Σπύρος Σαγιάς


Σπύρος Σαγιάς SPIROS-SAGIAS-361x372

[«Ο δικηγόρος» στο ‘Όλοι οι άνθρωποι του αριστερού προέδρου’, 2/2/2015]

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Το άγνωστο πρόσωπο που συνόδευε στην ορκωμοσία του τον Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Δευτέρας και πλέον θα έχει επιτελική θέση στη νέα διακυβέρνηση είναι ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς. Αν και βρίσκεται στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα εδώ και αρκετούς μήνες, εν τούτοις μόλις στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστή η παρουσία του στους πολιτικούς και κομματικούς κύκλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που «γνώρισε» τον Σπύρο Σαγιά στον Αλ. Τσίπρα ήταν ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Το οξύμωρο με την επιλογή του νέου γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που εγείρει και ζητήματα ηθικής τάξεως και δεοντολογίας, είναι ότι η δικηγορική εταιρεία του, «Σαγιάς και συνεργάτες», έχει αναλάβει τη νομική διεκπεραίωση και τεκμηρίωση για λογαριασμό του ελληνικού κράτους μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, που προωθούσε η προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση και τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ «κατήγγειλε» ότι συνιστούν έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Δηλαδή, το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», που επικεντρωνόταν σε λιμάνια και αεροδρόμια, είχε τη «νομική» στήριξη της δικηγορικής εταιρείας του κ. Σαγιά. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής παραδοξότητας, οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του πρώην ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό και στη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τις σχετικές νομικές διαδικασίες έχει εκπονήσει το δικηγορικό γραφείο του κ. Σαγιά.


Κάποιος «Ειδικός Συνεργάτης» του «Δρόμου της Αριστεράς» στο άρθρο «Γνώριμα πρόσωπα, παλιές συνταγές« (φύλλο 262, 9/5/2015) έγραψε:

[direct link: http://archive.is/rQyZ6#selection-945.0-947.118]

Πρόσωπο-κλειδί ο Σπ. Σαγιάς

Η τοποθέτηση του Σπύρου Σαγιά στη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης προξένησε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη εντύπωση. Η επιλογή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία μόνο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και άμεση σχέση με την ποιότητα της διακυβέρνησης. Χωρίς ίχνος υπερβολής, διαπιστώνει κανείς ότι ο κ. Σαγιάς συμβολίζει τις πρακτικές του εγχώριου κατεστημένου τα τελευταία χρόνια και τη διασύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων και στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Ο ίδιος και το δικηγορικό του γραφείο ειδικεύτηκε σε υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης. Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με υπουργούς και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, και ανέλαβε μια σειρά «δουλειές» με μεγαλύτερη ή μικρότερη, κάθε φορά, επιτυχία. Ο κ. Σαγιάς είχε το «προτέρημα» πότε να εκπροσωπεί την πλευρά οργανισμών του Δημοσίου και πότε να εργάζεται για λογαριασμό επενδυτικών ομίλων.
ΟΛΠ, Cosco, ΟΠΑΠ, ΟΣΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Καζίνο Φλοίσβου, ΔΕΠΑ, Ξενία, Ολυμπιακή Αεροπορία, Κόκκαλης και Intrakat (Καραϊσκάκη), Μελισσανίδης και Aegean είναι κάποιες μόνο από τις λέξεις-κλειδιά της πλούσιας δραστηριοποίησης του σημερινού γραμματέα της κυβέρνησης. Δραστηριότητες οι οποίες φυσικά δεν σταμάτησαν μετά την περίοδο Σημίτη, αλλά επεκτάθηκαν μέχρι πρόσφατα, αποδεικνύοντας την ευελιξία του κ. Σαγιά να συνάπτει σχέσεις με όλα τα πολιτικά περιβάλλοντα που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τις τύχες της χώρας, με τη γνωστή κατάληξη.
Προνομιακό πεδίο των δραστηριοτήτων του υπήρξε βέβαια το Λιμάνι του Πειραιά, με πρόσφατο ρόλο του αυτόν του νομικού σύμβουλου της Cosco, αφού προηγουμένως παρείχε τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο και τον ΟΛΠ.
Η σημερινή θέση του Σπ. Σαγιά στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι καθόλου δευτερεύουσας σημασίας, όπως και ο ρόλος του σε αποφάσεις και επιλογές χειρισμών και προσώπων σε μια σειρά κρίσιμους τομείς. Οι διασυνδέσεις από τη μακρά του πορεία στο… θαυμαστό κόσμο των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων και της «αξιοποίησης» του δημόσιου πλούτου, είναι φανερό ότι χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση και τη διευθέτηση μιας σειράς ανοιχτών μετώπων. Τέλος, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό των ομάδων που έχουν αναλάβει το έργο της διαπραγμάτευσης, εμπλέκεται πλέον και σε αυτόν τον τομέα, αναλαμβάνοντας βασικό συντονιστικό ρόλο και την ευθύνη να ελέγχει την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» στην Αθήνα.

 • […]

 

 

 

6 comments

 1. Για όσους έχουν έστω και την ελάχιστη σχέση με την οικονομία και την αγορά ο Σ. Σαγιάς είναι ένας (αν όχι ο μοναδικός) από τους πλέον επιστημονικά καταρτισμένους νομικούς στο θέμα των επενδύσεων. Υπήρχαν παλαιότερα ο Κουταλίδης και ο Καρατζάς που πλέον έχουν φύγει από τη ζωή.
  Για όσους δεν γνωρίζουν αναφέρω ως παράδειγμα οτι για κάθε επένδυση ή για την προκήρυξη ενός (υποχρεωτικά πλέον διεθνούς) διαγωνισμού, για να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω ενστάσεων και προσφυγών, απαιτείται ιδιαίτερη νομική κατάρτιση, και υποστήριξη. Το ίδιο ισχύει και στην σύνταξη των νόμων που συχνά κρίνονται αντισυνταγματικοί μετά από προσφυγή.
  Ο Σ. Σαγιάς λοιπόν είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος σε αυτό τον τομέα και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που -οπως γράφετε: «Ο κ. Σαγιάς είχε το «προτέρημα» πότε να εκπροσωπεί την πλευρά οργανισμών του Δημοσίου και πότε να εργάζεται για λογαριασμό επενδυτικών ομίλων.»

  Το …»προτέρημα» αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορει να είναι αφού – αν σε κάποιες περιπτώσεις υποτεθεί οτι υπάρχει διαπλοκή- οι επιχειρηματίες που αναφέρετε έχουν απ’ ευθείας επαφή και επιρροή στην πολιτική εξουσία και, συνεπώς, δεν έχουν ανάγκη από μεσολαβητή αλλα από έναν καλό νομικό παραστάτη.
  Η συνεργασία μαζί του, που θεωρω οτι αποτελει μεγαλη επιτυχια του Συριζα, δημιούργησε έκπληξη και ταυτόχρονα απορία στην αγορά για το πως δέχθηκε να διακόψει μια τόσο πετυχημένη επαγγελματική πορεία για να αναλάβει συντονιστής του κυβερνητικού έργου σε τόσο δύσκολες και πολικά επικίνδυνες εποχές.

  • Οταν δρομολογούντα ιδιωτικοποιήσεις που αντιβαίνουν τόσο απόλυτα με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τις λαϊκές προσδοκίες, αλλά και με το ίδιο το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας (πχ. 14 αεροδρόμια, Σκουριές) φοβούμαι πως… δεν φτάνει ο αναμφισβήτητα κορυφαίος στο είδος του κ. Σαγιάς.

   Καλό είναι να επιστρατευτεί και ένας κορυφαίος… επαγγελματίας δήμιος, ειδικευμένος στις γενοκτονίες λαών.

  • Υ.Γ. Ενας φίλος έγραψε

   Oι ελληνικες προτάσεις σε πληρες αγγλικό κείμενο..Πέρα απο τα πρωτοφανή υφεσιακά μέτρα,έχουμε απόλυτη ελευθερία στους τραπεζίτες αλλά και ένα εξευτελιστικό ξεπουλημα ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ δημόσιας περιουσιας..

   Among other actions, the authorities will take immediate IRREVERSIBLE steps for the sale of the regional airports, Hellinikon, finalise the terms for the sale of the Piraeus and Thessaloniki ports and of the train operator, and advance with the tender to extent the concession agreement in the Athens International Airport.
   http://intelligent-news.com/opinions/bringing-austerity-measures-7-9-billion-euros-to-home-to-avert-the-worst-the-greek-proposal-in-details

   Οσα δε λένε στα κανάλια οι Φλαμπουράδηδες,οι Φίληδες,οι Μπαλάφες ντροπιάζουν την ιδεά της αριστεράς για τα επόμενα 50 χρόνια..Αυτά δεν ειναι υπερασπίσιμα

   .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s