Οι Έλληνες 2009-2021: Νόμιζαν πως ήταν ελεύθεροι

Παράφραση αποσπασμάτων από το «Νόμιζαν πως είναι ελεύθεροι: οι Γερμανοί 1933-1945» του Milton Mayer

Η Κατάσταση της Ελευθερίας (Omadeon collage)
Η Κατάσταση της Ελευθερίας (Omadeon collage)

Στην αρχή κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το εύρος της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού από την παγκοσμιοπρασινοσοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή του. Και όμως αυτή η επίθεση γινόταν όλο και πιο άγρια. Η όλη διαδικασία εξέλιξής της ήταν ως επί το πλείστον παρελκυστική (από «τα λεφτά υπάρχουν: πως βρέθηκαν άλλωστε τα 28 δις από τον Καραμανλή για τις τράπεζες» μέχρι τα επόμενα 50 δις για τις τράπεζες, από τις «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» στις περικοπές μόνον στους υψηλόμισθους που κατέληξαν σε περικοπές στους μικροσυνταξιούχους, από το «κόβονται-δεν κόβονται οι 13ος και 14ος μισθός» μέχρι τα περίφημα «3 δεν» του ασφαλιστικού που κατέληξαν στα 159 ναι κ.ο.κ.) και μας έκανε να μην θέλουμε να σκεφτούμε –για ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς δεν ήθελαν να σκέφτονται και προτιμούσαν να βλέπουν τα πρωινάδικα και τις τσόντες της εθνικής πορνοστάρ το να σκέφτονται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά, το σπίτι τους και να πεινάσουν ήταν αρκετά δυσοίωνο και δυσβάσταχτο. Και έτσι ασχολούμαστε με τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς εχθρούς (δημόσιους υπάλληλους, συντεχνίες, κακούς κερδοσκόπους, γερμανικές φυλλάδες), για να μην σκεφτόμαστε το δυσοίωνο μέλλον μας.

Κάθε μέτρο εξάλλου ήταν τόσο μικρό (μείωση 10% στα επιδόματα, αύξηση μόλις 2% και μετά άλλα 2% στο ΦΠΑ κ.ο.κ.), τόσο ανεπαίσθητο, τόσο καλά τεκμηριωμένο (όσο το Τ10 της Τράπεζας της Ελλάδας, το 1,5 εκατομμύριο των δημόσιων υπαλλήλων, το διογκωμένο δημόσιο, το 13,2 % του ΑΕΠ όφελος από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων άνευ ΔΝΤ, η μείωση των τιμών στον οικιακό καταναλωτή από την ιδιωτικοποίηση και το διαμελισμό της ΔΕΗ κοκ) και καμιά φορά συνοδευόμενο από τις κλάψες του Λοβέρδου, τις ενστάσεις των Παπουτσή και Ρέππα αλλά και τις διακηρύξεις του αντιεξουσιαστή στην εξουσία πρωθυπουργού πως με την κρίση έχει γίνει σοσιαλιστικότερος σοσιαλιστής, πως κρατιέται για να μην κατέβει και αυτός σε διαμαρτυρία υπέρ των συνταξιούχων κλπ,  που μόνον αν κάποιος είχε καταλάβει από την αρχή τι συνέβαινε σφαιρικά, πού όλα αυτά τα ‘μικρά μέτρα’ κάποια μέρα αναπόφευκτα οδηγούσαν, αυτός και μόνον μπορούσε να παρακολουθεί την καθημερινή εξέλιξη των πραγμάτων όπως ένας αγρότης βλέπει στο χωράφι του να μεγαλώνει το καλαμπόκι του…Κάθε πράξη είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όμως μόνο πολύ λίγο χειρότερη. Περιμένεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη.

Περιμένεις ένα μεγάλο συγκλονιστικό γεγονός να συμβεί (ελπίζεις στην 6η Σεπτεμβρίου, ή στη ΔΕΘ ή στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία της 29 Σεπτεμβρίου ή στην οργή που θα ξεσπάσει κάποια στιγμή μές το φθινόπωρο ή τέλος στις δημοτικές εκλογές), νομίζοντας πως οι άλλοι, όταν επιτέλους αυτό το συγκλονιστικό συμβεί, θα ενωθούν μαζί σου για να αντιδράσετε με κάποιο τρόπο. Δεν θέλεις να δράσεις, ούτε καν να μιλήσεις, μόνος … δεν θέλεις «να πάψεις να κάνεις τα συνηθισμένα πράγματα και να μπεις σε μπελάδες». Αλλά αυτό το συγκλονιστικό γεγονός που θα κάνει δεκάδες ή εκατοντάδες ή χιλιάδες να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί σου, δεν έρχεται ποτέ (στις 6 Σεπτεμβρίου κάθεσαι στο σπιτάκι σου, στις 29 Σεπτεμβρίου συμμετέχεις υποτονικά και τις δημοτικές τις βρίσκεις ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για κανένα ρουσφετάκι ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάμε).

Κι εδώ είναι η δυσκολία. Όλες οι μορφές είναι εδώ, όλες ανέπαφες, όλες καθησυχαστικές, τα σπίτια, τα μαγαζιά, οι δουλειές, τα γεύματα, οι επισκέψεις, οι συναυλίες, τα σινεμά, η τηλεόραση, οι διακοπές. Όμως η ουσία, την οποία ουδέποτε πρόσεξες επειδή έκανες το ίδιο λάθος μια ζωή να την ταυτίζεις με τις μορφές, έχει αλλάξει. Τώρα πια ζεις σε έναν κόσμο μίσους και φόβου, σε έναν κόσμο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», σε έναν πολτοποιημένο κόσμο ασύστολης βίας κι ο ίδιος ο κόσμος που μισεί και φοβάται και επιζητεί την ατομική του σωτηρία και πολτοποιεί βίαια ανθρώπινες αρχές και αξίες, δεν το γνωρίζει καν. Όταν όλοι έχουν μεταμορφωθεί, κανείς δεν έχει μεταμορφωθεί.

Έχεις αποδεχθεί πράγματα που δεν θα αποδεχόσουν επουδενί πριν από πέντε χρόνια (π.χ. επί Γιαννίτση) , πριν ένα χρόνο (π.χ. επί Αλογοσκούφη) , πράγματα που ο πατέρας σου … δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί (πχ. την άνευ όρων και χωρίς αντίσταση παράδοση στο ΔΝΤ και την παγκόσμια τραπεζοκρατορία).

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

10 comments

 1. Το θέμα δεν είναι πόσο άσχημο είναι αυτό που συμβαίνει και άν το έχουν καταλάβει οι Ελληνες, που ολοι το έχουν καταλάβει. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν μπορει να κάνει τίποτα. Ωστόσο ενα ποσοστό 60% και άνω, αποχής μαύρου ή άκυρου (απο τις πολλές μουτζες και τις βρισιές απάνω) ψηφοδέλτιου, στης ερχομενες εκολγές νομίζω οτι θα είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση.

  • Ξενοφώντα, είσαι σίγουρος ότι «ΟΛΟΙ το έχουν καταλάβει»;

   Εδώ… ιδρώσαμε_εμείς_ να καταλάβουμε ορισμένα πράματα, ενώ η προπαγάνδα του ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» ή του «δεν θα υπήρχαν λεφτά για μισθούς και συντάξεις» είναι (ακόμη) εξαιρετικά ισχυρή.

   Δεν είμαι σίγουρος, τέλος, ότι αποχές μαύρα και άκυρα είναι πάντα, ό,τι καλύτερο. ΕΙΔΙΚΑ σε δημοτικές εκλογές, μπορει να είναι λάθος (διότι υπάρχουν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε αρκετά μέρη). Επίσης τα κόμματα της αριστεράς, παρά τα λάθη ή τις ατέλειές τους, ΕΧΟΥΝ κάποια σοβαρά άτομα (π.χ. Λαφαζάνης) – αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς ΤΙ θα προκύψει (όπως αποδειχτηκε με τον Κωσταντόπουλο πρόσφατα).

 2. Γιώργο, όπως και 200,000 ψήφοι κατά του Μνημονίου, σε ένα ον λάιν δημοψήφισμα πρίν απο την ψήφιση του στη Βουλή, θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο, έτσι και η εμφανής και αθρώα λευκο-αποχή-μαυρο θα ταρακουνήσει όχι μόνο την κυβέρνηση του ΓΑΠ αλλά και όλους όσους πιστεύουν ότι οι Ελληνες κοιμούνται. Θα δείξει ακριβώς αυτό που πρέπει να φανεί ότι, οτιδήποτε μπορεί, οποτεδήποτε μπορεί να κάνει ο Έλληνας εναντίον της κατάστασης (πρίν φυσικά να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο που αυτό θα του βγεί κάποια στιγμή αυθόρμητο) το κάνει. Οτι οι Ελληνες ξέρουν μια χαρά τι γίνεται. Αν βέβαια αρχίσουν αχ το ένα, χμμμ το άλλο και μήπως το τρίτο, θα πάνε να ψηφίσουνε βέβαια ξανά, κι αυτό θα είναι πλέον η σαφέστερη ένδειξη ότι ο Ελληνικός λαός χειραγωγείται θαυμάσια. Οι δημοτικές εκλογές στην πολιτική της χώρας δεν παίζουν τον παραμικρό ρόλο, αφού το κράτος εν κράτει δεν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση αλλα οι εφορίες και εκεί δεν γίνονται εκλογές, να εκλέγουμε ας πούμε έφορους. Αρα οι δημοτικές το μόνο που μπορούν να μας χρησιμεύσουν είναι για το μυνημα.

  • Ξενοφών, δεν διαφωνώ επί της ουσίας…

   Η συγκεκριμμένη στάση που θα τηρήσει κάποιος συζητιέται. Π.χ. ΑΝ θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο άτομο, ανεξάρτητο και αξιόπιστο, που αξίζει ψήφο, τότε… γιατί όχι? Αν -όμως- μάθει ότι (στον τόπο όπου ψηφίζει)… υπάρχουν μόνο κομματόσκυλα ή λαμόγια (ή και δεν τους ξέρει) τότε… ας δράσει _όπως_ λες!

   Υ.Γ. Μπαίνεις στην καινούργια λίστα του blog-roll «ALLIES against BANKSTERS». Επίσης… αν θες φτιάξε το δικό σου blog-roll (που σαν… καινούργιος στη WordPress τόχεις αφήσει κενό, την τελευταία φορά που το έλεγξα).

   • Εγω νομίζω ότι προέχει το μυνημα. Αυτό που δεν έγινε με το μνημόνιο, το οποίο τώρα Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνων, ΤΕΕ και πολλοί πολλοί άλλοι σέρνουν στα δικαστήρια, το δημοψήφισμα εστω ον λάιν, ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ. Για να φανεί το πλήθος του κόσμου που είναι αγανακτισμένος κάτι που θα φανεί έτσι κι αλλιώς. Κοροιδεύονται δηδλαδή ακόμη οι έλληνες ή όχι; Γιατί μην ξεχνάμε, ακόμη και το πιο άξιο άτομο, μέσα σε ένα σάπιο κόμμα, που όλα τους είναι, εδώ και τριάντα χρόνια, γιατί να τον πιστέψεις; Τι γυρεύει ο υποτιθέμενα αγνός με τα λαμόγια; Μασάει η κατσίκα τον ταραμά;

    Λοιπόν είναι απλό . Η τους μαυρίζουμε ή μας πηδάνε. Τα λέω σωστά;

 3. Ενα μαθηματικό λαθάκι μόνο, που πολλοί κάνουν.

  Το ΦΠΑ δεν αυξήθηκε 2%+2% αλλά 2+2 ΜΟΝΑΔΕΣ.
  Ηταν 19+2=21 και 21+2=23.

  Δηλαδή αυξήθηκε 10%+10% δηλαδή 20% !!!! σε τρείς μόλις μήνες!

  Δηλαδή όλα τα προϊόντα αυξήθηκαν κατα 5%.

  Αν σε κατί συμφωνώ με την Λ.Κατσέλη, είναι ότι ο Πληθωρισμός οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του ΦΠΑ κι όχι στην κρίση!

  Και για να καταλάβεις και την κομπίνα για την «διάσωση» του 13ου και του 14ου, οι μισθοί αυτοί είναι το 10% (περίπου) του ετήσιου εισοδήματος, με την αύξηση του ΦΠΑ και τον Πληθωρισμό μαζί με το πάγωμα μισθών, έχουν πρακτικά κοπεί ήδη!

  • @netakias
   Πολύ σωστά τα λες…
   (αλλά ο συγγραφέας του ποστ έχει πολύ λίγο χρόνο. Αναμένεται να σχολιάσει αργότερα, ίσως…)

   Ενα πράμα μόνο (άσχετο), ειδικά για σένα:
   -ΑΝ έχεις μπλογκ που ξέχασα να βάλω στη λίστα «ALLIES against BANKSTERS», δήλωσέ το (και δημόσια, δεν κάνει κακό… -χεχε)
   Επίσης… γιατί δεν βάζεις το μπλογκ σου _και_ κάτω από το όνομά σου, σαν σύνδεσμο, για να σε ερευνά και να σε διαβάζει πιο πολύς κόσμος? 🙂

 4. παγκοσμιοπρασινοσοσιαλδημοκρατική: κάντο παγκοσμιοπρασινοσοσιαλσοσιαλδημοκρατική !

  Τα βατράχια, αν τα ρίξεις σε καφτο νερο θα πηδηξουν και θα σωθούν. Αν τα ριξεις σε νερό και σιγα-σιγα ανεβάζεις θερμοκρασία θα τα βρασεις!

  Αυτο παθαίνουμε.
  Σιγά – σιγά,
  σήμερα φταινει οι δ.υπάλληλοι που ειναι 1300.000 ενώ είναι οι μισοί, τα κλειστά επαγγέλματα, οι βρωμοταξιτζήδες, οι φορτηγατζήδες, οι συμβολαιογράφοι, οι πλούσιοι συνταξιούχοι κπλ. κλπ. κλπ.

  ποτέ οι σκέτο πλούσιοι!!!!.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s