Video-συνέντευξη και μήνυμα προς την Ελλάδα του Ερβέ Φαλσιανί (που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ)

Δείτε το video όλης της αποκλειστικής συνέντευξης (33 λεπτών) στον Alpha του Hervé Falciani:

UPDATE 1: Πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση δηλώνει σε εκπομπή ο Φαλτσιανί – Το tweet της Ρ.Δούρου

https://twitter.com/renadourou/status/565266189228974081

Μιλώντας στην εκπομπή “360 μοίρες” και τη Σοφία Παπαιωάννου, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη νέα ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε «αύριο κιόλας»(!) να βρει τα στοιχεία όλων των μεγαλο-φοροφυγάδων, «χίλιες φορές περισσότερα στοιχεία» από όσα είναι ήδη γνωστά.

Σταχυολογώ σημαντικά αποσπάσματα, γραπτώς:

«Δεν έχω το δικαίωμα να έρθω στην Ελλάδα. Αν όμως με προσκαλέσουν στην Ελλάδα, αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσω, θα συνεργαστώ με χαρά και προθυμία με τις ελληνικές αρχές, εφόσον το ζητήσουν.

Αν αύριο οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης μου πουν «Κύριε Φαλσιανί, μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να βελτιώσουμε την έρευνά μας, να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία για να προχωρήσει η ερευνά μας», θα έλεγα «ναι»! Από αύριο κιόλας…

θα μπορούσατε να έχετε χιλιάδες φορές περισσότερα στοιχεία απ’ όσα είχατε, δηλαδή πολλά περισσότερα.

Μπορώ να έρθω ακόμα και αύριο. Είμαι έτοιμος αύριο κιόλας, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει βοήθεια, να την προσφέρω ευχαρίστως. Αυτό είναι γνωστό εδώ και 4 χρόνια, αν και ποτέ δεν μου έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Έχω δεχθεί αιτήματα για βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ισπανία… την Αργεντινή, το Βέλγιο, από διάφορες χώρες, αλλά ποτέ απο την Ελλάδα!

Ήδη, βάσει της εμπειρίας μου από τη συνεργασία με ειδικούς, μπορώ να βοηθήσω να γίνει το ίδιο που έγινε και στη Γαλλία. Στη Γαλλία, εφαρμόσαμε δραστικούς μηχανισμούς ελέγχου. Ασχοληθήκαμε πολύ σοβαρά. Αυτό είχε αποτέλεσμα 30 δισεκατομμύρια ευρώ να επιστρέψουν στη Γαλλια και τα άτομα αυτά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Δεν είναι περίπλοκο. Απλώς πρέπει να αποφασίσεις να το κάνεις. Συνεπώς, όλα όσα έζησα στη Γαλλία με τους Γάλλους ερευνητές, μπορούμε να το επαναλάβουμε στην Ελλάδα. Κι ας μην αρέσει αυτό στην Ελβετία.»
[…]

[ερώτηση] ΤΙ πιστεύετε ότι θα κερδίσει η Ελλάδα;

-Σε μία ημέρα θα είχε πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών που είχε η Γαλλία και που πολΰ λίγος κόσμος είχε. Εντάξει; Η Πληροφορία είναι το παν. Το απόρρητο είναι αυτό που επιτρέπει να μας κλέψουν πραγματικά. Και μπορείτε να αποκαλύψετε αυτό τό απόρρητο, μπορείτε να κάνετε ορατές όλες τις κλοπές που έγιναν στη χώρα σας.

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε όχι το 1% αλλά το 100% όσων πληροφοριών είναι διαθέσιμες, για πώς και τι έκανε ή τραπεζα. Αυτό μπορώ να σας βοηθήσω να το πάρετε, γιατί είναι στο διαδίκτυο. Όπως το πήρε η Γαλλία και άλλες χώρες, μπορεί να το πάρει και η Ελλάδα.

[ερώτηση] Γνωρίζει η Ελλάδα όλους τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ;)

Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν το έχει αυτό. Έχει μόνο το 1%, γιατί αυτό είναι το νομικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να τα αποκτήσει. Αυτό που έχει σημασία να καταλάβετε, είναι ότι το βασικότερο είναι η πολιτική βούληση.
[…]

[ερώτηση]  Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε τη βοήθειά σας;

-Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση. […] Αν αύριο μου ζητήσουν να πάω επίσημα στην Ελλάδα, θα πάω!


Δείτε επίσης:

Τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εμπλέκει στη Λίστα Λαγκάρντ, ο Ερβέ Φαλτσιανί εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκβιάστηκε για αυτόν το λόγο να φέρει την Τρόικα στην Ελλάδα. Για βρώμικα πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες κάνει λόγο η πλευρά Παπανδρέου η οποία προχώρησε σε μήνυση και αγωγή.

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος πίσω από τη Λίστα Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, στο βιβλίο του με τίτλο “«La cassaforte degli evasore» («Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων») που κυκλοφορεί την επόμενη βδομάδα και αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corrierre della Sera, αναφέρει ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως “εκβιασμός” για να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να έρθει στην χώρα η Τρόικα. Ειδικότερα, όπως εκτιμά, ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την Τρόικα στην χώρα επειδή εκβιάστηκε τόσο από τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί όσο και από τους εταίρους, για να μην αποκαλυφτεί ότι η μητέρα του Μαργαρίτα διατηρούσε σε λογαριασμό στην HSBC περί τα 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Φαλτσιανί, το ποσό είχε βγάλει παράνομα από την χώρα η Μαργαρίτα Παπανδρέου…»[…]


UPDATE 2:

10362517_803566569733138_3126526789401422180_n

Σχόλιο του HOT DOC:

«Προσπάθησαν να «σβήσουν» το σύμβουλο του Σαμαρά Παπασταύρου από τη λίστα Λαγκάρντ. Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ δέχθηκαν εντολές να κλείσουν το φάκελο. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές έσκισαν το αρχείο του ΣΔΟΕ με υποθέσεις εταιρειών. Πήραμε τα σχισμένα έγγραφα από τα σκουπίδια και συνθέσαμε το παζλ του σκανδάλου


7 comments

  • Θενκς! Είχα κάνει λάθος… αναγραμματισμού. [Εβρέ αντί Ερβέ!!!]

   Διορθώθηκε τώρα στον τίτλο (και ψάχνω να το διορθώσω και στα υπόλοιπα, όπως και στην εικόνα τίτλων του βίντεο).

   Μπήκε και στην εικόνα τίτλων του βίντεο η διόρθωση αλλά… χρειάζεται αρκετή ώρα για να γίνει ορατή προς τα έξω.

  • Μήπως ήθελες να δώσεις εικόνες, Ανφάν, και δεν εμφανίστηκαν?
   Δώσε τα URL και θα τις κάνω ορατές εγώ, τότε…

   Καλημερά και θενκς.

  • Διορθώθηκε και ο δεύτερος αναγραμματισμός (Σαρκοζί αντί Σακροζί). ΚΑΙ οι δύο ήταν λάθη του «Κουτιού της Πανδώρας» που πέρασαν και στα δικά μου…

 1. Δείτε και το εξαιρετικό άρθρο εδώ
  Αποκαλύψεις Φαλτσιανί στήν αποκλειστική συνέντευξη του στίς 360″

  …που παραθέτει και το εξής βίντεο

  (Αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Serge Michel τής εφημερίδας Le monde αναφορικά με τό σκάνδαλο SWISSLEAKS παρουσιάζει έγγραφο πού έχει στά χέρια του τό οποίο αποδεικνύει πώς έφτασε τό σκάνδαλο είδε τό φώς της δημοσιότητας)

  ____

  …και λέει επίσης

  Ένταση μεταξύ των μετόχων και των συντακτών της Le Monde για το σκάνδαλο με την HSBC

  Οι αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για το σκάνδαλο φορολογικής απάτης στο οποίο εμπλέκεται η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC έχουν οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις μεταξύ της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας και ορισμένων μετόχων της, που επικρίνουν το ερευνητικό έργο της.

  «Δεν επέτρεψα για αυτό να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Αυτές είναι μέθοδοι που τις αποδοκιμάζω», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Le Monde, Πιερ Μπερζέ. Ο Ματιέ Πιγκάς, που είναι επίσης μέτοχος της εφημερίδας και επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard, μολονότι δήλωσε «υπερήφανος» για το «αξιοσημείωτο» ερευνητικό έργο των δημοσιογράφων, ζήτησε να μην πέσουν στην παγίδα της «κατάδοσης».

  Ο κανόνας δεοντολογίας που ισχύει στη γαλλική εφημερίδα ορίζει ότι «οι μέτοχοι δεν έχουν λόγο στο δημοσιογραφικό περιεχόμενό» της, απάντησε ο διευθυντής της Μοντ, Ζιν Βαν Κοτ, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία των συντακτών.

  Από την Δευτέρα, η HSBC Ελβετίας έχει μπει στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων σε όλον τον κόσμο που διεξήγαγαν κοινή έρευνα για τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα επέτρεψε σε χιλιάδες πελάτες της, μεταξύ των οποίων βιομήχανοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Τον Ιανουάριο του 2014 η Μοντ απέκτησε πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων της τράπεζας, πληροφορίες για περισσότερους από 106.000 πελάτες από 200 χώρες του κόσμου. Η εφημερίδα μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με ένα δίκτυο 150 δημοσιογράφων απ’ όλον τον κόσμο.

  Η έρευνα, που συνοδεύτηκε από την αποκάλυψη πολλών ονομάτων υπόπτων για φοροδιαφυγή, βαφτίστηκε «SwissLeaks». Τα ονόματα αυτά δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα παρά μόνο από τη δικαιοσύνη και ορισμένες φορολογικές αρχές, αλλά κάποια στοιχεία είχαν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s