ΓΙΑΤΙ πρέπει να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν τον… μισείτε [1] (μαυρόασπρη έκδοση)

Γιατί λέω ότι «πρέπει» να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ; Διότι… πρώτα-πρώτα:

English: Manolis Glezos giving a speech

Όταν παίζεις ένα παιγνίδι (π.χ. σκάκι),  πρέπει να παίξεις σωστά, αξιοποιώντας στο έπακρο τους κανόνες του (συγκεκριμμένου) παιγνιδιού! ΔΕΝ μπορείς π.χ. να παίζεις σκάκι με τη λογική που θάπαιζες… ντάμα! ΤΙ εννοώ;

 • Tο «παιγνίδι» των εκλογών, όπου είμαστε αναγκασμένοι να «παίξουμε έξυπνα», είναι ένα… πανάθλιο, αγρίως καλπο-νοθευτικό εκλογικό σύστημα, που κλέβει ψήφους για να ενισχύσει [τεχνητά] τα πιο μεγάλα κόμματα, ευνοώντας σκανδαλωδώς το πρώτο κόμμα και πετώντας στα σκουπίδια κάθε μικρό κόμμα (με ποσοστό κάτω του 3%).

Και … ως γνωστόν, σε τέτοια, πανάθλια μη-αναλογικά εκλογικά συστήματα, είναι  απολύτως φυσική [λογική] συνέπεια, η ανάδυση κάποιου είδους δικομματισμού: 

 • ΔΕΝ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε δεύτερο κόμμα!
 • Ούτε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που αναδύθηκε το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Σαμαράς»!

Φταίει το άθλιο εκλογικό σύστημα, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια, όχι μόνο ενισχύει σκανδαλωδώς τα πιο μεγάλα κόμματα, αλλά και μας επιβάλλει (λογικά) σαν «βέλτιστη στρατηγική», το να ψηφίσουμε το πιο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αν θέλουμε οπωσδήποτε να διώξουμε το κόμμα που κυβερνά!

Παρεμπιπτόντως… [μικρή παρένθεση]

 • Ορισμένοι αναγνώστες παραπονούνται για τα χρωματιστά μέρη των κειμένων που ανεβάζω. Τους ενοχλεί το κόκκινο χρώμα, κλπ. …οπότε σκέφτηκα να αναρτήσω δεύτερη φορά το ίδιο άρθρο χωρίς κανένα χρωματισμό κειμένου. Πείτε μου ΤΙ προτιμάτε… (επίσης αφαίρεσα και όλα τα πλάγια γράμματα).  [τέλος παρένθεσης]

Προσέξτε: -Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί ο μέσος Έλληνας.  Όχι όμως για τη στοιχειώδη λογική που εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει (σε μεγάλο του ποσοστό) κάθε φορά που ψηφίζει. Και είναι απολύτως λογικό, το ότι συνήθως ψηφίζει το δεύτερο μεγάλο κόμμα.

 • Σε κάθε χώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι, κάτω από κανονικές συνθήκες… δεν στερούνται κοινής λογικής!

Βέβαια, το ποσοστό… παράλογων ή πολύ ηλίθιων ψηφοφόρων στη χώρα μας είναι επικίνδυνα υψηλό και… κινδυνεύει να γίνει πλειοψηφία! (χεχε) Αυτό, όμως… δεν σημαίνει κι ότι είναι σωστό να τους… απο-τρελλάνουμε (!), προωθώντας παράλογες και ηλίθιες στρατηγικές ψηφοφορίας στις εκλογές. Διότι οι κανόνες του άθλιου καλπο-νοθευτικού εκλογικού συστήματος που έχουμε,  ακυρώνουν τελείως οποιαδήποτε πρακτική αξία «εκκλήσεων» σαν αυτή εδώ:

Ε, αυτή η έκκληση του Κουτσούμπα πρακτικά ισοδυναμεί με έκκληση να χάσει ο λαός το παιγνίδι αφού… θα ξαναβγεί ο Σαμαράς (αν δεν ψηφιστεί μια επαρκώς ισχυρή δύναμη εναντίον του). Διότι… προσέξτε:

 • Δεν παίζουμε ντάμα, παίζουμε στυγνό σκάκι, και αν θυσιάσουμε τη «βασίλισσα» (=ΣΥΡΙΖΑ)… δεν θα νικήσουμε μόνο με τα πιόνια (π.χ. ΕΠΑΜ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.ά.) 🙂
 • Ακόμη και στην περίπτωση που… δεν χάσουμε τα «πιόνια» (λόγω ορίου 3%) και… μπούν στη Βουλή(!), κάθε ψήφος σε «πιόνι» αδυνατίζει τη δική μας «βασίλισσα» (=ΣΥΡΙΖΑ).

Ρε σεις… Παράπονα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε όλοι  (ακόμη κι οι πιο… ακραιφνείς Συριζαίοι -χεχε). Το θέμα εδώ όμως, δεν είναι αυτό, είναι αλλού:

 • Δεν σας αρέσουν τα «διλήμματα»?

Ε, τότε… Δουλέψτε για να αλλάξει το τρέχον καλπο-νοθευτικό εκλογικό σύστημα και να γίνει απλή αναλογική, χωρίς όρια 3% (ή άλλους άδικους περιορισμούς στην έκφραση της λαϊκής βούλησης). Τότε, αλλά… μόνον τότε, θα έχει νόημα, το να ψηφίζουμε ό,τι θέλουμε, μόνο και μόνο για να εκφραστούμε ανεπιφύλακτα, χωρίς καθόλου «διλήμματα» ή (φόβο για) πολιτικές συνέπειες. Μέχρι τότε όμως, δηλαδή… μέχρι να επικρατήσει η απλή αναλογική (στο μακρινό μέλλον?),  μέχρι τότε, είμαστε αναγκασμένοι να σεβαστούμε τους κανόνες της κοινής λογικής! Οπότε… πρέπει να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ (!) στις σημαντικές εκλογές που έρχονται!

(αυτά, προς το παρόν…)


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Σε όλα τα προηγούμενα δεν χρειάστηκε καθόλου να επιτεθώ στο ΚΚΕ, διότι όσα εξήγησα ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος στην αριστερά είναι καλύτερος πολιτικά. Προσεχώς, όμως θα αναφερθώ και στις ολέθριες επιλογές του ΚΚΕ.

Είναι τόσο τυφλωμένοι, που αντί να επιτεθούν στην κυβέρνηση για το σοβαρότατο  φάουλ της να παραχαράξει (ακόμη και) τον Ομπάμα, εκμεταλλεύτηκαν το θέμα μόνο και μόνο για να τσουβαλιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με (όσους στηρίζουν) τον Ομπάμα (!), χωρίς καν να κατανοήσουν το φάουλ (που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε πλήρως ούτε κι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ) και χωρίς να προσέξουν ότι είναι εύρημα του Press-Project (αντί του ΣΥΡΙΖΑ). Περί ΚΚΕ, δείτε επίσης:


2. Περίληψη-«ορεκτικό» επόμενων:

 • Σε προσεχείς αναρτήσεις, θα αναπτύξω άλλους σημαντικούς λογικούς λόγους, που… ακόμη κι αν συχαίνεστε τον ΣΥΡΙΖΑ, είστε λογικά απολύτως υποχρεωμένοι να τον… ψηφίσετε (είτε τον…  θέλετε, είτε όχι)! 🙂
 • Επίσης θα εξηγήσω λογικά, για πρώτη φορά σε… πανελλήνια κλίμακα (ορίτζιναλ 100% -χαχαχα), τους λογικούς λόγους που ορισμένα σοβαρά ελαττώματα του ΣΥΡΙΖΑ πρίν γίνει κυβέρνηση θα μετατραπούν (σχεδόν αυτομάτως) σε απίστευτα θετικά προτερήματα, αν (και όταν) γίνει κυβέρνηση. Π.χ. η λεγόμενη «χαώδης πολυφωνία», που μετά τις εκλογές θα καταστεί (πολύ πιο) υπεύθυνη (αυτο-)κριτική, εσωτερική αντιπολίτευση. Αλλά… για να μη με εκλάβετε ως κομματόσκυλο (που δεν είμαι) ή Συριζογλύφτη (και… φάτε κάνα μπινελίκι), δεν αποκαλύπτω περισσότερα τέτοια, προς το παρόν! :mrgreen:

3. Φυσικά, και για τα προβλήματα ή λάθη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μιλήσουμε, κάποτε. Μόνο που…  γι’ αυτά μιλάνε ήδη τόσοι πολλοί, που εδώ θα είναι… σαν να κομίζω «γλαύκες στην Αθηνά» (ή.,.. πάγο σε Εσκιμώους, σφυροδρέπανα σε… ΚΚΕέδες, κ.ο.κ.). 🙂 Αν επιμένετε όμως, δείτε κι αυτό: Αρθρα Ανένταχτων (Τέκι-Τσαν Κ.Α.) Εποικοδομητικής, Άδολης, Αλλά ΚΑΙ Σκληρής Κριτικής Στον ΣΥΡΙΖΑ 06/06/2013

Θα σας προτρέψω μετά τις εκλογές να επιτεθείτε κριτικά σε κάθε τι στραβό που βλέπετε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μια τέτοια κριτική θα φτουρίσει τότε, χωρίς τις παρενέργειες που έχει τώρα. Ο κίνδυνος να πέσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από αριστερή κριτική είναι αμελητέος, έτσι κι αλλοιώς (εκτός αν κάνει πολύ σοβαρά λάθη). Ο άλλος κίνδυνος, όμως… να φάμε στη μάπα μνημόνια και (ακρο-)δεξιά, για πολλά χρόνια ακόμη, δεν είναι καθόλου αμελητέος έτσι κι ενισχύσουμε τώρα [χωρίς αυτο-έλεγχο] την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από παντού. Οπότε, τελειώνω με μια επισήμανση food-for-thought:

 • Ρε σεις,  όλοι όσοι/όσες νομίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μία από τα ίδια», ή «είναι πουλημένος», κ.ο.κ. … αν ίσχυαν όλα αυτά που πιστεύετε, τότε… λέτε να υπήρχε τόσο μεγάλη λύσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και διεθνώς, από τόοους πολλούς; ε; (σκεφτείτε το και τα ξαναλέμε). Π.χ.
(κλικ στην εικόνα για την πηγή, μια παρεμφερή ανάρτηση ανεξάρτητου αριστερού ιστολογίου)

Διαβάστε επίσης:

Και στο… μακρινό παρελθόν:

 

Enhanced by Zemanta

7 comments

  • Χα χα χα , μαυρόασπρη έκδοση 🙂 Omadeon τα bold σου χτυπάνε στο ματι χειρότερα. Ασε που δεν σε θυμίζουν :-). Αφού ρε δεν τον γουστάρεις τον γραπτό λόγο, για δεν βάζεις ενα βίντεο απ αυτα που ξερεις με το αντρόιντ να εκφωνεί το άρθρο; 😉
   (είσαι και συριζόπληκτος …)

   • Για ρίξε μια ματιά ΤΩΡΑ, με ρηφρές φίλε Χερ Κ.
    🙂

    Ποιος σου είπε ότι δεν τον γουστάρω το γραπτό λόγο?

    Για την ακρίβεια, δεν γουστάρω τους _περιορισμούς_ του Λόγου, _κάθε_ είδους Λόγου, _κάθε_περιορισμό.

    π.χ. Το Υπερκείμενο ήταν μια «πολιτιστική επανάσταση» που οι συνέπειές της πέρασαν λίγο-πολύ απαρατήρητες.

    Δυστυχώς όμως οφείλουμε να μεταφράζουμε και τις πολυπλοκότητές μας σε όσο το δυνατόν πιο απλή, κομψή και άμεση μορφή, που νάναι και άμεσα κατανοητή από ένα κοινό κουρασμένο (από Υπερφόρτωση Πληροφορίας). Εξού και η ενασχόλησή μου με κατασκευή βίντεο.

    Παραδέχομαι πάντως ότι αυτό εδώ ειδικά το άρθρο, μούρθε στο νου σαν κείμενο για… βίντεο, αρχικά.
    Κι είναι προφορικός λόγος, κατά βάθος (όπως σωστά.,. ψυλλιάστηκες). Ε, δεν σου ξεφεύγουν τέτοια 🙂

    Επεσες μέσα. Αντί να φτιάξω βίντεο, έφτιαξα άρθρο !!! χαχαχα

   • Υ.Γ. «Συριζόπληκτος»? -κάθε άλλο…

    Δυστυχώς όμως, όποιος δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εμπεδώσει ότι βάζει ένα μικρό πετραδάκι προς μία… πολύ χειρότερη κατάληξη, από εκείνη της Συριζοπληκτίασης. Μέχρι και στο να ενισχύσει τη… Σαμαρο-πληξία.

    Υ.Γ.2 Προσωπικά εύχομαι να μπουν στην Ευρωβουλή (και στη Βουλή αργότερα) ένα σωρό μικρά κόμματα, όπως το ΕΠΑΜ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά το θεωρώ πολύ μεγάλο ρίσκο να τα ψηφίσει κανείς _τώρα_. Ισως μετά τις ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές να αλλάξει αυτό το δεδομένο και νάναι μικρότερο το ρίσκο. ΔΕΝ ξέρω…

    • Τώρα σοβαρά, για τις περιφερειακές συμφωνω απόλυτα μαζί σου – εκεί παίζονται πολλά. Πρέπει να σταλούν Συριζαίοι στον β γυρο χωρίς ενδοιασμούς (εκτός αν κάποιος αλλος αντιπολιτευομενος είναι επικρατέστερος) Για τις άλλες εκλογές, θα δείξει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s