Οι παραγωγοί fake news θα φτιάξουν επιτροπή για την αντιμετώπιση τους

Σύντομο αποκαλυπτικό άρθρο της Βασιλικής Σιούτη

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Μία από τις ειδήσεις της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση κυβερνητικής πρωτοβουλίας για «την αντιμετώπιση των fake news» από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η εξαγγελία ενός νομοσχεδίου που θα έχει στόχο «να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα που απορρέει από το μίσος και την αξιόποινη διασπορά ψευδών ειδήσεων».

press

Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα των πολιτικών έχουν χάσει εδώ και καιρό το νόημα τους. Παρόμοιες πρωτοβουλίες θυμίζουν μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα και οργουελικές καταστάσεις, όπου το υπουργείο Προπαγάνδας ονομάζεται υπουργείο Αλήθειας. Έτσι, μια επιτροπή λογοκρισίας σήμερα μπορεί να ονομάζεται επιτροπή καταπολέμησης fake news. Γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, όταν αυτές οι πρωτοβουλίες προέρχονται από κυβερνήσεις, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί των ψευδών ειδήσεων.

Εξίσου κωμικοτραγική όμως, είναι και η είδηση για το νομοσχέδιο που θα έχει στόχο «να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα που απορρέει από το μίσος». Και είναι κωμικοτραγική και υποκριτική μαζί, γιατί τα κόμματα εξουσίας συντηρούν στρατούς…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 112 επιπλέον λέξεις

Σχολιάστε