
Image via Wikipedia
Στο Οικολογικό φόρουμ «Eco-Salonica» εμφανίστηκε ένα κείμενο με τίτλο «Facebook: Το μεγαλύτερο “φακέλωμα” ever;» (ΕΔΩ) που προσυπογράφω. Είναι γεμάτο καυτά στοιχεία (με συνδέσμους προς το τέλος). Αφορά την συγκαλλυμένη αστυνόμευση και κατάχρηση προσωπικών δεδομένων που επιφέρει (σαν αναπόφευκτη αλλά και σχεδιασμένη «εκ του πονηρού» παρενέργεια) το γνωστό σε όλους μας Facebook.
Επικεντρώνομαι στα ουσιώδη του κειμένου, κατά τη γνώμη μου τα εξής:
Για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν με προθυμία το αληθινό τους όνομα σε ένα μέσο που είναι προσβάσιμο από όλους. Η εγγραφή, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, περίπου 70 εκατομμύρια ονόματα, που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων…
Επίσης,
Το facebook δεν χρειάζεται να δημιουργεί περιεχόμενο για να προσελκύσει χρήστες. Οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και αυξάνουν τον αριθμό των συνδέσεων…
[…]
…(το Facebook) μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια: «Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων».
Πριν προχωρήσω όμως σε ανάλυση του κειμένου των Οικολόγων, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
Εφαρμογές σαν το Facebook (χωρίς τις αρνητικές πλευρές του) θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή πάρα πολλών ανθρώπων στην ίδια την εταιρεία που τις δημιουργεί. Επίσης με συμμετοχή και των ίδιων των χρηστών που θα αμείβονται για το περιεχόμενο που δημιουργούν με διάφορους τρόπους (π.χ. με μετοχές ή με μερίδια στα κέρδη ή και με συγκεκριμμένες πρόσθετες παροχές υπηρεσιών). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυτός ο οικονομικός και οργανωτικός εκδημοκρατισμός του Social Networking θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για λαϊκή συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, από το σχεδιασμό λογισμικού μέχρι και τη δημιουργία περιεχομένου, και θα πυροδοτήσει -ίσως- εναλλακτικές οικονομικές συσπειρώσεις που θα αποκτήσουν τη δύναμη να αντισταθούν στα ολιγοπώλια Πολυεθνικών Εταιρειών (ή και… μυστικών υπηρεσιών).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
-
O Erez Elul μου ζήτησε (σε ιδιωτικό e-mail) να ανακοινώσω παντού ότι καλεί τώρα κάθε ανοιχτόμυαλο δημιουργικό άνθρωπο να συμμετάσχει σε μία Εναλλακτική Συναιτεριστική Εταιρεία (τύπου «ComCom»), όπου έχει αποκλειστεί εκ των προτέρων οποιοδήποτε «καπέλλωμα από μεγαλομετόχους» – όπως συμβαίνει συνήθως ).
- O Erez Elul δέχτηκε πρόσφατα μια σοβαρή πρόταση από μία τεράστια ομάδα ενδιαφερόμενων (περίπου 150 προγραμματιστών Η/Υ) και θέλει να ισορροπήσει τις συμμετοχές (ίσων μετόχων) με τουλάχιστον άλλα τόσα άτομα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή τάση για «κυριαρχούσα ομάδα» στην εναλλακτική αυτή Εταιρική Δομή (στην οποία δέχομαι να συμμετάσχω και εγώ – αν όλα πάνε καλά).
- Οι προσωπικές μου εργασιακές δεσμεύσεις σε δύο αγαπητούς φίλους και επιχειρηματίες (που ίσως διαβάζουν αυτό εδώ το ποστ) ΔΕΝ αναιρούνται αλλά -αντίθετα- ενισχύονται, με βασικό άξονα έναν καταμερισμό (π.χ. 50/50) ανάμεσα σε χρηματοδότες / επενδυτές και σε όλα τα υπόλοιπα (ισότιμα και ομότιμα) συναιτεριστικά μέλη της Εναλλακτικής Εταιρείας, κατά το πρότυπο της επιτυχημένης δημοκρατικής Λαϊκής Πολυεθνικής MONDRAGÓN CORPORACIÓN COOPERATIVA).
Δείτε επίσης:
- Το ποστ για την Βασκική Συναιτεριστική Εταιρεία MONDRAGÓN CORPORACIÓN COOPERATIVA (MCC): an international People’s Cooperative Corporation
- Το ποστ για την Εναλλακτική Σχεδίαση οικονομικών συσπειρώσεων του εφευρέτη Erez Elul, που την ονόμασε «Common Companies» ή «ComCom» – εδώ.
Ας δούμε όμως τώρα, μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που επισημαίνει το κείμενο του «Ecology-Salonika»:
Οι άνθρωποι πίσω από το facebook:
Το facebook δεν πωλείται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η κεφαλαιοποίησή του αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο σταρ, αυτός που αναλαμβάνει να δανείζει πρόσωπο και φωνή στο facebook, είναι ο Mark Zuckerberg, ο πρώην φοιτητής που δημιούργησε την υπηρεσία. Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν άλλοι δύο άνδρες. Ο Jim Breyer που εκπροσωπεί ένα venture capital και ο Peter Thiel, που ξέρει από επενδύσεις. Ο Jim Breyer μέσω των συμμετοχών του σε άλλες εταιρίες, είναι στενά, πολύ στενά, συνδεδεμένος με την In-Q-Tel, ένα venture capital, ένα επενδυτικό κεφάλαιο, που… (άρθρο της αφημερίδας «Guardian» ισχυρίστηκε αρχικά ότι) ελέγχεται επισήμως, από τη CIA.
ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πω ότι δεν είχα διαβάσει ακόμη τις πηγές που παραθέτει το κείμενο του «Ecology Salonika» (όταν σχολίασα μέσα σε αυτό) και δεν είχα προσέξει κάτι σημαντικό…. που ΟΥΤΕ οι συγγραφείς του κειμένου πρόσεξαν -προφανώς.
- Όποιος διαβάσει, όμως, το αρχικό άρθρο – πηγή της εφημερίδας Guardian on-line, ανακαλύπτει ότι η σύνδεση μεταξύ Facebook και CIA είναι αμφιλεγόμενη και -πολύ πιθανά- ανύπαρκτη:
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/jan/14/facebook
…The US intelligence community’s enthusiasm for hi-tech innovation after 9/11 and the creation of In-Q-Tel, its venture capital fund, in 1999 were anachronistically linked in the article below. Since 9/11 happened in 2001 it could not have led to the setting up of In-Q-Tel two years earlier.
-
Κοντολογίς, είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι η CIA αναμείχθηκε στην In-Q-Tel το 2001. Η εφημερίδα ανακάλεσε, αφού η «In-Q-Tel» ιδρύθηκε 2 χρόνια πριν την πρωτοβουλία της CIA.
-
Πάντως το έξοχο κείμενο των Οικολόγων τεκμηριώνει τον προβληματισμό του με συνδέσμους στα άρθρα της «Guardian» (και όχι μόνο). Η βασική αρθρογραφία είναι του Tom Hodgkinson στον Guardian (14.1.08):
-With friends like these…
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/jan/14/facebook
-Facebook and its CIA connections
http://yellow_pages.blogspot.com/2008/01/facebook-and-its-cia-connections.htmlΥπάρχει όμως και αυτή του Dennis Howlett (Facebook and the CIA):
http://blogs.zdnet.com/Howlett/?p=286
(τέλος παρουσίασης άρθρου «Salonika-Ecology»)
Σε αυτό εδώ το blog, ένα πρόσφατο ποστ υποστηρίζει την ΑΝΤΙΘΕΤΗ άποψη από εκείνη της έμμεσης αστυνόμευσης (τύπου Facebook) με κάποια δόση χιούμορ:
https://omadeon.wordpress.com/2008/05/16/an-alternative-semantic-web/
- Η πρόταση είναι για ένα Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web) που να είναι ΑΝΩΝΥΜΟΣ, στηριγμένος σε απολύτως ανώνυμα στοιχεία.
Ομως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνειδητοποίηση ότι το Facebook ανήκει σε μια μάλλον προσωρινή «ενδιάμεση κατηγορία» παλαιών εφαρμογών, που συνήθως ονομάζεται «Web 2.0», αντί για «Web 3.0» – που είναι η νέα -και μάλλον τρέχουσα- φάση, ο «Σημασιολογικός Ιστός» ή Semantic Web. Τα κύρια χαρακτηριστικά του τελευταίου βρίσκονται πέρα από τις… κατινιές του Facebook. Αποτελούν και μια τεράστια Αναγέννηση της ίδιας της Γνώσης -χωρίς την οποία, ακόμη και η Οικολογία θα καταστεί αναποτελεσματική!
Παρόλ’ αυτά, οικολογικά ωφέλιμες κοινωνικές δράσεις μέσω του Web 2.0 έχουν επίσης ήδη εμφανιστεί, όπως εξηγεί και το ποστ «Η ριζοσπαστική Κοινωνική Αξία του Web 2.0 / 3.0«.
Για τον Σημασιολογικό Ιστό, όμως, η ενημέρωση που προσφέρεται στους φίλους οικολόγους, μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς οργανισμούς ή κόμματα οικολογικής κατεύθυνσης, είναι περίπου… μηδενική, με άμεσο αποτέλεσμα να έχουμε ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ φουρνιά από ανθρώπους χωρίς την απαραίτητη (τώρα πια) ενημέρωση. Πιθανολογώ ότι χωρίς αυτή την αναγκαία ενημέρωση, η κριτική κατά του Facebook θα περιοριστεί μόνο στα όσα ειπώθηκαν (προηγουμένως), που είναι ΠΟΛΥ σοβαρά και σεβαστά αλλά… δεν φτάνουν μόνο αυτά, ούτε περιέχουν επαρκείς ΘΕΤΙΚΕΣ ενοράσεις για εναλλακτικές δομές αντί του Facebook. Θα ήταν όμως εύκολο να το κάνουν, αν είχαν μερικά στοιχεία. Οπότε, ιδού ορισμένοι σύνδεσμοι:
1) Τα ποστ στο blog μου για τον Σημασιολογικό Ιστό (που αποτελεί και είδος Πολιτιστικής Επανάστασης, πολύ πιο σπουδαίας από την τεχνική πλευρά του):
https://omadeon.wordpress.com/category/Semantic-web/
https://omadeon.wordpress.com/category/Semantic-web/page/2/
2) Ολα τα (πάνω από 400) links που μαζεύω για τον Σημασιολογικό Ιστό:
http://del.icio.us/omadeon/Semanticweb?setcount=100 (πολλά από αυτά είναι -βέβαια- τεχνικής φύσης, μερικά όχι και τόσο τεχνικά)
3) διάφορα άλλα χρήσιμα. Π.χ.
- YouTube video με κύριο θέμα «Semantic Web for Ecoinformatics«: http://www.youtube.com/watch?v=J7l1QBSc_dE
- Eκλαϊκευτικό video που εξηγεί τη διαφορά μεταξύ του Web 2.0 / tagging / social networking και του Semantic Web / Σημασιολογικού Ιστού: http://youtube.com/watch?v=olDpQwR8Fhk (Αφορά και την Οικο-Πληροφορική σε σχέση με τον Σημασιολογικό Ιστό).
Επικρατεί ευρέως η λανθασμένη άποψη ότι ΜΟΝΟ προτείνοντας κάποια πολιτικά μέτρα γενικής φύσης αυτό θα είναι είναι αρκετό από μόνο του για να λύσει τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Οπως ξέρετε όμως, δεν φτάνει αυτό. Και… εκτός από τη σκληρή δουλειά φίλων που τρέχουν (και δεν προφταίνουν) σε μέρη με οικολογικές καταστροφές ή σε συναντήσεις με ανθρώπους που πλήττονται (κλπ.) υπάρχει και η ΑΜΕΣΗ αναγκαιότητα επιστημονικής δράσης που οργανώνεται καλύτερα ΜΕΣΩ του Σημασιολογικού Ιστού και των νέων «Οντολογικών» πληροφορικών δομών για την Οικολογία». Ο νέος τομέας του Ecoinformatics συνδέεται έτσι πάρα πολύ στενά με το Semantic Web:
http://del.icio.us/omadeon/Ecoinformatics
- Χρειαζόμαστε -βέβαια- και μία νέα Οικολογία της (Υπερφόρτωσης) Πληροφορίας! 🙂 Ε, υπάρχει κι αυτή – δεν είναι αστείο, απλώς είναι… εκτός θέματος!
Τα περισσότερα προηγούμενα αποτέλεσαν σχόλιο που έγραψα στο ποστ του «Salonika Ecology». Αργότερα πρόσθεσα το εξής υστερόγραφο:
[…] Οι λόγοι για τους οποίους στο προηγούμενο κείμενο τόλμησα να πω ότι “χωρίς τον Σημασιολογικό Ιστό η Οικολογία θα καταστεί μη-αποτελεσματική” πρέπει να γίνουν πιο κατανοητοί, και είναι οι εξής
1) Οταν πολεμάς τα λάθη ενός συστήματος που θα ΒΑΣΙΣΤΕΙ ολοένα και πιο πολύ σε μία συγκεκριμμένη τεράστια τεχνολογική αναβάθμιση, στην ίδια τη διαχείριση της γνώσης, είναι φυσικό και λογικό να πρέπει να διαθέτεις την ίδια περίπου τεχνολογία, αλλιώς είναι σαν να πολεμάς τανκς με τόξα και βέλη.
2) Η ίδια η φύση της αναβάθμισης αυτής είναι πιο κοντά στον άνθρωπο και στην Οικολογική ευαισθησία για πολλούς λόγους. Π.χ. τα οικοσυστήματα τώρα πια αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά μέσω αυτής της τεχνολογίας, που στηρίζεται σε “οντολογίες” για το περιβάλλον και προσομείωση αυτών των συστημάτων μέσω geo-informatics και Semantic Eco-informatics.
3) H αναβάθμιση που φέρνει το Semantic Web αποτελεί… οικολογικό είδος Καθαρισμού από άχρηστη συσσώρευση (ασύνδετης) πληροφορίας και ως εκ τούτου εντάσσεται στην “Οικολογία του Νου” ή στην Οικολογία της Γνώσης.
(βλέπε Gregory Bateson, “Steps towards an ecology of Mind”, κλπ)
4) Ο τρόπος με τον οποίο μειώνεται ο σημερινός θόρυβος της Πληροφορίας κι ο χρόνος που σπαταλάμε ψάχνοντας, είναι συναρπαστικά οικολογικός από μόνος του. Η αυτόματη αλληλο-εκμάθηση δομών γνώσης / οντολογιών από τις νέες αυτές δομές αποτελεί και κάτι αντίστοιχο της πολλαπλότητας των ανθρώπινων γνώσεων ή απόψεων μέσα από τον καθημερινό διάλογο (αν γίνει σωστά).
5) Τα εργαλεία κατανόησης του κόσμου που ζούμε αναβαθμίζονται, κ.ο.κ.
Related articles
- Can MyYearbook Take on Facebook? [via Zemanta]
- From MySpace to Facebook to Flickr to LinkedIn, here’s looking at you [via Zemanta]
- Study: Social networks may subvert ‘digital divide’ [via Zemanta]
- Anything you say can and will be used against you [via Zemanta]
- Image: Facebook hits a teeny-tiny outage, but Twitterers still freak out [via Zemanta]
- Facebook Censoring User Messaging: Spam Prevention or Unaccountable Control of Conversation? [via Zemanta]
- Research on Social Network Sites – Dana Boyd [via Zemanta]
- ComScore: Facebook is beating MySpace worldwide [via Zemanta]