ΔΥΟ επιλογές για τov ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη Μεγάλη Προδοσία των Καθηγητών

306890_172414266256269_341821605_nπηγή εικόνας: Παρατηρητήριο μνημονιακών,νεοφιλελεύθερων και άλλων ψυχάκηδων.

[ Μη διανοηθεί κανείς, πως μπορεί πια να κρυφτεί… 😉  ]

Ακούστε… φίλοι & μέλη του ΣΥΡΙΖΑ:

-Εχετε ΔΥΟ επιλογές.

 • [1] Να… κρεμάσετε ΟΛΟΥΣ τους πουλημένους σας συνδικαλιστές απ’τ’αρχίδια ,

 • [2] Nα μπείτε ΚΑΙ εσείς στη σειρά, για ακριβώς τα… ίδια[*]

ΚΑΜΜΙΑ άλλη επιλογή, δεν έχετε.

Α, και εξαφανίστε επιτέλους… το Σκουρλέτη (από προσώπου γης).

Ευχαριστώ.

(Κάπως έτσι…)
[*] μεταφορικά μιλώντας.

Χθες,  Τετάρτη 15 Μαίου, εμφανίστηκε το εξής σχόλιο στο φατσοβιβλίο:

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Οχι μόνο να στηρίξει την απεργία, αλλά να κατεβάσει κόσμο στα εξεταστικά κέντρα και να μπλοκάρει τις εξετάσεις με όλους τους τρόπους , συγχρόνως ας αποσύρει τους συνδικαλιστές του από τις πουλημένες ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ !!!

Την πρώτη φορά που είδα αυτό το σχόλιο, δεν νομίζω ότι το κατανόησα πλήρως, ούτε ήξερα όσα έγιναν λίγο αργότερα. Σήμερα όμως, είμαι στη δυσάρεστη θέση να το κατανοώ απόλυτα. Και το προσυπογράφω, έστω καθυστερημένα. Ξέρω ότι χάσαμε (έχασε ο λαός, δηλαδή) μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, λόγω της προδοσίας που διέπραξαν βολεμένοι και πουλημένοι συνδικαλιστές (πρόεδροι ΕΛΜΕ) όλων σχεδόν των κομμάτων (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, αλλά ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ -δυστυχώς). Και  τώρα πρέπει να βρούμε ΟΛΗ την αλήθεια του ΤΙ ακριβώς έγινε. Π.χ. τις αλήθειες στο  άρθρο «Η απεργία των καθηγητών πέτυχε γιατί άνοιξε καινούργιους ελπιδοφόρους δρόμους για τους αγώνες που έρχονται» (από το κίνημα «Δεν Πληρώνω»), που αντιγράφω ΟΛΟ εδώ, προσθέτοντας τονισμούς:

Η κατάληξη της απεργιακής κινητοποίησης στην εκπαίδευση με τις άθλιες μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έβαλαν την ταφόπλακα στο συνδικαλιστικό κίνημα της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης, όπως το γνωρίσαμε και λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Το αστικό κοινοβουλευτικό  μοντέλο διακυβέρνησης δεν έχασε απλά ένα υποστηρικτικό του δεκανίκι. Απαξιώθηκε μαζί και απόλυτα στη συνείδηση των εργαζόμενων, αφού πίσω από τις κομματικές συνδικαλιστικές παρατάξεις αποκαλύφθηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί με τις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς τους, ανεξάρτητα από τις προθέσεις που μπορεί να προβληθούν προκειμένου να περιορίσουν την αναπότρεπτη ζημιά που θα τους προκαλέσει αυτή η εξέλιξη.

H άθλια μεθόδευση στη συνέλευση των ΕΛΜΕ δεν έχει ανάλογο προηγούμενο: Η βάση ψηφίζει απεργία. Οι αντιπρόσωποι/πρόεδροι των ΕΛΜΕ συνέρχονται για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις. Αντί γι’ αυτό, στο παρά πέντε, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα που βγαίνουν τα φαντάσματα, οι παρατάξεις της τρικομματικής χούντας μαζί με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν ψηφοφορία με το σχιζοφρενικό (;) ερώτημα «εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για απεργία» και εισηγούνται την αναστολή της. Η βάση απουσιάζει. Οι «αντιπρόσωποι» οργιάζουν. Όχι, δεν πληρούνται, αποφασίζουν με συντριπτική πλειοψηφία!

Τέλος εποχής για την αντιπροσώπευση. Οι αγώνες που έρχονται, ή θάναι από τα κάτω, ή δεν θα γίνουν ποτέ.

Τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια με οργανωτικές δομές στο αντίποδα αυτών που λειτουργούν μέχρι σήμερα κόμματα και συνδικάτα απόδειξαν ότι μπορούν να γίνονται αγώνες χωρίς καθοδηγητές και επαγγελματίες «κινηματίες».

Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση κι όλοι οι άλλοι που εμπνεύστηκαν από τον αγώνα τους και στήριξαν τις ελπίδες τους για ανατροπές, που θάρχονταν με μαθηματική βεβαιότητα από την εκπαιδευτική μάχη, τώρα ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν για νάχουμε νικηφόρους λαϊκούς αγώνες στο μέλλον. Αυτοργάνωση, οριζόντια επικοινωνία και συντονισμό απο τα κάτω, αιρετότητα και ανακλητότητα, αμεσοδημοκρατική λειτουργία.

Η απεργία των καθηγητών πέτυχε γιατί άνοιξε καινούργιους ελπιδοφόρους δρόμους για τους αγώνες που έρχονται.  Έσπασε τις αλυσίδες, απελευθέρωσε και χειραφέτησε συνειδήσεις, διέλυσε μύθους, θα κλείσει τα φαντάσματα και τους εφιάλτες του λαϊκού κινήματος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μια νέα ελπιδοφόρα εποχή ξημερώνει.

[τέλος αυτού του άρθρου]

__________________________

Aποκλειστική φωτό έξω από το Τιτάνια, χώρο συνεδρίασης των καθηγητών (αναρχογατούλης-blog):

Επιστρατευμένοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδουν τα όπλα.

The game is over

Ας δούμε και ένα άλλο άρθρο, πολύ πιο έξω-απ’τα-δόντια:

Η ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (sufired)

Εν τω σύνολο το αστικό- καπιταλιστικό μπλοκ εξουσίας έστησε μια καλοδουλεμένη παγίδα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς που δεν μάσησαν από τις φασιστικές απειλές. Στην αρχή το ΚΚΕ έγλειψε τους φοβισμένους μικροαστούς καταγγέλλοντας την απεργία. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ το έπαιζε και κυρία και πουτάνα, στηρίζοντας και δεν στηρίζοντας την απεργία.

Στην συνέχεια το ΚΚΕ έκανε αγωνιστική ρελάνς στο κενό με την απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 14/5/2013, προτείνοντας 48ωρη πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17/5/2013. Ταυτόχρονα όμως η ΚΝΕ ζητούσε τα μέλη της να πάνε να δώσουν με το κεφάλι ψηλά εξετάσεις, συνεχίζοντας να γλείφει τις μικροαστικές αυταπάτες.

Ταυτόχρονα η ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ αδειάζουν τελείως την ΟΛΜΕ και τους καθηγητές και συντάσσονται με τον κυβερνητικό φασισμό. Το κλίμα βρώμαγε μπαρούτι και όπως ήταν φυσικό τα κρατικοδίαιτα- εργοδοτικά συνδικαλιστικά σκουλήκια επέλεξαν από νωρίς στρατόπεδο, το στρατόπεδο των αφεντικών!!!!!

Οι καθηγητές όμως επέμεναν αγωνιστικά και μαχητικά  υπερψηφίζοντας με ποσοστό 90% την απεργία. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν μπορούσαν- σχεδόν μόνοι τους- να φέρουν εις πέρας αυτή την τιτάνια μάχη. Δίπλα στους καθηγητές βρέθηκαν οι παρεμβάσεις- συσπειρώσεις εκπαιδευτικών και οι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς.

Όλα μέχρι εχτές το μεσημέρι έδειχναν πως πάμε για ταξική σύγκρουση και τότε οι παρατάξεις της  ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ(ΣΥΡΙΖΑ) στην ΟΛΜΕ έθεσαν στους προέδρους των ΕΛΜΕ ένα ερώτημα που δεν είχε τεθεί στην βάση. Αν πληρούνται οι όροι για να μπορεί να γίνει η απεργία. Ένα ανοικτό πραξικόπημα των ξεπουλημένων γραφειοκρατικών ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ(ΣΥΡΙΖΑ). Και όπως ήταν φυσικό ύστερα από αυτό το πραξικόπημα αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς τα λευκά στο προβοκατόρικο ερώτημα μετρήθηκαν ως άκυρα.

Και καλά από την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε. Οι ευθύνες όμως του ΠΑΜΕ αλλά σε αυτή την φάση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Μια λέξη ταιριάζει για την περίσταση: Βάρκιζα, μια νέα Βάρκιζα μιας αιώνιας τζανετακικής αριστεράς.

Ε μετά από αυτό το ανοικτό ξεπούλημα, μετά από αυτή την ανοικτή προδοσία, ελπίζω τα ποσοστά του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ  να πάρουν τα πάνω τους, να έπεισε τις κυρίαρχες ελίτ καθώς και τους νοικοκυραίους- βεβαίως, βεβαίως πως είναι μια υπεύθυνη πολιτική- συστημική- δύναμη, που θα αναλάβει την διακυβέρνηση αυτής της χώρας.

Περιμένοντας η φασιστική διακυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση. Μια αριστερή κυβέρνηση που θα ρωτά τον ελληνικό  λαό αν αποδέχεται τους εκβιασμούς των δανειστών, ξεπουλώντας την μετά, όπως ξεπούλησε τον αγώνα των καθηγητών, προτού ακόμη αυτός αρχίσει.

Σίγουρα ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα για του τι είδους συνδικαλισμό και εργατικό κίνημα χρειαζόμαστε και το ξεπούλημα της ΠΑΣΚΕ  -ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ(ΣΥΡΙΖΑ)  στην ΟΛΜΕ πρέπει να ανοίξει ένα μεγάλο διάλογο. Οι δεκάδες χιλιάδες καθηγητών  δεν πρέπει να πάνε στις εξετάσεις με σκυμμένο το κεφάλι μα με το κεφάλι ψηλά. Προδόθηκαν προτού ακόμη δώσουν την μάχη και για αυτό το λόγο πρέπει να πετάξουν τις συγκεκριμένες πλειοψηφίες της ΟΛΜΕ στα σκυλόψαρα.

Χρειαζόμαστε ένα νέο εργατικό κίνημα με νέες οριζόντιες δομές που θα συμπεριλαμβάνει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ένα εργατικό κίνημα γενικών συνελεύσεων με τυπικό ή διεκπεραιωτικό  το ρόλο των διοικητικών συμβουλίων και των ομοσπονδιών. Ένα εργατικό κίνημα πέρα από τον συντεχνιασμό, τον κρατισμό και τον κομματισμό. Ένα εργατικό κίνημα που δεν θα παζαρεύει πόσα θα χάσει, εξάλλου σε λιγάκι θα τα έχει χάσει όλα. Ένα εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί το σύνολο του πλούτου που παράγει. Παίρνοντας στα χέρια του την παραγωγή ή την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο αφορά τους  καθηγητές. Διαμορφώνοντας συνθήκες που θα έχει το πρώτο λόγο στο σύνολο της παραγωγικής- με μια πιο ευρεία-άνοια διαδικασίας.

Αλλά πάνω από όλα χρειαζόμαστε μια ισχυρή μαζική αντικαπιταλιστική- επαναστατική αριστερά. Που θα διεκδικεί η ηγεμονία στις πλατιές λαϊκές μάζες, που θα αγωνίζεται με όλο τον κόσμο του αγώνα στο μαζικό κίνημα, που θα επιδιώκει ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο με όλη την αριστερά και την αντιεξουσία, μα που θα τους αφήνει πίσω όταν στα δύσκολα θυμούνται την Βάρκιζα και τον Τζανετάκη. Όταν μετατρέπονται στην  αριστερά των νοικοκυραίων για να    μετατραπούν σε εναλλακτικούς διαχειριστές του συστήματος.

Κατά συνέπεια- επ’ ουδενί λόγω- η αντικαπιταλιστική- επαναστατική αριστερά  δεν θα πρέπει να χάσει την οργανωτική της αυτοτέλεια και δυναμική. Αλλιώς από δύναμη επαναστατικής μεταβολής μετατρέπονται σε αποκούμπι του αριστερού μικροαστικού  ρεφορμισμού. Αλήθεια μετά την ανοικτή προδοσία της  Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μετά την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνουν οι αντικαπιταλιστικές συνιστώσες του;;;

Όσο αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή την συγκυρία θα  συνιστά αντεπαναστατική προδοσία κάθε πολιτική λογική που θα επιδιώκει την πολιτική ενότητα με την ξεφτιλισμένη κοινοβουλευτική ρεφορμιστική αριστερά που δεν στήριξε σε καμια φάση τον αγώνα των καθηγητών.

______ τέλος άρθρου ______

 • Διαφωνώ μόνο με την τελευταία του παράγραφο.
 • Η λογική της διχόνοιας είναι πάντα λάθος.
 • Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να υπάρχει μηδενική ανοχή στο ψέμα και στην απόκρυψη οποιασδήποτε αλήθειας! (Αλλά γι’ αυτά τα θέματα θα τα πούμε άλλη φορά)

(ερευνώ, μαζεύω στοιχεία και θα επανέλθω…)

Στο μεταξύ, δείτε επίσης,


Enhanced by Zemanta

2 comments

 1. (από την προσωπική σελίδα του πανεπιστημιακού Στάθη Κουβελάκη στο facebook)

  Stathis Kouvelakis
  Για τη «χαμένη άνοιξη» της εκπαίδευσης

  Δεν νομίζω να υπάρχει αριστερός (και όχι μόνο) που να μην έχει αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του προβληματισμού και της αγωνίας του το θέμα της απεργίας των καθηγητών και της τραυματικής για το συνδικαλιστικό κίνημα και για τον κόσμο της εργασίας γενικότερα έκβασής της.
  Εντονα τα ερωτηματικά, για να το πω απαλά, για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, αλλά ειδικότερα του Σύριζα, στην ΟΛΜΕ.
  Μετά από τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα θα περίμενε κανείς εξηγήσεις, εκτιμήσεις, ένα σκεπτικό τέλος πάντων να κυκλοφορεί παντού. Πηγαίνει λοιπόν (είμαι και μακρυά) στην ιστοσελίδα του Left.gr. Ενα ψιλομπαγιάτικο ρεπορτάζ που λέει, στεγνά και τηλεγραφικά, ότι οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποφάσισαν κλπ. κλπ. Από κάτω φιγουράρουν ακόμη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στις διάφορες ΕΛΜΕ.
  Πηγαίνω στην ιστοσελίδα της Αυγής. Πρωτοσέλιδο για τη ΔΕΗ (!) και μετά ανακοίνωση για «νομοθετική πρωτοβουλία του Σύριζα για την άρση της επιστράτευσης» (σώπα καλέ! χέστηκε η φοράδα στ’αλώνι!). Εξήγηση, προβληματισμός, ρεπορτάζ έστω για το τι έκαναν οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ (και γιατί έπραξαν όπως έπραξαν), τίποτε.
  Α ναι, μην το ξεχάσω: σε περίοπτη θέση επίσης η νέα δημοσκόπηση της Public Issue που δείχνει το Σύριζα να προπορεύεται κατά 1% τη ΝΔ (αν θυμάμαι καλά η προηγούμενη τον έβαζε 2,5% μπροστά, αλλά δεν το λέει αυτό η Αυγή) και ότι η μισή περίπου κοινή γνώμη έχει πλέον αρνητική γνώμη για ΕΕ και για ευρώ (αυτό ΔΕΝ το αναφέρει ΚΑΝ η Αυγή).
  Συμπέρασμα: προφανώς υπάρχει μια παγωμάρα. Αλλά που αντιμετωπίζεται με τη γνωστή τακτική της στρουθοκαμήλου. Και που νομίζω ότι προσβάλλει βάναυσα την νοημοσύνη του κόσμου που αισθάνεται να έχει υποστεί αυτή τη στιγμή ένα συντριπτικό πλήγμα.
  Υπάρχουν ευθύνες γι αυτό, και όσοι νομίζουν ότι θα τη γλυτώσουν έτσι εύκολα, σφυρίζοντας αδιάφορα και πετώντας στα μούτρα του κόσμου κάποια δημοσκόπηση (κι αυτή μάλιστα κουτσουρεμένη κατά πως μας βολεύει) πλανώνται πλάνην οικτράν. Και δεν θα αργήσουν να το καταλάβουν. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η ζημιά θα έχει γίνει.

  Λονδίνο, 17 Μάη 2013

 2. […] Η ιδέα ενός ποστ που θα περιέχει χρήσιμες και εποικοδομητικές κριτικές στον ΣΥΡΙΖΑ μου ήρθε πριν λίγη ώρα. ΔΕΝ συμπεριέλαβα, εδώ, δικά μου άρθρα(!) για… ευνόητους λόγους (ξυρίζομαι τακτικά και… δεν έχω γένια να ευλογώ). Αν χρειαστεί, γράφω κι άλλα, δεν χρειάζομαι ποστ που να προωθούν όσα… ήδη γράφω, έτσι κι αλλοιώς. Ενδεικτικά, (αν επιμένετε) δείτε π.χ. ΑΥΤΟ ΕΔΩ. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s