Μερικοί δεν συμπαθείτε τον Τάσσο Κωστόπουλο (π.χ. οι της «πατριωτικής αριστεράς»). Ωστόσο, καλά θα κάνετε ΟΛΟΙ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ακόλουθο σχόλιό του («Πολιτικά Παρασκήνια 24.02.2015», Εφημερίδα των Συντακτών):
Tάσσος Κωστόπουλος:
CARMINA BURANA
Παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συμφωνία της Παρασκευής [20-2-2015] στο Eurogroup, διαπιστώνεις πόσο ο ιστορικός χρόνος έχει επιταχυνθεί σε σχέση με το μακρινό 1981. Αν οι πασόκοι χρειάστηκε να διανύσουν τρεις δεκαετίες για να περάσουν από τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες της «Αλλαγής» στην άχαρη προάσπιση του Μνημονίου, τα πρώτα φαινόμενα αυριανισμού και «παγκαλοποίησης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαφαίνονται έναν μόλις μήνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Απομένει να δούμε αν η κατρακύλα θα ολοκληρωθεί μέχρι την τελική και οριστική συνθηκολόγηση του Ιουνίου ή αν τα αντισώματα ενός δημοκρατικού οργανισμού, όπως το κυβερνητικό κόμμα και η κοινοβουλευτική του ομάδα, θα προβάλουν στοιχειώδεις αντιστάσεις σ’ αυτή την προβληματική εξέλιξη.»
(«Πολιτικά Παρασκήνια 24.02.2015», Εφημερίδα των Συντακτών).
Το παρακάτω σχόλιο έκανε ο Tariq Ali σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζουμε – προς αποφυγή παρεξηγήσεων – ότι ο Tariq Ali ήταν ανάμεσα στους ευρωπαίους διανοούμενους που στήριξαν αποφασιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, ενώ και προεκλογικά υποστήριξε ευθέως τη σημερινή κυβέρνηση:
Η δήλωση Τσίπρα δεν είναι καν ευσεβείς πόθοι, είναι ένα σύμπλεγμα ανακριβειών. Ο Σόιμπλε με φαύλη και θριαμβευτική διάθεση, είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη συνθηκολόγηση στο λαό της.
Η δήλωση Τσίπρα είναι απόπειρα απάτης. Ευτυχώς όμως είναι οι μαλακίες που κάνουν τους πολιτικούς να υπερέχουν. Θα μπορούσαμε να το δούμε ως μια τακτική υποχώρηση, αν ήταν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Μια πιο ειλικρινής δήλωση θα ήταν ως εξής:
(δείτε την στην πηγή)
Η ανάλυση αναφέρει πως τα προγράμματα διάσωσης συνολικού ύψους πάνω από 400 δισ. ευρώ, δεν έχουν στοιχίσει τίποτα στους φορολογουμένους, ενώ προστίθεται πως η αντίληψη αυτή όχι μόνο δεν διαψεύδεται αλλά καλλιεργείται σκοπίμως για πολιτική εκμετάλλευση.
Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν κερδίσει τεράστια ποσά, χάρη στη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού, αφού το δικό τους κόστος δανεισμού έχει μειωθεί δραματικά – χωρίς τα ποσά αυτά να αναδιανέμονται.
“Είναι μία εκούσια συνέπεια της κρίσης, η Φινλανδία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα” δηλώνει ο Μάρτι Σαλμι, ο επικεφαλής του τομέα διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων του φινλανδικού υπουργείο Οικονομικών. “Ισχύει ό,τι και στη Γερμανία, δεν έχουμε χάσει σεντ”, προσθέτει.
Η ανάλυση παραθέτει τα στοιχεία από έρευνα της Allianz, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία συγκέντρωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010 – 2012, λόγω της πτώσης του κόστους δανεισμού, καθώς το επιτόκιο στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο έπεσε από το 3,39% στο 1,18%.
Άλλη έρευνα του Jens Boysen-Hogrefe από το IfW υπολόγισε πως τα γερμανικά κρατικά ταμεία εξοικονόμησαν 8,6 δισ. ευρώ το 2011, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και του γεγονότος πως η Γερμανία έγινε “ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές ομολόγων.
“Αν προσθέσουμε το κέρδος από τα επιτόκια την περίοδο 2010 – 12 και αυτά που θα κερδίσει η Γερμανία όσο διαρκεί ο δανεισμός, φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα 67 δισ. ευρώ” αναφέρει η έρευνα της Allianz – πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 3% του γερμανικού χρέους.
Κώστας Λαπαβίτσας: Πέντε ερωτήματα απαιτούν απάντηση
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ημαθίας ρωτάει:
«…Με δεδομένο λοιπόν το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ, ρωτώ:Εθνικό Σχέδιο ΑνασυγκρότησηςΠως θα χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όταν τα 3 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλέον εκτός ελληνικού ελέγχου; Η αφαίρεση αυτών των κονδυλίων κάνει ακόμη πιεστικότερη τη συλλογή μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή και την εκκαθάριση χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο εφικτή είναι αυτή η προοπτική;Διαγραφή χρέουςΠως θα προχωρήσει η διαγραφή του χρέους, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της;Άρση λιτότηταςΠως θα υπάρξει άρση της λιτότητας, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να πετύχει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να καταστήσει το υπάρχον τεράστιο χρέος ‘βιώσιμο’; Η ‘βιωσιμότητα’ του χρέους – όπως την εκτιμούσε η Τρόικα – ήταν ακριβώς η αιτία για το παράλογο κυνήγι πρωτογενών πλεονασμάτων. Καθώς το χρέος δεν θα μειωθεί σημαντικά, πως θα πάψουν να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα που είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία και αποτελούν την ουσία της λιτότητας;Εποπτεία και δημοσιονομικό κόστοςΠως θα προχωρήσει οποιαδήποτε προοδευτική αλλαγή στη χώρα, όταν οι ΄θεσμοί’ θα ασκούν αυστηρή εποπτεία και θα απαγορεύουν μονομερείς ενέργειες; Θα επιτρέψουν οι ‘θεσμοί’ την υλοποίηση των πυλώνων ‘της Θεσσαλονίκης’ δεδομένου ότι έχουν άμεσο, ή έμμεσο δημοσιονομικό κόστος;Η μελλοντική διαπραγμάτευσηΤι ακριβώς θα έχει αλλάξει στους επόμενους τέσσερις μήνες της ‘παράτασης’, ώστε η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας να γίνει από καλύτερες θέσεις; Τι θα αποτρέψει την επιδείνωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας;»
Σόιμπλε: «Γελάσαμε που οι Έλληνες παρουσίασαν την ήττα τους ως νίκη, αλλά δεν δώσαμε συνέχεια» (Πηγή: www.lifo.gr)
Διαβάστε επίσης
- Δ. Τσακνής προς Τσίπρα: Ο πήχυς, μπήκε ψηλά και σε μια περίπτωση διάψευσης, η πτώση γίνεται πιο επώδυνη
- Κ. Λαπαβίτσας: “Κόκκινη γραμμή” η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης | Βίντεο
- Η έξοδος από το ευρώ πρέπει να γίνει με σχέδιο
Πάντως υπάρχει… κάποιος βαθμός παρηγοριάς, σύμφωνα με αυτό εδώ:
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]