Stuart Holland: στα Γερμανικά «χρέος» και «ενοχή» ταυτίζονται (video-συνέντευξη για Βαρουφάκη-Σόιμπλε, στον ALPHA 19-2-2015)

Στα γερμανικά, η ίδια λέξη («schuld») σημαίνει χρέος, αλλά και «ενοχή»! Ο Stuart Holland (μέντορας του Γιάνη Βαρουφάκη) μιλά στο κανάλι ALPHA για τον Σόιμπλε και τον Βαρουφάκη, εξηγώντας ΠΩΣ μπορεί να παρακαμφθεί η Γερμανική αδιαλλαξία, μέσω του ευρωπαϊκού θεσμού της «ενισχυμένης συνεργασίας» / «enhanced cooperation»:

Κατέγραψα αυτή την εκπληκτική συνέντευξη χθες βράδυ (19-2-2015) και παραθέτω τώρα το πλήρες transcript των δηλώσεων του Χόλαντ:

Stuart Holland:

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει τον τελικό λόγο, αν και λέει ότι τον έχει. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί με τη λεγόμενη «ενισχυμένη συνεργασία». Είναι μια διαδικασία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που δεν απαιτεί ομοφωνία. Η Μέρκελ τη χρησιμοποίησε για να παρακάμψει τον Ντέιβιντ Κάμερον. Άλλα κράτη-μέλη που θέλουν ανάκαμψη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ην. Βασίλειο… μπορούν, με την ίδια διαδικασία, να παρακάμψουν τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε δεν ξέρει και πολλά από οικονομικά. Το εκπληκτικό όμως, είναι ότι αγνοεί τι μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτός νομίζει ότι πρέπει να πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι. Αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα!

Ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων δεν επιβαρύνει το εθνικό χρέος της Γερμανίας. Όμως ο Σόιμπλε το ανάγει εκεί, εν μέρει εξαιτίας της… γερμανικής ψυχοσύνθεσης, διότι στη Γερμανία η λέξη «χρέος» είναι ίδια με τη λέξη «ενοχή». Ο Νίτσε στη «Γενεαλογία της Ηθικής» επισημαίνει -ήδη από το 1880- ότι οι γερμανοί πιστωτές δεν θέλουν μόνο λεφτά από τους αδύναμους οφειλέτες! Θέλουν την τιμωρία τους.

Ο Βαρουφάκης είναι ευφυής και καλύτερα ενημερωμένος από κάθε άλλο Υπ. Οικονομικών, ή από άλλους ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπως για το σημείο-κλειδί ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν επιβαρύνουν το εθνικό χρέος.

Η Ευρώπη μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους και της λιτότητας. Ο Βαρουφάκης το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στις Βρυξέλλες. Και κανείς δεν μπορεί να το στηρίξει καλύτερα από αυτόν…

HOLLAND


Δείτε επίσης:


4 comments

  1. Καλημέρα, φίλε Omadeon!

    Διαβάζω: «Όμως ο Σόιμπλε το ανάγει εκεί, εν μέρει εξαιτίας της… γερμανικής ψυχοσύνθεσης, διότι στη Γερμανία η λέξη “χρέος” είναι ίδια με τη λέξη “ενοχή”»…

    Ποιο ακριβώς είναι το επιχείρημα;

    Και στην ελληνική γλώσσα, η λέξη ενοχή εκτός από υπαιτιότητα, ευθύνη για αξιόποινη πράξη· παράπτωμα, σφάλμα· ανάληψη ευθύνης που απορρέει από κάποιο αξίωμα· σημαίνει και (νεοελλ.) τη σχέση εξαιτίας της οποίας υποχρεώνεται κάποιος «εις παροχήν», οι δεσμοί που δημιουργούνται μεταξύ δανειστή και οφειλέτη, δηλαδή το χρέος!

    Επιπλέον, θυμίζω ότι ο κλάδος του Αστικού Δικαίου που ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις με βάση τις οποίες ένα πρόσωπο οφείλει να προβεί σε μια πράξη ή σε μια παροχή προς ένα άλλο ονομάζεται Ενοχικό Δίκαιο!

    Οπότε; Ποιο ακριβώς είναι το επιχείρημα του Stuart Holland (και ποιο το δικό σου);;;

    • Η απάντησή μου είναι ότι δεν είναι τοσο πολύ θέμα «γερμανικής» ψυχοσύνθεσης, αλλά αυτο-καταπιεστικής ψυχοσύνθεσης εν γένει, που φυσικά δεν αποτελεί προνόμιο (ή κατάρα) Γερμανών (ή άλλων). Και στη Σκανδιναβία έμαθα ότι ισχύει η ίδια γλωσσική ταύτιση ενοχής και χρέους. Εν μέρει και στα ελληνικά, όπως επισημαίνεις.

      Ομως… όπως συχνα συμβαίνει, δεν υπάρχει καπνός χωρις φωτιά, και η διαίσθησή μας, στον πυρήνα της, συχνά δικαιώνεται μετά από εμβάθυνση.
      Εν προκειμένω έχω καταλήξει (κι όχι μόνο εγώ) ότι το πρόβλημα ειναι περισσότερο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ παρά ψυχολογικό και ανάγεται στις λεγόμενες «Πρωσσικές Αξίες» που επικράτησαν στη Γερμανία σαν κυρίαρχη ιδεολογία, όχι μόνο πολύ παλιά (επί Μπίσμαρκ) αλλά και σχετικά πρόσφατα (από το 2006 περίπου και μετά). Περιληπτικά, αναφέρει τα εξής και η Βικιπαίδεια:

      Prussian Virtues (Leftist criticism):
      http://en.wikipedia.org/wiki/Prussian_virtues#Leftist_criticism

      Prussian virtues have been criticised by some of the middle-class bourgeoisie, for their involvement with militarism and for Prussia’s historical opposition to democracy. Labour movements opposed Prussian virtues, specifically those of respect for, or a sense of, law and order and «blind» obedience. Amongst the German student protests of 1968, Prussian virtues were regarded with suspicion, given most Prussians’ previous loyalty and obedience to the Nazi government.

      In modern-day Germany, Prussian virtues are occasionally referred to and receive mixed criticism. In 1982, amid the controversy surrounding the NATO Double-Track Decision, in response to Social Democratic Party of Germany Chancellor of Germany Helmut Schmidt’s call for a return to such virtues, Saarbrücken’s SPD mayor Oskar Lafontaine commented that these were «perfectly suited to run a concentration camp». In 2006, the Prime Minister of Brandenburg Matthias Platzeck called for a return to Prussian virtues, citing «good basic virtues, such as honesty, reliability, and diligence».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s