Τα συριζέικα προφίλ (fb) του Αλέκου Καλύβη και η Συριζοποίηση της ΛΑΕ

Ο Αλέκος Καλύβης, παρόλο που είναι ο επίσημος «εκπρόσωπος τύπου της ΛΑΕ», έχει δύο δημόσια προφίλ στο facebook όπου δηλώνει… συριζαίος! Το ένα προφίλ του (το παλαιότερο) παραμένει… διαχρονικά συριζέικο, προβάλλοντας -ακόμη και τώρα το περιβόητο σύνθημα «Η Ελπίδα έρχεται»:

syriza-profile-alekos-kalyvis1
(κλικ για μεγέθυνση)

Ε, ντάααξει… (θα πουν ορισμένοι), ο άνθρωπος «ξέχασε»(?) μέσα στο facebook ένα παλιό προφίλ, που χρονολογείται από την εποχή «προ κωλοτούμπας». Παρόλ’ αυτά, ακόμη και μέσα στο δεύτερο δημόσιο προφίλ του, το καινούργιο (μετά την ίδρυση της ΛΑΕ) στις «Πληροφορίες σχετικά με τον Alekos» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑΕ δηλώνει «Υποψήφιος βουλευτής Νομού Αττικής, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δεν αναφέρει τίποτα για τη ΛΑΕ:

kalyvis_profile-6-2016 3-13-04 μμ
(κλικ για μεγέθυνση)

Ε, είναι οπωσδήποτε… ανησυχητικό (για να το πούμε ήπια) το γεγονός ότι ο επίσημος «εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑΕ» Αλέκος Καλύβης αυτο-προσδιορίζεται σαν συριζαίος μέσα στο facebook, παραλείποντας μάλιστα (στις δημόσιες προσωπικές πληροφορίες του) τη συμμετοχή του στη ΛΑΕ. Αντί αυτής, ακόμη και σήμερα προβάλλει παλιά του αξιώματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, σαν να ισχύουν ακόμη. Αναδύονται (τουλάχιστον) τρία ερωτήματα:

  1. ΤΙ επιδιώκει, άραγε, μ’ αυτή την… (τουλάχιστον περίεργη) τακτική;
  2. Τίνος κόμματος θεωρεί τον εαυτό του (ή θέλει να τον θεωρήσουμε) «εκπρόσωπο»;
  3. Και… γιατί κανένας (άλλος) στη ΛΑΕ δεν του έκανε κριτική γι’ αυτό το θέμα;

Ακόμη πιο ανησυχητικό βρίσκω το… απίστευτα ρυπαρό, συκοφαντικό υβρεολόγιο που εξαπολύθηκε (σε υπεράσπιση του Καλύβη) από ένα άλλο, πολύ γνωστό υψηλό στέλεχος του κόμματός του:

https://i35.servimg.com/u/f35/19/44/54/35/petrak10.jpg

Ε, δεν είναι λίγο να σε λένε «ασφαλίτη» (με «σταλινο-φασιστική» ηθική) άνθρωποι της αριστεράς που έχουν βρεθεί στην κορυφή της δημόσιας ζωής και θάπρεπε να είναι υποδείγματα κοσμιότητας.

Δυστυχώς, παρά αυτές τις… τσαμπουκαλίδικες διαβεβαιώσεις του Θανάση Πετράκου (πρώην επίσημου εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στελέχους της ΛΑΕ) δεν στέκει η δικαιολογία ότι πρόκειται για… άδολα ξεχασμένο «παλιό προφίλ» (του Καλύβη), όπως το δικό του (του Πετράκου). Διότι:

  • Κατ’ αρχάς,  το «παλιό προφίλ» του Πετράκου (αντίθετα με εκείνο του Καλύβη) έχει πάψει -εδώ και καιρό- να προβάλλει εκείνα τα… εξοργιστικά (σήμερα) παλιά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει απτόητος να προβάλλει δημόσια ο Καλύβης. –Γιατί; (Δηλαδή… γιατί δεν τα έσβησε και ο Καλύβης, όπως έκανε ο Πετράκος κ.ά.;)
  • Επιπλέον, η επιλογή του… συριζέικου αυτο-προσδιορισμού μέσα στο καινούργιο προφίλ του Καλύβη αποδεικνύει –ακόμη περισσότερο την εθελοτυφλία (ή πονηριά) τέτοιων δικαιολογιών. Λογικά, ο Καλύβης… είτε νιώθει -πολύ απλά- 100% συριζαίος, είτε θέλει τη συμπάθεια συριζαίων (είτε και τα δύο). Ακόμη και σήμερα, θέλει να προβάλλει πιο πολύ την παλιά του θέση σαν συριζαίος (μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, κλπ.) παρά την τωρινή του επίσημη θέση ως «εκπρόσωπος τύπου της ΛΑΕ».Γιατί;

Δυστυχώς, μακάρι νάταν μόνο αυτό το πρόβλημα (των συριζέικων προφίλ του Καλύβη), εντός ΛΑΕ. Τα δημόσια προφίλ του «δένουν» με πολλά άλλα στοιχεία, που αποδεικνύουν -πέραν πάσης αμφιβολίας- ότι το «φαινόμενο Καλύβης» δεν είναι καθόλου τυχαίο…

Το «θέμα» των προφίλ αναδύθηκε κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας αναταραχής (στο facebook) για ένα άλλο θέμα, που προκάλεσε (πάλι!) ο Καλύβης: -Ένα άρθρο του στη συριζέικη (σήμερα) φυλλάδα «Εποχή», όπου ο επίσημος «εκπρόσωπος της ΛΑΕ» προσπάθησε (εμμέσως πλην σαφώς) να στείλει σε… απογοητευμένους συριζαίους μια πρόσκληση για συστράτευση με τη ΛΑΕ (ή ακόμη και συμμετοχή στη ΛΑΕ, παρόλο που απέφυγε να την εκφράσει ευθέως), «ξεχνώντας» το γεγονός ότι τα τωρινά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι, αφού στήριξαν τη νεο-μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Ίσως, βέβαια, κάποια στιγμή, κάποιοι συριζαίοι να τραπούν σε φυγή (σαν ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο) αλλά αυτό δεν απαλύνει τη συνενοχή τους με τις απάνθρωπες πολιτικές του νεο-μουσσολινικού μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ούτε νομιμοποιεί ηθικά την αποδοχή τους από τη ΛΑΕ.

Eκείνο το άρθρο του Καλύβη στην «Εποχή» αναδημοσιεύτηκε αμέσως και στην «Ισκρα», γεγονός που αποδεικνύει (και πάλι) το γεγονός ότι το άρθρο εκφράζει την επίσημη (ή κυρίαρχη) πολιτική της ΛΑΕ, όχι «προσωπικές απόψεις του γράφοντα». Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν «προσωπικές» οι απόψεις ενός επίσημου «εκπροσώπου τύπου» (όπως ο Καλύβης), ιδίως εφόσον κανένα άλλο στέλεχος της ΛΑΕ δεν βγήκε δημόσια να διαφοροποιηθεί.

Αργότερα, πολλοί άνθρωποι στο facebook (κυρίως μέλη και φίλοι της ΛΑΕ) άσκησαν έντονη κριτική στο εν λόγω άρθρο, αποδοκιμάζοντας και τη δημοσίευσή του στη συγκεκριμμένη κωλο-φυλλάδα «Εποχή», η οποία… παρά το «τίμιο αριστερό παρελθόν» της, κάποια στιγμή συριζοποιήθηκε και -μέχρι πρόσφατα- έριχνε οχετούς στη ΛΑΕ (και σε αρκετά μέλη της). Ο Καλύβης απάντησε με μία ανάρτησή του στο facebook, όπου στοχοποίησε άδικα και αντιδεοντολογικά ένα απλό μέλος της ΛΑΕ -την Έφη Τριάντη- επειδή η κριτική της περιλάμβανε ένα σύντομο (αλλά και ακριβέστατο) ρεζουμέ του άρθρου του. Ένα σχετικά ασήμαντο λάθος (της Τριάντη), το ότι έγραψε το ρεζουμέ μέσα σε εισαγωγικά, έγινε η αφορμή για να την στοχοποιήσει ο Καλύβης σαν συκοφάντρια που (δήθεν) «παραποίησε» το άρθρο του. Όλα αυτά (και πολλά άλλα) που συνέβησαν, καταγράφηκαν στην εξής ιστοσελίδα (σε «εσαεί-ασφαλές αντίγραφο»):

Επίσης αξίζει να… διασκεδάσετε(!) διαβάζοντας και τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση «διευκρινίσεων» του Καλύβη στο facebook, που σώθηκε [για πάντα] στην εξής διεύθυνση:

Δυστυχώς, σήμερα αποτελεί κοινό μυστικό ανάμεσα σε πολύ κόσμο (εντός και εκτός ΛΑΕ) το ότι, ολοένα και περισσότερο, προωθείται (από υψηλά στελέχη της ΛΑΕ) μια υποχθόνια πολιτική επανασύνδεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια «συριζοποίηση της ΛΑΕ» που έχει κίνητρα (σε μεγάλο βαθμό) σκοτεινά και αδιαφανή. Σε πιο ορατό, επιφανειακό επίπεδο, αυτή η πολιτική αποσκοπεί επίσης (παρ΄ότιβλακωδώς, τελικά) στην τόνωση των εκλογικών ποσοστών της ΛΑΕ μέσω προσχώρησης (ή συστράτευσης) «ανανηψάντων συριζαίων», όπως ο περιβόητος Τάσος Κορωνάκης, μαζί με τους δικούς του πρώην-συριζαίους της «Αριστερής Δικτύωσης». Αυτό το εγχείρημα όμως, είναι και βλακώδες, διότι σήμερα δεν υπάρχει πια αρκετός «απλός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ», τον οποίο προσπαθεί να χαϊδέψει ο Καλύβης (κι όχι μόνο αυτός) π.χ. εδώ: Συνέντευξη Αλέκου Καλύβη στο ‘ΕΞΟΔΟΣ 133’, 18-3-2016.

https://0madeon.files.wordpress.com/2016/03/alekos-kalyvis-karantina2.jpg?w=450&h=210

Η βλακώδης αντίληψη ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της, η ΛΑΕ… χαϊδεύοντας τον «απλό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», αποτελεί (εκτός από συμφεροντολογία) εθελοτυφλία και άρνηση της πραγματικότητας. Διότι, «απλός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ» σήμερα δεν υπάρχει! Υπάρχουν μόνο… [1] πωρωμένα και διεφθαρμένα (συνήθως) «οικόσιτα», δηλαδή μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ωφελήθηκαν και υλικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ (άρα δεν θα σταματήσουν ποτέ και να τη στηρίζουν), και υπάρχουν… [2] οργισμένοι, απογοητευμένοι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλουν να βλέπουν συριζαίους… ούτε ζωγραφιστούς, τώρα πια. Το τελευταίο που θα ήθελαν όλοι αυτοί, οι εξαπατημένοι ψηφοφόροι, είναι το να την πατήσουν δεύτερη φορά, ψηφίζοντας μια ΛΑΕ που… μεταλλάχτηκε σε ΣΥΡΙΖΑ-2.

Η τεράστια βλακεία της… Καλύβειας αντίληψης (του «να μη βάλουμε τον απλό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε καραντίνα») καταδεικνύεται και μέσω αριθμών:

  • Το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν ξεπερνάει τα 7000 άτομα, ενώ το σύνολο των ΛΑΕτζήδων είναι περίπου 3000 άτομα. Σύνολο (ΛΑΕ+ΣΥΡΙΖΑ): 10 χιλιάδες. Αυτά τα νούμερα είναι αμελητέα, μπροστά στα εκατομμύρια των απλών ψηφοφόρων, που αδιαφορούν για κομματικές ίντριγκες και για μεταγραφές «παιχταράδων» (που έχασαν οριστικά τη μπάλα της πολιτικής).
  • Εξάλλου, σε «καραντίνα» δεν μπορείς να βάλεις τον «απλό κόσμο» (που απλώς ψηφίζει). Μπορείς να «βάλεις σε καραντίνα» μόνο τα μέλη και τα στελέχη (άλλων κομμάτων), με τη συγκεκριμένη έννοια μιας άρνησης να τους δεχτείς σαν μέλη στο δικό σου κόμμα.

Δυστυχώς, αυτά που κάνει ο Καλύβης (και αρκετοί άλλοι σαν αυτόν) δεν συνιστούν μόνο μια «βλακώδη αντίληψη». Η γενική κατάσταση μέσα στη ΛΑΕ είναι πολύ χειρότερη (από απλή βλακεία), αν και… περιλαμβάνει πολλή βλακεία στα επιφανειακά επίπεδά της.

Π.χ. την ίδια περίπου περίοδο, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου παραιτήθηκε, παραδίδοντας την έδρα της, έσπευσαν κάποιοι στελεχάρες της ΛΑΕ (π.χ. ο Βασίλης Πριμικήρης, ο κ. «Εμείς δεν θα κάνουμε κωλοτούμπα» του Γενάρη 2015)… να τη συγχαρούν και να την παινέψουν, φτάνοντας στα πρόθυρα και να τη… φέρουν στη ΛΑΕ (σα να μη συνέβη τίποτα, όλο τον καιρό που εκείνη ψήφιζε στη Βουλή εγκληματικές πολιτικές). Δυστυχώς, όμως, για τις στελεχάρες, το ίδιο βράδυ η Κατριβάνου δήλωσε ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε το… ιδιοφυές σχέδιο της μεταγραφής της ναυάγησε οικτρά.

Αν, τώρα, νομίζετε ότι οι έπαινοι σην Κατριβάνου δεν είχαν την έγκριση της ηγεσίας της ΛΑΕ, μάλλον κάνετε λάθος. Τέτοιοι έπαινοι εμφανίστηκαν αμέσως μετά την παραίτησή της και στην «Ισκρα», στο άρθρο ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ” (23 Μαΐου 2016), το οποίο έσωσα στο «ασφαλές αντίγραφο» https://archive.is/kTXme. Ενδεικτικά, το άρθρο ανάφερε ότι:

…η άρνηση της Βασιλικής Κατριβάνου να υπερψηφίσει τις δύο καθοριστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, τον “κόφτη” και το υπεραταμείο, όπως και η παραίτησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στοιχειώδη πράξη πολιτικής εντιμότητας, η οποία ασφαλώς απηχεί τα συναισθήματα μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος…

[direct link στο εδάφιο: https://archive.is/kTXme#selection-825.134-841.1]

(σιγά την «πολιτική εντιμότητα»… που χάρισε την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε στο κόμμα).

Ενδεικτικό για τα χάλια αυτής της γενικής σήψης, είναι ένα δήθεν εσω-κομματικό κείμενο της ΛΑΕ (που υπογράφεται ανώνυμα, συλλογικά από «το Αριστερό Ρεύμα»), το οποίο κατηγορεί όσους υποστηρίζουν την «απο-συριζοποίηση» ότι (δολίως) «προσπαθούν να δημιουργήσουν ενοχές» στην κυριαρχούσα συλλογικότητα. (Δείτε τη Σημείωση 1).

Και… είπα ότι το εν λόγω έγγραφο είναι «δήθεν» εσω-κομματικό, διότι… δεν είναι ηθικά και δεοντολογικά σωστό, το να κρατιέται ένα τέτοιο κείμενο μυστικό από ορισμένα μέλη και στελέχη της ΛΑΕ (που η ηγεσία φοβάται ότι… διαφωνούν μαζί της) ενώ -ταυτόχρονα- το ίδιο κείμενο το στέλνει η ηγεσία με μέηλ σε άλλα μέλη και στελέχη (που θεωρούνται πιο έμπιστα ή πιο υπάκουα). Επίσης το θεωρώ άσκοπο ή ύποπτο, το να κρατιούνται μακριά από τη δημοσιότητα κείμενα θέσεων ή αναλύσεων που… έτσι κι αλλιώς, κάποια στιγμή θα φανερωθούν δημόσια, προφανώς όμως… όταν θα είναι αργά για να γίνει πραγματικά δημοκρατική συζήτηση γι’ αυτά, όπως εκείνη που θάπρεπε να είχε γίνει, πολύ καιρό πριν από την επικείμενη [παρωδιακού τύπου] «πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (24-26 Ιουνίου 2016).

(συνεχίζεται)


[Σημείωση 1] Το απίστευτου κάλλους εδάφιο «εσω-κομματικού εγγράφου» της ΛΑΕ (που  φέρει τον γενικό τίτλο «Αριστερό Ρεύμα: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΛΑΕ») στοχοποιεί, διαστρεβλώνει και συκοφαντεί (πρωτίστως) τη γνωστή ανάλυση του Δημήτρη Μπελαντή υπέρ της «απο-Συριζοποίησης» της ΛΑΕ, αλλά επιτίθεται εξίσου λυσσαλέα και σε κάθε διαφωνούντα με την Καλυβίστικη πολιτική Συριζοποίησης της ΛΑΕ (μια πολιτική που φανερά πλέον υιοθετεί και το Αριστερό Ρεύμα, σαν σύνολο). Το εν λόγω έγγραφο είναι τώρα γνωστό σε πάρα πολύ κόσμο και πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί, κάποια στιγμή.