Εξώφυλλο Libération: International Outrage against the shutdown of #ERT Greek State TV

(κλικ για μεγέθυνση) Libération, 13 June 2013
(κλικ για μεγέθυνση) Libération, 13 June 2013

Credits: http://www.liberation.fr

[Video] Greek Riot-Police-thugs destroying public TV’s transmitters, in order to stifle Free Speech in Greece:

Εισβολή στο Κέντρο Εκπομπής Σήματος της ΕΡΤ στο Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2013: Πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ με πλήρεις εξαρτύσεις και εργαλεία κοπής μετάλλων και παραβίασης χτισμάτων εισέβαλαν στο Κέντρο Εκπομπής Σήματος της ΕΡΤ στο Χορτιάτης της Θεσσαλονίκης και απώθησαν τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο σημείο — Κόπηκε το σήμα της ΕΤ3 μετά την επέμβαση. Oι δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν εισβολή στο πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη, λίγο πριν τις 10.00 και έριξαν το σήμα της ΕΤ-3 απομακρύνοντας τους εργαζομένους που βρισκόταν στο σημείο ως ομάδα περιφρούρησης.
Οι εργαζόμενοι δεν αναφέρουν συλλήψεις και προσαγωγές μέχρι αυτή τη στιγμή. Κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το κτίριο της ΕΤ3 στη Λ.Στρατού και κάποιες από τις εισόδους είναι αποκλεισμένες από διμοιρίες.
Οι εργαζόμενοι καλούν τον κόσμο να βρεθεί στο πλευρό τους, ενώ δηλώνουν πως υπάρχει ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η κεντρική είσοδος του κτιρίου.

Related posts:

Κυβερνητική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή βλέπει ο Μπαλτάκος
Κυβερνητική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή βλέπει ο Μπαλτάκος

In solidarity to Greek public TV, a news-bulletin in Greek appeared on French TV channel «Arte»:

Published on Jun 12, 2013

http://www.arte.tv/artejournal
Solidaire de la radio-télévision publique grecque ERT, dont la diffusion a été brutalement interrompue, ARTE Journal sera exceptionnellement diffusé en version grecque, ce soir à 19h45 sur cette page.


Who turned off the TV?

IN THE FRENCH PAPERS – 13/06/13: French papers react to the Greek government’s decision to shut down the state broadcaster ERT. Libération and l’Humanité say the government didn’t act democratically, while Le Figaro wonders if this could be the straw that broke the camel’s back


Greece: the government’s dangerous acrobatics
IN THE PAPERS INTERNATIONAL – 13/06/13: The Greek government shuts down state broadcaster ERT, Erdogan’s crackdown on anti-government protests could strike a blow to Turkey’s efforts to revive EU membership talks and Istabul’s bid for 2020 Olympic Games and China Daily gives its two cents about the Prism surveillance program.

UPDATE 1:

Όταν ακούω «κουλτούρα», τραβάω πιστόλι  (Ανανδρανιστάκης Γ.)

Τι είναι η ΕΡΤ; Είναι η «Έβδομη Σφραγίδα» του Μπέργκμαν, «Ο Λόγος» του Ντράγερ, «Η λευκή κορδέλα» του Χάνεκε, «Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Φασμπίντερ, «Το διάφανο δέρμα» του Ρίντλει, «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» των Κοέν, η «Κάλπικη Λίρα» του Τζαβέλα, «Ο Θίασος» του Αγγελόπουλου.

Είναι το Θέατρο της Δευτέρας, οι δεκάδες παραστάσεις που βλέπαμε παιδιά, τα μαγικά βράδια που πρωτοσυναντηθήκαμε με τον Στρίνμπεργκ, τον Ίψεν, τον Μίλερ, τον Ουίλιαμς, τον Καμπανέλη, τον Κεχαΐδη, τον Διαλεγμένο. Είναι το «Εκείνος κι εκείνος» με τον Μιχαλακόπουλο και τον Διαμαντόπουλο, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο Συμβολαιογράφος», «Η Αστροφεγγιά», «Η Αναδυομένη», «Ο Πύργος του Ντάουντον».

Είναι η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, οι όπερες, τα άσματα του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Μικρούτσικου, του Σαββόπουλου, του Τσιτσάνη, του Μάρκου, του Ξυδάκη. Είναι το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου, τα Σχόλια του Τρίτου, η θρυλική Λιλιπούπολη λαέ της Λιλιπούπολης σήκωσε πια παντιέρα, με τον Χαρχούδα δήμαρχο, δεν βλέπεις άσπρη μέρα.

Είναι όλα αυτά που μισούν οι Σαμαράδες, οι Φαήλοι, οι Κεδίκογλου, οι Βορίδηδες και οι Λαζαρίδηδες. Ένας κόσμος ξένος και εχθρικός, γεμάτος επικίνδυνα άνθη, που αν κατά τύχη τα μυρίσουν, θα μεταμορφωθούν αυθωρεί σε Κοκκινοσκουφίτσες. Προς θεού, μακριά από εμάς το κόκκινο, θα μας περάσουν για κομμουνιστάς! Ο κόσμος τους είναι ο Παναγιώταρος που γκαρίζει «έξω οι πούστηδες από το Χυτήριο» και οι θεούσες που μουντζώνουν τον «Τελευταίο Πειρασμό» του Καζαντζάκη και του Σκορσέζε.

Αυτόν τον κόσμο τον μισούν και τον φοβούνται. Γι΄ αυτό κλείνουν την ΕΡΤ, γι’ αυτό προσπαθούν να τη φέρουν στα μέτρα τους. Για να μη μολυνθούν οι ψηφοφόροι τους από την κουλτούρα – τα έλεγε κι ο Γκέμπελς: «όταν ακούω κουλτούρα, τραβάω το πιστόλι μου!». Αυτοί δεν τραβάνε πιστόλι, προς το παρόν τουλάχιστον, τραβάνε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Όταν λένε ότι η ΕΡΤ έχει γεμίσει με αριστερούς, εννοούν ότι έχει γεμίσει με ανθρώπους της τέχνης, με επικίνδυνους κουλτουριάρηδες.Αυτούς θέλουν να διώξουν, αυτούς φοβούνται, φοβούνται τον παραγωγό του Τρίτου, που εκεί στα καλά καθούμενα μπορεί να πετάξει έναν Σοπέν, να περνάει από κάτω ο Φαήλος και να τον βρει κατακέφαλα. Μόνο ο Σοπέν τον Φαήλο τον σωπαίν’.

Φοβούνται τον παραγωγό του Δεύτερου, που μπορεί να παίξει «τα παιδιά κάτω στον κάμπο κοροϊδεύουν τους αστούς/ πετσοκόβουν τα κεφάλια από εχθρούς κι από δικούς» και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από αίμα.

Ο Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι η νέα ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ, θα διοικείται από επιτροπή σοφών.

Αν είστε σοφός,μη σπεύσετε να βάλετε υποψηφιότητα, η θέση του προέδρου έχει δοθεί αυτοδικαίως στον Στυλιανό Πατακό.

Μικρή διόρθωση: Η ρήση για «κουλτούρα»και «πιστόλι» ανήκει στον ναζί Hanns Johst. Λανθασμένα αποδίδεται στον Γκέμπελς. http://en.wikipedia.org/wiki/Hanns_Johst#Schlagetr

«…When the Nazis achieved power in 1933, Johst wrote the play Schlageter, an expression of Nazi ideology performed on Hitler’s 44th birthday, April 20, 1933 to celebrate his victory. It was a heroic biography of the proto-Nazi martyr Albert Leo Schlageter. The famous line «when I hear the word culture, I reach for my gun«, often associated with Nazi leaders, derives from this play. The actual original line from the play is slightly different: «Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!» «Whenever I hear of culture… I release the safety catch of my Browning!» (Act 1, Scene 1). It is spoken by another character in conversation with the young Schlageter. In the scene Schlageter and his wartime comrade Friedrich Thiemann are studying for a college examination, but then start disputing whether it is worthwhile doing so when the nation is not free. Thiemann argues he would prefer to fight than to study

UPDATE 2:

ΕΡΤ: Την κλείνει η κυβέρνηση, να την πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και η κοινωνία

Η αναγγελία του κλεισίματος της ΕΡΤ δεν μας βρήκε απροετοίμαστους. Το αυταρχικό κράτος εξαπολύει εδώ και καιρό την επίθεση του σε όλο και πιο διευρυμένα κομμάτια του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας. Ο εξοργιστικός παραλογισμός της εξαγγελίας του κλεισίματος από το στόμα του διορισμένου δικοικητή της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την «ανακάλυψη» 1600 μπουκαλιών στη βίλα Αμαλία, και από την επίταξη των εργαζομένων στο μετρό, τα λιμάνια και την εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή προσπάθεια καταστολής όλων των μέσων εναλλακτικής ενημέρωσης και των φωνών αμφισβήτησης. Έρχεται μόνο να μας φέρει αντιμέτωπους με το αδιανόητο.

Η φίμωση εκατοντάδων παραγωγών και δημοσιογράφων και η απόλυση χιλιάδων τεχνικών, με γελοία επιχειρήματα περί «τεμπέληδων» δημοσίων υπαλλήλων και «σπάταλων δημοσίων οργανισμών» δεν πείθει κανένα. Η προσπάθεια να βγεί αλώβητος όλος ο συρφετός των κομματικοκρατούμενων διοικήσεων, που χρησιμοποίησαν την ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια ως κομματικό και κρατικό φερέφωνο, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση, αυτή η ακροδεξιά ομήγυρη, βρήκε σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια τη νεοναζιστική συμμορία.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες της ΕΡΤ και στον αγώνα τους να μην σιωπήσει. Στηρίζουμε την κατάληψη του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής και τις καταλήψεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους εργαζομένους.

Συμμετέχουμε στον αγώνα για μια δημόσια (ούτε κρατική, ούτε ιδιωτική) και ελεύθερη ΕΡΤ, στα χέρια των εργαζομένων και υπό κοινωνικό έλεγχο. Για μια δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση στην οποία η διαχείριση και ο έλεγχος θα γίνεται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αναδεικνύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα που η πληροφόρηση και η ψυχαγωγία μπορεί να έχει. Επιδιώκουμε όχι την «αξιοποίηση» αλλά την ελεύθερη πρόσβαση στο αρχείο της, κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας, για όλους και όλες.

Η προσπάθεια φίμωσης της ΕΡΤ, έρχεται να σβήσει και την τελευταία αυταπάτη.

Όπως είπαν και οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ, αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς!

Κατάληψη – Αυτοδιαχείριση – Αυτοοργάνωση

Συλλογικότητα της εργατικής εφημερίδας Δράση

10 comments

 1. Σπύρος Σούρλας:

  Η Χρυσαυγίτισσα Σωτη σε άλλο ένα φασιστικό κείμενο,
  όπου φτάνει στο σημείο να λέει πως οι ξένοι ανταποκριτές παρασύρονται απο τις εικόνες στην Ελλάδα.
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ..

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=25215

  ______________________

  Δείτε και ΠΩΣ τα παρουσιάζουν
  (με ομορφα… λόγια, που είναι άκρως παραπλανητικά αν τα αναλύσουμε ένα-ένα) σε ‘non-paper’ της κυβέρνησης
  http://realdiafaneia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_12.html

  Γνώριζαν Κουβέλης,Βενιζέλος, για το κλείσιμο της ΕΡΤ!
  Με non paper διακινούνται κυβερνητικές απαντήσεις για την ΕΡΤ…

  UPDATE: http://www.avgi.gr/article/454634/enteka-fraseis-tou-simou-kedikoglou-11-psemata-gia-tin-ert
  Έντεκα φράσεις του Σιμου Κεδίκογλου – 11 ψεματα για την ΕΡΤ

  Στην πραγματικότητα, ΟΛΗ η διαφθορά και η διαπλοκή στην ΕΡΤ οφειλόταν στην ΙΔΙΑ την κυβέρνηση,
  την τωρινή, τη μνημονιακή κυβέρνηση του 2011 και άλλες προηγούμενες. Π.χ.

  http://realdiafaneia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_13.html
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Να ποιοι απομυζούσαν την ΕΡΤ!

  ΕΡΤ40.000 ευρώ πλήρωσε η ΕΡΤ για τα κυκλώματα κάλυψης του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα.
  Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στοίχισε η παραγωγή της εκπομπής της «δημοσιογράφου» Σαλαγκούδη.
  Εκαντοντάδες αθρόες προσλήψεις υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για δημοσιογράφους που ούτε καν πάταγαν στην ΕΡΤ και την ίδια ώρα ήταν τριπλοθεσίτες και πενταπλοθεσίτες…

  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231077652
  (9,8 εκατομμύρα κόστισε ενίσχυση του αρχείου της ΕΡΤ με κονδύλια ΕΣΠΑ το 2011)
  ενώ 2,25 εκατομμύρια κόστισε το αρχείο της ΕΡΤ αρχικά:
  http://malvumaldit.wordpress.com/2009/06/25/ert-archives-gr-200-hours-video-digitization-and-archiving-at-2-25-m-euros/

  Συμπέρασμα: 2,25 εκατομμύρια ευρώ, για 204 ώρες βίντεο και 1000 φωτογραφίες!
  κάτι παραπάνω απο 11.000 ευρώ η ώρα το βίντεο, δώρο και 3 φωτογραφίες…

  Περαστικά μας, σε όλους όσους χαιρέτησαν το πρωτοποριακό έργο, και μαλώναμε για τα φορμά, την ανοιχτή πρόσβαση, και άλλα χαζά…

  Πούστε, μάγκες! Καλοφάγωτα!!!

  ______________________

  http://tvxs.gr/node/131387
  Το ΥΠΟΙΚ απειλεί με κυρώσεις σταθμούς που αναμεταδίδουν ΕΡΤ

  Με κυρώσεις απειλεί το υπ. Οικονομικών τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν το σήμα της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα μέσω email, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει στους αρμόδιους φορείς ότι τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών) που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ’ αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

  (Η απαγόρευση αναμετάδοσης αποκαλύπτει ότι ενοχλεί ο ΛΟΓΟΣ και η ΑΠΟΨΗ, όχι η διαφθορά ή το κόστος της ΕΡΤ.
  Λέω το αυτονόητο, αλλά… για ξένους παρατηρητές σημαντικό).

  _____________________

 2. »Η μάχη της ΕΡΤ είναι, λοιπόν, μια κεντρική πολιτική μάχη. Όχι για την άνευ όρων υπεράσπιση ενός μοντέλου λειτουργίας που φέρει την υπογραφή της τρικομματικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων (εξ ου και δεν αποτελεί “έκτακτη περίπτωση” για να αντιμετωπιστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου). Αλλά για την υπεράσπιση μιας τηλεόρασης και ενός ραδιοφώνου που δεν λειτουργούσαν παντού και πάντα ως φερέρωνα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό είναι που αποσιωπούν -και που δεν αντέχουν- οι πάσης φύσεως αγανακτισμένοι φορολογούμενοι, που τα τελευταία χρόνια οδύρονται για τα τέλη στην ΕΡΤ. Δεν αντέχουν ότι η ΕΡΤ που έφτιαξαν (παρά τα κουσούρια και παρά την τάση το κρατικό να καταβροχθίζει το δημόσιο), συνέχισε μέχρι σήμερα να αφαιρεί μέρος της πίτας από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της: προβάλλοντας την καλή ταινία και το καλό τραγούδι, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα και την κριτική όσον αφορά τις ενημερωτικές εκπομπές, διασώζοντας ένα σημαντικό μέρος της συλλογικής μνήμης και αναδεικνύοντας την πολιτιστική δημιουργία με κριτήρια πέραν της κερδοφορίας.

  Το σφράγισμα της ΕΡΤ από μια διαρκώς εμπόλεμη Δεξιά δεν είναι έκπληξη: μιλάμε πάντα για μια κυβέρνηση που διάλεξε για διευθυντή ειδήσεων τον Αιμίλιο Λιάτσο, και νομίζει πως μπορεί να κυβερνά εσαεί κατασκευάζοντας success stories διά των φιλικών ΜΜΕ. Όμως, στα χρόνια της τηλεδημοκρατίας, η επίθεση στη δημόσια τηλεόραση συνοψίζει τους δεκάδες λόγους -οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς- για να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση. Το γάντι σηκώθηκε, το κυβερνάν διά της πυγμής, ως άλλος Ερντογάν, έχει ρίσκο και δεν είναι δωρεάν. Τα περιθώρια για προσχηματικές διαφοροποιήσεις εξαντλήθηκαν για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που γνώριζαν και δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση Σαμαρά. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν -και είναι αυτή η αντιστροφή που δίνει νόημα στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις: πλέον δεν είναι μόνο η Αθήνα που κοιτάζει προς την πλατεία Ταξίμ. »

  http://rednotebook.gr/details.php?id=9747

 3. Η μεγάλη πλάκα (ίσως και μεγάλη κατάντια, δεν είμαι σίγουρος) είναι ότι μεγαλύτερη αντίδραση υπάρχει από τα ξένα μέσα. Δεν ξέρω πόσοι πήραν χαμπάρι προχθές τι έκανε το ΜΕΓΚΑ: όταν τελείωσε η στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ στις 1 το βράδυ, 1:01 έβγαλαν έκτακτο δελτίο. Να γελάει ο κόσμος. Κάνε πάντως και μια επικαιροποίηση με την διαμαρτυρία της νουδού ότι η απεργία της ΕΣΗΕΑ φιμώνει την κυβέρνηση, δεν είναι να χάνονται στο έρεβος του προφορικού λόγου τέτοια μαργαριτάρια! :Ρ

  • Ω ναι, αυτό το τελευταίο ότι η απεργία «φιμώνει την κυβέρνηση» θα το φέρω με λινκ σύντομα…

   Στο μεταξύ, ΜΟΝΟ 33 άτομα (μέχρι στιγμής) είδαν το εξής βίντεο από τη σημερινή συγκέντρωση (καθόλου μικρή)

 4. Εμείς ακούμε και βλέπουμε την παράνομη εκπομπή (και διωκόμενη, όπως διαβάζουμε στα σχόλια πιο πάνω) της ΕΡΤ, από που λέτε;;;

  Από το domain του «νέου τηλεοπτικού φορέα», χεχεχεχε 🙂

  http://nerit.gr/

  Δεν φρόντισαν να το κατοχυρώσουν οι κρετίνοι και είναι και γ*μ* τις φάσεις, να μπαίνει ο άλλος και να βλέπε την παλιά καλή ΕΡΤ 🙂

  • Βασιλική με πρόλαβες (Χα χα χα)…
   🙂
   Είχα ειδοποιηθεί από ένα mail για το εν λόγω… χακευμένο σάητ, αλλά δεν πρόλαβα με screen-grabber να το σώσω και να το φέρω σαν Update!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s