετε ήδη.

 • Ενστάσεις από οπαδούς και μέλη του ΚΚΕ δεν θα γίνουν δεκτές στα σχόλια, παρά μόνο αν έχουν κάτι χρήσιμο να πουν που προάγει το σοβαρό διάλογο και δεν βαθαίνει το διχασμό. Ειλικρινά δεν έχω ούτε όρεξη, ούτε  χρόνο για ατέλειωτες συζητήσεις και «τρολιές» πάνω στο θέμα. Αλλωστε,σύμφωνα με τον πιο σημαντικό προπαγανδιστή του ΚΚΕ στο ελληνικό διαδίκτυο, τον καθηγητή Αντώνη Μπαλασόπουλο του blog «Lenin Reloaded», δεν είμαι παρά…  «ένας αρχι-χαφιές, απόβρασμα του ιντερνετικού υποκόσμου».  Σε τέτοιες «κριτικές», περιορίζομαι να απαντήσω ως εξής: άη σιχτίρ και ΟΥΣΤ.

Διαβάστε επίσης:

1. Για τη γενική απεργία και διαδήλωση της Τετάρτης 20-2-2012:

2. Για τα λάθη του ΚΚΕ και της αριστεράς:

3. Τελευταία νέα για τη λιτότητα, τα μνημόνια και την κρίση:

4 comments

 1. Λυπάμαι, σχόλια όπως αυτό εδώ (που ΔΕΝ ελευθερώθηκε)… ΔΕΝ προάγουν τίποτε θετικό και ΔΕΝ απαντώνται.

  perastikos 22/02/2013, 15:53:

  na s rotiso kati…POSO MALAKAS ISE??

  (το σχόλιο δεν ελευθερώθηκε αλλά το αναπαρήγαγα χωρίς καμμία αλλαγή. Αν είχε ελευθερωθεί, θα είχε ενεργοποιήσει αυτόματη ελευθέρωση επόμενων σχολίων από τον ίδιο σχολιογράφο και ΔΕΝ έχω χρόνο για μαλακίες…)

  _____________________

  Ενας πιο σώφρων φιλο-ΚΚΕ σχολιαστής στο facebook έγραψε πάντως, κάτι, στο οποίο… δεν αντιλέγω:

  Klearchos:

  Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ περιφρουρεί τις διαδηλώσεις του και δεν υπάρχουν τα παρατράγουδα με τους «γνωστούς – άγνωστους»!

  Δεκτόν. Αλλά..
  ΠΟΙΟΣ εγγυάται τώρα, ότι αυτή η ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ «νομιμοφροσύνη» του ΠΑΜΕ,
  δεν θα τροφοδοτήσει κάποιους άαααλλους σκοπούς, του κατεστημένου?
  ΠΟΙΟΣ εγγυάται ότι η ηγεσία του κόμματος δεν παίρνει αποφάσεις που ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ κάποιους άλλους?

  ΠΟΙΟΣ εγγυάται ότι τα (πάντα υπάκουα) μέλη του κόμματος δεν θα υπακούσουν ακόμη και σε λάθος εντολές της ηγεσίας?
  Εδώ… ακόμη κι ο Βελουχιώτης, παρόλο που ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ το δίκιο του να μην υπακούσει στη γραμμή του κόμματος,
  παρόλ’ αυτά «Δεν αποκαταστάθηκε κομματικά», μετά θάνατον.

 2. Η διαβόητη περιφρούρηση του κκε,ειναι ένας μύθος.Όσο και σιδεράνεια περιφρούρηση να έχεις,αν η εξουσία θελήσει να σε προβοκάρει το καταφέρνει και μάλιστα σχετικά εύκολα.Απλά μια και το κκε δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο για την εξουσία αλλά μάλλον συμμαχός της,δεν χρειάζεται να του κάνουν προβοκάτσιες.Οι υγεινοί του περίπατοι μακριά απο τα γεγονότα όχι μόνον δεν ενοχλούν αλλά με την διασπαστική τακτική του βοηθάνε την εξουσία.

  • Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου, δυστυχώς (για το ΚΚΕ), διότι…
   ακόμη και σε περίπτωση που έχεις άδικο, στο ότι η περιφρούρηση «είναι ένας μύθος»,
   αποτελεί (όπως ειδαμε) κάτι ΠΟΛΥ βολικό για τις εξουσίες, ώστε να το εκμεταλλευτούν για δικούς τους λόγους.

   Πάντα ισχύει η αρχή της… θεραπείας του καραφλιάσματος (Χεχε) «ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ» (από διαφήμιση της DHI). 🙂
   Εγώ… καράφλιασα π.χ. όταν είδα κι αυτό εδώ το video:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s