[updated] Η σημασία ενός τμήματος της ομιλίας του Αντώνη Νταβανέλου που… χάθηκε, αλλά μετά διασώθηκε (ΕΣΗΕΑ 19-5-2015, R-project)

UPDATE (31/5/15): Ας ξεκαθαρίσω ότι κανένα μοντάζ δεν υπέστη τo video της ομιλίας του Αντώνη Νταβανέλου, από το R-project. Χάθηκε όμως, λόγω στιγμιαίας διακοπής στη βιντεοσκόπηση (όπως τεκμηριώνεται πιο κάτω) ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της ομιλίας, το οποίο όμως, τελικά… διασώθηκε (εντελώς τυχαία, όπως θα δείτε).

Στην ομιλία του ο Νταβανέλος αναρρωτήθηκε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει τα υψηλά εκλογικά ποσοστά του, έτσι και «εξαερωθεί», ως κόμμα. Και στο «χαμένο τμήμα» της ομιλίας (που διέσωσα εντελώς τυχαία) συνέχισε επισημαίνοντας ότι… εκείνες τις μάχες (που ανέβασαν το εκλογικό ποσοστό στο 36%) τις έδωσε «ο απλός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ» (της εποχής) «του 4%», δηλαδή ψηφοφόροι και απλά μέλη, αλλά… όχι (τόσο πολύ) «τα στελέχη του» (που είναι και ελάχιστα σε αριθμό, συγκριτικά). Κοντολογίς, ο Νταβανέλος αναφερόταν στις μάχες που έδωσε ο (απλός) κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ («όχι τα στελέχη του»), για να τον ανεβάσει στο 36%, από την εποχή που είχε μόνο 4%. Επομένως, αν «εξαερωθεί το κόμμα», απογοητεύοντας ή διώχνοντας όλο αυτό τον απλό κόσμο (που έδωσε και τις περισσότερες μάχες) τότε… είναι πολύ αμφίβολο αν θα διατηρηθεί και το υψηλό ποσοστό 36%.

Αυτό το τμήμα της ομιλίας αποδείχτηκε, τελικά, ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των εξελίξεων στις μέρες μετά την εκδήλωση του R-project: Διότι… αυτό που εξήγησε ο Νταβανέλος, το ξεχνάνε όλα εκείνα τα υψηλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ο Νίκος Παππάς) που πιέζουν και εκβιάζουν τον απλό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ (και τους βουλευτές του) σε στήριξη μνημονιακής στροφής, με το νέο δόγμα «συμφωνία πάση θυσία», στο όνομα ενός (δήθεν) «έντιμου συμβιβασμού», μιας «συμφωνίας έντιμης αλλά και επώδυνης« (κατά τον Νίκο Βούτση), κλπ.

Ακούστε λοιπόν τον Αντώνη Νταβανέλο, στο εξής νέο video (δυόμιση λεπτών, με πρόσθετα στοιχεία, links σε άλλα video, κ.o.κ.):


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η εκδήλωση του «R-project» («Κόκκινου Δικτύου») με θέμα «Σύγκρουση Τώρα με Τους Δανειστές» στην ΕΣΗΕΑ (19-5-2015), βιντεοσκοπήθηκε από το ίδιο το «R-project». Δεν επιτράπηκε η χρήση καμμίας άλλης κάμερας! Καλού-κακού, όμως… ηχογράφησα σχεδόν όλες τις ομιλίες (μπας και χαθούν στο τέλος, όπως παρά λίγο να συμβεί σε προηγούμενη εκδήλωση του «R-project»). Μετά από λίγες μέρες, το «R-project» δημοσίευσε στο YouTube όλες τις ομιλίες. Τις κατέβασα λοιπόν σε σκληρό δίσκο, για να τις αρχειοθετήσω, αλλά και για να τις συγκρίνω με τη δική μου ηχογράφηση. Κάποια στιγμή, ανακάλυψα κάτι… περίεργο.


ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ της αιτίας που χάθηκε εκείνο το κομμάτι του video:

Ορίστε το video της πλήρους ομιλίας, ρυθμισμένο να ξεκινάει κατευθείαν από το σημείο 28.30 (οπου αρχίζει και το απόσπασμα του δικού μου video). Λίγο μετά, στο 28:43, φαίνεται καθαρά και η… «τρύπα» του κλιπ που λείπει:

Αν δείτε με προσοχή, ξανά και ξανά, το προηγούμενο πλήρες video, στο επίμαχο σημείο της «τρύπας» θα προσέξετε κάτι: ποιότητα της εικόνας χαλάει ξαφνικά, αμέσως μετά την «τρύπα». Χάνεται και η ακρίβεια της εστίασης. Από αυτό, συμπεραίνω ότι πολύ πιθανώς άλλαξε η μνήμη στην κάμερα, ή έγινε άλλoυ είδους διακοπή εκείνη τη στιγμή, κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης. Κοντολογίς, δεν έγινε κανένα «πονηρό μοντάζ», εκ των υστέρων. Απλώς… διασώθηκε (από τη δική μου ηχογράφηση) ένα τμήμα της ομιλίας που -κανονικά- θα είχε χαθεί για πάντα.

Κάτι ακόμη: Η φράση που ακούγεται πολύ ελάχιστα στο τέλος, είναι τελικά (μετά από πολλές ακροάσεις) «… του 4%», όχι «που (?)», όπως αρχικά έδειχνε το video. Αργότερα, διορθώθηκε με «annotation» και τελικά με νέα έκδοση του video, εκείνη που δόθηκε πιο πάνω, όχι εκείνη που είχε μπει χθες στην ανάρτηση (και σβήστηκε, αν και… πρόλαβαν να τη δουν 11 άτομα).


Σημειώσεις:

1. Ακόμη δεν έχω ελέγξει τα υπόλοιπα video της εκδήλωσης, για παρόμοια φαινόμενα. (Ευτυχώς που υπάρχει το ηχητικό αρχείο, για συγκρίσεις…)

2. Υπάρχει άλλο ένα τμήμα της ίδιας ομιλίας που δεν υπάρχει στο τελικό βίντεο. Είναι στην αρχή: Παραλείφθηκε η (πρώτη) αναφορά του Νταβανέλου στους Financial Times, οι οποίοι δημοσίευσαν ειδικό άρθρο για τη συνάντηση του Κόκκινου Δικτύου. Αυτό όμως είναι πολύ δευτερεύον θέμα και η παράλειψη πολύ πιθανώς οφειλόταν σε καθυστέρηση να ξεκινήσει η βιντεοσκόπηση.

3. H μουσική επένδυση του νέου video είναι δική μου… χορευτική διασκευή της «Διεθνούς» (The Internationale Trance Remix).


Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη συμφωνία με τους δανειστές: Ανάγκη καθαρής απάντησης (Αντώνης Νταβανέλλος)

Τα ΜΜΕ και η εκδήλωση του R-project (ΕΣΗΕΑ 19-5-2015, Κόκκινο Δίκτυο)

Ομιλίες ‘Κόκκινου Δικτύου’: Πάνος Κοσμάς, Γ. Μηλιός, Δ. Μπελαντής, Α. Νταβανέλλος, κ.ά. (5-4-2015)

Για την Πανελλαδική Συνάντηση του Κόκκινου Δικτύου, που παρά λίγο να πεταχτεί στην αφάνεια…

Κατήφορος πολλαπλών μορφών

One comment

  1. Reblogged στις OMADEON και σχολίασε

    Επειδή έγιναν πολύ σημαντικές διορθώσεις, τόσο στο κείμενο, όσο και στο video που το συνοδεύει, κάνω «reblog» το χθεσινό ποστ, έτσι ώστε να μπει και στα feed-readers ή στο facebook η νέα έκδοση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s