Οι γκεμπελικές αρλούμπες του Τζήμερου, της θεωρίας δύο άκρων και του… Στάλιν !

Θάνος Τζήμερος
Θάνος Τζήμερος

Ο Τζήμερος... παραμορφώθηκε διαβάζοντας τις γκεμπελικές (κυριολεκτικά) αρλούμπες του Τάκη Μίχα και έγραψε ακόμη πιο γελοίες, ακόμη πιο ανιστόρητες κομμουνιστο-φαγικές αρλούμπες:

Εδώ, για τον Τζήμερο ισχύουν όλα όσα είχα πει και για τον Τάκη Μίχα.

Virtual Stalin
Josef Stalin (gif animation)

Δυστυχώς όμως, κάποιοι… άλλοι, σταυροφόροι του «ορθόδοξου» κομμουνισμού, παρά κάποιες σωστές επισημάνσεις περί Χρυσής Αυγής (ΕΔΩ)…  δεν βοηθάνε καθόλου τον αγώνα κατά των κομμουνιστο-φάγων, όταν επιχειρούν να… ξεπλύνουν τον Στάλιν. δημοσιεύοντας ένα άκρως υποκριτικό  παλιό γράμμα του Στάλιν (δήθεν) «κατά της προσωπολατρίας».

Tο γράμμα εκείνο «γράφτηκε τον Φλεβάρη 1938, όταν οι “δίκες της Μόσχας” ήταν στην κορύφωσή τους. Για όσους δεν θυμούνται, το 1937 συνελήφθησαν 918.671 άτομα και εκτελέστηκαν 353.074. Το 1938 συνελήφθησαν 629.695 άτομα και εκτελέστηκαν 328.618« (όπως μας θύμισε το enosy.blogspot.com).

Το γράμμα εκείνο, αντίθετα με όσα υπονοεί το blog Lenin Reloaded (και οι φίλοι του) αποδεικνύει την ασύλληπτη υποκρισία του Στάλιν, τη μαεστρία του στο απόλυτο ψέμα,

Ο Στάλιν ξεπέρασε ακόμη και τον Γκέμπελς στο θέμα αυτό, πείθοντας τους πάντες ότι ήταν το αντίθετο από αυτό που ήταν:

-ένας ψυχοπαθικός, εξουσιο-μανής εγκληματίας «παθοκράτης».

Ορίστε το γράμμα (αντιγράφω από την αρχική πηγή):

UPDATE: Αν και η επιστολή είναι ιδιωτική, αυτό δεν αποδεικνύει ότι «δεν ήθελε να δημιουργήσει εικόνες», όπως ισχυρίστηκε… κάποιος (στο σχόλιο ΕΔΩ). Αντίθετα, μία τέτοια επιστολή, αν είχε βγει δημόσια μπορεί και να φαινόταν (σε πολύ κόσμο) υποκριτική. Με το να σταλεί ιδιωτικά, όμως, δημιουργούσε [σε πολύ συγκεκριμμένους παραλήπτες] μια θετική εικόνα για τον Στάλιν εντελώς αντίθετη από την πραγματική (που ήξεραν όλοι), αλλά και πολύ πιο πιστευτή (άρα αποτελεσματική). Προσέξτε καλά τον πρώτο παραλήπτη της επιστολής, στον οποίο (προφανώς) ήθελε ο Στάλιν να δημιουργήσει τη συγκεκριμμένη εικόνα (ώστε ποτέ να μην κατηγορηθεί για… ενθάρρυνση προσωπολατρίας προς τον ίδιο):

σ. Αντρέγεφ ( Ντετιζντάτ της ΚΕ της ΠΛΚΕΝ [=Κομσομόλ, «Πανενωσιακή Λένιν Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας«]) και Σμιρνόβα (Συγγραφέα των Διηγημάτων για τα παιδικά χρόνια του Στάλιν)

Είμαι αποφασιστικά κατά της έκδοσης των Διηγημάτων για τα παιδικά χρόνια του Στάλιν.

Το βιβλιαράκι είναι γεμάτο από ανακριβή στοιχεία, διαστρεβλώσεις, υπερβολές και υπερβολικά εγκώμια. Τη συγγραφέα την παραπλάνησαν οι παραμυθάδες, λογάδες (ίσως, ”ευσυνείδητοι” λογάδες), κόλακες. Κρίμα τη συγγραφέα, αλλά το γεγονός παραμένει γεγονός.

Αυτό, όμως, δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι ότι το βιβλιαράκι έχει την τάση να ριζώσει στη συνείδηση των σοβιετικών παιδιών (και των ανθρώπων γενικά) τη λατρεία των προσωπικοτήτων, των αρχηγών, των αλάνθαστων ηρώων. Αυτό είναι επικίνδυνο, επιζήμιο. Η θεωρία για τους ”ήρωες” και το ”πλήθος” δεν είναι μπολσεβίκικη, αλλά εσέρικη θεωρία. Οι ήρωες κάνουν το λαό, τον μετατρέπουν από πλήθος σε λαό, λένε οι εσέροι. Ο λαός κάνει τους ήρωες, απαντούν στους εσέρους οι μπολσεβίκοι. Το βιβλιαράκι χύνει νερό στο μύλο των εσέρων, θα βλάπτει την κοινή μπολσεβίκικη υπόθεσή μας.

Συμβουλεύω να κάψετε το βιβλιαράκι.

Ι. Στάλιν

16 Φλεβάρη 1938

 • [Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βοπρόσι Ιστόριι, Νο 11, Νοέμβρης 1953. πηγή 14 τόμος Απάντων Στάλιν, Σύγχρονη Εποχή]

Σε τούτες τις πονηρές μέρες, όταν η μνημονιακή ακροδεξιά κυβέρνηση, με επίσημο εκπρόσωπό της το Βορίδη (πρώην διάδοχο του Μιχαλολιάκου στην αρχηγία της χουντικής ΕΠΕΝ) προσπαθεί να ξεπλυθεί παριστάνοντας τους αντι-φασίστες, μαζί με το νεοφιλελεύθερο συρφετό Τζήμερου, Μανδραβέλη, Μίχα, κ.ά. (των οποίων δεν είναι καθόλου αμελητέα η πειστικότητα σε αδαείς) … είναι τελείως λανθασμένη και εξαιρετικά επικίνδυνη ή αποκατάσταση του Στάλιν (και μάλιστα με τόσο ηλίθιο τρόπο) σαν πρόσωπο. Ενα τέτοιο εγχείρημα γίνεται όπλο στα χέρια του αντι-κομμουνισμού και της θεωρίας των δύο άκρων. Επιπλέον, επισκιάζει μια θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στο σταλινισμό και το ναζισμό:

 • Το γεγονός ότι ο (ιστορικός) σταλινισμός, αντίθετα με τον ναζισμό, δεν ήταν μια εγκληματική ιδεολογία, αλλά μια εγκληματική πρακτική, που πρόδωσε την ιδεολογία της.

Με το να ξεπλένουν τώρα, ορισμένοι… όχι μόνο τη σταλινική περίοδο, αλλά και τον ίδιο τον Στάλιν σαν πρόσωπο, κάνουν τιτανο-τεράστιο νέο φάουλ. πολύ χειρότερο του παλαιότερου φάουλ (στο 18ο συνέδριο τοιυ ΚΚΕ) της αποκατάστασης της σταλινικής περιόδου, που έδιωξε από το ΚΚΕ τον καθηγητή Γιώργο Ρούση (ο οποίος έγραψε μια εξαιρετική κριτική για το θέμα).

Κάτι τέτοια κάνουν, και μετά κλαίγονται ότι όλοι είναι εναντίον τους«αντι-ΚΚΕ»). Ε, όχι, ρε σύντροφοι ήμαρτον! Μπορεί να σας ενοχλεί (πολύ δίκαια) ο αντι-κομμουνισμός (που δεν ενοχλεί μόνο εσάς, ούτε στοχοποιεί μόνο εσάς), αλλά… όταν τσουβαλιάζετε κάθε αντι-σταλινική κριτική με τον αντι-κομμουνισμό, επιδιώκοντας να αποκαταστήσετε (και σαν πρόσωπο) τον Στάλιν, κάνετε τεράστιο φάουλ.

 • Πολύ δίκαιη τελικά, ήταν η κριτική απάντηση ενός φανατικού αντι-σταλινικού, που είναι ο μόνιμος… εχθρός στο διαδίκτυο του Lenin Reloaded. Το φάουλ του τελευταίου, είναι το να θεωρεί τον προηγούμενο «χαφιέ» ή «πράκτορα της ασφάλειας»  (όπως και… εμένα!!!) χωρίς κανένα στοιχείο. Ανεξάρτητα όμως, από όσα μπορεί κανείς να καταλογίσει σε οποινοδήποτε, η εικόνα που ανάρτησε ο δεύτερος τα λέει όλα για την τεράστια υποκρισία του Στάλιν:
Η απόλυτη προσωπολατρεία της σταλινικής περιόδου
Η απόλυτη προσωπολατρεία της σταλινικής περιόδου

__________________________

Enhanced by Zemanta

12 comments

 1. Υπάρχει ένα ποίημα του Λειβαδίτη που το έγραψε όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Στάλιν . Το έχετε διαβάσει; Αν όχι διαβάστε το και πείτε μου μετά αν ευθύνεται ο Στάλιν και η προσωπολατρεία που καλλιεργούσε.

  • @Νίκο Κ.

   Ναι, το ποίημα το είχα διαβάσει,
   ομολογουμένως πολύ βιαστικά διότι δεν μου άρεσε, πριν καιρό.
   Το ξαναβρήκα λοιπόν στο τέλος του εξής άρθρου
   http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=149482

   -μαζί με άλλα δείγματα… αυθόρμητης προσωπολατρείας
   (ή πηγαίας τάσης των μαζών γι’ αυτή).
   Γνώμη μου είναι ότι ο Στάλιν εκμεταλλεύτηκε ΑΚΡΙΒΩΣ όλα αυτά,
   τα φαινόμενα αυθόρμητης «κατασκευής πατερούλη του λαού»,
   που ασφαλώς τον βόλευαν πάρα πολύ.
   Ηταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να τα… αρμέξει κανονικά.

   Ο Στάλιν ήταν το μεγαλύτερο κάΘαρμα της ΕΣΣΔ.
   Αν ζούσε θάπρεπε να δικαστεί και να καταδικαστεί.
   Σε ισόβια ή θάνατο.
   Πολιτικά ΚΑΙ ποινικά υπεύθυνος για αναρίθμητα ειδεχθή εγκλήματα
   , ήταν…

   ΔΕΝ με ενδιαφέρει η ευπιστία του σοβιετικού λαού, ή άλλοι παράγοντες.
   Με ενδιαφέρει να κατανοήσουμε πλήρως ότι ο Στάλιν ήταν ένα μέγκα-κάθαρμα.
   Η ΕΣΣΔ θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει πολύ περισσότερα και χωρίς αυτόν…

   Επομένως… δεν καταλαβαίνω πια την ερώτησή σας.
   καθίσταται ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.

  • Υ.Γ. Ορίστε το… (σκέφτομαι να γράψω σάτιρα ή παρωδια του)

   Τάσος Λειβαδίτης: Το μεγάλο αγκωνάρι

   Ο Στάλιν δεν πέθανε

   Οταν οι εργάτες χτίζουν τις μεγάλες γέφυρες για να περάσει το μέλλον

   Ο Στάλιν ζει.

   Οταν οι κόκκινοι φαντάροι αγρυπνάνε για την πατρίδα τους και την Ειρήνη

   Ο Στάλιν ζει.

   Οταν μισούμε τον πόλεμο, όταν αντιστεκόμαστε στον πόλεμο

   Ο Στάλιν ζει.

   Οταν ελπίζουμε, όταν τραγουδάμε, όταν παλεύουμε

   Ο Στάλιν ζει.

   (…)

   Γιατί ο Στάλιν δεν είναι ένας άνθρωπος για να μπορεί να πεθάνει

   Ο Στάλιν είναι η ελπίδα και το ψωμί, είναι τ’ ατσάλι και η Ειρήνη.

   Ο Στάλιν είναι ποτάμι και φράγμα, υψικάμινος και σημαία.

   Ο Στάλιν είναι το μεγάλο αγκωνάρι που ακουμπάει ο κόσμος.

 2. Ενδιαφέρων αντίλογος για όποιον θεωρεί τον Στάλιν ένοχο / υπαίτιο της προσωπολατρίας, εδώ

  http://parapoda.wordpress.com/2012/12/07/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CE%BA/

  ΟΛΑ αυτά ενδιαφέροντα , αλλά…
  Σόρυ,
  ΔΕΝ μασάω
  ότι ο Στάλιν ήταν το υπόδειγμα ταπεινότητας που… υποδυόταν.

  Ηταν ο ΠΙΟ τέλειος υποκριτής.
  Πιθανότατα, ακόμη και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

  Ο Στάλιν ήταν μάλλον… ένας παρανοϊκός ψυχοπαθής
  που ΠΙΣΤΕΥΕ το ρόλο του, υποδυόμενος τον μεγάθυμο, ταπεινό ηγέτη-υπηρέτη-του-λαού.
  ΖΟΥΣΕ τη ζούρλα του.

  Ακόμη δεν έχει ξεσκεπαστεί το ΠΛΗΡΕΣ μέγεθος της σαπίλας του.

 3. Πιο κοντά στην αλήθεια βρίσκω αυτό εδώ

  http://www.marxists.org/archive/glass/1957/xx/paranoia.htm

  ___________________

  Ενδιαφέρον κι αυτό, για την παράνοια του Στάλιν

  http://www.studymode.com/essays/To-What-Extent-Were-The-Purges-1547578.html

  ___________________

  Ερευνώ κι αυτό εδώ, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει ή ελέγξει για την αξιοπιστία του

  http://prezi.com/kbiuf6x46isu/joseph-stalin-paranoia/

  Transcript of Joseph Stalin- Paranoia
  Joseph Stalin-Paranoia

  Joseph Stalin is argued to be one of the most evil men in history. He was the ruthless dictator, that was the man behind the Holodomar, the Ukrainian Famine, that resulted in an estimated 10 million people dead. But, underneath Stalin’s ruthlessness, there was a lot of paranoia. He did not trust anyone. WAS STALIN PARANOID?

  Yes, he definitely was paranoid. He eliminated ally after ally fearing they were disloyal to him. He got rid of several leaders of the secret police, several prestigious generals and many high ranking political members. It is rumored that Stalin murdered his wife as well. Granted, Stalin was not formally diagnosed with paranoia as a mental condition, but his fear of close associates turning on him was more than just fear. It was outright paranoia, because his fears were baseless. THE REASONS FOR STALIN’S PARANOIA:
  There are a few reasons behind Stalin’s paranoia:

  1) His childhood: As a child, Stalin’s father was an abusive drunk who abused his son and young wife. This led to mistrust of family. Stalin contracted smallpox at seven years old. He survived but his face was left scarred the rest of his life. Because of this, the other children called him «pokey». This made him mistrustful of people, in general.

  2) Stalin, having murdered a lot of people to become as powerful as he was, was constantly worried that someone would murder him. He murdered a lot of his allies for this reason. Some people argue that Stalin’s downfall was a result of this. THE RESULTS OF STALIN’S PARANOIA:

  The Great Terror (or the Great Purge) was the effect of Stalin’s paranoia. Stalin’s rise of power lead him to be distrustful of his friends, companions and comrades. He was particularly fearful of a different political the Trotskyites, who he thought didn’t support the same political ideas as him. He was fearful that what he had done to so many people, would be done to him. THE RESULTS OF STALIN’S PARANOIA:

  The Great Terror (or the Great Purge) was the effect of Stalin’s paranoia. Stalin’s rise of power lead him to be distrustful of his friends, companions and comrades. He was particularly fearful of a different political the Trotskyites, who he thought didn’t support the same political ideas as him. He was fearful that what he had done to so many people, would be done to him.

 4. μεγα καθαρμα ο σταλιν…!? ηταν! (και μονο αυτος? ο καθε μπαρμπαγιωργος οπου γης ειναι εξισου και περισσοτερο, mutatis mutandis!) αλλα το ολον ποστ σου δειχνει οτι απλα τον χρησιμοποιεις σαν αποδιοπομπαιο τραγο – οποτε δε μιλαμε για ιστορικη/πολιτικη θεση αλλα για καθαρα ψυχολογικη!

  • Αποδιοπομπαίος τράγος? μπα?

   Ρεε τον καημένο.
   Σαν τον… χορτοφάγο τον Αδόλφο κι αυτός, αδικείται… χα χα χα

   Δεν έχει νόημα να λες κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο»,
   όταν ευθύνεται προσωπικά για χιλιάδες άδικες εκτελέσεις αθώων, κ.ο.κ.

   Σίγουρα ευθύνονται κι άλλοι. ΠΑΡΑ πολλοί.
   Κι ο Χρούστσεφ που τον αποκαθήλωσε αλλά ήταν πρώτος γλύφτης του κάποτε…
   Κι ο Μπέρια κι ο άλλος χειρότερος που τον διαδέχτηκε.
   Και οι αμέτρητοι άλλοι γλύφτες, κι ο λαός ακόμη που τον πίστεψε.
   Και το σύστημα γενικώς, αλλά με άλλον τρόπο από εκείνον που φαντάζονται οι πολέμιοί του.

   • αποδιοπομπαιος τραγος ακριβως!
    αλλα ο καημενος δεν ειναι ο σταλιν αλλα εκεινος που δεν αναγνωριζει τον (λειτουργουντα παση δυναμει) ψυχολογικο μηχανισμο της προβολης – και που θα την ξαναπατησει την μπανανοφλουδα (με καποιον νεο σταλιν στο σβερκο του – αν δεν φιλοδοξει να γινει αυτος ο νεος σταλιν)…
    η ολιγον τι χαωδης απαντηση σου με επιβεβαιωνει:

    ο σταλιν φταιει για ολα – αλλα ο μπερια ηταν χειροτερος!?!?!

    κι ο λαος!?! και το συστημα!?!? (αρα ο σταλιν ηταν θυμα του λαου/συστηματος!?!?!)

    ps 1
    το «ευθύνεται προσωπικά για χιλιάδες άδικες εκτελέσεις αθώων» (sic!) σημαινει απλα οτι τους πυροβολησε ο ιδιος! εκτος αν εννοεις ‘ηθικη αυτουργια’ αλλα αυτο ειναι αλλης ταξης ευθυνη…

    ps 2

    • Οχι, δεν δέχομαι ότι ο Στάλιν ήταν (ή έγινε) «αποδιοπομπαίος τράγος».

     ΑΝ το ήθελε πραγμαιικά,
     θα μπορούσε να σταματήσει την προσωπολατρία,
     όπως μπορούσε να σταματήσει ΚΑΙ τα βασανιστήρια ΚΑΙ τις χιλιάδες άδικες εκτελέσεις.
     Ομως δεν το έκανε.

     Ε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΗΞΕΡΕ !
     ΤΙ έκανε δηλαδή?
     -«Διάβαζε τα μαθήματά του», όπως ο… Χριστόδουλος? 🙂 [Ημαρτον…]

     Μην τρελλαθούμε τώρα…

     Η μαζική ψυχολογία που τον ανέδειξε είναι άλλο θέμα.
     Δεν μειώνει τις προσωπικές του ευθύνες καθόλου.

     (για το ps2)
     Τη «μαζική ψυχολογία του φασισμού», του Βίλχελμ ΡάΪχ,
     τη διάβασα πρώτη φορά όταν ήμουν 16 χρονών, στην Αγγλία, στα αγγλικά.
     Την ΞΑΝΑ-διάβασα πολύ αργότερα ΚΑΙ στα ελληνικά.
     Ηταν μία από τις βάσεις της αρχικής μου πολιτικοποίησης, αυτό το βιβλίο
     (αν και ποτέ δεν έγινα μέλος κόμματος).
     Το ΕΧΩ υπ’ όψη μου πάντα, δεν αντιλέγω ότι ΚΑΙ η μαζική ψυχολογία είχε τεράστιες ευθύνες,
     όχι μόνο για το σταλινισμό αλλά ΚΑΙ για το ναζισμό.

     Συνήθως όμως, όσοι κριτικάρουν το σταλινισμό ΣΗΜΕΡΑ
     δεν αγγίζουν σχεδόν καθόλου τις προσωπικές ευθύνες του Στάλιν.

     Π.χ. το σχετικό ποστ του Lenin Reloaded, που (αντίθετα) πάει να τον βγάλει και… αθώο, σχεδόν.
     (αν και γενικά δεν ασκεί καθόλου κριτική ΟΥΤΕ στο σταλινισμό, ο συγκεκριμμένος μπλόγκερ).

     Το χαλασμένο ψάρι πάντα βρωμάει πιο έντονα στο κεφάλι.
     Αυτό δεν σημαίνει ότι… το υπόλοιπο ψάρι δεν ήταν κι αυτο χαλασμένο! 🙂

     Ουσιαστικά ΔΕΝ έγινε ποτέ στην ΕΣΣΔ μια _πραγματική_ κάθαρση από το σταλινισμό.
     Κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό έγινε…

     • Απάντησή μου σε ένα σημαντικό σχόλιο που… αθωώνει τον Στάλιν:
      http://leninreloaded.blogspot.com/2012/10/1921-1939.html?showComment=1351583031632#c305626992642557980

      […………]
      Τα στοιχεία των ρωσικών αρχείων αποδεικνύουν πέραν λογικής αμφιβολίας δύο πράγματα:

      α) Ότι είναι μύθευμα η ιδέα του Στάλιν ως μανιακού και σαδιστή δολοφόνου. Με την εξαίρεση των ετών 1937-38, όπου έχουμε μια κάθετη αύξηση βίας, η κρατική βία στην δεκαετία του 20 και του 30 είναι σχεδόν παντού μικρότερη από ό,τι πριν αναλάβει.

      β) Ότι είναι μύθευμα η ύπαρξη «σχεδίου» πίσω από την τρομοκρατία της περιόδου 1936-38, ότι δηλαδή ο Στάλιν είχε προσχεδιάσει τις εκκαθαρίσεις στελεχών και άλλων. Τόσο τα ίδια τα στατιστικά, όσο και σειρά ενδείξεων από τα αρχεία όπως η συνομιλία με Γιεζόφ που δημοσίευσα και που ήταν άκρως απόρρητη, δείχνουν ότι ο Στάλιν είχε πολλές αμφιβολίες και ενστάσεις για την «σκληρή» αντιμετώπιση διαφωνούντων τουλάχιστον ως την υπόθεση Τουχατσέφσκι τον Ιούνιο του 1937.

      Πέραν αυτών των δύο, τα υπόλοιπα ζητήματα που τίθενται νομίζω ότι είναι ακόμα ανοιχτά.

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
      Και ποιος σου είπε ότι οι ψυχοπαθείς εξουσιομανείς ηγέτες…
      1) είναι «μανιακοί σαδιστές δολοφόνοι»
      2) εκδηλώνονται _πλήρως_ μόλις ανέβουν στην εξουσία
      3) ότι δεν συνέβη κάτι παρόμοιο με αυτό που λες και στην περίπτωση του Χίτλερ?
      (ποια χρονιά απογειώθηκαν ο αριθμοί των δολοφονημένων?)

      Παντελώς αστήρικτο επιχείρημα, για να αθωώσεις έτσι τον Στάλιν.

      Εκτιμώ πάντως τη δουλειά που κάνεις σε τούτο το ποστ, κι ας είμαστε… «εχθροί»(χεχε).

      Εκεί που τα χαλάμε είναι σε κάτι τέτοια αστήρικτα συμπεράσματα…

      (το σχόλιο αυτό θα δημοσιευτεί στο μπλογκ μου)

      ___
      Υ.Γ. Αν υπήρχε «σχέδιο» στη σταλινική τρομοκρατία, απλώς θάταν χειρότερη.
      Το ότι [ίσως] δεν είχε σχέδιο δεν την κάνει λιγότερο φονική, όμως…
      _____________________________________

      Απαντήσεις μου σε άλλα σχόλια, που το πρώτο…. παραπέμπει με λινκ σε ΤΟΥΤΟ εδώ το ποστ(!):

      http://leninreloaded.blogspot.com/2013/10/blog-post_8671.html?showComment=1381073962285#c4538106348175122962

      Αντωνης 6 Οκτωβρίου 2013 – 6:39 μ.μ.

      Ενάντια στη θεωρία των δύο άκρων δια της επικέντρωσης στο ένα άκρο, τον…σταλινισμό.

      «Από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του…» https://omadeon.wordpress.com/2013/10/04/tzimerostalin

      Αντωνης 6 Οκτωβρίου 2013 – 6:40 μ.μ.

      Μπαρμπα-Στάθη, θα πάρω Τζήμερο, πιο αριστερός είναι…

      Χέρμαν 6 Οκτωβρίου 2013 – 6:59 μ.μ.

      Μάλιστα.

      Ενώ απ’ ότι φαίνεται παρακολουθεί με προσοχή το ιστολόγιο αυτή η ανάρτηση του διέφυγε και αναγκάστηκε να παραπέμψει στο enosy.blogspot.com. http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/10/1921-1939.html

      Aπό την άλλη, καλώς παρέπεμψε καθώς είδα ότι αυτό το μπλογκ είχε λινκ με τη ψυχαγωγική ανάρτηση περί της «παιδική έκθεση του Στάλιν», που είχε συζητηθεί κι εδώ μέσα. Μάλλον δεν διάβασε κανείς από τους δύο τα σχόλια του ΜΑΚ από κάτω.
      Αντωνης 6 Οκτωβρίου 2013 – 7:08 μ.μ.

      Τι να διαβάσει καλέ; Εδώ δεν κατέγραψε καν ότι η επιστολή δεν ήταν δημόσια και ότι δεν μπορεί να είχε κανένα κίνητρο τη δημιουργία εικόνας.

      Για να μην μιλησουμε για το γεγονός ότι η «αντισυμονωσιολογική» αντίληψη περί σατανικού Στάλιν που ήθελε να μπερδέψει τους πάντες γράφοντας τα αντίθετα από όσα πίστευε κινείται σε επίπεδα Robert Conquest, IRD agent, και δεν έχει καν φτάσει στον J. Arch Getty…

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

      ΔΕΝ θεωρώ το σταλινισμό σαν «το ένα άκρο».

      Ομολογουμένως αυτή η ανάρτηση, ενώ είχε σκοπό να καταδείξει την προπαγανδιστική χρήση από φιλελέδες σαν τον Τζήμερο ορισμένων λαθών (της αποκατάστασης του Στάλιν)… επικεντρώθηκε κάπως υπερβολικά στον Στάλιν (διότι άνοιξα πολύ μεγαλύτερο θέμα)….

      Με κανέναν τρόπο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο σταλινισμός «ειναι το ένα άκρο», ΙΔΙΩΣ σήμερα. Ακόμη και ο Μαρκ Μαζάουερ είπε ότι «οι διαφορές μεταξύ σταλινικού και χιτλερικού καθεστώτος είναι περισσότερες από τις ομοιότητες και οι ομοιότητες συσκοτίζουν, παρά διαφωτίζουν». (το λέω από μνήμης, μπορείς εύκολα να το βρεις).

      _________________

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 (τροποποιημένη κάπως, όπως τη μεταφέρω εδώ)
      Ποιος σου είπε ότι «ο σταλινισμός είναι το ένα άκρο»?
      Και ποιος σου είπε ότι δεν ασχολήθηκα με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ άκρο που είναι ο φασισμος?
      -Δεν σου φτάνει το λινκ στο άρθρο για τον Μίχα?
      Υπάρχουν πολλά άλλα παρόμοια άρθρα μου…

      Ο σταλινισμός είναι μια αρρώστεια, μια τάση που μπορεί να πλήξει τον καθένα. Ακόμη κι εμένα φυσικά. Οπως και η παράνοια.
      ΑΛΛΟ εννοούν οι αντι-κομμουνιστές με «σταλινισμό» κι ΑΛΛΟ εννοώ εγώ.
      Αυτοί θεωρούν ότι σταλινισμός=κομμουνισμός (και ΚΚΕ).
      Εγώ δεν δέχομαι αυτή την εξίσωση.

      Πάμε στο δια ταύτα τώρα…

      -Ποιος σου είπε ότι μια ιδιωτική επιστολή δεν είχε κίνητρο να κερδίσει τις εντυπώσεις στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ παραλήπτη της?

      Δηλαδή… μόνο δημόσια νομίζεις ότι γίνεται η «δουλειά» της καλλιέργειας εντυπώσεων?
      -Ε, λαθος σου. Μεγάλο μέρος της γίνεται σε ιδιωτικές συνομιλίες και γράμματα.
      (ΑΚΡΙΒΩΣ γιατί εκεί πείθει κανείς τον άλλον καλύτερα…)

      Ακόμη κι εσύ την πάτησες, όπως φαίνεται. Ε, ΤΙ να κάνουμε? 🙂

    • Υ.Γ. Με _μια_ μόνο έννοια μπορώ να δεχτώ ότι ο Στάλιν έγινε, κάποια στιγμή,
     «αποδιοπομπαίος τράγος». Με την έννοια που του άσκησε κριτική ο Χρουστσώφ,
     http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Personality_Cult_and_its_Consequences
     http://en.wikipedia.org/wiki/Khrushchev_Thaw#1956_Khrushchev.27s_speech_denouncing_Stalin
     -μετά το θάνατό του.
     Ηταν (ναι) πολύ βολικό να τα ρίξει όλα στον Στάλιν,
     λες και μετά την καταγγελία του Στάλιν σαν ΠΡΟΣΩΠΟ,
     που μάλιστα δεν ζούσε πια…
     …όλα θα πήγαιναν καλά και η ΕΣΣΔ θα ξανάβρισκε το σωστό δρόμο.

     Ε, όχι, δεν έφτανε αυτό.

     Οπως είπα, ο Χρουστσώφ ήταν ο ΙΔΙΟΣ (συν)υπαίτιος για το σταλινισμό προηγούμενων ετών.
     Ηταν εκείνος που παίνεψε τον Στάλιν περίπου σαν θεό, ή «μεγαλοφυή προσωπικότητα», κλπ.

     Αυτά είναι όμως γνωστά πράματα.
     Κι εγώ ΔΕΝ ταυτίζομαι καθόλου με την «κριτική» του Χρουστσώφ…

 5. Σε απάντηση των προηγουμένων [δείτε ΕΔΩ], ο Αντωνάκης έγραψε τα εξής

  http://leninreloaded.blogspot.com/2013/10/blog-post_8671.html?showComment=1381079926139#c7619431864049497672

  Αντωνης 6 Οκτωβρίου 2013 – 8:18 μ.μ.

  @ Omadeon: Μην κουράζεσαι τζάμπα να στέλνεις και καλά gentlemanly σχόλια εδώ, δεν πρόκειται να εμφανιστούν για να λάβουν τις δέουσες απαντήσεις τους μέχρι να εξαφανίσεις κάθε ίχνος από τη βιομηχανία βόθρου που έστησες σε βάρος μου ως φυσικού προσώπου και ακαδημαϊκού εδώ και δύο χρόνια.

  Έχει και το θράσος τα όριά του.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (σχόλιό μου, που φυσικά ΔΕΝ πρόκειται να δημοσιεύσει…)

  Αυτά περί βόθρου επιστρέφονται. Πήγαινε αντιμετώπισε τις επισημάνσεις ΕΔΩ

  http://stalinreloaded.wordpress.com/2012/02/12/neostalinism-against-googling/

  ΟΤΑΝ παραδεχτείς ότι έκανες ΣΟΒΑΡΟ φάουλ, τότε και μόνον τότε τα ελάχιστα ποστ που σε αφορούν θα κατεβούν ή θα τροποποιηθούν.

  Τα υπόλοιπα που λες είναι ΠΑΡΑΝΟΙΑ σκέτη.

  ΔΕΝ υπάρχει καμμία «βιομηχανία βόθρου» από μένα εις βάρος σου.
  Κάτι τέτοιο μπορείς να καταλογίσεις σε άλλους, όχι σε μένα…

  Αλλοι σε κυνήγησαν δεκάδες φορές περισσότερο.
  Εγώ σου καταλόγισα μόνο όσα εξήγησα, _τίποτε_ παραπάνω.
  Και ΙΣΧΥΟΥΝ απολύτως, μέχρι να βάλεις μυαλό.
  ____________
  Υ.Γ. Τα «gentlemanly σχόλια» ΔΕΝ τα βάζω για να δημοσιευτούν.
  Τα βάζω μπας και επικοινωνήσουμε κάποια στοιχειώδη πράματα (και συνέλθεις).
  Είναι μεγαλομανιακός στρουθοκαμηλισμός,
  το να νομίζεις ότι η αλήθεια πλάθεται μονομερώς από σένα,
  μέσω της λογοκρισίας στο μπλογκ σου.
  Εχουμε κι εμείς αναγνώστες…
  Για να σε βοηθήσω λιγάκι, τώρα που ξεπέρασες τον Φωτόπουλο, ήρθε η ώρα να κάνεις την αυτοκριτική σου.
  Αλλοιώς… θα καταντήσεις όπως εκείνος [fact].

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s