Ο Κoρνήλιος Καστοριάδης σαν μπλογκοπροφήτης (Cornelius Castoriadis as blog-prophet – in Greek)

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν και ένα είδος… προφήτη του ερχομού της σημερινής Μπλογκόσφαιρας!

Πάει καιρός που το είχα ψυλλιαστεί, αλλά δεν ήμουν σίγουρος γιατί είχα διαβάσει μόνο μικρό μέρος του έργου του. Τις τελευταίες μέρες όμως, ανακαλύπτω ολοένα και περισσότερα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Δυστυχώς, το συγκεκριμμένο είδος Κυβερνοχώρου που λέγεται «μπλογκόσφαιρα» (και η δημιουργία του λογισμικού για blog) εμφανίστηκε πολύ μετά το θάνατο του Καστοριάδη, κι έτσι δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά στο θέμα ΜΕΣΑ στο έργο του.

Παρόλ’ αυτά, μερικά από όσα έγραψε ο Καστοριάδης «δένουν» καλά και με μία καλύτερη κατανόηση της Μπλογκόσφαιρας από κοινωνιολογική, πολιτική και (ακόμη και) ψυχολογική άποψη, ενώ ορισμένα που είπε μπορούν να θεωρηθούν κάπως προφητικά για την εμφάνιση των μπλογκ, με την έννοια ότι ο Καστοριάδης (1) έθεσε σαν συγκεκριμμένο κεντρικό πολιτικό στόχο του την συνειδητή «Φαντασιακή Θέσπιση της Κοινωνίας» (αντί για μία άνωθεν δοσμένη και ελεγχόμενη), (2) έθεσε σαν πολιτικό ιδανικό στόχο την αυτο-οργάνωση και την (συλλογική) αυτονομία τόσο της κοινωνίας όσο και των μελών της, (3) έθεσε σαν θεμελιώδη κινητήρια δύναμη της κοινωνίας το χώρο του Φανταστικού, με έναν τρόπο που από την αρχή ήταν συναφής / compatible με τον Κυβερνοχώρο (γενικά)... εκτός από την εξής πολύ σημαντική διαφορά (μεταξύ των οραμάτων του Καστοριάδη και των πρώτων μορφών Κυβερνοχώρου), το ότι:

  • Δεν θα μπορούσε ποτέ ο Καστοριάδης να διανοηθεί έναν Φαντασιακό Χώρο Συλλογικότητας και Αυτο-θέσμισης εντελώς αποκομμένο και διαχωρισμένο από την υπόλοιπη κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματά της.

Δηλαδή η «προφητικότητα» του Καστοριάδη (για τα blog) έγκειται στις αντιρρήσεις του κατά της αρχικής υπερ-αισιοδοξίας του Ιερατείου του Κυβερνοχώρου (ανθρώπων που νόμιζαν ότι είχαν… πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα αναμορφώνοντας όλο τον Κόσμο αποκλειστικά ΣΑΝ «Virtual Reality»). Οι αντιρρήσεις αφορούσαν την αναγκαιότητα να μπει κάποια στιγμή και ο πραγματικός κόσμος, με τα δικά του πραγματικά προβλήματα και κοινωνικά αιτήματα ΜΕΣΑ στον Κυβερνοχώρο.

Ε, μη μου πείτε λοιπόν, ότι δεν έγινε αυτό ακριβώς, ότι δεν ικανοποιήθηκε αυτό το αίτημα (έστω σε ΚΑΠΟΙΟ βαθμό) μέσα από τα blog!

  • Σχεδόν όλα τα blog, λοιπόν, σήμερα, ασχολούνται με ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που πρόβλεψε και ζήτησε ο Καστοριάδης, δηλαδή την συνειδητή κοινωνική παρέμβαση και αυτο-οργάνωση του «Φαντασιακού» της Κοινωνίας, σε σχέση με πραγματικά κοινωνικά θέματα, και ΟΧΙ σε σχέση με (αποκομμένες εντελώς από τον εξω-ιντερνετικό κόσμο) «εικονικές ταυτότητες«.

(όπερ έδει δείξαι…) 🙂

Ο Καστοριάδης -με άλλα λόγια- πρόβλεψε μία πραγματική κοινωνική αναγκαιότητα, και… στο βαθμό που οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις το επέτρεψαν, η πρόβλεψή του δικαιώθηκε, επειδή συνέπεσε με πραγματικά αιτήματα της κοινωνίας στην κατεύθυνση της αυτο-θέσμισης..

  • Μη ζητάτε ακόμη παραπομπές όμως, χρειάζεται χρόνος για να συναρμολογηθούν αυτά τα στοιχεία, χωρίς… πολλά λόγια!

UPDATE: Υπάρχουν και άλλα Ελληνικά blog που εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του Κορνήλιου, αλλά και τις εφαρμόζουν (σαν blog):

  1. Greek Rider (που μόλις ανακάλυψα)

  2. Αρκετά από όσα αναφέρονται ΕΔΩ

  3. UPDATE: O K. Καστοριάδης για τα…blog (?) (Homo Sapiens Blog – Sept.2008)

Reblog this post [with Zemanta]

7 comments

  1. Ουάου! Μόλις έριξα μια ματιά και εντυπωσιάστηκα.

    Birds of a feather flock together.

    Το υλικό στο μπλογκ σου πρέπει να το διαβάσω επισταμένως και επειγόντως. Το δείγμα γραφής που είδα ΑΡΚΕΙ για να δω ότι κάνεις πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά.

    Επειδή είμαστε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ σαν συλλογικότητα, κατά σύμπτωση αυτές τις μέρες δουλεύω κι εγώ σε Αλυσίδες Markov (σε σχέση με ανάλυση Φυσικής Γλώσσας και αυτόματη γέννηση Πολιτικών Ρητορειών). Δεν με αφήνουν να… αγιάσω άλλα θέματα, αλλά το κύριο θέμα στο κεφάλι μου είναι ΠΟΛΥ κοντά στο δικό σου!

    ΠΟΥ να προλάβει κανείς όμως; 🙂

  2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Να αφήσεις comment στο κείμενό μου για τις μαρκοβιανές όταν τελειώσεις την δουλειά σου. Δουλεύεις σε γλώσσες με αυστηρό ή χαλαρό συντακτικό;

    Καλές σημειώσεις εισαγωγικού επιπέδου στο
    http://www.icsd.aegean.gr/lecturers/stamatatos/courses/LT/index.htm
    Ο συντάκτης τους είναι πολύ συνεργάσιμος (το λέω εκ πείρας) και θα χαρεί να απαντήσει σε απορίες σου.

    Αν περιοριστείς σε Πολιτικές Ρητορείες της σύγχρονης Ιστορίας δεν θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα. 😉 Κατά τ’άλλα, όπως έλεγε και ο Καστοριάδης (και άλλοι) «ακόμα και η φράση ‘ο σκύλος κοιμάται’ ανοίγει μπροστά μας μια άβυσσο».

Σχολιάστε