Η Ιδεοληψία ως ταμπέλα, οι ηγέτες του Tea Party και ο… Μίχας

Cato Institute
Image via Wikipedia

Αυτά τα τρία διαφορετικά θέματα έγιναν ενιαίο ποστ διότι έχουν σαν κοινό τους παρονομαστή την προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού, σε κάποιες ιδιότυπες παραλλαγές που δύσκολα αντιλαμβάνεται πολύς κόσμος.

  1. Το πρώτο θέμα είναι «η Ιδεοληψία ως ταμπέλα« (ή σαν «ετικέτα αναπήρωσης») – κάτι  που γίνεται αρκετά συχνά στην Ελλάδα – εδώ και μια δεκαετία, περίπου…
  2. Το δεύτερο θέμα αφορά ένα ιδιόρρυθμο είδος ακραίου ιδεολογικού νεοφιλελευθερισμού, που με τη ρητορική του κατά της Wall Street και της FED, του ΔΝΤ (κλπ.) μάζεψε πολλούς αφελείς Αμερικάνους στο κίνημα που ίδρυσε, το «Tea Party« (με 15 εκατομμύρια μέλη!)
  3. Το τρίτο θέμαείναι η φιλική και/ή ιδεολογική συνάφεια (τουλάχιστον) του δημοσιογράφου κ. Τάκη Μίχα με πλουτοκράτες του… δεύτερου θέματος! :mrgreen:

Θα ξεκινήσω… ανάποδα, από το 3 στο 2 και μετά στο 1 (και θα καταλάβετε γιατί)… 🙂 Επίσης έφτιαξα «τοπικά link» για τα 3 θέματα: [ΠΡΩΤΟ] [ΔΕΥΤΕΡΟ] [ΤΡΙΤΟ]

.

3. (τρίτο θέμα)

Ο κ. Τάκης Μίχας, λοιπόν, τον περασμένο Απρίλιο (8-4-2010) είχε προσκληθεί  στην Αμερική για να δώσει μια ομιλία με τίτλο «Putting Politics above Markets: A Greek Tragedy» («Βάζοντας την Πολιτική πάνω από τις Αγορές: Μία Ελληνική Τραγωδία«)…

κλικ στην εικόνα για να δείτε τη διάλεξη του Τάκη Μίχα
κλικ στην εικόνα για να δείτε τη διάλεξη του Τάκη Μίχα στο Cato Institute

καλεσμένος του «Cato Institute» – το οποίο είναι δημιούργημα, βήμα έκφρασης και ιδιοκτησία της βαθύπλουτης οικογένειας Koch και των εταιρειών τους (Koch Industries, κλπ). Στη διάλεξη αυτή, είπε πολλά πράματα (τα πιο πολλά σωστά) για το… πόσο διεφθαρμένη είναι η Ελλάδα, αλλά και άλλα πράματα (όχι τόσο σωστά) για το πόσο θα ωφελούσε την Ελλάδα, π.χ. αν η Αγορά κυριαρχούσε πάνω στην πολιτική (και όχι το αντίθετο, που συμβαίνει τώρα κατά τον ίδιο).

Ο Τάκης Μίχας περιορίστηκε σε ελάχιστες και πολύ γενικές συστάσεις, ότι πρέπει να κυριαρχήσουν οι αγορές στην πολιτική (κλπ.) ενώ επιδόθηκε σε… ακατάπαυστη γκρίνια για την Ελλάδα (στα πιο πολλάδικαιολογημένη – δε λέω…). Μόνο που… τις απόψεις του για το τι πρέπει να γίνει (ή τι θα γίνει) πρακτικά στην Ελλάδα, τις βρήκα πολύ «φλου«. Η τριαντάλεπτη ομιλία του,  είχε σαν κατάληξη μια ατάκα, την (χειροκροτημένη θερμά από το κοινό)  «διαπίστωση» ότι «αυτό που κάνει την Ελλάδα ενδιαφέρουσα«, είναι το «γεγονός» ότι… «η αριστερή Ιδέα του να θέτουμε τον Ανθρωπο Πάνω Από τις Αγορές,  ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ  επακριβώς στην Ελλάδα, και έγινε… Η ΑΙΤΙΑ της Δυστυχίας της«. [*]

  • [*] ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η κορώνα του Μίχα, μου φάνηκε mega-μπούρδα ολκής, εσκεμμένη «παρεξήγηση» ή επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη ΑΠΑΤΗ.
  • Well, it has …κουφ-ed me very much! – και ίσως απαντήσω, με video!

________________________________________________

.

2. (θέμα δεύτερον)

Τώρα… το ότι ο Τάκης Μίχας προσκλήθηκε ειδικά από αυτό τον οργανισμό (το Cato Institute) που είναι «ιδεολογικό παράρτημα» μιας μεγάλης οικονομικής αυτοκρατορίας στην Αμερική, δεν το θεωρώ τυχαίο, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψη κάποιες… απόψεις του, όχι όμως… εκείνες τις απόψεις που (κατά καιρούς) εξοργίζουν ακροδεξιούς (συνήθως για… λάθος λόγους) αλλά… άλλες απόψεις του,  με τις οποίες οι ακροδεξιοί δεν ασχολούνται καν, αφού -βασικά- δεν διαφωνούν! :mrgreen:

E, ιδού τώρα, τι αποκαλύπτει η blogger Cynical, για τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Οργανισμού που φιλοξένησε τον Μίχα (όπως είπα πριν, η οικογένεια Koch):

File:Freedomworks.png
Σήμα της συντηρητικής ΜΚΟ «Freedom Works»

http://e-cynical.blogspot.com/2010/10/tea-party.html

[……….]

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη για το Tea Partyότι πρόκειται περί ενός αυθόρμητου λαϊκού κινήματος από τα κάτω, το οποίο μέσα σ’ ένα σύντομο χρονικό έχει καταφέρει ν’ αριθμεί (όπως διατείνονται) 15 εκατομμύρια μέλη…
[……….]
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Το Tea Party είναι μια κίνηση καθαρά από τα πάνω, η οποία εκμεταλλευόμενη τις αρχικές σκόρπιες αντιδράσεις ήδη επί προεδρίας Μπους για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, κατόρθωσε να τις οργανώσει, να τις ελέγξεικαι να συγκροτήσει έναν ετερόκλητο στρατό στρατευμένο στην ατζέντα δυο τριών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
[…….]
Ποιοι βρίσκονται λοιπόν πίσω από το κίνημα αυτό; Τρία κυρίως πρόσωπα, ο Rupert Murdoch και οι αδερφοί David και Charles Koch. Ο μεν πρώτος ως ιδιοκτήτης του πανεθνικής εμβέλειας τηλεοπτικού δικτύου FOX το οποίο συστηματικά προβάλλει τις δραστηριότητες του Tea Party, συντονίζει τις διαδηλώσεις και ενθαρρύνει τη συμμετοχή, οι δε δεύτεροι ως οι κατ’ εξοχήν χρηματοδότες με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσα κυρίως από τη βιτρίνα των συντηρητικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών Freedom Works και Americans for Prosperity. Πληροφοριακά, οι αδελφοί Koch κατέχουν την τρίτη θέση στον κατάλογο των πιο πλουσίων της Αμερικής μετά τον Bill Gates και τον Warren Buffett, ενώ ο όμιλος των επιχειρήσεων τους, κυρίως στα πετρέλαια, κατέχει τη δεύτερη. Τα προαναφερθέντα ιδρύματα με τον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτουν, όχι μόνο παρέχουν την τεχνογνωσία και τις δημόσιες σχέσεις για την οργάνωση και την προβολή των διαδηλώσεων, αλλά επιπλέον εκπαιδεύουν και συγκεκριμένα άτομα για να ιδρύουν τοπικές οργανώσεις και να θέτουν το περιεχόμενο της εκάστοτε διαμαρτυρίας, προφανώς όχι με το αζημίωτο…

Σημαία της «2ης Αμερικανικής Επανάστασης» του «Tea Party»

Αν διαβάσετε ένα καυτό αμερικάνικο άρθρο για τo θέμα που παραθέτει η Cynical, το Tea Partyόχι μόνο είναι 100% καπελλωμένο από τους  τρεις συντηρητικούς δισεκατομμυριούχους που το ίδρυσαν, αλλά και… δεν υφίσταται σαν κίνημα, τώρα πια. Σκέτο θέατρο κατάντησε: Με τους «οπαδούς» και τους στρατολογητές (οπαδών) υπαλλήλους,  μαριονέτες ή «χρήσιμους ηλίθιους». The Party is Over: Το Tea Party είναι -πολύ απλά- τελειωμένο

Μερικά εκπληκτικά που αναφέρει το άρθρο στο New Yorker:

  • …In a study released this spring, the University of Massachusetts at Amherst’s Political Economy Research Institute named Koch Industries one of the top ten air polluters in the United States
  • Greenpeace issued a report identifying the company as a kingpin of climate science denial.”...  …in political circles, their ideological network is known as the Kochtopus […] …Koch Industries said that the Greenpeace report “distorts the environmental record of our companies.”
  • Charles Lewis, the founder of the Center for Public Integrity, a nonpartisan watchdog group, said, “The Kochs are on a whole different level. There’s no one else who has spent this much money. The sheer dimension of it is what sets them apart. They have a pattern of lawbreaking, political manipulation, and obfuscation. I’ve been in Washington since Watergate, and I’ve never seen anything like it. They are the Standard Oil of our times.

Ρεεε τα μπουμπούκια! «Standard Oil της εποχής μας«, εεε?  Συνιστώ να δείτε το λήμμα της Βίκυ για τη Standard_Oil, ακόμη και αν ξέρετενομίζετε ότι ξέρετε- για ΤΙ πράμα μιλάμε. Eπίσης… (καταλήγει το ίδιο άρθρο):

…the advocacy wing of the Americans for Prosperity Foundation—an organization that David Koch started, in 2004—held a different kind of gathering. Over the July 4th weekend, a summit called Texas Defending the American Dream took place in a chilly hotel ballroom in Austin… […] …Peggy Venable, the organizer of the summit, warned that [Obama-] Administration officials “have a socialist vision for this country.” […] Five hundred people attended the summit, which served, in part, as a training session for Tea Party activists in Texas. An advertisement cast the event as a populist uprising against vested corporate power. “Today, the voices of average Americans are being drowned out by lobbyists and special interests,” it said. “But you can dosomething about it.” The pitch made no mention of its corporate funders…

_____________________________________________

.

1. OK. Πάμε τώρα στο πρώτο μας θέμα…

Πολύ πιθανό είναι, αν αρχίσει κανείς στην Ελλάδα να κάνει κριτική στον Τάκη Μίχα με βάση πολιτικές αντιρρήσεις για όσα αποκαλύψαμε προηγουμένως… να φάει… ταμπέλα, είτε σαν (κρυπτο-)ακροδεξιός «κατά της παγκοσμιοποίησης» ή και να χαρακτηριστεί -πολύ πιο απλά- (ίσως και από τον ίδιο τον κ. Μίχα -ποιος ξέρει;) σαν… «ιδεοληπτικός»! 🙂

Βαφτίζονται (τουλάχιστον) «ιδεοληπτικοί«,  λοιπόν, όσοι «ενώνουν τα νήματα της Πληροφορίας», φτάνοντας σε απτά συμπεράσματα για τη Νεοφιλελεύθερη ιδεολογική κυριαρχία, αλλά και για τις πηγές της, τα μέσα και τους πόρους της, ή τα πρόσωπα που είτε την εξυπηρετούν, είτε εργάζονται γι’ αυτήν, κ.ο.κ.

Ορίστε λοιπόν, τώρα… ΤΙ γράφει για το καινούργιο (σχετικά) φαινόμενο της πολιτικής χρήσης της «Ιδεοληψίας» σαν ταμπέλα απαξίωσης, κάποιος άλλος:

…Στην Ελλάδα, η παραδοσιακά ουδέτερη σημασία του όρου “ιδεολογία” έχει καταστήσει τηνιδεοληψίαμέσο αποτύπωσης του γενικευμένου φόβου των ιδεώνπου εγκαθιδρύθηκε σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η ιδεοληψία”, η αντίληψη της ιδέας ως παθογένειας, είναι παιδί της παραδόξου εκείνης ιδεολογίας που αρεσκόταν να διατυμπανίζει το τέλος των ιδεολογιών. Αυτό που απομένει από τις ιδεολογίες όταν η πολιτική και πολιτισμική τους νομιμότητα εκλείψει είναι, σύμφωνα πάντα με την ιδεολογία αυτή, ο ουσιαστικά παθολογικός τους πυρήνας. Ο ψυχικά υγιής άνθρωπος, εννοείται, δεν καταλαμβάνεται από ιδέες. Έχει, κάπως όπως ο Χένρι Τζέιμς του Έλιοτ, ένα νου υπερβολικά ευπροσάρμοστο, ευλύγιστο, και λεπτεπίλεπτο για να τον παραβιάσει οποιαδήποτε ιδέα. Με τι ζει αυτός ο νους που έχει μάθει να αντιδρά αλλεργικά στην απειλητική εγγύτητα των ιδεών; Ζει μάλλον χειρότερα από αυτόν του Χένρι Τζέιμς. Ζει με σλόγκαν από βιβλία self-help, διαφημίσεις και προεκλογικές καμπάνιες, με πληροφορίες για τα στατιστικά των προτιμήσεων αυτών που θεωρεί ομοίους του, με κουτσομπολιά για την ζωή των διασημοτήτων, με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών για το τι είναι ευτυχία, ή για το πώς να πετύχει κανείς στον έρωτα ή να κάνει εύκολα φίλους, με το ωροσκόπιο της εβδομάδας, ή με ατάκες από το τελευταίο εγχειρίδιο σοφίας ανατολικής προέλευσης. Ο ψυχικά υγιής άνθρωπος–έτσι μας λέει η ιδεολογία περί “ιδεοληψίας”–είναι ένας ευτυχής ηλίθιος, με την κλασική έννοια του όρου: ένας λειτουργικά ιδιωτεύων (idiot) νους χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για οτιδήποτε ξεφεύγει από την προστατευτική, παρηγορητικά περατή φυσαλίδα όπου οχυρώνει την εποπτεία του…

Καταλάβατε τώρα, γιατί ανάπτυξα τα 3 θέματαανάποδα; :mrgreen:

(στο μεταξύ… ειδοποίησα και την αγαπητή μας Cynical, εδώ).

Have a nice, Coffee-party day! 🙂

Υ.Γ. Σε ένα θέμα όπου είχε δίκιο ο κ. Μίχας… τον υπερασπίστηκα (εδώ). Αλλά… τσάϊ δεν θα πάρω (no, thanks). Προτιμώ… καφέ, actually! :mrgreen:

__________________________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Αν κάποιος τώρα πει ότι «ο Τάκης Μίχας είναι μέλος του Tea Party», ή έστω «τσιράκι του» κάνει λάθος. Ε… ΔΕΝ λειτουργεί έτσι απλοϊκά ο Καπιταλισμός και η Ιδεολογική Κυριαρχία του. – Υγιαίνετε…  (αυτό δεν είναι «ιδεοληψία», είναι μάλλον… τσουβαλιaστική υπερ-απλούστευση, με δόση παράνοιας).

[2] Το βίντεο της ομιλίας το έχω κατεβάσει. Επειδή έχει βαρετή, μεγάλη εισαγωγή και… άσχετο δεύτερο μέρος (μετά το Μίχα) σκέφτομαι μοντάζ και ανέβασμα της ομιλίας του Μίχα (μόνη της) στη σελίδα μου στο vimeo. Αξίζει όμως τον κόπο; Αμφιβάλλω…

[3] Ο David H. Koch (αδελφός του Charles Koch και «ηγέτης» του «Tea Party«) ήταν επίσης ο υποψήφιος του Αμερικανικού Libertarian Party («Ελευθεριακό Κόμμα») στις εκλογές του 1980. Αυτό δείχνει την παραδοξότητα της πολιτικής στην Αμερική, όπου ο ακραίος νεο-συντηρητισμός μερικές φορές ταιριάζει με την πιό ακραία «αντι-εξουσιαστικότητα«. Ορισμένες φαινομενικά ελευθεριακές ιδέες (π.χ. το libertarianism) μπορεί να σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράματα στην Αμερική από  ό,τι αλλού). Πρέπει λοιπόν κανείς να ρωτήσει τη θεμελιώδη ερώτηση γι’ αυτές: «Ποιός μιλάει και από ποια θέση;» (και επίσης «Γιατί)

[…συνεχίζεται – refresh often!]

_______________________________________________________

English Section:


Enhanced by Zemanta

34 comments

  1. Νομιζω οτι εχω τον χρονο να κανω ενα σχολιο. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειμαι εχθρικα διακειμενος στα Tea Parties. Το αντιθετο. Το προβλημα ειναι αυτο που λες, οτι ο «αντι-αυταρχισμος» μπερδευεται με τον «νεοσυντηριτισμο» για εναν πολυ απλο λογο! Απλα οι συντηριτικοι και οι σοσιαλφιλελευθεροι ειναι διαφορετικες φυλες που αντιστεκονται μανιακα στο να εξουσιαζονται απο την αλλη μερια. Η ριζοσπαστικη Δεξια ειναι σημερα ηταν η Ριζοσπαστικη Αριστερα στην Αμερικη απλα επειδη αλλαξε κυβερνηση. Μεγα μερος των αριστερων στις ΗΠΑ αφου ο μεσσιας Ομπαμα βγηκε προεδρος εχουν σταματησει να ασκουν κριτικη, οπως καναν και οι δεξιοι επι Μπους. Το κυριοτερο προβλημα με τα Tea Parties για μενα ειναι ο 1) Νεοσυντηριτισμος και 2) οτι ακομη και να βγουν οι Ρεπουπλικανοι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πραγμα που θα κανουν ειναι να αφησουν τις τραπεζες να καταρρευσουν. Το προβλημα το θετει αριστα ο Kevin Carson εδω:

    http://c4ss.org/content/3261

    Τωρα το πως θα εξελιχθει το κινημα αυτο ειναι θεμα. Εγω ειμαι απαισιοδοξος και θεωρω οτι λογω αριθμων και μονο (οι νεοσυντηριτικοι Παλινικοι ειναι πολυ περισσοτεροι των αλλων συνιστωσων). Μακαρι να ακολουθησουν ριζοσπαστικοτερες θεσεις, αλλα το βλεπω χλωμο. Το κυριοτερο προβλημα ειναι οτι δυστυχως αν δεν παμε περα απο τις σχεσεις παραγωγης που εχουμε σημερα δεν βλεπω λυση. Με τιποτα ομως. Και αυτο το λεει καποιος που εχει υπερασπιστει εκτενως (σε σημειο …παρεξηγησης) τα θετικα αυτου του κινηματος.

    • Δεν επικεντρώθηκες όμως στο κυριότερο (και χειρότερο).

      Koch Industries…
      Εξαπάτηση.

      Δεν υφίσταται κίνημα μετά από αυτό. Σκέτο θέατρο είναι. Με τους οπαδούς υπαλλήλους ή μαριονέτες. Τελειωμένο. Δες το αμερικάνικο άρθρο που είναι και η πηγή της Cynical:
      http://www.newyorker.com/reporting/2010/08/30/100830fa_fact_mayer
      (γράφω update)

  2. Οσον αφορα τον Τακη Μιχα, θετει παλι το ψευδες διλημμα μεταξυ πολιτικης και αγορας. Μα -ας μην ξεχναμε – οτι η αγορα και η πολιτικη πιο συχνα συγχεονται παρα ειναι σε διασταση. Οι απερισκεπτες πολιτικες που ακολουθηθηκαν επωφελησαν και τους επιχειρηματιες και αλλους φορεις της αγορας. Το θεμα ειναι να μην βλεπεις μια διαμαχη μεταξυ επιχειρηματιων και γραφειοκρατων και να παιρνεις θεση αλλα να βλεπεις οτι ειναι οι δυο πλευρες του ιδιου νομισματος. Στην τελικη η «νεοφιλελευθερη» Γερμανια δεν ηταν μια απο τις πλευρες που επωφελουνταν απο τον υπερκαταναλωτισμο των PIGS; Ειναι υποκριτικο να γινεται κριτικη στους «τεμπεληδες Ελληνες» επειδη η καταναλωση των «τεμπεληδων» ειναι αυτη που στηριζει το Ευρωπαικο Μοντελο και την Γερμανικη Οικονομια.

    • Δεν είναι τόσο ψευδές το δίλημμα όσο φαίνεται, μάλλον. Εκφράζει μια υπαρκτή σύγκρουση εξουσίας. Οι πολυεθνικές τρίζουν τα δόντια στο κράτος, ότι έχει καταστεί περιττό ή αναξιόπιστο, οπότε να τους παραχωρήσει κι άλλα δικαιώματα, κι άλλες φορο-ελαφρύνσεις, κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.

      Η μία πλευρά (που χάνει) είναι ακριβώς το κράτος, δηλαδή η πολιτική εξουσία. Παρόλ’ αυτα κρατάει, μέχρι τώρα (FWIW). Εστω κι αν έχει ξεπουλήσει τα πάντα, πάντα υπάρχουν και μισθωτοί ή άλλοι μη-πλούσιοι για να τους ξεζουμίσει πιο πολύ και κάποιους άλλους να εξυπηρετήσει.

      Αυτό που λες εσύ Ντέννις είναι άλλο, όμως – πιστεύω. Γραφειοκράτες είναι ΚΑΙ οι δύο πλέον. CEO ιδιωτικών εταιρειών και γραφειοκράτες. Ιδια φάρα. Το θέμα μάλλον είναι να καταργηθούν ΚΑΙ οι δύο. Η αυτοδιαχείριση δεν τους χρειάζεται. Κι αν χρειαστεί διευθυντές μπορεί και να τους εκλέγει η ίδια, από κάτω προς τα πάνω όπως η Semco του Ricardo Semler.

  3. Είδα το ωραίον και όχι και τόσο εύοσμον όνομα Koch σε συνδυασμό με το σCato Institute και θυμήθηκα κάτι που είχα δει πριν από λίγο καιρό και μου κίνησε το ενδιαφέρον:

    Προσοχή, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές και ρήξη ανευρυσμάτων σε νεοφιλελεύθερους.

    Προσωπικά δε διαφωνώ με τον Dennis για το ότι οικονομία και πολιτική είναι αλληλένδετες. Είναι κάτι που με έβαλε σε σκέψεις.

    • Κι εμένα με έβαλε σε σκέψεις, αφού το ότι «οικονομία και πολιτική είναι αλληλένδετα» είναι δεδομένο…

      Λανθασμένα (ή και… εσκεμμένα) συγχέεται,
      [1] η σύγκρουση μεταξύ κράτους και εταιρειών
      με
      [2] τη σχέση «πολιτικής» και «οικονομίας»
      …δηλαδή για τους φονταμενταλιστές της Αγοράς, «οικονομία» είναι πολύ απλά οι… ΙΔΙΟΙ και «πολιτική» είναι το κράτος (που τους φορολογεί).

      Στο μεταξύ ο θείος Στάλιν έκανε τον παππού Κωχ πλούσιο.
      Μα… εκεί αρχίζουν τα ζόρικα !

      Ισως το πιο κοινό δομικό γνώρισμα μεταξύ Στάλιν και Καπιταλισμού είναι η ιεραρχική και -βασικά- ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ οργάνωση της εργασίας, όπως λέει ο Ρικάρντο Σέμλερ σε video 2 συνεντεύξεων (που λέω να μεταφράσω)

      (24 λεπτά με 2 συγκολλημένες συνεντεύξεις του Σέμλερ)

      Θέλω πολύ, dear Penguin, να ασχοληθώ με τον Semler, παρόλο που…
      1) αυτό που έκανε δεν αρκεί, αλλά «δείχνει το δρόμο» για ακόμη πιο πολλά
      2) έχει χαθεί (από εμφανίσεις) τα τελευταία 2 χρόνια

    • Μα δεν ειναι δυνατον να μην ειναι αλληλενδετες. Σκεψου το οδικο δικτυο που δεν γινεται να δημιουργηθει χωρις κρατικη παρεμβαση.

  4. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία εφαρμόστηκαν οι θεωρίες του Kevin Karson:

    Eίναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αυταπασχόλησης και μικροεπιχειρηματικότητας, το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, η χώρα με τη μεγαλύτερη μαύρη οικονομία, τους χειρότερους δρόμους και τους χειρότερους σιδηρόδρομους.

    Πού μας οφέλησαν όλα αυτά δεν ξέρω.

    • Εννοείς τον Kevin Carson, μάλλον…
      http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Carson

      Δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όσα απαρίθμησες όμως…
      …αν μιλάμε για τις θεωρίες του Κάρσον.

      (ας αφήσουμε και ότι είναι ετερόκλητα στοιχεία, ή ότι μερικά αλλάζουν ραγδαία ΤΩΡΑ…)

  5. Δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όσα απαρίθμησες όμως…
    …αν μιλάμε για τις θεωρίες του Κάρσον.

    Αυτή την εντύπωση είχα σχηματίσει ρίχνοντας μια ματιά στο μπλογκ του.

    • Ναι, αλλά υπάρχουν κι άλλα, πρωτίστως το θέμα του κράτους.

      Στην Ελλάδα (άσχετα με το ότι ξεπουλιώνται όλα)…
      …παίζει τόσο ισχυρό ρόλο το κράτος, ώστε ακυρώνει την εντύπωση ότι είμαστε «χώρα όπου εφαρμόστηκαν οι θεωρίες του Kevin Carson». Νομίζω ότι έχουμε συμπτωματικά κάποιες μικρές ομοιότητες.

      Υ.Γ. Μια άλλη τεράστια διαφορά, ανάμεσα στις (αναρχικές) θεωρίες του Κάρσον και την Ελλάδα, είναι η παρουσία ισχυρών πολυεθνικών που έχουν αγοράσει σχεδόν τα πάντα (με την εξαίρεση των μικρομεσαίων και ελάχιστων ακόμη πόρων). Δεν υφίσταται αναρχική κοινωνία με τέτοιο ασύδοτο καπιταλισμό (που συμπληρώνει το ασύδοτο κράτος)…

  6. Δυστυχως το πλαισιο της υποβολης σχολιων δεν επιτρεπει να σας στειλω την εγγραφη εντονη αντιπαραθεση μου με τους εν εν Ελλαδα και ΗΠΑ υποστηρικτες του Tea Party-ενα φαινομενο για το οποιο δεν εχω απολυτως καμμια συμπαθεια και το οποιο θεωρω οτι δεν εχει απολυτως καμμια σχεση με τον φιλελευθερισμο.Προκειται για ενα λαικισμο του χειριστου ειδους αναλογο με αυτον που στην Ελλαδα εκφραζεται με το φαιοκοκκινο τριπτυχο «Πατριδα Θρησκεια Αντιιμπεριαλισμος».

    • κ. Μίχα, ίσα-ίσα, το πλαίσιο υποβολής σχολίων από τώρα και στο εξής δέχεται ΚΑΘΕ σχόλιό σας ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.
      Η ρύθμιση του ιστολογίου είναι απλή, την πρώτη φορά όλοι μπαίνουν σε αναμονή για έλεγχο, και ΑΝ εγκριθεί το πρώτο σχόλιό τους, όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως ελεύθερα χωρίς καθυστέρηση.

      Είναι τιμή μου που σχολιάσατε (όποιες κι αν είναι οι τυχόν διαφωνίες μου) και… φυσικά ΔΕΝ είπα ότι σας θεωρώ και οπαδό του Tea Party (ήμαρτον)!!! ΣΙΓΑ μην είστε και θιασώτης της… Σάρας Πέη-λυν. Το θέμα κ. Μίχα είναι εντελώς αλλού…
      Π.χ. [1] ο βαθμός στον οποίο ο απλός φιλελευθερισμός όχι μόνο διαχέεται με τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά ΚΑΙ ελέγχεται πλέον από αυτόν.
      [2] ο βαθμός στον οποίο, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν εσείς πήγατε με απολύτως καλές προθέσεις να δώσετε μια ομιλία σε έναν οργανισμό που παρέχει αυτή τη δυνατότητα, αυτός ο οργανισμός ουσιαστικά επιτελεί το δικό του προπαγανδιστικό έργο.
      κ.ο.κ.
      _____________
      Φυσικά ΔΕΝ διανοούμαι να σας εμποδίσω να εκφραστείτε, ή να διαμαρτυρηθείτε όπως νομίζετε. Εμείς υποφέρουμε από εντελώς άλλου είδους σχολιαστές που δεν έχουν καμία σχέση μαζί σας…

      Νομίζω επίσης ότι η είσοδος ατόμων με υπόβαθρο και επίπεδο σαν το δικό σας, στα σχόλια των ιστολογίων, ενδέχεται να ανεβάσει πολύ το επίπεδο των σχολίων, αλλά _και_ των αναρτήσεων.

      Τέλος, όπως μάλλον ξέρετε, ΔΕΝ αποτελεί στόχο μου η… δαιμονοποίησή σας. Ισα-ίσα, στην περίπτωση της Σρεμπρένιτσα σας συμπαραστάθηκα κιόλας διότι αντιλήφθηκα ότι είχατε δίκιο:
      https://omadeon.wordpress.com/2009/07/31/srebrenitsa-trance/

      Στην περίπτωση αυτής ΕΔΩ της ανάρτησης, ίσως μου ξέφυγαν κάνα δυο… κακίες, αλλά έχω στόχο την κριτική του «Kochtopus« πολύ περισσότερο από όσα διαφωνώ μαζί σας. Τη διάλεξή σας την έχω σώσει σε σκληρό δίσκο και ίσως επανέλθω κάποια στιγμή για κριτική ορισμένων που είπατε (όχι όλων όμως, γιατί είπατε ΚΑΙ πολλές αλήθειες στην ομιλία σας).

    • Υ.Γ. (ενάμισυ χρόνο μετά…) :mrgreen:
      ΠΟΛΥ ευγενικά του μίλησα, τότε… του «κυρίου» Μίχα, αφού τώρα…
      ΨΕΥΔΟΛΟΓΕΙ ασύστολα και εκμεταλλεύεται καταστάσεις ρίχνοντας βόμβα παραπληροφόρησης. Δείτε τα εδώ
      http://parallhlografos.wordpress.com/2011/10/23/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B3%CE%B4/

      ΣΙΓΑ μην τολμήσει να υποστεί το «μηχάνημα αλήθειας» του διαλόγου στο διαδίκτυο.
      Εντός ΠΕΝΤΕ λεπτών θα είχε γίνει ψητός με πατάτες και κρεμμυδάκια.

      «Κύριε» Μίχα, είστε ΠΟΛΥ γελοίος προπαγανδιστής ΚΑΙ ψευταράκος.
      Για… ξαναπεράστε εδώ, να τα πούμε ένα χεράκι! 😈

      • Μην ασχολείσαι με τέτοια καθάρματα του νεοφιλελευθερισμού που έχουν κολλητό τον ΓΑΠ και την παρέα του…
        Αυτοι οι τύποι έχουν φέρει την χώρα στην σημερινή κατάσταση και όχι μόνο αυτό αλλά προσπαθούν να μας το παίξουν και τιμητές των πάνττων…
        Συγχαρητήρια omadeon για την στάση σου απέναντι στο κύριο Μίχα

        • @johndoctor

          Να μην ασχολούμαι???? χαχαχα…. μα εδώ ΔΕΝ «ασχολούμαστε» απλώς, γιατρέ μου…

          Εδώ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΚΟΣΜΟ.
          😈
          ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ.

          Καλως όρισες στον… Ψηφιακό Μελιγαλά (της εξόντωσης ψεμάτων… χωρίς πόνο).
          🙂

          P.S. thanks a lot anyway

  7. Ο κ. Μίχας καταδίκασε απερίφραστα το «Πάρτυ του Τσαγιού» – και δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, ενώ σε αυτή την άποψή του είμαι απόλυτα σύμφωνος έως αλληλέγγυος.

    Υπάρχει όμως… ένα «μικρό προβληματάκι» με την τελευταία σας πρόταση κ. Μίχα. Είπατε

    «Προκειται για ενα λαικισμο του χειριστου ειδους αναλογο με αυτον που στην Ελλαδα εκφραζεται με το φαιοκοκκινο τριπτυχο “Πατριδα Θρησκεια Αντιιμπεριαλισμος”.

    Κύριε Μίχα, για τον αντι-ιμπεριαλισμό κάπου διαφωνούμε. Οχι γιατί στηρίζω τις απλοϊκές και «τσουβαλιαστικές» αντι-αμερικανικές απόψεις από τις οποίες…. μπουχτίσατε (και δικαίως, σε μεγάλο βαθμό) τόσα χρόνια…
    …αλλά γιατί ΑΥΤΗ την ιστορική στιγμή ζούμε έναν ασύδοτο, απολύτως στυγνό χρηματοπιστωτικό (κυρίως) ιμπεριαλισμό, ενώ ο άλλος, ο πιο παραδοσιακός ιμπεριαλισμός στρατιωτικού τύπου (κλπ. κλπ.) αλωνίζει ΑΚΟΜΗ ασύδοτος σε χώρες στις οποίες έχει εισβάλλει (π.χ. στο Ιράκ μέσω ΨΕΜΑΤΩΝ – όπως απέδειξε και ο Julian Assange του Wikileaks).

    κ. Μίχα, από «τσουβαλιάσματα» στο ιντερνέτ χορτάσαμε, πια. Το ίδιο το… ΔΙΚΟ σας τσουβάλιασμα μαζί με «ανθέλληνες» με είχε εξοργίσει πολλές φορές στο παρελθόν (κι είναι ένας λόγος που ανέσυρα τις αλήθειές σας, σε σχέση με την υπόθεση της Σρεμπρένιτσα, κλπ).

    Ομως… πολύ φοβάμαι ότι το «τρίπτυχο» στο οποίο αναφερθήκατε, αποτελεί εξίσου (ή περισσότερο) επικίνδυνο τσουβάλιασμα, από όσο το προηγούμενο (εναντίον σας). Διότι σε μια εποχή ιμπεριαλιστικής ασυδοσίας του μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου (με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συμμάχους του)… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλέον η κατάλληλη στιγμή για να μιλάτε κατά του αντι-ιμπεριαλισμού. Είτε το θέλετε, είτε όχι, ο χρηματοπιστωτικός ιμπεριαλισμός υπάρχει, δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως σχέση με πατρίδα ή θρησκεία, ΟΥΤΕ με το «φαιοκόκκινο μέτωπο», ούτε καν με τις ιδέες που έχουν σχηματίσει οι (πιο πολλοί) άνθρωποι γι’ αυτόν, είτε εναντίον του, είτε (σπανιότερα)… υπέρ του.

  8. Πάντως πολύ θα ήθελα να μάθω ποια ειναι η γνωμη του κ. Μίχα για το θέμα των ημερών μας, δηλαδή το wikileaks. Ειλικρινά προσπαθώ να μαντέψω κι άκρη δε βρίσκω…Συγνώμμη που είμαι εκτός θέματος.

    • Καλημέρα περαστική,
      η ερώτηση αυτή καθόλου δεν είναι εκτός θέματος…
      Υπάρχει τρομακτική λύσσα στην Αμερική κατά του Julian Assange, κι αν είναι ένα θέμα που ενώνει το Tea Party με τους «φιλελεύθερους» είναι το μίσος κατά του Assange. Πολλοί ζήτησαν και τη δολοφονία του. Ετοιμάζω σχετικό ποστ ΚΑΙ βίντεο.

      • Και το αστείο είναι ότι κάποιες από τις αποκαλύψεις δικαίωναν απόψεις των ΗΠΑ (π.χ. οι σχετικές με τον καρακατατσεκαρισμένο και επιβεβαιωμένο μαφιόζο και εγκληματία – τι άλλο θα ήταν άλλωστε ένας πρώην πράκτορας της KGB; – Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο μας τα είχαν πρήξει διάφοροι δικοί μας λαλημένοι εθνικιστές).

  9. Καλησπέρα και από εμένα.
    Ομολογώ πως για το Tea Party δεν είχα ακούσει πολλά και έτσι με αυτό το άρθρο ξεκαθάρισα (και χωρίς παράδρομους) τι παίζει.Μια γενικότερη τοποθέτησή μου πάνω στον νεοφιλελευθερισμό είναι πως αποτελεί ένα πλήρως απολυταρχικό ρεύμα.Θα τολμούσα να το πω μάλιστα οικονομικό ναζισμό αν και θα ήταν αδόκιμο ,μιας και την εξουσία δεν την έχει ένας, αλλά περισσότεροι.Και από αυτήν την σκοπιά,δεν είναι να σε εκπλήσσει το γεγονός ότι τα ακροδεξιά κόμματα καλή ώρα σαν το ΛΑΟΣ έχουν βρει την ιδεολογική-αποπροσανατολιστική φωλιά τους στο ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού.Και λέω αποπροσανατολιστική επειδή οι λέξεις πάνε να χάσουν το νόημά τους.Δημοκρατία,φιλελεύθερος,ελευθερία κλπ…

    Όσο για αυτό που λέει ο Αντώνης από το RD, το συνοψίζω στο εξής :Η άγνοια είναι ευτυχία!:P

  10. http://rt.com/usa/news/usa-conservatives-koch-brothers/

    Angry progressives are willing to go to jail to expose the secretive and influential meetings being hosted by the billionaire Koch Brothers.
    What was supposed to be a quiet retreat in an exclusive southern California resort became a rallying cry for angry progressives who say Americans’ freedom and liberty are being bought and sold.
    […]
    The Koch’s ultra secretive meetings are attended by prominent lawmakers, conservative pundits, and other wealthy business owners, set on stripping the free market of even minimal government regulation.
    Reporter Lee Fang has done extensive research on the Koch’s multi-million dollar efforts to repeal environmental laws.
    […]
    The Koch brothers are major funders of conservative think tanks and activist groups like Americans for Prosperity, which helped mobilize Tea Party groups to the tune of $40 million in the 2010 campaign.

    And they’re also the founders AND owners of «Cato institute». :mrgreen:

  11. Πόσο πιο συντηρητικοί να είναι από το GOP(ρεπουμπλικάνους)?Αφού το GOP είναι το ΛαΟΣ εδώ, ίσως σε πιο light μισαλλοδοξία και πιο έντονο τον οικονομικό φιλελευθερισμό.

    • Κάπου μεταξύ Tea Party και GOP είναι το δικό τους ΛαΟΣ, με Sarah Palin, Rush Limbaugh κ.ά. εκπροσώπους του, νομίζω.

      Οι αδελφοί Koch είναι χρηματοδότες πολλών, αλλά έχουν «straight face» μέσω του Cato institute.

  12. Σημείωση

    Για τον κ. Τάκη Μίχα, που επισκέφθηκε αυτό το μπλογκ καθολικώς… διαμαρτυρόμενος για όσα ελέχθησαν, 🙂 στο σχόλιό του ΕΔΩ, κανονικά θα είχα… ΠΟΛΛΑ να πω, αλλά ΗΔΗ τα είπαν άλλοι, π.χ. εδώ:

    http://parallhlografos.wordpress.com/2011/04/17/%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF/
    (Click, Scroll down and… put the KOT down, after Ms. Bakoyanni) :mrgreen:

    • Αααα… και ουσιαστικά το άρθρο που έφερες είναι διαφημιστική μπροσούρα για το σάητ της Πολιτικής Κίνησης, εδώ

      http://www.dimiourgiaxana.gr/

      «Δημιουργία ξανά»…
      δηλαδή…. ξανά η ΜΥΓΑ.. στα σκατά!!! (bliah)

      (Τάκη ΜΥΓΑ έπρεπε να τον λένε, όχι Μίχα).

    • Υ.Γ. Πιγκουίνα με… τσάκωσες αδιάβαστο, πάλι ! 🙂

      Astroturfing
      http://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

      This article is about a type of advocacy. For the artificial grass, see AstroTurf.

      Astroturfing is a form of advocacy in support of a political, organizational, or corporate agenda, designed to give the appearance of a «grassroots» movement. The goal of such campaigns is to disguise the efforts of a political and/or commercial entity as an independent public reaction to some political entity—a politician, political group, product, service or event. The term is a derivation of AstroTurf, a brand of synthetic carpeting designed to look like natural grass.
      Astroturfers attempt to manipulate public opinion by both overt («outreach», «awareness», etc.) and covert (disinformation) means. Astroturfing may be undertaken by an individual promoting a personal agenda, or highly organized professional groups with money from large corporations, unions, non-profits, or activist organizations. Very often, the efforts are conducted by political consultants who also specialize in opposition research. Beneficiaries are not «grass root» campaigners but distant organizations that orchestrate such campaigns.

    • «Απαγορεύονται οι πορείες στο οδόστρωμα. Άλλωστε, ο αποκλεισμός δρόμων για να διαδηλώσουν π.χ 100 άτομα δεν έχει καμία πρακτική αξία για τους ίδιους. Καθώς η περιοχή είναι αποκλεισμένη, δεν γίνονται αντιληπτοί παρά μόνο από τον εαυτό τους. Επιπλέον στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον τους, ταλαιπωρούν το κοινό, παραλύουν την οικονομική ζωή και εγκαθιστούν ένα μόνιμο στοιχείο ανομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής αστυνομίας, το 2010, το κέντρο της Αθήνας έκλεισε για πορείες και στάσεις, 496 φορές! Είναι προφανές το οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα σε μια χειμαζόμενη οικονομία.»(dimiourgiaxana.gr/thSyndikalismos.html)
      Γέλιο για 15 λεπτά που κάνεις για να διαβάσεις τις θέσεις.
      Μετά δεν ασχολείσαι άλλο…

      • Δυστυχώς… πρέπει να ασχοληθούμε. Εστω κάποιος, κάποια στιγμή.

        Γιατί αυτοί ασχολούνται «επιστημονικά» με όλους εμάς. Και να το θεωρείς σίγουρο φίλε Ολογιστή ότι η αναφορά της Πιγκουίνας σε «astroturfing» δεν ήταν τυχαία.

        Ο Σπύρος Δερβενιώτης στο μπλογκ του, είχε ασχοληθεί κάποτε με το εκτεταμένο ξεσκέπασμα ενός φιλόδοξου νεαρού επιχειρηματία Astroturfer.
        Δεν θυμάμαι τον τίτλο τώρα… αλλά είχα συμμετάσχει και στη συζήτηση. Κάτι για ανάπλαση περιοχής Κεραμεικού ήταν,
        με άμεσο αποτέλεσμα το ξεσπίτωμα πολλών οικογενειών, κλπ.

  13. […] Σήμερα έχουν ξεσαλώσει και… ξεχνάνε να κρυφτούν. Αλλωστε, αυτό που φανερώνουν τώρα, το ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ! Π.χ. κεντρικό ‘δόγμα Μίχα’ σε παλιά του διάλεξη, στο ινστιτούτο Cato στην Αμερική, ήταν ότι η οικονομία πρέπει να έχει “προτεραιότητα απέναντι στην πολιτική” (ή ότι η κοινωνία πρέπει να κυβερνάται με βάση τα οικονομικά, χωρίς την πολιτική). https://omadeon.wordpress.com/2010/10/05/tea-partying-michas/ […]

Σχολιάστε