Η Ελεύθερη ΕΡΤ δακρύζει για την προδοσία (και άλλα τινα…)

Μετά την ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ και του διορισμού του Λάμπη Ταγματάρχη ως Διευθύνοντος Συμβούλου, η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 ετοίμασε ειδική ενότητα στο Δελτίο Ειδήσεων. Μεταξύ άλλων αναδεικνύονται οι πρακτικές που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και η αναντιστοιχία της σημερινής πολιτικής σε σχέση με τις δηλώσεις Τσίπρα, πριν από τις εκλογές. Στο τέλος του βίντεο η παρουσιάστρια δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της για την εξέλιξη που δρομολογήθηκε, ενάντια σε όλες τις αποφάσεις των εργαζομένων και χωρίς κανέναν διάλογο μαζί τους. Προβάλλεται επίσης απόσπασμα συνέντευξης του Γ. Πλειού, αλλά και μέρος της Συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

REU-GREECE-STATE-TV_-620x330


Το άρθρο «Γνώριμα πρόσωπα, παλιές συνταγές« (11.05.2015) στο «Δρόμο της Αριστεράς» αναφέρεται σε «επιλογές στελεχών από το παλιό πολιτικό και οικονομικό σύστημα για κρίσιμα κυβερνητικά πόστα», δηλαδή τα εξής πρόσωπα (όπου έχω προσθέσει συνδέσμους σε συγκεκριμμένα εδάφια του άρθρου):
 1. Σπύρος Σαγιάς
 2. Δημήτρης Μάρδας
 3. Χρήστος Σπίρτζης (υποδομές)
 4. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
 5. Γιάννης Ρουμπάτης (ΕΥΠ)
 6. Λάμπης Ταγματάρχης (ΕΡΤ)
 7. Στέργιος Πιτσιόρλας (ΤΑΙΠΕΔ)
 8. Στάθης Τσοτσορός στα ΕΛΠΕ
 9. Ροβέρτος Σπυρόπουλος (ΙΚΑ)
(Κρατείστε αυτά τα links για reference. Θα σας ξανα-χρειαστούν…)
Ειδικά για τον Λάμπη Ταγματάρχη, ο «Δρόμος» αναφέρει:
Είναι γνωστή η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Θα περίμενε κανείς ότι στη θέση του ανθρώπου-κλειδί της νέας, ανεξάρτητης και πλουραλιστικής ΕΡΤ θα τοποθετούνταν ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει μια νέα αρχή ή έστω που δεν θα είναι συνδεδεμένο με το παλιό καθεστώς στο χώρο των ΜΜΕ. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Παππάς, κατέληξε στην επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.
Ο Λ. Ταγματάρχης έχει «προϋπηρεσία» στην ΕΡΤ, αφού ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τον Νοέμβριο του 2010, από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Μακρά είναι και η διαδρομή του στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις (Nova – Filmnet). Οι αντιδράσεις από το χώρο των μαχόμενων δημοσιογράφων και των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή ήταν και παραμένουν έντονες.

Το άρθρο «Σχέδιο «ΒΙG BROTHER» στην ενημέρωση. Μετατάξεις από την ΕΡΤ με το καλημέρα σας» αναφέρει

Δεν πρόλαβε να κάτσει στην καρέκλα του ο Ταγματάρχης και μπαίνουν μπροστά μετατάξεις δημοσιογράφων από την ΕΡΤ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας ή σε κάποιες ΔΕΚΟ.

[…]

-Το όραμα της πολιτικής ηγεσίας στη ΓΓ Ενημέρωσης Επικοινωνίας μοιάζει με σχέδιο «BIG BROTHER» για να προλαβαίνουν, λέει, κακοτοπιές με δημόσιες δηλώσεις συνεντεύξεις και άλλα.

Η πρόθεση κεντρικού σχεδιασμού και ελέγχου, με το πρόσχημα του συντονισμού στην ενημέρωση με εξώθηση δημοσιογράφων από την ΓΓ στο ρόλο επόπτη-παρατηρητή με την μετεγκατάσταση τους στα γραφεία τύπου άλλων υπουργείων προφανώς για να έχουν το νου τους τι γίνεται.

[…]

Η χειραγώγηση όμως συμπληρώνεται:

-με αφαίρεση κονδυλίων από όλα τα υπουργεία, ώστε την κρατική διαφήμιση, να ελέγχει απολύτως και να μοιράζει στα ΜΜΕ μόνο η ΓΓ Ενημέρωσης με τα δικά της κριτήρια. Και να σκορπάει λεφτά, από το πλεόνασμα που μειώνεται. Μιλάμε για κονδύλια που πηγαίνουν κατευθυνόμενα.

-με το ΑΜΠΕ να συμπληρώνει το πρόγραμμα χειραγώγησης και να δίνει τζάμπα τις ειδήσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας. Ασχέτως αν με τον τρόπο αυτό μπαίνει μέσα 1,7 εκ. ευρώ το χρόνο από τις συνδρομές που χάνει. Μόνο που η ζημιά πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων του πρακτορείου.

[…]

3 comments

 1. http://rproject.gr/article/i-theoria-apohaireta-tin-ert
  Η «Θεωρία» αποχαιρετά την ΕΡΤ
  (αποχωρούντες) Σωτήρης Σιαμανδούρας, Αλέξανδρος Σχισμένος | 18.05.2015

  «…Πήραμε λοιπόν μέρος σε έναν αγώνα που δεν ήταν για να βλέπουμε το λογότυπο της ΕΡΤ και να συγκινούμαστε αλλά για μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία. Και μετά από κοντά 2 χρόνια αγώνα, διαπιστώνουμε ότι το ΔΣ διορίζεται από τον Υπουργό –λες κι είναι ΥΕΝΕΔ-, ότι η κύρια επιλογή είναι ένας κλασσικός χρυσοκάνθαρος από αυτούς που σε έναν μήνα βγάζουν περισσότερα από όσα βγάζει η μάνα σου να πλένει σκάλες 10 χρόνια, ότι μάλιστα αυτός ο κύριος είναι και ρητά μνημονιακός, διαπλεκόμενος, υβριστής των εργαζόμενων, κι από πάνω ο Υπουργός μας δουλεύει ευθέως και λέει ότι τον επέλεξε για να μην είναι κομματικός. Ειρήσθω εν παρόδω, τίποτα από αυτά δεν ήταν απαίτηση των εταίρων, ή μνημονιακή επιταγή. Απλώς, έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική ηγεσία που δεν ενδιαφέρεται να προκαλέσει τριγμούς στο υπάρχον, που αδιαφορεί για τα αιτήματα, τις ελπίδες και το όραμα της κοινωνίας και των εργαζομένων, και επιδιώκει απλώς τη διασφάλιση της συνέχισης του συστήματος με όρους καρτέλ. Πρόκειται δηλαδή για ένα νέο πολιτικό προσωπικό που δίνει εξετάσεις και γράφει νέα γραμμάτια, που θα ξεπληρωθούν κατά τρόπο ανάλογο από αυτούς που τώρα ευεργετεί, όταν κάποτε χάσει τις εκλογές. Συνεπώς, ο δεύτερος λόγος που σταματάμε είναι γιατί έχουμε την αξιοπρέπεια να το κάνουμε…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s