Για την Πανελλαδική Συνάντηση του Κόκκινου Δικτύου, που παρά λίγο να πεταχτεί στην αφάνεια…

…αν δεν τη βιντεοσκοπούσα !

Αρχικά, δεν ήξερα σχεδόν τίποτα, για εκείνη την «Πανελλαδική Συνάντηση του Κόκκινου Δικτύου«. Κάπου είχα δει τον τίτλο μιας σχετικής ανακοίνωσης, αλλά δεν είχα διαβάσει το κείμενο από κάτω… μέχρι τη στιγμή που με προσκάλεσε ένας φίλος, να πάμε μαζί στην «Πάντειο» για να παρακολουθήσουμε την τελευταία μέρα της συνάντησης.

Έχοντας κάποιες καλές εντυπώσεις από (τα λίγα που ξέρω για) το «Κόκκινο Δίκτυο», δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση και… ετοίμασα βιντεο-κάμερα με πτυσσόμενο τρίποδο (όπως κάνω πάντα, όταν πάω σε δημόσιες εκδηλώσεις). Μόλις φτάσαμε εκεί, αργοπορημένοι μισή ώρα (δηλαδή… νωρίς για τις συνήθειες της αριστεράς), μετά από εγκάρδιες χαιρετούρες… ζήτησα να μιλήσω με υπεύθυνους της εκδήλωσης, αρμόδιους να δώσουν άδεια βιντεο-σκόπησης κάποιων ομιλιών που έμαθα ότι θα γίνουν (π.χ. του Δημήτρη Μπελαντή). Έτσι κι έγινε: -Πήρα την άδεια να τραβήξω video όλων των ομιλιών στη συνάντηση, αρκεί να μην αποθανατίσω και τις [ενδεχόμενες] «αγριάδες» στους διαλόγους (μετά τις ομιλίες, όπως συμβαίνει μερικές φορές σε τέτοιες συναντήσεις).

Μάλιστα, κάποιος (που δεν θυμάμαι τώρα) είπε ότι συνήθως τέτοιες εκδηλώσεις βιντεοσκοπούνται έτσι κι αλλιώς, αλλά ενίοτε καθυστερεί η δημοσίευσή τους, μέχρι να γίνει το φιλτράρισμα για ενδεχόμενες «αγριάδες». [Δεν πολυ-κατάλαβα αν εννοούσε ότι θα βιντεοσκοπούσαν και εκείνη την εκδήλωση, αλλά αυτό δεν με πολυ-απασχολούσε]. Όπως του εξήγησα, ένα πλεονέκτημα της δικής μου βιντεοσκόπησης είναι ότι έχω λάβει επίσημη άδεια από το YouTube (λόγω θετικής επίδοσης κλπ.) να ανεβάζω video απεριόριστης διάρκειας (αντί της μέγιστης διάρκειας 20 λεπτών, που δίνει κανονικά το Youtube). Έτσι θα μπορούν και οι ομιλίες να δημοσιεύονται ολόκληρες, κάθε μία σε ξεχωριστό video, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Π.χ. η ομιλία του Αντώνη Νταβανέλλου (διάρκειας 35 λεπτών):

Μετά, αυτή η ομιλία, αποκλειστικά λόγω αυτού του video διαδόθηκε σε πάρα πολλά blogs / sites (μερικά πολύ μεγάλης κυκλοφορίας, όπως το Ποντίκι, enikos.gr, iefimerida.gr, κλπ.) Το ίδιο συνέβη (αν και σε μικρότερη έκταση) με την ομιλία του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος (χάρηκα να δω ότι) διέδωσε και ο ίδιος το video της ομιλίας του.

 • Δηλαδή, αν δεν ήμουνα κι εγώ εκεί με κάμερα, την κατάλληλη στιγμή, ΔΕΝ θα υπήρχε καν (σε video) π.χ. η ομιλία Νταβανέλλου, ούτε και η τεράστια διάδοσή της σε τόσους πολλούς ιστοτόπους…

Επιπλέον, καμμία άλλη καταγραφή video δεν έγινε, από ό,τι ξέρω. Σαν συνέπεια, μπήκαν (τότε) στο μυαλό μου κάποια σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες, για το αν και κατά πόσον θέλανε κάποιοι, τελικά, να μάθει το ευρύ κοινό ΤΙ ακριβώς ειπώθηκε, μέσα στην «Πανελλήνια Συνάντηση του Κόκκινου Δικτύου»…

 • Ε, θα μου πείτε, τώρα… είναι δυνατόν να μη θέλει να διαδίδονται οι απόψεις του, το… ίδιο το «Κόκκινο Δίκτυο»;
 • Η απάντησή μου σ’ αυτό (όπως και στο προηγούμενο) ερώτημα, είναι ήταν ένα τεράστιο «δεν ξέρω, αλλά…  ερευνώ»!

Πάντως… κάποια στιγμή, κάμποσες μέρες αργότερα (14 Απριλίου) εξήγησα μερικά από τα προηγούμενα στο facebook και (αντί απάντησης) άκουσα την εξής… περίεργη ένσταση:

-Δηλαδή, κατ εσέ, οτιδήποτε δεν καταγράφεται με κάμερα ειναι κρυφό???…

(κάτι που δεν είπα και που δεν συνεπάγεται, αλλά… τέλος-πάντων)

Και στη συνέχεια…

-Ποιός είναι, Γιώργο, ο δικός σου ρόλος, ακριβώς?

Διότι… αν -όπως λες- οι «διοργανωτές» δεν ήθελαν να μαθευτεί «τι ελέχθη», με τη δημοσίευσή σου και τα σχόλιά σου τι θέλεις να πετύχεις?

Χμ… πονηρή η ένσταση, διότι (και πάλι) δεν είχα πει (ούτε και συνεπάγεται) ότι οι διοργανωτές δεν ήθελαν να μαθευτεί τι ελέχθη…

Απάντησα σ΄ αυτές τις ενστάσεις, ως εξής:

Δεν είναι θέμα «κρυφού» (ή όχι), αλλά θέμα ΔΙΑΔΟΣΗΣ απόψεων. Δεν ξέρω ποιό «ρόλο» υπονοείς εσύ, αλλά εγώ… (ως απλός ακροατής-με-κάμερα) ζήτησα άδεια από τους ίδιους τους διοργανωτές (ΚΑΙ ομιλητές) και επικοινώνησα μαζί τους αργότερα για τα περαιτέρω.

ΔΕΝ ξέρω ΠΟΙΟΣ και ΑΝ ή ΓΙΑΤΙ σαμποτάρει τη διάδοση των ομιλιών! Πάντως… αν οργανώνονται συνέδρια μόνο για εσωτερική (και εσωστρεφή) αλληλο-πληροφόρηση, τότε… ας μη γίνονται δημόσια, με δημόσιες ανακοινώσεις.

Επίσης, για να καθησυχάσω όσους νιώσουν κάποια ανάγκη (π.χ. λόγω αμυντικότητας) να υπερασπιστούν την Τιμή και την αριστερή Υπόληψη του (συμπαθούς και σε μένα) «Κόκκινου Δικτύου», ασφαλώς και δεν υπήρξε (ούτε περιέπεσε στην αντίληψή μου) η παραμικρή διάθεση μελών του (ή ομιλητών στη συνάντηση) για μυστικότητα και απόκρυψη απόψεων. (Το αντίθετο, μάλλον. Π.χ. ο Αντώνης Νταβανέλλος, ο Γιάννης Μηλιός, ο Πάνος Κοσμάς και ο Δημήτρης Μπελαντής -μεταξύ άλλων- …όχι μόνο δεν κρύβουν αλλά και αρθρογραφούν δημόσια με ακριβώς τις ίδιες απόψεις που υποστήριξαν και στην «Πανελλαδική Συνάντηση»…)

Όμως… ο συνομιλητής μου στο facebook αρπάχτηκε από τη λέξη «συνέδρια» που χρησιμοποίησα (ομολογουμένως λανθασμένα), για να αντιτάξει τα εξής:

Κοίτα, αρχικά δεν ήταν συνέδριο, ηταν συνάντηση του Κοκκινου Δικτύου, συνέδρια συνήθως κάνουν τα κόμματα, εκτός και αν υπονοείς ότι το ΚΔ θέλει να γίνει κόμμα… Δεν είναι έτσι όμως. Οι τάσεις στο Συριζα ειναι καταστατικά νόμιμες και δρουν δημόσια, δεν υπάρχει καμμία μυστικότητα όπως υπονοείς με την ίδια λογική να βιντεοσκοπούμε και τις συνεδριάσεις των ΟΜ ?

ΤΙ συμβαίνει, στην πραγματικότητα;

Αυτά που κατάλαβα εγώ, εκτός από τα φαινόμενα… παθολογικής κομματο-σκυλίασης (της προηγούμενης ένστασης) είναι τα εξής:

[1] Είτε υπήρξε απόλυτη αδιαφορία (μέσα στην Πανελλαδική Συνάντηση του Κόκκινου Δικτύου) για την (προφανή και κατεπείγουσα) ανάγκη βιντεοσκόπησης των ομιλιών, είτε κάποιοι επαναπαύθηκαν (κακώς) στη δική μου κάμερα και… ακύρωσαν τη δική τους βιντεοσκόπηση (κακώς διότι δεν ρώτησαν αν είχα αρκετή… μνήμη στη δική μου κάμερα -που δεν είχα- ή άν θα παρευρισκόμουν μέχρι το τέλος  -που δεν επρόκειτο… ).

[2] Κάποιοι μπερδεύουν το δημόσιο με το ιδιωτικό, νομίζοντας ότι «δημόσια ομιλία» στη σημερινή εποχή σημαίνει «ο,τιδήποτε εκφωνείται σε αίθουσα με ελεύθερη είσοδο». –ΛΑΘΟΣ μεγάλο! Στη δική μας εποχή της Επικοινωνιακής Ηγεμονίας των ΜΜΕ και (ιδίως) του Διαδικτύου, καμμία ομιλία δεν μπορεί να θεωρείται (στην πράξη) «δημόσια», αν ΔΕΝ καταγράφεται σε κάποιο μέσο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση οποιουδήποτε παρατηρητή, σε ΟΛΑ όσα ειπώθηκαν, εκ των υστέρων.

Αυτό (το [2]) θεωρήστε το περίπου σαν… θεώρημα (κι είναι πολύ καλή άσκηση το να… αποδειχτεί -χεχε).

Ενα ΛΗΜΜΑ (του «θεωρήματος») είναι νομίζω το εξής:

ΛΗΜΜΑ 1

 • Κάθε τι που επικοινωνείται «δημόσια», σήμερα (οφείλει να) ανήκει στα «commons», αποτελώντας [επικοινωνιακό] κοινό κτήμακοινοκτημοσύνη) του Συνόλου της Ανθρωπότητας, ή -έστω- της εκάστοτε ευρύτερης (δημόσιας) κοινότητας

Επομένως…

ΛΗΜΜΑ 2

 • ΑΝ, όμως, κάποια (αρχικά δημόσια) ομιλία άλλη δημόσια επικοινωνία) δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο αξιόπιστο τεχνικό μέσο (που να εξασφαλίζει την πιστή αναπαραγωγή της), τότε η υπόστασή της ΔΕΝ είναι (τελικά) «δημόσια», αλλά μόνο ιδιωτική, αφού ιδιωτικοποιείται(!) σε περιορισμένες προσωπικές μαρτυρίες (μόνο όσων συμμετείχαν στο αρχικό ακροατήριο), οι οποίες καθίστανται (εκ των πραγμάτων) αναξιόπιστες, υποκειμενικές αφηγήσεις και επικοινωνιακές ιδιοκτησίες κάποιου (περιορισμένου) πλήθους ανθρώπων, εξ ορισμού όχι κοινό κτήμα όλων (των πιθανών παρατηρητών)…
English: derived from http://upload.wikimedia....
(Photo credit: Wikipedia)

 Σταματάω εδώ, αλλά θα επανέλθω…

…και μάλλον θα χρειαστεί να γράψω ολόκληρο βιβλίο για το θέμα.

Any-thing «public» must be in the «commons»

3 comments

 1. Μαζί με τον… καφέ, πάρτε… μονολόγους της ημέρας:

  Θα μπορούσα φυσικά, να αναφερθώ ΚΑΙ σε (ενδεχόμενα) φαινόμενα άρνησης (ή αναστολής επιθυμιών) να εκφραστούν κάποια… δυσάρεστα πράματα σε ΕΥΡΥΤΕΡΟ κοινό, εκθέτοντας την κυβέρνηση (που δεν τηρεί προεκλογικές υποσχέσεις) ή διαταράσσοντας την ομοψυχία ενός κόμματος που (ΠΟΛΛΟΙ λένε ότι) πάει για… διάσπαση, τώρα πια… ….αλλά (παραδόξως) τα θεωρώ, όλα αυτά, άκρως ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ σε πολιτική σημασία.

  ΟΛΑ αυτά, _μπορούν_ να ξεπεραστούν.
  Εκείνο που ΔΕΝ ξεπερνιέται και δεν χωνεύεται με τίποτα, όμως, είναι…
  το ΜΕΓΕΘΟΣ του Κάλου στο κεφάλι όσων νομίζουν ότι «…Δεν χρειάζεται να καταγράφουμε πολιτικές ομιλίες σε video».
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ε, τότε… Βούτα και στη θάλασσα(!) ρε μαλάκα, να… ψιθυρίζεις τις αποψάρες σου στα… ψάρια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s