lae.freeforums.net (ένα δημόσιο forum για τη διαφάνεια στη ΛΑΕ)

Δυστυχώς, η ηγεσία της ΛΑΕ συνεχίζει την κακή συριζέϊκη πρακτική να κοινοποιεί μόνο επιλεκτικά (σε κάποια συγκεκριμμένα στελέχη) πολλά έγγραφα που δεν φτάνουν στη βάση (δηλαδή δεν στέλνονται σε όλα τα άλλα μέλη). Επιπλέον, δεν πρόκειται καθόλου για «ευαίσθητα» έγγραφα, π.χ με «προσωπικά δεδομένα», ή έγγραφα που η τυχόν δημοσίευσή τους θα προκαλούσε πολιτικά προβλήματα (π.χ. θα έδινε κάποιο «πλεονέκτημα στον ταξικό εχθρό»).

Η μόνη περίπτωση κειμένου που δικαιολογείται να μένει «εμπιστευτικό», είναι αν αφορά σχεδιασμό δράσεων και κινητοποιήσεων που δεν πρέπει να γίνουν πρόωρα γνωστές δημόσια (διότι ίσως έτσι διευκολύνουν έκτακτα κατασταλτικά μέτρα, ή προπαγανδιστική αντεπίθεση της κυβέρνησης και του νεο-μνημονιακού κατεστημένου). Αλλά τέτοιες δράσεις… απλά δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ!

Πρόσφατα, πολλά τέτοια «εσω-κομματικά» έγγραφα στάλθηκαν με μέηλ από την ηγεσία της ΛΑΕ σε επιλεγμένα μέλη, π.χ. το «Προσχέδιο Θέσεων της ΛΑΕ» και -λίγες μέρες μετά- το «Τελικό Πολιτικό Πρόγραμμα της ΛΑΕ»! Αυτή η ομοβροντία άκρως επιλεκτικών «εσω-κομματικών» κοινοποιήσεων οφείλεται στην επικείμενη συνδιάσκεψη της ΛΑΕ, τον Ιούνιο, όπως αποφασίστηκε και αναγγέλθηκε από την «προσωρινή» Πολιτική Γραμματεία της ΛΑΕ [1], η οποία -παρεμπιπτόντως- εδώ και καιρό έπαψε να χρησιμοποιεί το επίθετο «προσωρινή» και… αυτο-μονιμοποιήθηκε, αυτο-επικυρούμενη αυτοβούλως!

Τα εν λόγω έγγραφα, κατά κανόνα δεν περιέχουν ούτε «προσωπικά στοιχεία», ούτε κάτι που θάπρεπε να κρυφτεί από δημόσια θέα. Παρόλ’ αυτά, συνεχίζουν να διανέμονται με έναν τρόπο άκρως επιλεκτικό, σε ορισμένα στελέχη της ΛΑΕ, όχι σε όλα. Μέχρι και επίσημες Πολιτικές Επιτροπές της ΛΑΕ σε ορισμένες περιοχές της χώρας… δεν έλαβαν τέτοια έγγραφα (όπως απέδειξε ελάχιστη ιδιωτική έρευνα, κάποιων φίλων). Προφανώς, όταν π.χ. το «Τελικό Πολιτικό Πρόγραμμα της ΛΑΕ» για «συζήτηση στο συνέδριο»... κοινοποιείται επιλεκτικά μόνο σε ανθρώπους που η ηγεσία θεωρεί έμπιστους (ή μη-διαφωνούντες)… τότε κάποιες θέσεις του με τις οποίες (ενδεχομένως) διαφωνούν πολλά άλλα μέλη της ΛΑΕ θα περάσουν άκριτα στη συνδιάσκεψη, μετατρέποντάς την σε… τελετουργία απλής επικύρωσης κάποιων προ-αποφασισμένων θέσεων (και προσομοίωση δημοκρατίας).

Όπως ακριβώς συνέβαινε και στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ δεν έχει διαδικτυακή υποδομή άλλη από τα e-mails, τα κλειστά google-groups και τις «ομάδες» στο facebook. Blogs που πρόσκεινται στη ΛΑΕ είναι λιγοστά και με πολύ χαμηλή κίνηση. Δεν υπάρχει στη ΛΑΕ μια αξιόπιστη διαδικτυακή υποδομή (όπως ένα forum όλων των μελών) που να εξασφαλίζει την οριζόντια επικοινωνία και την ισότιμη (αλληλο-)πληροφόρηση όλων των μελών. Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για την τακτική της επιλεκτικής κοινοποίησης, που  είναι… είτε ηλίθια, είτε ύποπτη, είτε και τα δύο.

Επομένως, προτείνω όλα αυτά τα (δήθεν-) «εσω-κομματικά» έγγραφα της ΛΑΕ να δημοσιοποιούνται, με πρωτοβουλία όσων τα έλαβαν. Κανένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να μένει κρυφό, ως (δήθεν) «εσω-κομματικό», τώρα πια! Η εποχή της αδιαφάνειας στα κομματικά όργανα της αριστεράς έχει παρέλθει οριστικά, όπως και ο «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» [3] της «σιωπής προς τα έξω» των παλαιών κομμουνιστών. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μαζικά τέτοιες δημοσιοποιήσεις και στο νέο forum «Δημόσιο forum για τη ΛΑΕ» (lae.freeforums.net).

header_lae_forumΠαρόλ’ αυτά, τέτοια έγγραφα θα δημοσιοποιούνται αποκλειστικά με πρωτοβουλία και με προσωπική ευθύνη όσων τα έλαβαν (πρώτοι) ή όσων τα έγραψαν. (ΔΕΝ προτίθεμαι να δημοσιοποιήσω τέτοια έγγραφα ο ίδιος, για… ευνόητους λόγους [2], αν και θα τους άξιζε ένα πραγματικό… «ΛΑΕ-leaks»).

Υποτίθεται τώρα, ότι οι άνθρωποι της αριστεράς «έχουν το θάρρος της επώνυμης γνώμης τους», δήθεν σε αντιδιαστολή -όπως λένε κάποιοι- με όσους «κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα στο διαδίκτυο». Παρόλ’ αυτά, αρκετοί… θαρραλέοι (αριστεράντζες) δεν διαθέτουν την αρετή της παρρησίας, ή το στοιχειώδες θάρρος να επιτρέψουν την κριτική ανάγνωση των δικών τους κειμένων από… όλους τους άλλους συντρόφους τους!

header_lae_forum1


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Όσο κι αν έψαξα (ή ρώτησα) δεν βρήκα την πλήρη λίστα μελών της «προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας» της ΛΑΕ (που έπαψε να αυτο-αποκαλείται προσωρινή). Αν έχετε (ή αν βρείτε) εσείς αυτή τη λίστα, γράψτε την σε σχόλιο!
  2. Αν και έχω λάβει πλήθος τέτοιων «εσωτερικών» εγγράφων, μέσω κοινοποίησης από έμπιστους φίλους, δεν προτίθεμαι να τα δημοσιοποιήσω χωρίς την άδειά τους (καθώς και χωρίς μια ευρύτερη συλλογική πρωτοβουλία).
  3. Πριν μερικά χρόνια (2012) είχα γράψει τα εξής, στην ανάρτηση «Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός και Διαδικτυακός Διάλογος»:

Ο «Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός» (λήμμα στη Βίκη ΕΔΩ) σήμερα, στον 21ο αιώνα, είναι ανεφάρμοστος και λογικά αντιφατικός, κάτω από συνθήκες διαφάνειας και ελεύθερου, ορθολογικού διαδικτυακού διαλόγου. Είχε νόημα σε άλλες εποχές βέβαια, το να ενώνονται τα μέλη του κόμματος σε κοινή γραμμή προς τα έξω, αλλά να μπορούν να εκφράζουν μυστικές διαφωνίες μέσα στο κόμμα. Φυσικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και σήμερα, μόνο που… αυτή η στάση είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει σωστά. Σήμερα, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σεβαστεί «απόψεις» που… δεν τις πιστεύει ούτε καν ο ίδιος ο άνθρωπος που τις εκφράζει (=αλλά νοιώθει υποχρεωμένος να τις στηρίξει, μόνο και μόνο επειδή τις πιστεύει το κόμμα του).

Αυτή η αντίφαση είναι σήμερα αξεπέραστη και θεμελιώδης. Μοναδικός τρόπος να κρυφτεί είναι η… ψευτιά. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες του διαδικτυακού διαλόγου, αν κάποιος δεν πιστεύει πραγματικά όσα λέει, καθίσταται ψεύτης αυτομάτως, εκ των πραγμάτων. Αυτό ισχύει σήμερα στο διαδίκτυο, όπου (βέβαια) ταυτόχρονα με τον υγιή ορθολογικό διάλογο υπάρχουν και… ψεύτες, λασπολόγοι, προπαγανδιστές.

Αν θέλει κανείς να «περάσει γραμμή κόμματος», ας μην αυταπατάται ότι μπορεί να το κάνει χωρίς να την πιστεύει ο ίδιος. Σε άλλες εποχές, μπορούσε κάποιος, χωρίς πολλά λόγια, να στηρίζει απόψεις του κόμματός του, τις οποίες δεν (πολυ-)πιστεύει ο ίδιος, αλλά ταυτόχρονα να γίνεται πιστευτός. Ε, σήμερα δεν γίνεται πιστευτός….

1 comments

  1. γαμησετα φιλε. πρωτα πεθαινει ο ανθρωπος και μετα το χουι λεει μια παροιμια.δυστυχως δεν βλεπω αξιοπιστη εναλακτικη αντιμνημονιακη λυση.η λαε κινειτε σε λογικες κκε το οποιο και δυστυχως θα παραμεινει το μονο κομμα που φραστικα θα ειναι αντιμνημονιακο.τετοιοι ειμαστε δεν βλεπω μελον.λυπαμαι.

Σχολιάστε