ΤΙ αριστερά χρειαζόμαστε; Μα… μία αριστερά χωρίς τον Τάσο Κορωνάκη!

Κακώς κλήθηκε ο Τάσος Κορωνάκης να μιλήσει στην εκδήλωση «ΤΙ αριστερά χρειαζόμαστε» του Κόκκινου Δικτύου  (29/2/2016, ΕΣΗΕΑ). Η ιδέα της συμμετοχής του προκάλεσε πολλές ενστάσεις από πολύ κόσμο, με (αρχικό) αποτέλεσμα να απορριφτεί από τη συντονιστική επιτροπή του ΚΔ. Όμως, τελικά ο Κορωνάκης δεν βγήκε από τη λίστα των ομιλητών, λόγω παρέμβασης κάποιων… επιφανών στελεχών του ΚΔ (και/ή πολύ πιθανώς του κεντρικού ομιλητή Αντώνη Νταβανέλου):

TI aristera xreiazomaste

Πάντως, ο Κορωνάκης θεωρείται persona non grata από πάρα πολύ κόσμο, πολύ πιθανώς και από τη συντριπτική πλειοψηφία των απλών μελών του Κόκκινου Δικτύου. Αν δεν ξέρετε τους λόγους που θεωρείται… τόσο απορριπτέος από τόσους πολλούς ανθρώπους, δείτε (για αρχή) το εξής σύντομο video (διάρκειας κάτω από 1 λεπτό):

Εν ολίγοις, ο (τότε-) γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  Τάσος Κορωνάκης (μαζί με τον Βίτσα) προκάλεσε ολικό μπλακ-άουτ στις διαδικτυακές επικοινωνίες μεταξύ μελών της Κεντρικής Επιτροπής, με τον προφανή δόλιο σκοπό της λογοκρισίας απόψεων και τον (ακόμη πιο δόλιο) στόχο της ματαίωσης οποιουδήποτε συνεδρίου της ΚΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι υπόγειες αντι-δημοκρατικές μνημονιακές μεθοδεύσεις του Τσίπρα και του στενού του περιβάλλοντος.

Ο Τάσος Κορωνάκης είχε εκλεγεί γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ την 1η Μαρτίου 2015, λίγες μέρες μετά την ολέθρια συμφωνία της 20ής/24ης Φεβρουαρίου. Ως γραμματέας της ΚΕ, είχε καθήκον να διασφαλίσει κάθε λειτουργία που αφορά την Κ.Ε. (και φυσικά τις εσωτερικές επικοινωνίες μεταξύ των μελών της). Αυτό που έκανε στην πράξη, ήταν φυσικά το ακριβώς αντίθετο. Δρώντας σαν… χουλιγκάνος / σαμποτέρ, κατάστρεψε τη διαδικτυακή λίστα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ΚΕ και μ’ αυτό τον τρόπο συνέβαλλε καθοριστικά στη ματαίωση μιας συνεδρίασής της, όπου (αν είχε γίνει) θα ήταν σχεδόν σίγουρο ότι η πλειοψηφία είχε σοβαρές ενστάσεις κατά των μεθοδεύσεων Τσίπρα (αλλά τέτοια συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ).

Το σύντομο βίντεο που είδατε, είναι μικρό στιγμιότυπο από την τοποθέτηση της Φλώρας Νικολιδάκη στην 1η Πανελλαδική σύσκεψη της «Λαϊκής Ενότητας» (21-11-2015). Το αρχικό βίντεο της ομιλίας της, είχε ανεβεί στο YouTube από την ΕΟΣ (δείτε ΕΔΩ).  Σήμερα διαπίστωσα ότι όλα εκείνα τα βίντεο έχουν σβηστεί! Ευτυχώς, όμως, είχα κατεβάσει και σώσει σε σκληρό δίσκο όλες εκείνες τις ομιλίες εγκαίρως (!!!), κι έτσι… όχι μόνο ανέβασα το στιγμιότυπο που είδατε, αλλά ανέβασα επίσης την πλήρη τοποθέτηση της Φλώρας, πριν λίγη ώρα. Δείτε την:

Υπάρχουν, δηλαδή, πολύ σοβαροί λόγοι, όχι μόνο για να μη συμμετάσχει ο Κορωνάκης σ’ αυτή τη συγκεκριμμένη εκδήλωση του Κόκκινου Δικτύου, αλλά και για να απορριφτεί γενικότερα από κάθε κίνημα, κόμμα ή οργάνωση οποιασδήποτε έντιμης αριστεράς. Αν επιμένει να ασχολείται με την πολιτική, ας γίνει… δεξιός, ή ας πάει πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς, το καλύτερο θα ήταν να… πάει σπίτι του.

Ιδού λοιπόν, γιατί ο Τάσος Κορωνάκης δεν χωρά στην ‘αριστερά που χρειαζόμαστε’. Κι αυτό δεν αφορά καν τον ίδιο σαν πρόσωπο. Αφορά την πολιτική του συμπεριφορά, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικά εγκληματική. Δεν είναι ο ίδιος ο Κορωνάκης που απορρίπτουμε. Είναι οι μη-αντιστρέψιμες πολιτικές προδοσίες και πράξεις δολιοφθοράς (κατά της αριστεράς και κατά κάθε δημοκρατικής λειτουργίας).

Μ’ αυτή την έννοια, η αριστερά που χρειαζόμαστε είναι μια αριστερά χωρίς (τις πράξεις που χαρακτηρίζουν) τον Τάσο Κορωνάκη!

no-koronakisΔυστυχώς, όσον αφορά το Κόκκινο Δίκτυο, τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Ο Κορωνάκης δεν έχει καμμία θέση σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως δεν είχε και ο Λάμπρου σε προηγούμενη εκδήλωση του Κόκκινου Δικτύου στην ΕΣΗΕΑ.

Θα μπορούσα να επεκταθώ πολύ περισσότερο (και ίσως το κάνω, στο μέλλον), αλλά προς το παρόν κλείνω αυτή την ανάρτηση με ένα σχόλιο του Δημήτρη Μπελαντή (από το facebook), το οποίο προσυπογράφω (αν και το θεωρώ… υπερβολικά ήπιο):

Δημήτρης Μπελαντής   25 Φεβρουαρίου στις 1:29 μ.μ. ·

Παρ’όλη την σημαντική εκτίμηση που τρέφω στους συντρόφους και συντρόφισσες του Κόκκινου Δικτύου εντός της Λαϊκης Ενότητας με τους οποίους έχουμε δώσει μεγάλες μάχες από κοινού μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα μέσα στη ΛΑΕ, μου είναι απολύτως ακατανόητο πολιτικά το ότι διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Τάσο Κορωνάκη εκ μέρους της Αριστερής Δικτύωσης. Δεν διαφωνώ με την πρόσκληση της Αριστερής Δικτύωσης καθ’ εαυτήν, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι πριν από λίγους μήνες ο Τάσος διαχειρίσθηκε την διαλυτική λειτουργία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της «μεγάλης στροφής» , από τον Φεβρουάριο ως και τον Αύγουστο. Δεν έχω απολύτως τίποτε το προσωπικό κατά του Τάσου, αλλά η πολιτική μνήμη μας οφείλει να είναι ισχυρή, μετά από μόλις έξι μήνες, και η αριστερή πολιτική πρέπει να μην υποτάσσεται σε δημόσιες σχέσεις. Άλλωστε, δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει από τον Τάσο συγκροτημένη προσωπική αυτοκριτική για την στάση του εντός ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει, έχουμε φύγει πολιτικά και ψυχολογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη κολυμπάμε στα χωρικά του ύδατα. Βεβαίως, η κριτική μου στρέφεται και στα άλλα ηγετικά στελέχη της ΛΑΕ που δέχονται να είναι στο ίδιο πάνελ με τον πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση τους μου φαίνεται να είναι κάτι σαν την «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».


13 comments

 1. σχόλιό μου στο ποστ
  http://enosy.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html


  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το ξέπλυμα του Κορωνάκη, μέσα σ’ αυτό το άρθρο:

  «…θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αυτοκριτική τοποθέτηση του Τάσου Κορωνάκη εμπεριέχει κάποια στοιχεία μιας τέτοιας τομής, σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις κάποιων άλλων ομιλητών που κινήθηκαν στην κατεύθυνση ότι «εμείς τα λέγαμε» και τώρα επιβεβαιωθήκαμε…

  direct link στο εδάφιο http://archive.is/uZlt0#selection-4361.23-4354.9

  -ΠΟΙΑ «αυτοκριτική τοποθέτηση»? Υποκριτικά, γενικόλογα μισόλογα ήτανε, χωρίς την παραμικρή αναφορά στα ΔΙΚΑ ΤΟΥ ατοπήματα.

  Ορίστε η ΠΛΗΡΗΣ «ομιλία» Κορωνάκη (εντός εισαγωγικών το «ομιλία», διότι ήταν μια λογοδιάρροια ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ αριστερού Λόγου)

  θα γράψω ειδικό ποστ με ανάλυση αυτής της ΔΗΘΕΝ «αυτοκριτικής»…

 2. Τελικά κι ο Δημήτρης Μπελαντής αποδείχτηκε ολίγιστος. Προδίδοντας τις αρχές του και τις διακηρύξεις του για «ένα φόρουμ ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους» με… μπλόκαρε στο facebook (στα μουλωχτά και με εντελώς γελοία αιτία)… όπου προσπαθεί να αναδειχθεί σαν αριστερός συγγραφέας και προφανώς θεωρεί πως δεν έχει τόση ανάγκη από παλιούς φίλους και υποστηρικτές όπως… η ταπεινότητά μου.
  Αλλά ακόμη δεν έγραψα πλήρη κριτική σε πρόσφατα αρθρογραφικά φληναφήματά του.
  -Γιώργος Στάθης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s