Με εντυπωσίασε ένα… περισπούδαστο άρθρο του «μαρξιστή» συγγραφέα Χρήστου Κεφαλή, π.χ. το εξής εδάφιο:
«η σωστή κομμουνιστική στάση θα ήταν μια δήλωση ότι δεν εναντιωνόμαστε στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, με επιμονή ταυτόχρονα να επιβαρύνει τις ΗΠΑ και τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ.» (Direct Link στο εδάφιο εδώ)
Δικό μου σχόλιο: -Στείλτε λοιπόν όπλα στην Ουκρανία, αρκεί να πληρώνουν οι ΗΠΑ και η ηγεσία της ΕΕ (λες και το κόστος δεν μεταφέρεται στους λαούς, ή λες και δεν αυξάνεται ο κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου, ή λες και δεν αυξάνουν οι νεκροί με τα όπλα).
Σε άλλο σημείο, ο Κεφαλής γράφει
«η ήττα της Ρωσίας στον τωρινό ουκρανικό πόλεμο θα αποκαλύψει τη σήψη της βοναπαρτιστικής δικτατορίας του Πούτιν, πυροδοτώντας εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ανατροπή της μέσα από μια δημοκρατική λαϊκή επανάσταση· μια νίκη της Ρωσίας, αντίθετα, δεν θα είχε κανένα θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη ή αλλού.» (Direct Link στο εδάφιο εδώ).
Εδώ, ο Κεφαλής εθελοτυφλεί στο πιο προφανές αποτέλεσμα μιας ρωσικής ήττας: Την εξόντωση ή εξορία εκατομμυρίων ρωσόφωνων ουκρανών σε περιοχές όπου δήλωσαν πλειοψηφικά τη θέλησή τους να μην ανήκουν στο Κίεβο, μια λαϊκή θέληση που ποδοπατάει και περιφρονεί το άρθρο. Επίσης πολύ αμφίβολο είναι αν θα πέσει ο Πούτιν λόγω μιας τέτοιας ήττας. Ακόμη πιο αμφίβολο είναι ότι θα κυριαρχήσει τότε στη Ρωσία «μια δημοκρατική λαϊκή επανάσταση», εκτός αν εννοεί μια… ρόζ «επανάστα» τύπου Μαϊντάν, υποτελή στη Δύση.
Σε τρίτο εδάφιο, ο Κεφαλής γράφει
«Η τρίτη άποψη θεωρεί τον πόλεμο
ιμπεριαλιστικό μόνο από τη μεριά της Ρωσίας
· η Ουκρανία, ανεξάρτητα από τους δεσμούς με τη Δύση, υπερασπίζει σε αυτό τον πόλεμο την εθνική της ύπαρξη. […] Στην Ελλάδα είναι αρκετά μειοψηφική, υποστηριζόμενη από την elaliberta, το Διεθνές Βήμα, καθώς και από τον γράφοντα…» (Direct Link εδώ)
Για το ότι «ιμπεριαλιστική είναι μόνο η Ρωσία» θάπρεπε μόνο για γελάμε, μ’ αυτή τη μπούρδα ολκής. Το ότι ο πόλεμος χρησιμοποιείται από την ιμπεριαλιστική Δύση για να πλήξει τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» ούτε καν το συζητάει ο αρθρογράφος!
Εν ολίγοις, ο Κεφαλής συντάσσεται ξεκάθαρα με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αλλά και με τον… ευσεβή πόθο ότι μια ρωσική ήττα θα ρίξει (δήθεν) τον Πούτιν, προκαλώντας «δημοκρατική λαϊκή επανάσταση», ενώ παρουσιάζει τη στήριξη της Δύσης σαν «στήριξη της Ουκρανίας», αφήνοντας τις ρωσόφωνες επαρχίες στη ζοφερή τους τύχη, δηλαδή την αναπόφευκτη εξόντωση ή εθνοκάθαρση, που αποσιωπά πλήρως ο Κεφαλής.
Σε άλλα σημεία, ο Κεφαλής χαρακτηρίζει «ακροδεξιούς» και «αντιδραστικούς» (κατονομάζοντάς τους όλους) τους αριστερούς στοχαστές που διαφωνούν μαζί του, εκφράζοντας συμπάθεια μόνο για τις δυτικές «φιλελεύθερες αστικές δημοκρατίες» (σε αντίθεση με τη «βοναπαρτιστική δικτατορία του Πούτιν»).
Xειρότερα… χάλια κατ’ εμέ, έχει έτερο άρθρο στο ίδιο site, του Γιώργου Μητραλιά. Οποιος βρει λιγότερες από… 4 κραυγαλέες μπούρδες εκεί μέσα (χώρια ακραίους χαρακτηρισμούς και ωμή παραπληροφόρηση) δικαιούται… βραβείο Πούλιτζερ. https://archive.ph/HYHaz
Στο μεταξύ, τη «βγήκε από αριστερά» στους Κεφαλή και Μητραλιά ο σύντροφος… Elon Musk (αν και μετάνιωσε αργότερα) προτείνοντας [1] αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής, [2] νέα δημοψηφίσματα με επίβλεψη ΟΗΕ (για να γίνει ό,τι θέλουν οι κάτοικοι) και [3] αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. -Προτάσεις που δεν έχει λόγο να αρνηθεί η Ρωσία (ίσα-ίσα πρότεινε παρόμοιες και δηλώνει ότι δέχεται διαπραγματεύσεις σε παρόμοια βάση).
Θάθελα πολύ να μάθω ΑΝ οι σύντροφοι Κεφαλής και Μητραλιάς συμφωνούν με τον… σύντροφο Musk αλλά… βαριέμαι και ΔΕΝ ΘΕΛΩ διάλογο μαζί τους. Τους διαβάζω μόνο για να απολαύσω τους… ψευδο-διαλεκτικούς βερμπαλισμούς τους, που στερούνται λογικής βάσης κι είναι «δώρα» για…. προσομοιώσεις Κειμένων από Τεχνητή Νοημοσύνη. -ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το εννοώ, μετά την στοιχειώδη (προς το παρόν)… προσομοίωση παπάτζας που υλοποίησα στο «PapaGEN 1.05».
Εκείνος που απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση είναι ο Ζελένσκι (μαζί με τη συλλογική Δύση) θεωρώντας αυτονόητο στόχο… όχι μόνο τη ρωσική ήττα, αλλά και την επανάκτηση Κριμαίας και Ντονμπας (δηλαδή τη σύνθλιψη και εξόντωση των πλειοψηφικά ρωσόφωνων πληθυσμών τους).
Σε άρθρα όπως αυτό του Κεφαλή, επιχειρούνται και ιστορικοί παραλληλισμοί π.χ. με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, τη ρωσική επανάσταση του 1905, κ.ο.κ. για να φωτίσουν τη φύση του παρόντος πολέμου. Όμως… ο ίδιος ο Ζελένσκι μας χάρισε δικό του παραλληλισμό, που έρχεται… από το μέλλον και την Επιστημονική Φαντασία: Ταυτίζεται με τη «Σκοτεινή Δύναμη» των Star Wars, τη… Δύναμη του Κακού(!) που νικάει και πατάει στο χώμα… Σοβιετικό αστροναύτη, φορώντας ένα μπλουζάκι πολύ δημοφιλές στη Δ. Ουκρανία και… χρήζει ψυχανάλυσης, αυτή η ταύτισή του με το Απόλυτο Κακό:
_______
Εν κατακλείδι…
Δεν ειναι πρώτη φορά που συναντάω τέτοιες… «αριστερές» μπούρδες ολκής. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα…
ΠΩΣ καταφέρνουν συγγραφείς με «μαρξιστική» γνώση να τη μετατρέπουν σε ιδεολογικό και πολιτικό Χυλό;
Μερικές γενικές απαντήσεις νομίζω είναι οι εξής
1) Δεν σέβονται κανόνες της Λογικής, κάνοντας λανθασμένες ή αστήρικτες συνεπαγωγές.
2) «Τακτοποιούν» στο νοητικό τους σύμπαν τους πάντες και τα πάντα με γενικεύσεις και ταμπέλες αξιωματικά, με «στρογγύλεμα» εξαιρέσεων, ή εθελοτυφλώντας σε αντίθετα στοιχεία.
3) Ανατρέχουν συνέχεια στο μακρυνό παρελθόν προσπαθώντας να ταιριάξουν σημερινά δεδομένα με ιστορικές περιπτώσεις που δεν συμπίπτουν παρά φαινομενικά ή ελάχιστα.
4) Αντιστρέφουν Αιτία με Αποτέλεσμα. Το «συμπέρασμα» προηγείται της «αιτίας» και η «μελέτη» συνίσταται σε ψάξιμο δεδομένων που δικαιώνουν το προ-αποφασισμένο «συμπέρασμα».
5) Λόγω… βλακείας! Σύμφωνα με τον Κανόνα του Hanlon «Μην αποδίδεις δόλο σε κάτι που εξηγείται πιο απλά λόγω βλακείας». Δυστυχώς όμως, συχνά υπάρχει και βλακεία και δόλος.
Το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι Εικονικές Κατασκευές-Ομοιώματα της Πραγματικότητας («SIMULACRA» κατά τον Baudrillard) που πλασάρονται ως «Αναλύσεις » ενώ είναι… Παπάτζες Ολκής. Προσπάθησα να… προσομοιώσω κάποιες (άλλες) παπάτζες με το λογισμικό «PapaGEN 1.05» (προς το παρόν πολύ στοιχειώδες)
Reblogged στις Ώρα Κοινής Ανησυχίας.
Τελικά και μερος της αριστερά μαζί με την νατοϊκή σκέψη και πράξη απέναντι στο πρώην μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλο.
Μήπως όλα γίνονται για τα λεφτά ;
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί όποιος διαβάσει το ποστ. Όπως είπα και στο facebook, παρόλο που δεν μου αρέσει να αποκαλώ πράκτορες ή νατοϊκούς κάποιους… το προφανές όφελος τέτοιων συγγραφέων είναι ότι με τις θέσεις τους γίνονται αρεστοί στο αδαές ευρύ κοινό, ή ακόμη και ευνοούμενοι του κατεστημένου.
Το «για τα λεφτά τα κάνεις όλα» είναι πολύ… μπανάλ γενίκευση. Μπορεί κάποιοι να έχουν πράγματι οικονομικό όφελος ή σκοτεινές διασυνδέσεις, αλλά αυτό είναι εκτός θέματος στην ανάλυση κειμένων τους. Άλλωστε… ίσως κάποιοι να έχουν και άλλα οφέλη (απήχηση σε κάποιο κοινό, ιδίως αναγνώστες βιβλίων τους, παράγοντες, κόμματα ή και κυβερνήσεις -για να τους στηρίξουν, κ.ο.κ.)
Υ.Γ. το άσχετο λινκ σε… android download σβήστηκε ως σπαμ ή ενδεχομένως κάτι επικίνδυνο.
Αναρωτιούνται οι δημοκρατικες δυνάμεις της Ευρώπης γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά. Μήπως επειδή αυτές δεν μπορούν να αντιδράσουν στις αγορές και την δύναμη που έχουν εις βάρος του πολίτη και αυτός στρέφεται στην ακροδεξιά που με φανφάρες και βία στο λόγο παρασύρει και δίνει ελπίδες;
Μία διόρθωση. Η «τρίτη άποψη» είχε λάθος λινκ στο εδάφιο.
Το σωστό είναι https://archive.ph/ISSnD#selection-591.0-599.46
Σημειώστε ότι… δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Τσόμσκι έχει παρόμοια άποψη με τον Κεφαλή (ή το ΜΕΡΑ25 που αναφέρει ο Κεφαλής πιο κάτω…)
Ο Τσόμσκι ναι μεν θεωρεί τη ρωσική επέμβαση παράνομη «κατά το Διεθνές Δίκαιο» αλλά νομίζω ότι επιρρίπτει βαριές ευθύνες στη Δύση και θεωρεί ότι αυτή προκάλεσε τον πόλεμο.
Για το ΜΕΡΑ25 δεν ξέρω…
(κάθε διόρθωση δεκτή)
[…] […]