Το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χωρίς παρωπίδες

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γενικά δεν μιλούν για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ (αν μπουν στη Βουλή) σε περίπτωση μη-αυτοδυναμίας του. Νομίζω κυρίως για τρείς λόγους:

 • (1) Πρώτον, διότι θεωρούν ότι πριν τις εκλογές πρέπει να προωθείται μόνο η ιδέα της αυτοδυναμίας. Δηλαδή, φοβούνται ότι όποιος βιάζεται να συζητήσει τη μη-αυτοδυναμία πριν τις εκλογές, βλάπτει το στόχο της αυτοδυναμίας (σαν «αυτο-εκπληρούμενη προφητεία», όπου… όποιος βιάζεται σκοντάφτει). Αυτός ο φόβος θεωρείται βάσιμος για… προληπτικούς λόγους (είτε με την έννοια της πρόληψης ατυχημάτων, είτε με την έννοια της… δυσειδαιμονίας). Προσωπικά θεωρώ αυτό το φόβο εκτός θέματος. Επιπλέον, πιστεύω ότι… ο (κάθε) φόβος είναι (γενικά) κακός σύμβουλος.
 • (2) Ο δεύτερος λόγος που δεν συζητιέται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι για να μη θεωρηθεί «εντάξει» η ψήφος στους ΑΝΕΛ, μέσα στην αντίληψη αναποφάσιστων, που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο κόμματα. Δηλαδή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ΑΝΕΛ, προσπαθούν εύλογα να πείσουν κόσμο να τους ψηφίσει. Ναι, εύλογο είναι (δε λέω) αλλά και… βρώμικη δουλειά διαφημιστών, όχι ειλικρινών στοχαστών! Επιτρέψτε μου να πω ότι «αριστερό είναι το αληθές» (όχι μόνο «το εθνικό»). Αποτελεί μάλιστα… βρώμικη δουλειά (διαφημιστών?) του Καμμένου το ίδιο το σλόγκαν των ΑΝΕΛ, «αναγκαίο καΛό»: Δείχνει ότι θέλουν να αποσπάσουν ψηφοφόρους και από τον ΣΥΡΙΖΑ (θα δούμε το γιατί, αργότερα)
 • (3) Ο τρίτος (και μοναδικός εν μέρει βάσιμος) λόγος σιωπής στον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, είναι το αρνητικό πολιτικό μητρώο πολλών μελών των ΑΝΕΛ (και του ίδιου του Καμμένου). Πρόκειται για πολιτικό επιχείρημα, που έχει βάση. Δυστυχώς όμως, αν και δεν είναι καθόλου αβάσιμες οι πολιτικές αντιρρήσεις για τους ΑΝΕΛ, κανένα επιχείρημα (πολιτικό ή άλλο), ποτέ και πουθενά…. δεν μπορεί να γίνει αιτία για τη… μη-συζήτησή του: Όποιος, δηλαδή, προβάλλει «επιχειρήματα» για να MH συζητήσει (τα ίδια τα) επιχειρήματα, είτε κοροϊδεύει αποφεύγοντας τη συζήτηση (όπως… κοροϊδεύει ο Σαμαράς τον Τσίπρα), είτε εθελοτυφλεί και παραλογίζεται ασύστολα. Τελεία και παύλα, συντρόφισες και σύντροφοι! (κι όποιος δεν το κατανοεί, ας πάει στο ΚΚΕ, το κόμμα των… Παραβιαστών της Λογικής, που από το πρωί ως το βράδυ «σκέφτονται» ΤΙ ΔΕΝ πρέπει να σκέφτονται…)

Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ / Disclaimer: Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές δεν είναι καθόλου σίγουρη. Διαβάστε… επειγόντως αυτό ΕΔΩ το άρθρο, πριν διαβάσετε τα υπόλοιπα εδώ. Επείγει να κατανοήσουμε πρώτα-πρώτα την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν συζητήσουμε ο,τιδήποτε άλλο για τις εκλογές.

Από εκεί και πέρα, μπορεί, πράγματι, να εξαναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αλλά το θέμα απαιτεί πολύ προσεκτικό χειρισμό. Σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε, όμως. Κανονικά, αυτό το ενδεχόμενο θάπρεπε να είχε ήδη συζητηθεί εκτενώς πριν πολύ καιρό. Ακόμη και τώρα όμως, στο «παρα πέντε» (μια βδομάδα πριν τις εκλογές καθώς γράφω) επείγει να το σκεφτούμε προσεκτικά, έτσι ώστε να μην παρασυρθούμε, ούτε σε… λάθος ψήφο (ορισμένοι), ούτε και σε μετεκλογικές κινήσεις (ή δηλώσεις) που θα μας βλάψουν.

Κατ’ αρχάς, ο κυριότερος πραγματικός λόγος για δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ (και όχι ΑΝΕΛ) είναι ο σκόπελος της ριζικής διαφωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο θέμα της φορολογίας: Οι ΑΝΕΛ (ως δεξιό κόμμα) θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν κάθε φορολογία του μεγάλου πλούτου (και φυσικά του… ίδιου του Καμμένου)!

Ακόμη χειρότερα, αντίθετα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα των ΑΝΕΛ θέλει να «ανταγωνιστεί φορολογικά γειτονικές χώρες»  όπως  η Αλβανία και η Βουλγαρία «για να προσελκύσει επενδυτές» με φόρους «ακόμη λιγότερους» (από το 8% της Αλβανίας) για όλους. Αυτό… όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει (είναι σαν να ζητάς από κουτσό να… τρέξει σε μαραθώνιο) αλλά η αυταπάτη και εμμονή των ΑΝΕΛ ότι μπορεί να γίνει, πολύ πιθανώς θα επιφέρει αναστολή του φιλο-λαϊκού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλές «παράπλευρες απώλειες» (εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα, με συνεχιζόμενη διάλυση του κοινωνικού κράτους, κ.ο.κ.). ενώ ενδέχεται και να καταρρεύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γι’ αυτό το λόγο, αν όχι και για άλλους λόγους (π.χ. αποστασίες βουλευτών ΑΝΕΛ, κλπ.) …χωρίς φυσικά να αποκλείω μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τους ΑΝΕΛ, σε θέματα φορολογίας.

 • Βέβαια, το θέμα της φορολογίας δεν είναι ο μόνος λόγος για ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ για ένα σωρό άλλους, προφανείς λόγους, που σίγουρα ξέρετε. Αν έχετε απορίες, θα περιοριστώ να επαναλάβω (το λινκ στο άρθρο) ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς πολύ προτιμότερη.

Οπότε, αν κάποιοι ψηφίσουν ΑΝΕΛ, ας είναι μόνο οι δεξιοί και ακροδεξιοί ψηφοφόροι (που ποτέ δεν θα ψήφιζαν αριστερά, έτσι κι αλλιώς). Σ’ αυτούς ειδικά, τους δεξιούς (π.χ. αν είναι γείτονες, γνωστοί ή συγγενείς)… πρέπει να τους το λέμε φωναχτά και ευθέως, ότι «Ψιτ μάγκες, αν… δεν μας γουστάρετε, ή αν… σας ξυνίζει και σας βρωμάει κάθε τι αριστερό, τότε ΜΗ ψηφίσετε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή ακροδεξιά! Ψηφίστε ΑΝΕΛ!».


Γιατί λένε οι ΑΝΕΛ ότι είναι «αναγκαίο καλό»;

Είδαμε ότι οι ΑΝΕΛ πλασάρονται τώρα σαν «αναγκαίο καλό». Οπότε… γεννιέται το ερώτημα «ΠΟΙΟΣ τους θεωρεί αναγκαίο καΚό και με ΠΟΙΑ έννοια;» (Σίγουρα όχι οι δεξιοί ψηφοφόροι τους…)

Αν υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ (και μακάρι) τότε όλα καλά (και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια). Αν όμως όχι, τότε θα υποχρεωθούμε να σκεφτούμε το θέμα πολύ προσεκτικά. Πρέπει μάλιστα να τα σκεφτούμε από τώρα, πριν τις εκλογές, ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Αν, όμως, αρνηθούμε μια τέτοια προσέγγιση, τότε θα φέρουμε πάλι στην εξουσία το Σαμαρά, κάνοντας παρόμοιο τραγικό λάθος με… εκείνο του ΚΚΕ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η δεύτερη «διερευνητική εντολή» του Προέδρου της Δημοκρατίας θα φέρει στην εξουσία μια κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/Ποτάμι, με ό,τι ολέθριο αυτή συνεπάγεται.

Οπότεσχεδόν σίγουρα θα καταστεί αναγκαίο κακό η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ (όχι «αναγκαίο καΛό» όπως το ονόμασε ο Καμμένος, διαισθανόμενος -προφανώς- ότι εμείς το βλέπουμε σαν «αναγκαίο κακό», στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όμως ελάχιστοι αριστεροί κατάλαβαν πραγματικά ΤΙ εννοούσε…

Έχω μελετήσει το φαινόμενο των ΑΝΕΛ και πιστεύω ότι έχω βρει κάποιες διεξόδους στα αδιέξοδά του. Οι ταμπέλες όμως και οι αριστερές προκαταλήψεις (όπως η λανθασμένη εξίσωσή τους με τους νεο-ναζί) δεν βοηθούν καθόλου, στο να βρεθούν λύσεις.

Εκείνο που θάπρεπε να κάνουμε εμείς, νομίζω, είναι πρώτα-πρώτα να ξεκαθαρίσουμε καλύτερα τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», ακόμη και στα «εθνικά θέματα» όπου ο Καμμένος νομίζει ότι έχει ακλόνητες και σωστές θέσεις.

Στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα, δική μας «κόκκινη γραμμή» είναι η ανθρωπιστική προσέγγιση και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, αλλά με την κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 (που ευαγγελίζεται ο Καμμένος) μπορούμε (και πρέπει) να συμφωνήσουμε ανεπιφύλακτα (τηρώντας όσα έχει ήδη διακηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ). Τεράστιος αριθμός ξένων στη χώρα μας είναι απλώς πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν, να πάνε αλλού, αλλά δεν τους αφήνει το κράτος (λόγω του Δουβλίνου 2). Λέγεται μάλιστα ότι όλοι αυτοί είναι και συντριπτική πλειοψηφία (και όσων κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης). Οπότε, δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για να βρούμε κάποιες λύσεις, συμβατές με τα… κολλήματα του Καμμένου.

Απομένουν τα «εθνικά δίκαια» στο θέμα της ΠΓΔΜ, της Θράκης και της Κύπρου. Δικές μας κόκκινες γραμμές, εκεί θα είναι (πάλι) ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο ανθρωπισμός και η επιδίωξη ειρήνης (αντί έντασης ή πολέμου). Ανάγκη για «νέο σχέδιο Ανάν» (που φοβάται ο Καμμένος) δεν υπάρχει, έτσι κι αλλιώς. Τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, επίσης, δεν είναι δυνατόν να ποδοπατηθούν, σε καμμία περίπτωση. Κατά τα άλλα, μπορούμε να βάλουμε αυτά τα θέματα σε «κατάσταση αναμονής», μέχρι να επιτευχθούν φιλο-λαϊκές λύσεις (κατά της λιτότητας και κατά των μνημονίων) σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Και μετά… βλέπουμε !

Χίλιες φορές καλύτερη (από την ήττα όλων μας) είναι μια «συμφωνία κυρίων» με τους ΑΝΕΛ, ότι τα «καυτά» θέματα όπου (ενδεχομένως) διαφωνούμε μαζί τους θα τεθούν ενώπιον του λαού σε κάποιες μελλοντικές εκλογές, όταν… ο συρφετός πουλημένων και λαμόγιων της Νέας ΔημοΠρασίας και του Μπατσόκ θα έχουν απομακρυνθεί (ή… σαπίσει στη φυλακή, μαζί με τους ναζί) αφήνοντας εμάς τους ειλικρινείς αριστερούς να κάνουμε έντιμο debate με έντιμους (αν και σπάνιους τώρα) δεξιούς. (Αναλαμβάνω προσωπική ευθύνη για τους χαρακτηρισμούς, χωρίς φυσικά να υπονοώ ότι ΟΛΟΙ οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ένοχοι εγκλημάτων. Αλλά… ας μην ξεχνάμε και τον Άκη, έτσι;)

Σε ορισμένα θέματα, μάλιστα, οι ΑΝΕΛ έχουν -παραδόξως για δεξιό κόμμα- καταλήξει σε… ακόμη πιο ανατρεπτικές «αριστερές» θέσεις, π.χ. στην πάγια θέση τους για ποινική δίωξη (αντί αμνηστείας) των απατεώνων πολιτικάντηδων ΝΔ / ΠΑΣΟΚ, ή για λογιστικό έλεγχο του χρέους (άρα υπέρ της ΕΛΕ). Και εκεί φυσικά πρέπει να συμφωνήσουμε απόλυτα. Αν δεν συμφωνείτε, διαβάστε επειγόντως το πρόσφατο άρθρο του Eric Toussaint.

Τα υπόλοιπα (αρνητικά των ΑΝΕΛ) είναι… εθνικιστικά βίτσια(!) που διακατέχουν τον ψυχισμό αρκετών μελών των ΑΝΕΛ (με την εξαίρεση π.χ. του Νότη Μαριά), αλλά που… ελάχιστα μετράνε, στην παρούσα συγκυρία Κρίσης. Ο,τι συμβαίνει στην αλλαγή στάσης της Ραχήλ Μακρή ενδέχεται να συμβεί και σε πολλούς άλλους των ΑΝΕΛ.

Αν η δική μας αριστερή και ανθρωπιστική θεώρηση είναι ισχυρότερη (δηλαδή λογικά και ρεαλιστικά ανώτερη), αυτό θα φανεί στην πορεία (και το ελπίζω). Σε κάθε περίπτωση, προτιμότερη είναι μια προσπάθεια να τα βρούμε με τους ΑΝΕΛ, παρά με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, ή (ακόμη και) τη ΔΗΜΑΡ.

Εδώ, θάπρεπε να προσθέσω ότι συμπαθώ ιδιαιτέρως την «Αριστερή Πλατφόρμα», χωρίς να ταυτίζομαι σε όλα μαζί της. Ξέρω πόσο απεχθάνεται τους ΑΝΕΛ αλλά αυτό ελπίζω ότι δεν θα εμποδίσει την επίτευξη συνεννόησης μαζί τους.

Κάτι ακόμη: Τυχόν συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει και το εξής καλό, ότι προσφέρει σε προκατειλλημένους «δεξιούς» ψηφοφόρους μια διέξοδο εκπροσώπησης, στη συγκυβέρνηση, θωρακίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ (και τη χώρα γενικά) από κακοτοπιές (π.χ. ένα Νέο Εμφύλιο). Πολλοί από αυτούς, μάλιστα… νομίζουν ότι είναι δεξιοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πραγματικά πιστεύουν σε δεξιές πολιτικές. Ενδέχεται να έχουν υιοθετήσει «ιδεολογικούς ιούς» (π.χ. «κατά της Νέας Τάξης») ή παραπλανηθεί χοντρά. Επικρατεί μεγάλη σύγχιση, σε πολλούς «δεξιούς» ψηφοφόρους. (Αυτός είναι και ο λόγος που έβαλα εδώ τη λέξη «δεξιούς» σε εισαγωγικά…)

Ενας καλός αριστερός φίλος, έγραψε χθες τα εξής:

Και χτες ο Καμμένος ανέφερε τους Ρότσιλντ ως… επικεφαλής της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Τον άκουγα και τράβαγα τα μαλλιά μου. Σε ό,τι αφορά τώρα λοιπά εθνικά θέματα, εγώ έχω να πω στα εκατέρωθεν γεράκια (ελληνικά και τούρκικα) ένα πράγμα. Κόφτε τις μαλακίες στο Αιγαίο. Έτσι κι αλλιώς, σε πενήντα χρόνια τα παράλια και των δυο χωρών ΔΕΝ θα υπάρχουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οπότε, αντί να πετάτε τα λεφτά των λαών σε μαλακίες (π.χ. το πανάκριβο και άχρηστο F-35), κοιτάξτε να δείτε πώς θα αποτρέψετε την καταστροφή που έρχεται, πώς θα μετεγκαταστήσετε τους πληθυσμούς της Σμύρνης, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, των Χανίων, του Ηρακλείου κλπ παραμέσα και, το σημαντικότερο, πώς θα αποτρέψετε το να γίνει μη πόσιμο το νερό σε Ελλάδα και Τουρκία από τη διείσδυση θαλασσινού νερού στους υδάτινους ορίζοντες.

Ε, ναι. Τα «αντι-νεοταξικά» κολλήματα του Καμμένου με κάνουν μερικες φορές να γελάω. Πρόκειται για βίτσια της νόησης... και κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα, με την παραπάνω κριτική στον Καμμένο. Πάμε όμως τώρα σε κάτι άλλο, σημαντικό:


Οι αριστερές προκαταλήψεις

Από… επιφανή αριστερό, υπέστην την εξής κριτική:

Takis Intzes: Εχει και κατι χρυσαυγιτες που ειναι επισης αντιμνημονιακοι και εχουν ακριβως τις ιδιες θεσεις με το καμμενο στο μεταναστευτικο, μακεδονικο κλπ. Σιγα, ποσο πιό φασιστες ειναι απ΄τον καμμενο. αλλωστε μαζι δεν κανανε τις αντικομμουνιστικες εκδηλωσεις μισους στου μακρυγιαννη όπου τους γλιτωσανε οι ολμοι των εγγλεζων απο την ακροπολη; Τι ειναι αυτα που λετε κυριε; Τι λέτε;

Υπαρχουν μονο δυο οχθες κυριε… και οι ανελ ειναι απεναντι. Αν δεν τους βλεπετε απεναντι σας, τοτε δεν ειστε διπλα μου αλλα απεναντι. Με τα φασισταρια; ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΛΑΡΗΔΕς ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ; Δε μπορω να συνεχισω. Γεια σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σε ορισμένα θέματα, ιδίως στο παρελθόν, πολλά μέλη των ΑΝΕΛ ήταν (ή είναι) πράγματι απέναντί μας. Καμμία αντίρρηση σ’ αυτό. Ένα ερώτημα όμως, είναι… κατά πόσον αυτή η κατάσταση μένει αναλλοίωτη στο χρόνο, κόντρα στις εξελίξεις και κόντρα στην έκρηξη της Διαδικτυακής Πληροφόρησης, που διαλύει (κυρίως τις δικές τους) αυταπάτες.

Το αξίωμα «υπάρχουν μόνο δύο όχθες» είναι μόνο εν μέρει σωστό, αλλά και εν μέρει πολύ λάθος. Π.χ. σε ποιά όχθη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αδιέξοδη πολιτική του ΚΚΕ? -Εγώ λέω… στην απέναντι!

Σε ό,τι αφορά συγκρίσεις ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής, έχω πολλές ενστάσεις. Αν δεν μπορούμε να δούμε τη διαφορά ανάμεσα στους ναζιστές και στους ΑΝΕΛ τότε το πρόβλημα είναι κυρίως δικό μας, ΕΘΙΣΜΟΣ σε συνήθειες σκέψης που δεν στέκουν λογικά και συγκρούονται με την πραγματικότητα.

 • Δηλαδή… αν, ακόμη κι εγώ, ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΙ με ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ με τους «μακελλάρηδες αυτού του λαού» κ. Takis Intzes τότε… κάπου έχετε κάποιο ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ λάθος προσέγγισης. Για μένα ΔΕΝ υπάρχει «γειά σας». Υπάρχει μόνο η διαλεκτική και ο Ορθός Λόγος.

Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά των ΑΝΕΛ χρειάζεται βαθύτερη, ή ακόμη και «ψυχαναλυτικά» προσανατολισμένη νέα κατανόηση.

Μιλάμε για ιδεολογικά βίτσια, ή και για «κατά φαντασίαν πατριώτες», που υπάρχουν παντού (ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ). Έχουμε άραγε το σθένος, τη Γνώση και την ιδεολογική ηγεμονία να τα αντιμετωπίσουμε? …ή θέλουμε να ΜΗΝ αλλάξουμε τον κόσμο (και τις απόψεις των άλλων), επαναπαυόμενοι σε όσα ήδη ξέρουμε?

Με βάση την πλούσια μας εμπειρία στο Διαδικτυακό Διάλογο (17+ χιλιάδες σχόλια μόνο στο δικό μου μπλογκ, εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια στα μπλογκ αριστερών μου φίλων) βρίσκω ότι υπάρχει δυνατότητα για γόνιμο διάλογο με ορισμένους δεξιούς και «πατριώτες», ιδιαίτερα εφόσον (ειδικά οι ΑΝΕΛ) έχουν αρχίσει να πολεμούν ΚΑΙ το ναζισμό, όχι μόνο τα μνημόνια.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν είναι πρόθεσή μου να «δικαιολογήσω τον εθνικισμό». Τον θεωρώ «βίτσιο» άλλωστε, όπως και τον εθνο-λαϊκισμό. Το θέμα είναι βέβαια… πόσο βλαβερό πρακτικά είναι το «ιδεολογικό βίτσιο» κάποιου άλλου, με τον οποίο κάνουμε διαπραγμάτευση για κάποια μερική συμπόρευση μέσα στα πλαίσια ενδεχόμενης συγκυβέρνησης.

Π.χ. οι συνωμοσιολογικές μπαρούφες περί «Νέας Τάξης», δεν είναι πάντα… θανατηφόρες. Μπορούν να θεωρηθούν και δευτερεύον θέμα, κάτω από προϋποθέσεις (με βάση και τη δική μας ιδεολογική αυτοπεποίθηση και τη δική μας σταθερότητα αρχών).

Ασφαλώς, η ρητορική των ΑΝΕΛ απευθύνεται σε δεξιό κοινό. Αυτό ακριβώς το κοινό εκπροσωπούν (και επίσης… καθησυχάζουν, αν τελικά συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία λίστα ή ατζέντα κοινής αποδοχής). Το ότι «εξαπατούν το κοινό τους» οι δεξιοί (όπως επεσήμανε ένας φίλος) είναι σαφές σε εμάς αλλά όχι στους ίδιους! Διότι… ΑΝ ήξεραν όσα ξέρουμε εμείς, πιθανότατα θα άλλαζαν απόψεις. Αλλωστε σχεδόν όλοι μας γεννηθήκαμε ή γαλουχηθήκαμε μέσα σε κάποιο είδος εθνικισμού. Πολύ αργότερα, οι περισσότεροι… προβληματιστήκαμε και τον ξεπεράσαμε.

Και κάτι τελευταίο:

 • Ηταν ο δεξιός πρόεδρος της Ισλανδίας που αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις των τραπεζών και κήρυξε δημοψήφισμα. Ε, προτιμώ έναν τέτοιο «δεξιό», από έναν… πουλημένο «σοσιαλιστή» σε στυλ ΓΑΠ.

UPDATE: Το θέμα του διαφημιστικού σποτ των ΑΝΕΛ είναι άκρως δευτερεύον, οπότε… το μετέφερα εδώ:

Στο γνωστό διαφημιστικό σποτ των ΑΝΕΛ, το παιδάκι» που παίζει με το τραινάκι, είναι στην (φαντασιωσική) πραγματικότητα… ο ίδιος ο Καμμένος, με «προβολή» προς τα έξω (ψυχαναλυτικά μιλώντας) ενώ ο ίδιος ταυτίζεται με τον… μπαμπά του.  Βέβαια, το προφανές συνειδητό αστείο αυτού του σποτ ταυτίζει το μικρό παιδάκι με τον Αλέξη Τσίπρα και υπονοεί ότι ο Τσίπρας χωρίς τους ΑΝΕΛ θα… εκτροχιάσει το τραίνο. Αυτές οι μπούρδες, όμως, ίσως κρύβουν και μία λανθάνουσα, υποσυνείδητη φαντασίωση που γέννησε το σποτ. Ο ίδιος ο Καμμένος είναι το παιδάκι. Και ο Καμμένος-του-σποτ είναι ο πατέρας του Καμμένου (ή ο ιδανικός γονέας. κ.ο.κ.). Μην εκπλήσσεστε που οι δεξιοί συχνά χρησιμοποιούν παιδιά σε πολιτικές διαφημίσεις. Π0λλοί από αυτούς σκέφτονται σαν παιδιά, ή (ακόμη περισσότερο) θάθελαν τους ψηφοφόρους τους (ή και τους άλλους πολιτικούς)… παιδάκια:

Ανεξάρτητοι Έλληνες - Προεκλογικό σπότ 2015b
(κλικ για μεγέθυνση)

Διαβάστε επίσης:

2 comments

 1. Τίποτα καινούργιο δεν είπε ο Καμμένος στο εξής άρθρο:
  http://www.topontiki.gr/article/93235/Kammenos-PSifiste-ANEL-gia-na-min-exei-autodunamia-o-SUR
  («Καμμένος: Ψηφίστε ΑΝΕΛ για να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ»)

  Το ότι ψαρεύει (και) για ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ήδη, στο νέο σύνθημα «Αναγκαίο καΛό», όπως εξήγησα στο παρόν ποστ.

  Φυσικά, δεν συμβουλεύω κανέναν να ψηφίσει ΑΝΕΛ, αν είναι αριστερός ή έχει σκεφτεί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

  Ομως… το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι να μην αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία και να μείνουν οι ΑΝΕΛ εκτός Βουλής. Γιατί; Διότι…
  [ΠΡΟΣΟΧΗ] Δεν υπάρχει χειρότερο ενδεχόμενο από μη-αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ στη Βουλή. Οι ΑΝΕΛ είναι δηλαδή το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μας σωσίβιο, σε μια τέτοια περίπτωση (που τη θεωρώ ΠΑΡΑ πολύ πιθανή).

  Το καυτό θέμα, δεν είναι λοιπόν το να (μην) ψηφίσουμε εμείς ΑΝΕΛ, αλλά το να ψηφίσουν ΑΝΕΛ οι δεξιοί (που θα ψήφιζαν κανονικά ΝΔ ή ακροδεξιά και μνημόνιο, ή ακόμη και Χρυσή Αυγή).

  Κοντολογίς, ΚΑΚΩΣ ο Καμμένος προσπαθεί να μαζέψει αριστερές ψήφους. (Ας μαζέψει δεξιές όμως. Καλό θα μας κάνει).

  Τώρα βέβαια,…
  IΣΩΣ ο Καμμένος εννοεί επίσης «εσείς οι δεξιοί που ψηφίζετε ΝΔ, ελάτε σε εμάς τους ΑΝΕΛ, ώστε να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ».
  -Γιατί δεν τον… ρωτάει κάποιος δικός μας, ευθέως, ΤΙ εννοεί μ ‘ αυτό? (χεχε).

  Διότι…
  Κάποιος πρέπει να του πει, ότι κάτι τέτοιο, ΑΝ το εννοεί αυτό, αποτελεί ΜΠΟΥΡΔΑ ολκής !

  Ερώτηση κουιζ: -ΓΙΑΤΙ αυτό «αποτελεί μπούρδα ολκής»? [Discuss and elabourate! 🙂 ]

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: -Διότι… (καημένε μου Καμμένε) δεν είσαι εσύ που θα κόψεις την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αν απλώς πείσεις δεξιούς (ειδικά) να σε ψηφίσουν. Εκείνοι που την κόβουν είναι όλοι οι άλλοι (ΠΑΣΟΚ/ΓΑΠ/Ποτάμι) έτσι και μπουν στη Βουλή (μειώνοντας το όριο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ).

  Αντίθετα, μπαίνοντας στη Βουλή ο Καμμένος μειώνει τις δυνατότητες των υπόλοιπων μικρών κομμάτων να μειώσουν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και (πάντω απ’ όλα) να συνεργαστούν με τη ΝΔ (με τη «δεύτερη διερευνητική εντολή»).

  Επομένως, (Hence, or otherwise..)
  -ΜΟΝΟ αν έχει στόχο να κλέψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει νόημα η ρήση του Καμμένου («Ψηφίστε ΑΝΕΛ για να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ»).
  Σε αντίθετη περίπτωση, διέπραξε (άλλη μία) πατάτα ολκής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s