Πολυεθνικές που φουσκώνουν τις τιμές στην Ελλάδα (μέχρι και 70% το Media-Markt)

Πολυεθνικές με υπο-καταστήματα σε όλη την Ε.Ε. φουσκώνουν υπέρμετρα τις τιμές τους στην Ελλάδα, με την κάλυψη της κυβέρνησης, που… πουλάει τρέλλα για το θέμα, όπως και η (ουσιαστικά ανύπαρκτη) «Επιτροπή Ανταγωνισμού»:

Μερικά δείγματα κραυγαλέας υπερ-τιμολόγησης

Στο άρθρο ««Μαυραγορίτης» ο Τζάμπας στην Ελλάδα« (Εφημερίδα Συντακτών 2/10/2013), η κ. Άρτεμις Σπηλιώτη παρουσιάζει τον «συνεχιζόμενο εμπαιγμό των καταναλωτών», όταν πολλά προϊόντα που κάποια εταιρία πουλάει και στην Ελλάδα, και στη Γερμανία, έχουν φουσκωμένες τιμές εδώ, «μέχρι και 65%» -όπως λέει το άρθρο, Καπέλλο «μέχρι 65%» ανάφεραν και 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους στη Βουλή. Απάντηση ουσιαστική δεν πήραν, βέβαια. Διαβάστε το άρθρο στην Εφ.Συντ. για να δείτε την τρέλλα που τους/μας πουλάει η κυβέρνηση (μεταξύ άλλων).

Σε λίγο όμως, θα αποδείξω με στοιχεία ότι το «καπέλλο» φτάνει το 70%, συγκρίνοντας τιμές του Ολλανδικού Media-Markt με το Ελληνικό αντίστοιχο:

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα ένα άρθρο του investnews.gr «Πολυεθνικές «φουσκώνουν» τις τιμές για την Ελλάδα« (5-9-2013), Ιδιαίτερα κατατοπιστικό για ένα συγκεκριμμένο προϊόν (NOKIA LUMIA 920) της προηγούμενης εικόνας (στο άρθρο της κ. Σπηλιώτη). Το άρθρο του investnews.gr παραθέτει και συνδέσμους στις ιστοσελίδες της Media-Markt (Γερμανίας και Ελλάδος), για το ίδιο προϊόν:

…Από τον δημοσιευμένο στο διαδίκτυο τιμοκατάλογο του πολυκαταστήματος MEDIA MARKT προκύπτει ότι ορισμένα τουλάχιστον προϊόντα στην Ελλάδα πωλούνται πολύ ακριβότερα σε σχέση με την Γερμανία. Με βάση τους τιμοκαταλόγους με ημερομηνία 21.8.2013, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κινητό τηλέφωνο NOKIA LUMIA 920 λευκό, το οποίο στην Γερμανία πωλείται 309 ΕΥΡΩ (βλ. www.mediamarkt.de/mcs/product/NOKIA-Lumia-920-wei%C3%9F,48353,464028,514455.html?langId=-3), ενώ το ίδιο ακριβώς προϊόν στην Ελλάδα πωλείται 499 ΕΥΡΩ (βλ. www.mediamarkt.gr/mcs/product/NOKIA-Lumia-920-White,99452,397537,561543.html?langId=-18), δηλαδή στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν πωλείται ακριβότερα κατά 61,48 %. Επιπρόσθετα, εάν συνυπολογιστεί στις τιμές η διαφορά του ΦΠΑ (19% στη Γερμανία έναντι 23% στην Ελλάδα, http://www.vatlive.com/vat-rates/european-vat-rates/eu-vat-rates/) το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο (η αρχική Γερμανίας είναι 250 και της Ελλάδας 384, άρα το 61,48% εκτινάσσεται στο 65,10%).

Ο σύνδεσμος στην ελληνική σελίδα της Media-markt είναι εντάξει, αλλά διαπίστωσα ότι ολόκληρο το site της Media-Markt Γερμανίας είναι down, αυτή τη στιγμή. Οπότε.. αποφάσισα να ψάξω το ίδιο προϊόν σε άλλα υποκαταστήματα της Media-Markt μέσα από το γενικό site http://www.mediamarkt.com.

Εκπληκτος, ανακάλυψα τότε… ότι η Media-Markt Ολλανδίας προσφέρει το ίδιο προϊόν ακόμη πιο φτηνά: 296.95 ευρώ (αντί 309 στη Γερμανία ή… 499 στην Ελλάδα). Αρα, το «καπέλλο» που πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές (συγκρινόμενοι με τους Ολλανδούς) είναι 68%, στο NOKIA Lumia 920. Αν, τέλος λάβουμε υπ’ όψη και τις διαφορές ΦΠΑ Ολλανδίας [21%] και Ελλάδος [23%], το «καπέλλο» ανεβαίνει στο 70%!

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:

Ορίστε η σελίδα του ελληνικού Media-Markt για το NOKIA Lumia 920:

http://www.mediamarkt.gr/mcs/product/NOKIA-Lumia-920-White,99452,397537,561543.html?langId=-18

screenshot:

τιμή στην Ελλάδα: 499 ευρώ
τιμή στην Ελλάδα: 499 ευρώ

Ορίστε τώρα η αντίστοιχη σελίδα του ολλανδικού Media-Markt, για το ίδιο προϊόν, με το αντίστοιχο screenshot:
http://www.mediamarkt.nl/mcs/product/NOKIA-Lumia-920-Grijs,10259,400132,701748.html?langId=-11

Μόνο 296.95 ευρώ στην Ολλανδία, το ίδιο προϊόν !
τιμή στην Ολλανδία: 296.95 ευρώ, το ίδιο προϊόν, από την ίδια εταιρία (Media-Markt) !

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Ειδικά για την περίπτωση του ΙΚΕΑ υπάρχει κι ένας αντίλογος (εδώ) από εκπρόσωπο της εταιρίας. Μόνο που… αν ψάξετε ελάχιστα τα «αντι-παραδείγματά του» (προΪόντων φτηνότερων στην Ελλάδα) θα δείτε ότι όλα είναι έπιπλα, δηλαδή μια ειδική κατηγορία προϊόντων που είναι και ειδικότητα της εταιρίας. Υπάρχουν και έπιπλα που (εκ των υστέρων) αποδείχτηκε δύσκολο να πουληθούν, ή είναι εκτός σεζόν, ενώ αν είναι και ογκώδη δημιουργούν προβλήματα στις αποθήκες. Αλλά… ας μην ξεφεύγουμε απ’ το θέμα. Το φούσκωμα των τιμών από πολυεθνικές στην Ελλάδα είναι γενικός κανόνας. Δεν εξαρτάται από ελάχιστα αντι-παραδείγματα εξαιρέσεων. Εξάλλου το ΙΚΕΑ διαθέτει ευρεία γκάμα τιμών και ποιοτήτων, σε πολύ παρόμοια είδη, που επιτρέπει ελιγμούς στις τιμές. Υπήρξαν, βέβαια… άααλλα προβληματάκια. 🙂

Από εκεί και πέρα… Μην ακούσω μαλακίες αρλούμπες, π.χ. για «έξοδα μεταφοράς» (σιγά τα έξοδα, είναι πολύ ελαφρύ το προΪόν), ή σε στυλ «μα… ο έλληνας αντιπρόσωπος είχε εισάγει κομμάτια σε προηγούμενες, υψηλότερες τιμές, που του έμειναν στα ράφια «λόγω ύφεσης», ενώ στον Ολλανδό δεν έμειναν», διότι… (σύντομη απάντηση) στ΄αρχίδια μας! Εξάλλου…

 • [1] δεν είναι απλός «αντιπρόσωπος», αλλά υποκατάστημα της ίδιας γερμανικής πολυεθνικής
 • [2] δεν χρειάζεται μεγάλο στοκ (κι αν τού’μειναν κομμάτια δεν φταίμε εμείς), Εξάλλου, ποιος είπε ότι δεν προκαλεί προβλήματα η ύφεση?
 • [3] παρόμοιες αισχροκέρδειες φουσκωμένων τιμών γίνονταν και πριν την κρίση, ή σήμερα αφορούν και προΪόντα που δεν μένουν στα ράφια,
 • [4] στο Ελληνικό Media-Markt, το Nokia Lumia 920 διατίθεται «κατόπιν παραγγελίας», έτσι κι αλλοιώς (άρα… μη λέμε μαλακίες) 🙂
 • [5] Θέλετε νάστε «ανταγωνιστικοί»? Τότε ΜΗ φλομώνετε τα σκατο-κάναλα με ΤΟΣΕΣ πολλές διαφημίσεις (που πληρώνουν οι… μαλάκες οι πελάτες σας)
Enhanced by Zemanta
Advertisements

One comment

 1. Na sou prosthesw kai egw ena sugekrimeno paradeigma pou to tsekara prin 2 meres:
  mpataria gia to galaxy s4 apo ebay 7-8 eura..
  Germanos 30 euro.
  kai mh xesw oti einai ta eksoda metaforas apo kina erxodai sxedon ola.
  eidika sta hlektronika niwtheis oti poulane kathreptakia se ithageneis.
  megalh suzitisi anoigeis.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s