Η Δομή της Αριστερής Τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δυστυχώς, η τροπολογία της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξής δομή:

gigantic_hamburger…ενώ (για να υπερ-ψηφιστεί) ίσως έπρεπε να έχει την εξής δομή:

many_burgers

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η τροπολογία ήταν δομημένη ως εξής:

Οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «έντιμο συμβιβασμό», αν και «έντιμος» συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Αυτό που οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επιδιώκουν, αδίστακτα και με συνέπεια, εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, είναι να στραγγαλίσουν την οικονομία, να αποστραγγίξουν και το τελευταίο ευρώ από τα αποθέματα της χώρας και να εξωθήσουν, «απροστάτευτη»,  την κυβέρνηση στην πλήρη υποταγή και τον παραδειγματικό διασυρμό.
 
burger01
Αυτή η τακτική των εταίρων επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα.
Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να περάσει άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες.

Αυτές τις ώρες χρειάζεται να έλθει κατεπειγόντως στο προσκήνιο:

burger02
Η άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών με όσα συνοδευτικά μέτρα είναι απαραίτητα για να διασφαλισθεί και να λειτουργήσει με καθαρά παραγωγικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια. burger03
Η εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, μαζί με τον ουσιαστικό έλεγχο των δανειακών και άλλων υποχρεώσεων τους.
burger04
Η άρση των προνομίων, των προνομιακών ρυθμίσεων και της ασυλίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. burger05
Ο άμεσος τερματισμός κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στη χώρα. burger03
Η ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, των μεγάλων περιουσιών, των πολύ μεγάλων εισοδημάτων και της υψηλής κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. burger04
Η άμεση και πλήρης επαναφορά, κατοχύρωση και τήρηση στην πράξη, των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. burger02
Η κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη. burger05
Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου, εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων.
Είναι αυτή η εξέλιξη που, πάση θυσία και με κάθε δυνατό μέτρο, πρέπει να αποτραπεί.
burger06
Κάθε εναλλακτική λύση για μια αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία και πρώτα από όλα η διακοπή πληρωμής του χρέους, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα, γιατί κυρίως προσφέρει ελπίδα και προοπτική στον τόπο. burger03
Είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να απευθυνθεί ανοιχτά στο λαό, περιγράφοντας όλα τα δεδομένα, με στόχο αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονόδρομων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου, το οποίο θα αγωνιστεί για μια άλλη πορεία από αυτήν που επιχειρούν να διαμορφώσουν με τετελεσμένα οι δανειστές. Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη.
burger04
 Η κυβέρνηση, εφόσον οι «θεσμοί» συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της. burger06
(οι υπογράφοντες)

Λουκάς Αξελός, Αλέκος Καλύβης, Δημήτης Κοδέλας, Πάνος Κοσμάς,Στάθης Λεωτσάκος,Αντώνης Νταβανέλλος,Σόφη Παπαδόγιαννη,Γιώργος Σαπουνάς,
Ελένη Σωτηρίου
burger07
  • Σημείο-κλειδί: -Προσέξτε πού ήταν το «κρέας» (με κόκκινο κείμενο)! 🙂

Βεβαίως, οι πρόσθετες στρώσεις θα μπορούσαν να είναι λιγότερες, ή μέσα σε άλλα μπέργκερ, σερβιριζόμενα (=ψηφιζόμενα) παράλληλα. Δυστυχώς, η τροπολογία δεν πέρασε σαν σύνολο (με σχετική πλειοψηφία 95 κατά, 75 υπέρ- και 1 λευκό). Το να μην ψηφιστεί τέτοια τροπολογία σαν σύνολο, ισοδυναμεί (στις προηγούμενες εικόνες) με άρνηση να φας ένα μπέργκερ, επειδή δεν σου άρεσε το λάχανο, ή το μπέηκον, ή το τυρί (εκτός κι αν είσαι χορτοφάγος). Το κύριο πρόβλημα είναι οτι ορισμένες στρώσεις συνεπάγονται (ή απαιτούν) κάποιες άλλες στρώσεις, και… αν δεν σεβαστούν οι μάγειρες τη συνταγή, δεν θα σερβίρουν μπέργκερ, αλλά… παρδαλό ψωμάκι. Περισσότερα για το ίδιο θέμα,  στο προηγούμενο ποστ:

 

UPDATE 1: Αξίζει ειδική μελέτη η πρόσφατη καυστική κριτική του Κ. Μαραγκού στο άρθρο του Καληνύχτα Σύριζα («ένα γρήγορο σχόλιο για την ΚΠΕ του Συριζα από το Avantgarde»).

  • Σκέφτομαι να ξανα-φτιάξω έναν πίνακα με τα… συστατικά του «χάμπουργκερ» (της Τροπολογίας) και με τις αντίστοιχες κριτικές του Κ. Μαραγκού στο δεξιό κουτάκι κάθε συστατικού, αντί εικόνας.

Επίσης:Ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε με τον Κ. Μαραγκό σε όλα (ή πολλά), συνιστώνται τα (ακόμη πιο καυστικά) πρόσφατα άρθρα του ΕΔΩ και ΕΔΩ. Η κατάσταση γενικά, είναι σοβαρή !


UPDATE 2: Για όσους/όσες θέλετε άλμα σε πιο θεωρητικό, πιο γενικό επίπεδο, συνιστώνται και οι προβληματισμοί στα εξής άρθρα του Γιώργου Καλατζόπουλου:


Διαβάστε επίσης (σ’ αυτό εδώ το blog)


One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s