Video-Σάτιρα Στουρνάρα-Μπουμπούκου με Εικονικούς Ηθοποιούς και οι 5 Νόμοι της Ηλιθιότητας

Το πρώτο video αυτής της ανάρτησης είναι ένα πείραμα εμπλουτισμού πραγματικής είδησης με εικονικούς ηθοποιούς. Είναι πολύ μικρότερης διάρκειας από το αρχικό video (της συνέντευξης Στουρνάρα στο Bloomberg, που τον έκανε ρεζίλι διεθνώς) και  δείχνει μόνο τα πιο απολαυστικά στιγμιότυπα. Βέβαια, εικονικούς ηθοποιούς έχω ξανα-χρησιμοποιήσει, αλλά είναι η πρώτη φορά που εικονικός ηθοποιός αντικαθιστά πραγματικό πρόσωπο μέσα σε μία πραγματική συνέντευξη. Είχα ανεβάσει το video στο Youtube πριν αρκετές μέρες και η συνέντευξη είναι λίγο παλιά, αλλά νομίζω ότι αξίζει να δείτε το video (αν μη τι άλλο, για τις νέες τεχνικές δυνατότητες στην κριτική και τη σάτιρα  που ενσωματώνει):


Για τον Γιάννη Στουρνάρα έχει γραφτεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, στο άρθρο Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας* είναι παγκόσμιοι (που νομίζω αξίζει να διαβαστεί με πολλή προσοχή). Το άρθρο βασίστηκε «στο μικρό βιβλιαράκι του Carlo Cipolla,,το «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας«. Οι πρώτοι δύο «νόμοι της ηλιθιότητας» είναι οι εξής:

  • Νόμος 1ος: Πάντα και νομοτελειακά, όλοι υποτιμούν (ΣτΣ υπο-εκτιμούν;) τον αριθμό των ηλιθίων σε μία κοινωνία.
  • Νόμος 2ος: Η πιθανοτητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου.
που αφορά τον Στουρνάρα:

Ο κατ’ όνομα, τεχνοκράτης

 
Μπορεί ένας τεχνοκράτης να είναι ηλίθιος; Αν αμφιβάλλετε, τσάμπα διαβάζετε τόση ώρα αφού ξεχάσατε ήδη το δεύτερο βασικό νόμο της ανθρώπινης ηλιθιότητας του Cipolla. Το unfair εδώ, είναι δικό μου και είναι το ότι προτρέχω να χαρακτηρίσω κάποιον πριν τον εξετάσω σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο C. Cipolla και που αποτελούν αντικείμενο του κειμένου μου.
 
Φυσικά μιλάμε για τον Στουρνάρα, τον φίλο του Σημίτη, τον αποτυχημένο διοικητή της Εμπορικής, τον ακόμα πιο αποτυχημένο στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του στο ΙΟΒΕ, τον τόσο αποτυχημένο που άξιζε να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου οικονομικών μίας χώρας χωρίς οικονομία. Και βέβαια βρέθηκε και ο κατάλληλος να του τα δώσει. Ο ακόμα πιο αποτυχημένος, θαυμαστής του αποτυχημένου.
 
Ας δούμε λοιπόν που τοποθετείται ο -τεχνοκράτης και όχι πολιτικός κατά δήλωση του- Στουρνάρας, από έναν πράγματι, σοβαρό πολιτικό επιστήμονα , όπως ο C. Cipolla.
 
Πράξη Πρώτη:
Εφαρμόζει την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική από εποχής Καραμανλή του 61. Η κοινωνία είναι απέναντι του. Ο λαός νοιώθει αυτό το δουλοπρεπές ανδράριο να του σφίγγει τη θηλιά γιατί έτσι θα ικανοποιηθεί το αφεντικό του, ο W.Scheuble. Και ο Στουρνάρας το αισθάνεται ως υποχρέωση. Πρέπει να το κάνει και το κάνει. Προκαλεί ζημιά σε έναν πληθυσμό (εξαιρούνται οι πλούσιοι) ενώ ο ίδιος το αντιλαμβάνεται ως όφελος δικό του γιατί ανεβαίνει στην εκτίμηση του Scheuble. Μοιάζει με εκείνους τους στρατηγούς που οδηγούν στρατιώτες σε μάχες – σφαγές με χιλιάδες νεκρούς για να κερδίσουν οι ίδιοι ένα …μετάλλιο. Ο Στουρνάρας από αυτό και μόνο δεν συγκαταλέγεται στο τεταρτημόριο Η. Πιστεύει πως κερδίζει από την απώλεια ενός λαού.
 
Ένας κλέφτης που σου κλέβει 100 ευρώ, σε ζημιώνει 100 ευρώ αλλά οφελείται 100 ευρώ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τον απόλυτο κακοποιό. Τον ιδανικό κακοποιό. Η ζημιά του άλλου είναι ανεστραμμένο όφελος του κακοποιού. Αυτός οι κακοποιός, αυτός ο κλέφτης ανήκει ακριβώς στη διχοτόμο του τεταρτημορίου Κ. Απέχει από τον Ηλίθιο ακριβώς όσο απέχει από τον Ευφυή. Είναι ο απόλυτος κακοποιός.  Η διαφορά με τον Στουρνάρα (και με τον στρατηγό που οδηγεί στρατούς στο θάνατο κυνηγώντας το προσωπικό το όφελος σε χίμαιρες) είναι πως αυτοί οι δύο ανήκουν στο όριο μεταξύ Ηλίθιου και Κακοποιού γιατί είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να μη καταλαβαίνουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν και πως το επιδιωκόμενο από αυτούς όφελος είναι μηδαμινό μπροστά της. Είναι μάλιστα ακόμα πιο οριακοί χαρακτηρες, τόσο που ξεφεύγουν από τον ηλίθιο κακοποιό και μπαίνουν πια στο χώρο του εγκληματικά ηλίθιου.
 
Αν ήταν απλά κακοποιός, αυτό θα σήμαινε πως θα έχει και προσωπικά οφέλη αντίστοιχα της ζημίας που προκαλεί. Αν συμβαινει κάτι τέτοιο (ο Καμμένος ας πούμε για κάτι ανάλογο κατηγορεί το ΓΑΠόσογο) αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί στις αρμόδιες αίθουσες και να διαλευκανθεί στο πρέπον ικρίωμα. Αλλά αυτά είναι άσχετα (;) με το θέμα μας.
 
Πράξη Δεύτερη:
Ο Στουρνάρας αν έμπαινε στο περιοδικό σύστημα του Μεντελέγεφ (!!!) θα πετούσε τον υδράργυρο (Hg) από τη θέση του. Όπως ο υδράργυρος μεταβάλει φυσική κατάσταση σε κλάσματα δευτερολέπτου (έχετε δει ποτέ να χύνουν υδράργυρο;) και από εκεί που είναι υγρός και “παίρνει το σχήμα του δοχείου που βρίσκεται” ρέει σε σφαίρες και σφαιρίδια ακριβούς γεωμετρικής ακρίβειας.
 
Έτσι και ο Στουρνάρας, την ίδια ώρα που καταφέρνει πλήγματα ανεπανόρθωτα στον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας τα με σκληρή λογική και γλώσσα, μόλις πέσει η εντολή από τα αφεντικά (ακόμα και ο Σαμαράς έχει βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για να το παίζει αφεντικό) για λίγο χαλάρωμα, αρχίζει τις μύξες και τα ναι μεν αλλά. Ακόμα και εκεί, καταφέρνει ένα πλήγμα σε μία ομάδα. Στην ομάδα του Άδωνι (τη ΝΔ). Όμως ζημιώνεται και ο ίδιος πράγμα που τον κατατάσσει όπως ορίζει και ο Τρίτος βασικός νόμος της ανθρώπινης ηλιθιότητας, στους ηλίθιους
 
  • 3ος βασικός Νόμος: “Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε ένα άλλο άτομο ή σε μία ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ είναι πιθανό να υφίσταται ακόμα και ζημίες.”
 
Ο Τρίτος βασικός νόμος είναι αμείλικτος με τον Στουρνάρα. Το θέμα είναι τώρα να αποκτήσεi ο Στουρνάρας αυτογνωσία και να παραιτηθεί. Λάθος. Αν υπήρχε τέτοια περίπτωση, τότε δεν θα ίσχυε ο 5ος βασικός νόμος, ο λεγόμενος και “Χρυσός” και τα πορίσματα του, ήτοι:
 
  • 5ος βασικός νόμος: “Ο ηλίθιος άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου” και από εκεί συνάγεται πως “Ο ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό”
 

Αποδείξαμε πως η περίπτωση Στουρνάρα αποτελεί το όριο μίας εικονικής συνάρτησης δύο τελεστών, του κακοποιού και του ηλίθιου. Αποτελεί ίσως μία ελληνική μοναδικότητα. Μπράβο μας!

[…]

(από το άρθρο Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας* είναι παγκόσμιοι).

Ορίστε και ο Τέταρτος βασικός νόμος της ανθρώπινης ηλιθιότητας:

  • Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλιθίων ατόμων. Συγκεκριμένα οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή  και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες”
 

Ενα άλλο video που ανέβασα σχετικά πρόσφατα είναι Σάτιρα του Αδωνι Γεωργιάδη, με εικονικούς τραγουδιστές που ψέλνουν το άσμα «Χωμένος Στα Σκατά«:

Η πηγή του άσματος είναι το εξής video που ανέβασε στο YouTube κάποιος Χρήστος Χαραλαμπόπουλος, το 2009. Διαπίστωσα ότι το μουσικό του μέρος είναι διασκευή φούγκας του Johan Sebastian Bach, πιθανότατα της φούγκας στο 2ο μέρος της σονάτας για βιολί και φλάουτο, BWV1001.


Δηλώσεις Στουρνάρα το 2009
Δηλώσεις Στουρνάρα το 2009

Διαβάστε επίσης:

Enhanced by Zemanta

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s