Δώστε μας το μπουρδέλο μας πίσω ή δώστε μας πίσω τη ζωή μας;

Ως «αντίδραση» (μάλλον εξυπνακίστικη) στην κίνηση «Get Greece Back» προβλήθηκε το «Get Bourdelo Back», υπονοώντας ότι όλοι όσοι αντιδρούν στα «εξυγιαντικά» μέτρα της ΓΑΠοκυβέρνησης και του ΔΝΤ είναι ένα τσούρμο χαραμοφάηδες που θέλουν η χώρα να παραμείνει μπουρδέλο και τώρα απλά ζορίζονται που τους ξεβολεύει η Τρόικα από τη συνήθειά τους που ήταν η ρεμούλα, η αρπαχτή, ο ωχαδερφισμός και πάει λέγοντας.

Τυχαίνει να είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία (βιολογική) για να θυμάμαι πώς ήταν τα πράγματα πριν τη λαίλαπα του Σημίτη και των εκσυγχρονιστών. Και, ακόμα χειρότερα για τους απανταχού ξερόλες και εξυπνάκηδες, τυχαίνει να έχω και πολύ καλή μνήμη. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα μπουρδέλο, ή μάλλον δεν ήταν τόσο μπουρδέλο όσο την κατήντησαν ο Σημίτης κι ο Καραμανλής Jr. Ακόμη και ο Μητσοτάκης δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα (τα στοιχεία τα έχουμε και σιγά-σιγά θα τα βγάλουμε υπό μορφήν άρθρων για να καταλάβει ο κόσμος τι κοροϊδιλίκι μας έχουν κάνει όλοι αυτοί οι «εντιμότατοι» κύριοι) όση κάνανε αυτοί οι δυο υπέρλαμπροι φωστήρες της πολιτικής ζωής – τους οποίους βάλθηκε να ξεπεράσει ο ΓΑΠ, ο οποίος αποφάσισε να τεθεί στην εμπροσθοφυλακή της μετατροπής της Ευρώπης σε Τρίτο Κόσμο.

Η Ελλάδα λοιπόν δεν ήταν τόσο μπουρδέλο όσο έγινε από το 1996 και μετά. Σίγουρα, ο «Σιδερένιος», το Μωρό της Ρόζμαρυ, ο μπαμπάκας του σημερινού «πρωθυπουργού» έβαλε ένα σκασμό κομματόσκυλα να διαβρώσουν τον κρατικό και – πάνω απ’όλα – συνδικαλιστικό μηχανισμό, για να ιδιοποιηθεί και να ενισχύσει έτσι ένα καθεστώς διαπλοκής που οι επίγονοί του θέριεψαν.

Την Ελλάδα δεν την έκαναν μπουρδέλο οι πολίτες της, αλλά ο συνδυασμός πολιτικών/μεγαλοπαραγόντων/συνδικαληστών/τράγων/επίορκων δημοσίων «λειτουργών» (από καραβανάδες και μπάτσους μέχρι δικαστές, πολεοδόμους και εφοριακούς). Όλοι ξέρουμε πώς και γιατί κάνανε μπουρδέλο την Ελλάδα όλοι αυτοί οι βρωμιάρηδες και ανάγκασαν τους πολίτες να συμβιβαστούν μ’αυτό το σύστημα, προκαλώντας τους απελπισία και φυτεύοντας καλά στα μυαλά όλων των πολιτών πως, ό,τι κι αν κάνουν, η διαφθορά και η σήψη δεν πρόκειται να ηττηθούν ποτέ, άρα πρέπει όλοι μας να γίνουμε μέρος του προβλήματος αν θέλουμε να… επιβιώσουμε.

Και σου έρχεται ο κάθε εξυπνάκιας και λέει ότι ο πολίτης που έχει απηυδήσει μ’όλον αυτόν τον εσμό απλά θέλει το μπουρδέλο του πίσω.

Όχι ρε! Δε θέλουμε το μπουρδέλο πίσω, θέλουμε τη ζωή μας πίσω, θέλουμε τη ΧΩΡΑ ΜΑΣ πίσω – όπως ήταν ΠΡΙΝ έρθουν αυτά τα καθάρματα και την κάνουν ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ.

Όλοι εμείς που απαιτούμε επιστροφή της χώρας μας απαιτούμε τα εξής – και αρνούμαστε ΚΑΘΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ:

  1. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή, ασφαλισμένη εργασία. Ούτε μαύρη εργασία ούτε «μερική απασχόληση» ούτε υποαμειβόμενη.
  2. Το δικαίωμα να μπορούμε, κάνοντας ΜΙΑ δουλειά, να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και υποχρεώσεις μας, αλλά και να μπορούμε να κάνουμε κάποια αποταμίευση για ικανοποίηση επιθυμιών μας στο μέλλον ή για μια δύσκολη στιγμή.
  3. Το δικαίωμα να ΜΗΝ αναγκαζόμαστε να δανειστούμε από τοκογλύφους – επίσημους ή μη.
  4. Το δικαίωμα να έχουμε αξιοπρεπή παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Σημείωση προς νεοφιλελεύθερους ψευταράδες: το ξέρετε κουφαλίτσες, όπως το ξέρουμε κι εμείς, ότι τα αποθεματικά των ταμείων ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ.
  5. Την παραδειγματική τιμωρία οποιουδήποτε έφαγε δημόσιο χρήμα, καταχράστηκε αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, απαξίωσε ΔΕΚΟ, οδήγησε περιοχές της χώρας σε μαρασμό, ανεργία κλπ.
  6. Το δικαίωμα να πάω σε όποια παραλία γουστάρω, χωρίς να βλέπω περιφράξεις, καταπατήσεις, απατεώνες (κολλητούς κομματόσκυλων κυρίως) με «beach bar» και πανάκριβα ομπρελοκαθίσματα, «ναυαγοσώστες» (που μόνο καμάκι στις γκόμενες κάνουν ΟΤΑΝ βρίσκονται στη… βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία), άθλιες ταβέρνες και πινακίδες «NO NUDISM HERE».
  7. Τα δάση μας πίσω. ΤΩΡΑ.
  8. Τη δυνατότητα να μπορώ να πάρω το αμάξι μου και την κοπέλα μου ή την οικογένειά μου και να πάμε όπου γουστάρουμε, όσο μακριά κι αν είναι, χωρίς να έχω το άγχος ότι τον υπόλοιπο μήνα δε θα έχουμε να φάμε λόγω των εξόδων για τα καρτέλ της βενζίνης, των διοδίων και της ΓΤΠΚ ακτοπλοΐας.
  9. Το δικαίωμα να είμαι υπερήφανος για τη χώρα μου και να μη ντρέπομαι να πω ότι είμαι Έλληνας.
  10. Την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων μας ρεζίλεψαν διεθνώς βάζοντας στο σύνολο των πολιτών την ταμπέλα του απατεώνα. Άμα εσείς είστε απατεώνες, είναι δικό σας θέμα.

Αυτά τα ολίγα μου έρχονται στο μυαλό τώρα. Υπάρχουν κι άλλα, που θα τα πούμε εν καιρώ. Τσάο για τώρα.

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

113 comments

  1. Κ.Αιρετικέ συμφωνώ απόλυτα με το δεύτερο μέρος του post και εν μέρει με το πρώτο.Και αυτό γιατί ενώ οι Σημίτης και Καραμανλής ήταν πολύ κακοί στο primeministerιλίκι, ο τίτλος του καταστροφέα της Ελλάδας νομίζω ανήκει δικαιωματικά στον Ανδρέα Παπανδρέου.No contest.Και ελπίζω να μην παρέμβει εδώ η αριστερή ιδεολογία σου, γιατί και εγώ αριστερός είμαι, αλλά το επιχείρημα «έδωσε λεφτά στον κόσμο» δεν είναι απλά επιχείρημα.Δεν είναι μόνο ότι τα δανεικά τα έκανε εκλογική πελατεία, δεν είναι μόνο ότι κατέστρεψε την βιομηχανία της Ελλάδας που πριν το 81 κακά τα ψέματα είχε, το σημαντικότερο είναι ότι διέφθειρε τον Έλληνα.Τον καλόμαθε και τον μετέτρεψε σε αυτόν που περιγράφεις στο «get bourdelo back».Και σαν μεγάλος που είσαι όπως λες είμαι σίγουρος ότι θα έχεις δει άτομα που δούλευαν σε καμάρια όπως η ολυμπιακή και ταξίδευαν Ρώμη (τσαμπέ) για να αγοράσουν σερβίτσιο για την νέα τους κουζίνα.Μαζί με τους συγγενείς πρώτου βαθμού βεβαίως βεβαίως.Και αν αναλογιστώ ότι ο ΓΑΠ ήταν και καθηγητής οικονομικών στο Berkeley, τότε ακόμα και για πράκτορας της CIA κάνει…

    http://www.pare-dose.net/?p=3707

    Ένα απλό δείγμα που νομίζω πως θα γνωρίζεις έτσι και αλλιώς επί του θέματος.

    • Τα νούμερα μόνο αν κοιτάξει κανείς για το δημόσιο χρέος της χώρας, θα δει ότι, παρά την τρομερή κακοδιαχείριση (ειδικά στο ΝΑΤ και στο ΜΤΣ) και την κομματοκρατία που επέβαλε ο «Σιδερένιος», αυτά που έκανε ήταν – σε απόλυτα μεγέθη – λιγότερο καταστροφικά από την εποχή Σημίτη και Καραμανλή. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα αριθμών. Αυτό βέβαια ΔΕΝ κάνει τον Παπανδρέου καλό πρωθυπουργό…

      • Μην σε ξεγελάνε τα νούμερα.Η φούσκα απλά έσκασε επί καραμανλή και επί σημίτη απλά συνεχίστηκε να φουσκώνει με τον ίδιο ρυθμό.Όπως και να΄χει ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών.Εγώ στην θέση του ex-πασόκου/ΝΔκράτη θα γυρνούσα σε ένα καθρέφτη και θα έριχνα πούλους.

        • Καλώς ήλθες στο μπλογκ μας oblivion,
          και… σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου ΚΑΙ με τον Αιρετικό. Είναι καλό να βλέπεις ΌΛΕΣ τις όψεις της κατάστασης και σίγουρα δεν είναι κι ο λαός άμοιρος ευθυνών. Ομως είναι εντελώς άλλου είδους οι δικές του ευθύνες από εκείνες τις (πολύ βαριές και ΑΔΙΚΕΣ) ευθύνες που οι πολιτικάντηδες λυσσάνε τώρα να του καταλογίσουν (που τείνουν και προς την «Ιδεολογία της Συλλογικής Ευθύνης»).

          Είναι μεγάλο και δύσκολο θέμα, η ευθύνη του λαού, διότι το ΚΕΝΤΡΟ της σημερινής προπαγάνδας επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ αυτής ακριβώς της ευθύνης, τη μεγαλοποίησή της, κ.ο.κ.

          • Ιδού το μουρδέλο «σου», ομεδέον, πάρ’ το, να μην έχεις παράπονο.

            Όμαδεον
            Ανατολικη Ιερουσαλημ
            σκλαβωμενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

          • Κάνεις λάθος περαστικέ.

            Το έχω πει ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ και ΔΕΝ το πρόσεξες μάλλον, ποτέ.

            Το άτομο που σχολιάζει τακτικά στο blog infognomon-politics και υιοθετεί (ψευδώς και με ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ τρόπο) το ψευδώνυμο «omadeon» ή «ομαδεον» απλούστατα ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, είναι κάποιος που με ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΕΙ.

            Εχω κάνει επανειλλημένα παράπονα στον κ. Καλεντερίδη για αυτή την ΠΟΛΥ περίεργη πλαστοπροσωπεία και ΟΥΔΕΠΟΤΕ σχολίασα θέματα Ισραήλ ή Παλαιστίνης στο μπλογκ του.

            Εχω επίσης κάνει ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΣΤ διαμαρτυρίας για αυτή την πλαστοπροσωπεία, στο άλλο μου blog:

            http://omadeon.blogspot.com/2010/05/blog-infognomonpolitics.html

          • Ζητώ συγγνώμη για την παρεξήγηση. Όμως, στο link που δίνεις, βλέπω μία εγγραφή του Καλεντερίδη, που λέει «Αν υπάρχει θέμα με τη χρήση του ονόματος από κάποιον άλλον, γράψε μου σε παρακαλώ ένα e-mail και θα σταματήσουμε να αναρτάμε τα σχόλιά του.» Έγραψες δηλαδή και δεν σταμάτησε;

            Τέλος πάντων, δεν καταλαβαίνω τι παίζεται εκεί μέσα. Άρα μάλλον δίκιο έχω με το μπουρδέλο. Και πάλι με συγχωρείς για την ενόχληση.

          • Αν ο Καλεντερίδης θεωρεί το e-mail πιο επίσημο από το επίσημο… ποστ στο μπλογκ μου, θα το κάνω κι αυτό, να δούμε ΑΝ θα σταματήσει το κακό !!!!

            Το κακό έχει παραγίνει, περαστικέ, γιατί δεν είσαι ο μόνος που σιγά-σιγά συνδέει το δικό μου ιστολόγιο με τα σχόλια αυτού του ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ…
            …οπότε το θέμα ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ.

          • Νομίζω ότι είναι απλή πρόφαση το email. Διάβασα και το ποστ εκεί που το δίνεις (έχεις κι άλλο ιστολόγιο, έτσι;), αλλά και αυτά που γράφεις εκεί που γράφει και ο άλλος. Το γράφεις καθαρά ότι ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ, τι άλλο θέλει; Τι θα του πεις με το email παραπάνω;

            Τέλος πάντων, στείλε το κι αυτό, αλλά εμένα η όλη ιστορία μου βρωμά.

        • Το κορυφαίο και απολύτως ασυγχώρητο έγκλημα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ότι έβαλε τα θεμέλια για τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε.

          • @OMADEON

            Σας επισκέπτομαι τακτικότατα μπορώ να σου πω αλλά ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.Και όντως η ευθύνη των πολιτικών είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά δεν ξέρω σε τι βαθμό μπορούμε να μιλάμε για αυτήν, μιας και κατά την γνώμη μου ακόμα και οι ίδιες οι κυβερνήσεις μας γνώριζαν ότι στην εξουσία θα ήταν υπάλληλοι των αφεντικών.Ο λαός απλά ήταν παρτάκιας και εμένα αυτό μου αρκεί να του καταλογίσω ευθύνες.Τα περί συλλογικής ευθύνης που λένε οι σοσιάλ ληστές και οι υπόλοιποι της συμμορίας είναι άκρως προκλητικά μιας και εμμέσως βγάζουν την πάρτι τους απ΄έξω και πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στον -ανεύθυνο όπως είπαμε- λαό εξ ολοκλήρου.

            @Αιρετικός

            Απλά μου έκανε εντύπωση πως και δεν τον ανέφερες γιατί κάτι τέτοια δεν σου διαφεύγουν εσένα.Περνάω βλέπεις τακτικά και από το άλλο μαγαζί που δουλεύεις και «λες μαλακίες» :P:P.

          • Δε μου διέφυγε, απλά αυτοί που πραγματικά τα αποτελειώσανε όλα ήταν ο Τάπερμαν, ο Δάμαλος κι ο ΓΑΠ. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, η κατάσταση που είχε αφήσει ο «Σιδερένιος» ήταν αναστρέψιμη.

  2. Αυτό με τα τραπεζάκια έξω μοιάζει σκέτη μπούρδα. Μακάρι να πετύχει όμως να ανατρέψει τον ΓΑΠ και το ΔΝΤ. Εδώ τα παιδιά μου προσεύχονται κάθε μέρα να πέσει το αεροπλάνο του. Αφού δεν έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να τους πιέσουν πραγματικά, τί να κάνουμε ας το ρίξουμε στις προσευχές και τα ούζα.

    • Την παλεύεις; Όλο ασυναρτησίες γράφεις, μόνο και μόνο για να γράψεις κάτι και για να έχεις την τελευταία λέξη!

    • Ξενοφών,
      ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ότι ΑΥΤΟ το σχόλιό σου «είπε κάτι», ή απέδειξε κάτι, ή πρόσθεσε κάτι στη συζήτηση?

      Κάνε μου τη χάρη πληζ, να σχολιάζεις ΛΙΓΟΤΕΡΟ (και να λες λιγότερες μπούρδες και… να εκφράζεις λιγότερο ΑΡΝΗΤΙΣΜΟ στους πάντες).
      Πετιέσαι ΣΥΝΕΧΕΙΑ σαν μαϊντανός και δίνεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ την εντύπωση ότι μιλάς-για-να-μιλάς.

      Ειλικρινά με φέρνεις σε ΠΟΛΥ δύσκολη θέση διότι ήσουν και φίλος μου και επίσης ΔΕΝ ΘΕΛΩ να σε λογοκρίνω.

      Οταν γράφεις ΕΝΤΕΛΩΣ στ’ αρχίδια σου ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα επιχειρήματα ΟΛΩΝ των άλλων, για ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ συμμετέχεις στη συζήτηση, τέλος πάντων?
      Για να εκφράζεις την… μποέμικη ΜΟΧΘΗΡΗ αποστροφή σου για ΕΝΑ σωρό ανθρώπους που τσουβαλιάζεις ΑΔΙΚΑ? (π.χ. τους αριστερούς βουλευτές, ή τους… «σκεπτόμενους μπλόγκερ που τα κατάστρεψαν όλα», κ.ο.κ)

      Δυστυχώς είσαι ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα. Δεν έχεις προσφέρει μέχρι τώρα ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σε ΚΑΜΜΙΑ συζήτηση.
      Δεν μας βρίζεις, δε λέω…
      ΟΥΤΕ μας συκοφαντείς.
      Ομως συκοφαντείς άλλους (τρίτους) και γεμιζεις το διάλογο με σκέτο ΘΟΡΥΒΟ.

      Πιστεύω ότι μάλλον έχεις αποκοπεί ανεπανόρθωτα από την αναδυόμενη Νέα Τέχνη του δημιουργικού διαλόγου. (Δείχνεις σαν να…) είσαι κατάλληλος ΜΟΝΟ για καφενείο όπου… ο άλλος συμφωνεί μαζί σου (η λέει παρόμοιες μπούρδες).

      Είναι ΠΟΛΥ θλιβερή αυτή η κατάσταση, κι έτσι αυτή τη φορά ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ δεκτό _κανένα_ άλλο σχόλιό σου, μέχρι την επόμενη… Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2010. Αποκλείεσαι δηλαδή προσωρινά από αυτό το μπλογκ, για μία βδομάδα ακριβώς (σαν αρχή, γιατί την επόμενη φορά που θα πεις μαλακίες θα αποβληθείς για ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ διάστημα. Επίσης… ΑΝ γράψεις ΠΟΛΛΑ σχόλια μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα συγκολληθούν ΟΛΑ σε ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ σχόλιο).
      Κανόνισε την πορεία σου, και κάνε την ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ σουΠΡΙΝ γράψεις.

      Σόρυ, φίλε… 😦

  3. Φίλε omadeon
    Την καλησπέρα μου. Αρχικά να πω οτι συμφωνώ μαζί σου στο οτι ο Σημίτης και ο Καραμανλής έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο από το Μητσοτάκη (τι να πρωτοπρολάβει άλλωστε ο Δρακουμέλ σε μια… τριετία;). Νομίζω όμως πως ο Ανδρέας δεν είναι αυτός που «ανακάλυψε» τη διαφθορά και την αναξιοκρατία. Υπήρχαν στο πετσί του ελληνικού λαού από πολύ παλιότερα, από τις μέρες της τουρκοκρατίας και βάλε…

    Ο Ανδρέας καλλιέργησε και γιγάντωσε το σύστημα της «βυσματοκρατίας», που αναδείχτηκε κυρίαρχο πολιτικό σύστημα μέχρι σήμερα. Κολακεύοντας το ναρκισσισμό το μέσου ψηφοφόρου, που αισθανόταν «κάποιος» επειδή γνώριζε τον τάδε βουλευτή ή το δείνα κομματόσκυλο, κατάφερε να γίνει εξαιρετικά λαοφιλής και να αποκτήσει φήμη μεγάλου ηγέτη. Αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να μοιράσει απλώς στους πολλούς τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι, του οποίου το λογαριασμό καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι σήμερα…

    • Φίλε ανορθόδοξε καλησπέρα…
      -long time no sea (hehe) αλλά… σε διαβάζω τακτικά!
      🙂

      Συμφωνώ απόλυτα με το ζήτημα της βυσματοκρατίας που αναφέρεις, ΟΠΩΣ τα λες είναι τα πράματα (_ήταν_ -μάλλον…)
      (βέβαια ελπίζω να πρόσεξες ότι συγγραφέας του ποστ είναι ο Αιρετικός!)

  4. Στη συνειδηση μου,ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΣ.Δε διαφωνω ουτε στη πιο μικρη λεξουλα,προσυπογραφω ολοκληρο το εκπληκτικο αυτο κειμενο που συμπυκνωνει το μηνυμα κ το νοημα της εποχης μας.
    Λες οσα εχω σκεφτει κ εγω,ακομα κ στον καταμερισμο της εθυνης των πολιτικων συμφωνουμε(οι 2 αρχιγκανγκστερ εγκληματιες πολιτικοι ειναι αυτοι, που αναφερεις ως πρωταιτιους της καταστροφης),

    συμφωνουμε ακομα κ στο ποσοστο ευθυνης του λαου,

    οποιος διαφωνει με τα παρακατω λογια σου,ειναι ειτε βαλτος/υποκινουμενος ειτε δε ξερει να εκτιμαει τα πραγματα κ στερειται πολιτικου αισθητηριου

    «Την Ελλάδα δεν την έκαναν μπουρδέλο οι πολίτες της, αλλά ο συνδυασμός πολιτικών/μεγαλοπαραγόντων/συνδικαληστών/τράγων/επίορκων δημοσίων “λειτουργών” (από καραβανάδες και μπάτσους μέχρι δικαστές, πολεοδόμους και εφοριακούς). Όλοι ξέρουμε πώς και γιατί κάνανε μπουρδέλο την Ελλάδα όλοι αυτοί οι βρωμιάρηδες και ανάγκασαν τους πολίτες να συμβιβαστούν μ’αυτό το σύστημα, προκαλώντας τους απελπισία και φυτεύοντας καλά στα μυαλά όλων των πολιτών πως, ό,τι κι αν κάνουν, η διαφθορά και η σήψη δεν πρόκειται να ηττηθούν ποτέ, άρα πρέπει όλοι μας να γίνουμε μέρος του προβλήματος αν θέλουμε να… επιβιώσουμε.»

    Τελος.Αυτη ειναι η αληθεια.Δε μου αρεσει να γινομαι τοσο ΑΠΟΛΥΤΟΣ αλλα σε εποχες σαν αυτες,σε καποια πραγματα,το θεωρω απαραιτητο.

    • Celin, αγαπητέ το να συμφωνείς με κάποιον απόλυτα… ΔΕΝ ΣΕ κάνει… απόλυτο. Απόλυτη συμφωνία μπορεί να υπάρξει ΚΑΙ σε ανοιχτά πνεύματα (π.χ. όταν… συναντιώνται -χαχαχα).

      Το μη-ανοιχτό πνεύμα διαφωνεί ΓΙΑ ΝΑ διαφωνεί.
      Το ανοιχτό πνεύμα όταν συμφωνεί ΔΕΝ τσιγκουνεύεται στη συμφωνία (όπως και στη διαφωνία και σε όλα τα άλλα).
      Ελπίζω ότι δεν επιδόθηκα σε εξυπνακισμούς. Τυχαίνει νάχω κι εγώ συμφωνήσει απόλυτα με αρκετές απόψεις αρκετών ανθρώπων…
      …χωρίς ΠΑΝΤΑ να συμφωνώ και σε όλα (τα άλλα) μαζί τους! 🙂

  5. Η λέξη-κλειδί είναι πόλωση.

    Ο εξυπνακισμός του τίτλου «get bourdelo back» δε δείχνει κάτι άλλο. Είτε συντάσσεσαι με την νεοφιλελεύθερη πολιτική είτε είσαι ένας χαραμοφάης που ήταν βολεμένος με το παλιό μπουρδέλο. There is no alternative, ούτε μέση κατάσταση αλλά ούτε τρίτη (και τέταρτη και πέμπτη) επιλογή. Είναι τελικά ένας άκρως προπαγανδιστικός τίτλος, αφού τελικά απευθύνεται στο θυμικό: δε θες να ταυτιστείς με το χαραμοφάη του μπουρδέλου, άρα πρέπει να συνταχθείς με τους νεοφιλελεύθερους. Και είναι αποκαλυπτικό για τη δράση της ιδεολογίας του νεοφιλελευθερισμού: ο νεοφιλελευθερισμός αισθάνεται πως έχει μείνει χωρίς αντίπαλο, αλλά δεν αρκείται στην νίκη του, πρέπει να ισοπεδώσει κάθε αντίπαλη φωνή. Προσοχή: δεν αποδίδω αυτήν την πρόθεση στον κάτοχο του εν λόγω ιστολογίου, απλώς βρίσκω πως ο τίτλος που διάλεξε είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πως η ιδεολογία διακατέχει τα άτομα χωρίς τα άτομα να το αντιλαμβάνονται (όχι, δεν το είπε ο Ζίζεκ, το είπαν πολλοί πριν από αυτόν).

    Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το παιχνίδι της πόλωσης παίζεται από όλες, μα όλες τις πολιτικές ιδεολογίες που διεκδικούν το χώρο τους στο νέο πολιτικό τοπίο που ετοιμάζεται. Για τα εθνίκια, αν δεν προσυπογράφεις τις μισάνθρωπες ιδέες τους, είσαι εθνοπροδότης. Αλλά και για τους ακραιφνείς αριστερούς, αν δεν συμφωνείς πως μοναδική λύση είναι η επανάσταση, αλλά πιστεύεις ακόμα σε κάποια μορφή δημοκρατίας, είσαι ένας απολογητής του συστήματος.

    Στο δια ταύτα, το πρώτο θύμα της πόλωσης, είναι η νηφάλια σκέψη, άρα και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Το δεύτερο θύμα, όταν οξυνθούν τα πράγματα, είναι όσοι προσπαθούν να βρουν τη μεσότητα – στον εμφύλιο, να θυμίσω, ακόμα την ψάχνουμε και δεν τη βρίσκουμε.

    Στα παραπάνω πλαίσια, φίλε Αιρετικέ, οι σπόροι του μπουρδέλου υπήρχαν από την αρχή της μεταπολίτευσης. Ο Αλέκος Παναγούλης, το είχε δει να έρχεται. Και, ναι, ο λαός φταίει. Κι εδώ χρειάζεται ψυχραιμία: μακριά από μένα η ιδέα της «συλλογικής ευθύνης» που πάνε να κολλήσουν οι ακραιφνείς αριστεροί μαζί με την ταμπέλα του κρυφοναζιστή σε όποιον πάει να πει πως φταίει ο λαός. Τη φράση «φταίει κι ο λαός» την είχε πει και ο Καστοριάδης, σε συνέντευξη. Ούτε η στάση του Λαζόπουλου «καημένε μου λαέ που δε φταις τίποτε τι σου κάνουν αυτοί οι κακοί πολιτικοί». Καθένας έχει διαφορετικό βαθμό ευθύνης και διαφορετικό βαθμό συμμετοχής: από το φακελάκι που υποχρεωνόμαστε να πληρώσουμε σε μια στιγμή αδυναμίας μέχρι το βύσμα που βάζουμε για μια θέση στο στρατό. Διαφορετικός βαθμός ευθύνης και συνενοχής, όλα όμως είναι κομμάτια του παζλ του υπαρκτού μπουρδέλου.

    Μένω όμως στο περίφημο ρητό της καμήλας: «χάθηκε ο ίσιος δρόμος»;

  6. @Ανορθόδοξε και @Λυκόφρων
    αμφότεροι είστε παλιοί e-φίλοι, μέχρι τώρα όμως σας είχα ξεχάσει όσον αφορά τη δημιουργία της νέας Κατηγορίας blog-roll με τίτλο «ALLIES against Banksters», οπότε σας μεταφέρω εκεί ΤΩΡΑ.

    @Λυκόφρων, εξαιρετικό το σχόλιο. Θα επανέλθω (αλλά αφήνω να μιλήσουν κι άλλοι πρώτα)….

  7. Μπουρδέλο (με την υποτιθέμενη κακή έννοια, διότι κατά τη γνώμη μου, μια χαρά ιδρύματα είναι τα μπουρδέλα), μπουρδέλο λοιπόν, μόνοι μας τα κάναμε.
    Η αμορφωσιά, ο νεοπλουτισμός (και μάλιστα χωρίς τα λεφτά του νεόπλουτου), ο ραγαδιασμός, το δήθεν, η υιοθέτηση του λάϊφ στάϊλ τύπου νίτρο που μας γοήτευε, η κουτοπονηριά, η ομαδική ροπή προς το ρουσφέτι (που το καταγγέλαμε όταν αφορούσε άλλους βεβαίως βεβαίως), είναι τόσα πολλά, μα για όλα αυτά, εμείς δεν είμαστε οι υπαίτιοι?
    Επιμυθείς τώρα, να καταγγέλουμε ποιούς ρε παιδιά?
    Δεν ξέραμε ποιούς βγάζαμε κυβερνήτες?
    Δεν βλέπαμε, δεν ακούγαμε?
    Εκλέγαμε κάτι διαφορετικό, πέρα απο την αντανάκλασή μας στον καθρέφτη?
    Εμείς δεν είμασταν οι χαφιέδες της χούντας και εμείς οι ίδιοι, οι μετέπειτα αντιστασιακοί?
    Εμείς δεν απασχολούσαμε τους πρώτους αλβανούς φουκαράδες κι εμείς οι ίδιοι δεν τους καρφώναμε για να απελαθούν, όταν έφτανε η ώρα να τους πληρώσουμε?
    Εμείς δεν εκλέγαμε τον κάθε μαλάκα πολιτικάντη με μοναδικό κριτήριο, το αν θα μας διορίσει, αν θα μας δώσει άδεια προ-πο, ή ό,τι τέλος πάντων απαιτούσαμε?
    Εμείς δεν αλλάζαμε σε μια νύχτα απο φιλελεύθεροι σε σοσιαλιστές και τούμπαλιν, αν καταλαβαίναμε προς τα που φυσάει ο άνεμος?
    Εμείς δεν καταχρεωνόμασταν, για να καβαλήσουμε κατ εξοχήν μικροτσούτσουνοι, το θηριώδες 4Χ4?
    Εμείς δεν πετάμε τα σκουπίδια μας στον κάδο της διπλανής πολυκατοικίας, μην και ξεχειλίσει ο δικός μας?
    Εμείς δεν συνάπταμε διακοποδάνεια για ταξίδι στο Μπαλί, κι ας μην έχουμε πάει ουτε ως τα Κύθηρα?
    Εμείς δεν είχαμε 5, 6, 20 πιστωτικές?
    Εμείς δεν κλέβαμε στο ζύγι τον πελάτη?
    Εμείς δεν πουλάγαμε κινέζικα των 3 ευρώ στα κεντρικά καταστήματά μας, στην τιμή των 100?
    Εμείς οι ίδιοι το ένα, εμείς το άλλο…
    Εμείς είμασταν στο γκουβέρνο.
    Μπορεί νάχαν διάφορα ονόματα αυτοί επάνω, μα μας μοιάζανε σαν δυό σταγόνες νερό.
    Το DNA μας είχαν, έχουν και δυστυχώς θα έχουν.
    Κι αν υπήρξαν φωτεινές εξαιρέσεις, αγωνιστές, ιδεαλιστές και ιδεολόγοι, υπήρξαν δυστυχώς γι αυτούς, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι (για όσους επέζησαν), για ποιούς άχρηστους θυσιάστηκαν.
    Τώρα, το να λέμε ποιοί κυβερνήτες φταίνε, μου θυμίζει αυτό το σήριαλ με το οποίο μεγάλωσα, το φταίνε οι ξένοι για όλα μας τα δεινά.
    Βολευόμαστε μ αυτό, γυρίζουμε πλευρό, και μια απ τα ίδια.
    Και περίμενε έλληνα μικροαστέ (ακόμα και φουκαρά φτωχοδιάβολε), να σε σώσει ο πάσα ένας παπάρας που σε παραμυθιάζει.
    Λές και σε ήξερε απο χτές, λές και σε κάλεσε στη γιορτή του, λές και θα έρθει ποτέ στη δική σου.
    Διαβάζω εκτιμήσεις τάχα μου, ο Αντώνης θα μας σώσει, τα ίδια λέγανε για τον μπουχέσα, τα ίδια πρίν βγεί η σημερινή λαίλαπα.
    Χέστηκαν όλοι αυτοί για μας, όπως χεστήκαμε κι εμείς για τα παιδιά μας και το τι θα επακολουθήσει.
    Κι όποιος διαφωνεί, ας ξεστραβωθεί κι ας αναρρωτηθεί, αν προ έκθεσης, ανακοινώσει ο γαπ καμμιά παπαριά, πως τάχαμου επιστρέφει πίσω κάτι τις απ τις περικοπές, ξεχνάμε και το μνημόνιο και τους όρους και το δούλεμα, ή όχι?
    Ούφ…

    • @mbiker
      Συμφωνώ σε όλα, αν και θα προτιμούσα ένα μεγάλο «ΕΣΕΙΣ»
      αντί γι’ αυτό το (μονότονο και συχνά… ανακριβέστατο) «εμείς».

      Ωφελεί το λαό, τον καθένα χωριστά δηλαδή, η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ μέσω της ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ των λαθών της πλειοψηφίας, και όχι η γκρίνια του (συλλογικού) αυτο-μαστιγώματος.

      Διαπίστωσα και πρακτικά σε πολύ κόσμο, ότι αν πάρεις τον καθένα χωριστά και του μιλήσεις ειλικρινά, θα καταλάβει ΠΟΛΥ περισσότερα, από όσα σκέφτεται εκείνες τις (ατυχείς) στιγμές που γίνεται ΠΡΟΒΑΤΟ σε ΚΟΠΑΔΙ, ένα-με-τη-μάζα. Πρέπει να οργανωθεί μια αφύπνιση της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ συνειδητότητας σε ΟΛΟΥΣ.

      • τα παρακατω ανηκουν σε μια αναρτηση μου στις 16 Μαρτιου,αλλα τα εχω γραψει απο τον Φλεβαρη,στο μπλογκ του old boy.
        http://celinathens.blogspot.com/2010/03/blog-post_15.html
        Η αναρτηση λεγοταν ΔΙΑΙΡΕΙ Κ ΒΑΣΙΛΕΥΕ.To οτι επεσα σε ολα μεσα,δε δειχνει καποια ευφυια, ο καθενας μπορουσε να δει προς τα που που πηγαιναμε.Η ελλειψη ευφυιας μου αλλωστε φαινεται στο οτι παρατηρουνται στην αναρτηση μου ψηγματα ελπιδας στον ΓΑΠ!

        «φοβου τους δαναους κ επιδοματων των δημοσιων υπαλληλων κοβοντας
        ειδαμε το τυρακι αλλα δεν ειδαμε τη φακα
        ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?απεταξαμην [λες κ ολοι τους ειναι τεμπεληδες παμπλουτοι υψηλομισθοι,λες κ η πλειοψηφια τους δεν ειναι μισθωτοι των 1000-1500 ευρω με παιδια να μεγαλωσουν] ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ?απεταξαμην [ενω ειναι γνωστο οτι το χρημα κ στις αστικες κ στις ποινικες κ στις διοικητικες υποθεσεις το τσεπωνει ενα 5%,οι υπολοιποι δε βγαζουν παραπανω απο εναν μεσαιο δημοσιο υπαλληλο] ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ?απεταξαμην [λες κ ολοι οι γιατροι ειναι σα τα λαμογια τους γιατρους του κολωνακιου που φοροδιαφευγουν,λες κ η πλειοψηφια τους δεν ειναι σκληρα εργαζομενοι που σκιζονται στις υπερωριες,διχως να τις πληρωνονται,
        διχως να πεινανε μεν,αλλα με τις συνθηκες ζωης,το ψυχοπλακωμα που τρωνε κ τον ελευθερο χρονο,ανυπαρκτο,λες κ ολα αυτα μαζι να ειναι καταστασεις που υποφερονται ευκολα]
        ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ?εδω κ αν απεταξαμην [λες κ αυτοι δημιουργησαν το ελλειμμα,λες κ ειναι ολοι τους κλεφτες,αντε κανε εσυ τη δουλεια τους,που γυρνανε σα την αδικη καταρα ολη μερα-νυχτα την αθηνα,με κινδυνο ζωης κ τα εξοδα για πετρελαιο-βενζινα να ειναι σχεδον ολος ο τζιρος τους
        ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ,ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑΝΕ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ[ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ Κ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΣΑ ΤΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ ΤΟ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ]-ΑΓΡΟΤΕΣ[λες κ η πλειοψηφια τους ειναι αυτοι οι μεγαλοτσιφλικαδες που τους βλεπουμε στο ετησιο happening του κλεισιματος των δρομων,λες κ δεν ειναι οι περισσοτεροι απο αυτους,ανθρωποι του μοχθου που παραγουν τα μοναδικα εξαγωγιμα προιοντα της χωρας,με τα αυλακωμενα απο τον ηλιο προσωπα,αλλα ξεχασα,ειναι τεμπεληδες που τους τρωνε τα λεφτα οι βουλγαρες,αυτη δεν ειναι η καραμελα?]
        ο μπρεχτ ειναι οσο ποτε επικαιρος πεσαν να τους φανε ολους κ εσυ δε μιλαγες τωρα που τρωνε εσενα,δεν εχει μεινει κανενας να διαμαρτυρηθει
        ΠΡΟΣΕΞΤΕ εγω δε λεω οτι ειμαστε αγιοι οτι ολα ειναι καλως καμωμενα κ δεν εχουμε ατομικη ευθυνη εχουμε κ πολυ μεγαλη κ οι βολεμενοι σε αυτη τη χωρα ειναι τρομακτικα πολλοι
        αλλα ρε παιδια,μας καναν να μισουμε ο ενας τον αλλον με τελικο σκοπο να μισησουμε τον εαυτο μας κ να σκυψουμε το κεφαλι διχως να διαμαρτυρηθουμε για την εξοντωση που συντελειται
        αυτη ειναι η ναζιστικη προπαγανδα τους κ ειναι αψογη ΦΤΑΙΤΕ ΟΛΟΙ,ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΡΟΥΦΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ
        αυτο το εργο παιζουν τα οργουελιανα μεσα μαζικης εξαθλιωσης
        ΣΚΑΣΤΕ Κ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ειλικρινα,εχω ολη τη καλη διαθεση να εμπιστευτω τη κυβερνηση κ με πολλα απο οσα μετρα παιρνει,δεν διαφωνω ΑΛΛΑ εχετε ακουσει κανα μετρο εναντιον της πλουτοκρατιας?τι θα γινει ρε παιδια,αυτοι δε θα πληρωσουν? κ κατι τελευταιο πανε το φπα απτο 19% στο 21% αυξανουν την ηδη ακριβη βενζινη γονατιζουν την αγορα ακινητων,οι εργαζομενοι εκει γνωριζουν οτι δε χτιζεται ουτε προσοψη κτιριου ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ Κ ΤΗ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΨΩΝΙΖΕΙ.ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ Κ ΑΥΤΗΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ? ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΛΟΙΠΟΝ Κ ΟΤΑΝ ΝΕΚΡΩΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ Κ ΔΕ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΦΥΛΛΟ Κ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 30% ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ
        για μενα ειναι ξεκαθαρο,δεχομαστε επιθεση ο ελληνικος λαος εθιζεται στην ιδεα οτι ειναι ενα εθνος απατεωνων που πρεπει να εξαφανιστει απτο χαρτη
        δεν ομνυω στις αποψεις κανενος ακροδεξιου τσαρλατανου που θεωρει τον κισινγκερ αντιχριστο κ τα μεταφυσικα ιδεολογηματα περι εθνους με αφηνουν παγερα αδιαφορο πρακτικα μιλαω εμεις που κατοικουμε σε αυτον τον τοπο [κ οχι μονο εμεις αλλα κ οι λαοι της ευρωπης] δεχομαστε επιθεση. τωρα τι κανουμε κ πως θα την αντιμετωπισουμε? ΥΓ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ Κ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ»

        που επεσα εξω τελικα?μονο στο οτι το φπα ανεβηκε τελικα 4 μοναδες αντι για 2,πηγε στο 23,κ οι αλητες πηγαν στο 23 ακομα κ τα ειδη πρωτης αναγκης,το ψωμι κ το γαλα ρε προδοτες?
        ποσο αφελης ημουν τοτε που εγραφα «ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ Κ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ»

        • Celin,
          Μερικές φορές εδώ στο blog μας δίνεται και μια ευκαιρία για… σοβαρές προσωπικές ή ομαδικές «υπερβάσεις». Πες το και.. instant psychoanalysis (group- or individual-) ΑΝ το προτιμάς (χεχε)…

          Και σου δόθηκε εδώ μια ευκαιρία, τόσο που… μάλλον ΗΔΗ την αξιοποίησες, απ ό,τι βλέπω. Μόνο που… έχεις ΚΑΙ υπερβολική μετριοφροσύνη. ΠΟΙΑ «έλλειψη ευφυίας» λες (και… μαλακίες) ότι… έχεις?

          Η ελλειψη ευφυιας μου αλλωστε φαινεται στο οτι παρατηρουνται στην αναρτηση μου ψηγματα ελπιδας στον ΓΑΠ!

          ΔΕΝ βλέπω πουθενά «έλλειψη ευφυίας». Το να σε ξεγελάσει ένας έμπειρος λαοπλάνος απατεών να φας το τυράκι της παγίδας του (έστω εν μέρει) ΔΕΝ αφορά τόσο την ευφυία, όσο την καλόπιστη διάθεση και την ικανότητα… απώθησης. Αλλά οι ΙΔΙΟΙ μηχανισμοί απώθησης που ενεργοποιήθηκαν κάποτε από τις ρητορείες του Παπανδρέου (για να κάνουν πολύ κόσμο να ΜΗ βλέπει την αλήθεια, κ.ο.κ.) είναι ΚΑΙ οι μηχανισμοί απώθησης που θες (πάααλι) να ενεργοποιήσεις στην ερμηνεία σου των λεχθέντων του mbiker. Πρόσεξέ το, είναι σημαντικό νομίζω (κι έχει και… πολλή πλάκα, αν το καλοσκεφτείς).

          Δεν είναι θέμα «ευφυίας», λοιπόν, αλλά μηχανισμών απώθησης (και ωραιοποίησης ή γενικά ευπάθειας στην πλύση εγκεφάλου λόγω καλοπιστίας και καλοσύνης ). ΕΤΣΙ την πάτησε κι ο πολύς κόσμος, ΕΤΣΙ την πατάνε (ακόμη) και… μεγαλοφυίες που (ιστορικά) -ενίοτε- στήριξαν… μπουρδολόγους πολιτικούς! 🙂 ΗΡΘΕ όμως ο καιρός, να ξεπεραστεί αυτό.

          Το κλειδί βρίσκεται στην κατανόηση, ΧΩΡΙΣ καμία προσπάθεια όμως (συνειδητή και μη-) να θεωρούμε αληθινά όσα ευχαριστούν την αντίληψή μας (ή κατευνάζουν φόβους μας), κ.ο.κ.

    • H καταληξη ολων αυτων των σκεψεων του mbiker ποια ειναι αραγε?
      η μοναδικη καταληξη που καταλαβαινω εγω,ειναι η εξης,
      ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΟΙ,ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ Κ Η ΑΛΗΤΕΙΑ,ΟΠΟΤΕ ΣΚΑΣΤΕ ΤΩΡΑ Κ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
      Δε θα ασχοληθω με την ορθοτητα των λεγομενων του mbiker.Για να ειμαι τιμιος απεναντι του,πρεπει να πω οτι αυτα που λεει ισχυουν.Αλλα ρε γαμωτο,δεν ισχυουν για ολους.Ξερω παρα πολλους ανθρωπους που ουτε αλβανους φουκαραδες εξαπατησαν(αντιθετως τους βοηθησαν)
      ξερω ανθρωπους που δε κλεψανε στο ζυγι κανεναν πελατη,
      ξερω ανθρωπους που δεν ειχαν 5-6 πιστωτικες,
      ξερω ανθρωπους που εργαζονται σκληρα,ανθρωπους της ηλικιας μου κ οχι μονο,γιατρους που τρεχουν ολη μερα κ δεν τους πληρωνουν τις υπερωριες,νεους δικηγορους που υποφερουν εργαζομενοι ολη μερα για εναν ψωρομισθο το μηνα,νεοι δικηγοροι που εξολοθρευονται με τα νεα πασοκικα μετρα,με τη καταργηση του γραμματιου προεισπραξης της αμοιβης,
      ξερω πολιτικους μηχανικους που τους κυνηγαν τα γραμματια κ οι οφειλες κ αυτοι τρεχουν σα τον βεγγο για μια δουλεια μπας κ ξοφλησουν,
      ξερω νεους επαγγελματιες,ιδιοκτητες βιντεοκλαμπ που τους εβαλε στο ματι το ΣΔΟΕ κ τους κυνηγα ανελεητα,ενω προσφερουν δουλεια σε νεους,το ΣΔΟΕ λες κ θελει να τους κλεισει

      ολη αυτη η νεα γενια γυρω στα 30,δεν εχει αδικησει,τουλαχιστον ως τωρα τους συνανθρωπους της κ πληρωνει αδικα για καποιους απατεωνες μπασταρδους πολιτικους που ρημαξαν τη χωρα.Για καποιους ανεραστους κ ατιμους κεφαλαιοκρατες,με μηδαμινο αισθημα εθνικης ευθυνης,που σπευδουν να αποσυρουν τις καταθεσεις τους στο εξωτερικο κ πιεζουν τις κυβερνησεις για φοροελαφρυνσεις κ τη δυνατοτητα περισσοτερων απολυσεων

      κ ερχεται ο mbiker να πει τι?
      να πει καλα να παθετε κωλοΕλληνες?ηρθε η ωρα να πληρωσετε για τις αμαρτιες σας?
      δε προκειται να αθωωσω τους συμπολιτες μου,η αληθεια ειναι οτι μικροευθυνες εχουμε σχεδον ολοι.
      Αλλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΥΘΥΝΩΝ.
      Κατεβατα σαν αυτα του mbiker,μονο την αρχουσα ταξη ωφελουν.Διαλυουν το λαικο φρονημα κ βοηθανε στο να σκυψουμε το κεφαλι στους διεθνεις μαφιοζους τοκογλυφους.
      Δεν ισχυριζομαι οτι αυτη ειναι η προθεση του.
      Αλλα προς αυτο το αποτελεσμα τεινουν.
      Δε χρειαζομαστε τετοιες αποψεις,τετοια ηττοπαθεια,μιρλα κ αυτομαστιγωμα.
      Δε βοηθανε ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.

      • Celin
        Εδώ όμως κάνεις ένα σύνηθες λάθος (ερμηνείας λεχθέντων). Λες:

        H καταληξη ολων αυτων των σκεψεων του mbiker ποια ειναι αραγε? η μοναδικη καταληξη που καταλαβαινω εγω, ειναι η εξης, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΟΙ,ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ Κ Η ΑΛΗΤΕΙΑ,ΟΠΟΤΕ ΣΚΑΣΤΕ ΤΩΡΑ Κ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

        Δε θα ασχοληθω με την ορθοτητα των λεγομενων του mbiker.

        Μα… ίσα-ίσα ΑΚΡΙΒΩΣ με αυτή θα έπρεπε να ασχοληθείς !
        🙂

        Για να ειμαι τιμιος απεναντι του, πρεπει να πω οτι αυτα που λεει ισχυουν.

        Οπότε? ΠΟΥ είναι το πρόβλημα, ΑΝ -όντως- ισχύουν?

        Αλλα ρε γαμωτο,δεν ισχυουν για ολους.

        ΟΚ, ναι, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ισχύουν για όλους.
        – Είπε πουθενά ο mbiker ότι ισχύουν ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ?
        (ακόμη κι όταν του απάντησα εγώ ότι θα έπρεπε να αντικαταστήσει το «εμείς» με ένα «μεγάλο ΕΣΕΙΣ»?)

        Ξερω παρα πολλους ανθρωπους που ουτε αλβανους φουκαραδες εξαπατησαν(αντιθετως τους βοηθησαν)
        ξερω ανθρωπους που δε κλεψανε στο ζυγι κανεναν πελατη,
        ξερω ανθρωπους που δεν ειχαν 5-6 πιστωτικες,

        Κι εγώ ξέρω αρκετούς ανθρώπους που… δεν γενικεύουν όσα λένε για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους… :mrgreen:

        Κοίτα, ας μιλήσουμε ΠΙΟ σοβαρά.

        Εσύ κρίνεις τις σκέψεις του mbiker, ανάλογαμε την απειλή που βλέπεις στα αποτελέσματά τους.
        Εγώ δεν βλέπω (ιδιαίτερη) απειλή διότι δεν τις ανάγω τις σκέψεις του αυτές σε ακραία αποτελέσματα (που είναι αντίθετα _και_ με τη θέλησή του, προφανώς).

        Η «αναγωγή σκέψεων σε αποτελέσματα», είναι κλασσικός τρόπος αντίδρασης π.χ. του ΚΚΕ. Είναι ανορθολογική μέθοδος στο βαθμό που μπερδεύει ή εξομοιώνει το Μέρος με το Ολον (τα μερικά αποτελέσματα = με την ολότητα της σκέψης) και είναι επίσης δογματική μέθοδος, που οδηγεί και σε στρεβλή αντίληψη, διότι το «επόμενο βήμα» είναι η απώθηση, ή άρνηση (denial). Εκείνο (το αληθές γεγονός) που κρίνεται «βλαβερό» στα αποτελέσματά του, απλούστατα απωθείται και (τα μέλη του κόμματος ή οι ψηφοφόροι) προτρέπονται να το αρνούνται. Μπερδεύουν έτσι και την πραγματικότητα με την προβολή (του νου).

        Ομως το παν είναι να κατανοούμε τα πάντα ΧΩΡΙΣ προβολές.

        Υπάρχει λοιπόν κάτι στα λεχθέντα του mbiker που… είτε είναι ΛΑΘΟΣ, είτε (ως σωστό) μπορεί να ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ σε μια (πιο βαθιά) «διαλεκτική κατανόηση»? ΑΥΤΟ νομίζω ότι είναι το ζητούμενο, εδώ πέρα. Και νομίζω ότι (σχεδόν) το καταφέραμε (στην υπόλοιπη συζήτηση).

        Υ.Γ. Α, και κάτι άλλο, ΠΟΛΥ σημαντικό.
        -Ο mbiker ΔΕΝ εξέδωσε… Κομματικό Δελτίο Τύπου (προς το λαό). Εξέφρασε απλώς (φωναχτά) ορισμένες ΣΚΕΨΕΙΣ του. ΤΙΠΟΤΕ άλλο…. 🙂
        Υπάρχει νομίζω ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά, διότι… ΔΕΝ πιστεύω ότι θα έλεγε τα ίδια αν έκανε το… πρώτο, αντί του δεύτερου (που έκανε) :mrgreen:

        Υ.Γ.2 Δες ένα σχόλιο που έκανε ο mbiker ΑΡΓΟΤΕΡΑ, διότι περιέχει και τη ΒΑΣΙΚΗ «μομφή του» προς το λαό, νομίζω ΠΟΛΥ σημαντική, που δένει και με το «ρεζουμέ» της «σωστής κριτικής στο λαό» όπως τη θεώρησα αργότερα σωστή ΚΑΙ εγώ:

        …Όμως τι σκατά θέλεις φτωχοδιάβολε υπαλληλάκο (ιδιωτικέ -δημόσιε, δεν έχει σημασία), αφελή αγρότη άνεργε, κάτω απο μπλέ και πράσινες σημαίες (ενίοτε και χέρι χέρι με τον καραπαπάρα), που ξέρεις τι αντιπροσωπεύουν;
        Ούτε μιά φορά ρε γαμώτο, ούτε μια φορά σε δημοτικές εκλογές, έτσι για πλάκα, δεν δώσανε δαγκωτό σε αριστερά σχήματα.
        Έστω, για να σφίξουν λίγο οι κώλοι, σιγά μην έρθουν οι κομμουνιστές και σου πάρουν το σπίτι κρετίνε!

        Τώρα… σαφέστατα ο mbiker εκφράζει και _πάρα_ πολλή (δικαιολογημένη) προσωπική πικρία, στην κριτική που απευθύνει στην πλειοψηφία του λαού. Κι έχει δίκιο, άσχετα αν τα _ίδια_ τα (ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ) συναισθήματα (είτε πικρίας είτε άλλα) αποτελούν (πάντα, κατά κανόνα) ΣΟΒΑΡΟ _εμπόδιο_ στην κατανόηση ΚΑΙ στη σωστή πολιτική _δράση_ (νομίζω).
        Παρόλ’ αυτά, νομίζω ότι όσα έβαλα σε bold είναι ΠΟΛΥ εποικοδομητική κριτική (απλών ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) – κάτι που είχα πει κι εγώ, στο «Υ.Γ.» του σχολίου ΕΔΩ.

        [….]
        Υ.Γ. Νομίζω ότι… η κυριότερη, η πιο σημαντική _ευθύνη_ της πλειοψηφίας του λαού, είναι -ακριβώς- οι πολιτικές επιλογές που έκανε (σε προηγούμενες εκλογές, αλλά ΚΑΙ στον τρόπο που σκέφτεται, κλπ.)
        Επίσης νομίζω ότι ΑΝ στρέψουμε τα βέλη της (εποικοδομητικής) κριτικής μας σε αυτό ακριβώς το λάθος, θα επιφέρουμε θετικό αποτέλεσμα.
        [….]

        • Φιλε omadeon,χαιρομαι πολυ που επιτελους (ψιλο)διαφωνησαμε κ σε κατι,ειχα βαρεθει να να διαβαζω εσενα η τον Αιρετικο κ να διαβαζω πανω-κατω τις σκεψεις μου!
          Θελω τωρα να διευκρινισω καποια πραγματα.
          «Οπότε? ΠΟΥ είναι το πρόβλημα, ΑΝ -όντως- ισχύουν?»
          «Ομως το παν είναι να κατανοούμε τα πάντα ΧΩΡΙΣ προβολές.»
          Εδω ειναι το κομβικο σημειο της «διαφωνιας».
          Η διαφωνια σε εισαγωγικα οχι γιατι δε θελω να διαφωνω(αντιθετως!)αλλα γιατι στο τελος,ισως να συμφωνησουμε κ εδω.

          Τα οσα λεει ο mbiker ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.Αλλα κ ολοι εμεις οι υπολοιποι,σε μικροτερο η μεγαλυτερο βαθμο,διαβρωθηκαμε απο αυτη την αρρωστημενη νοοτροπια,απο τη σηψη κ τη παρακμη,μας διεφθειρε αυτο το κλιμα που περιγραφει ο Αιρετικος
          και
          «όλοι αυτοί οι βρωμιάρηδες και ανάγκασαν τους πολίτες να συμβιβαστούν μ’αυτό το σύστημα, προκαλώντας τους απελπισία και φυτεύοντας καλά στα μυαλά όλων των πολιτών πως, ό,τι κι αν κάνουν, η διαφθορά και η σήψη δεν πρόκειται να ηττηθούν ποτέ, άρα πρέπει όλοι μας να γίνουμε μέρος του προβλήματος αν θέλουμε να… επιβιώσουμε.”

          Επομενως,νομιζω οτι αδικως μου προσαπτεις μια εν δυναμει απωθηση της αληθειας κ μπερδεμα της πραγματικοτητας κ της προβολης του νου.
          Αδικως λεω γιατι ολα αυτα ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ!
          Ξερεις ομως ποια ειναι η ενσταση μου?
          η ενσταση μου ειναι οτι ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ,ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΑΔΟΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΧΕΙ.
          Δηλαδη,
          να λυγισουμε υπο το βαρος των λαθων των αλλων η κ των δικων μας κ να δεχτουμε τη μοιρα που μας ετοιμαζει ο ΓΑΠ κ το ΔΝΤ.
          Οκ,ημασταν παγαποντηδες.Το ξερουμε,το επαναλαβαμε ο ενας στον αλλον.
          Τι νοημα εχει να το υπενθυμιζουμε διαρκως?αυτη αλλωστε ειναι κ η λογικη βαση των επιχειρηματων των «φιλων» μας των νεοφιλελευθερων κ των προσκυνημενων στα καναλια!
          Εγω λεω ενα ΦΤΑΝΕΙ.Τελος το αυτομαστιγωμα κ ο διχασμος.Πρεπει να ΕΝΩΘΟΥΜΕ.
          Κ δε βοηθανε στο να ενωθουμε σχολια σαν αυτα του mbiker

          Κ να σου πω κ κατι αλλο?ο ανθρωπινος νους,καλως η κακως,ειναι καταδικασμενος στις προβολες κ τις απωθησεις.Η αυταπατη ειναι δομικο στοιχειο της λειτουργιας της συνειδησης μας,το χρειαζομαστε λιγο κ το παραμυθι,την ουτοπια,το Υπερβατικο.
          Επομενως, εκτος απο αναποφευκτη,η αυταπατη ειναι ΚΑΙ χρησιμη.Ξερεις γιατι?γιατι,μερικες φορες,πολλες αυταπατες μαζι,ΕΝΩΜΕΝΕΣ,καταφερνουν να υπερβαινουν τη φυση τους κ να δημιουργουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ.
          Συμβαντα,κατα τον Μπαντιου.

          Δεν ειμαι δηλαδη ουτε με τον Σαρτρ που ισχυριζοταν οτι ο ανθρωπος ειναι ο κυριος του πεπρωμενου κ του νου του(ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΚΟΒΩ ΓΙΑ ΣΑΡΤΡΙΚΟ!Κ ΜΗ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΤΩ,ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΤΟ ΛΕΩ,ΟΙ ΣΑΡΤΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ Κ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!)
          ουτε με τον Λακαν,που ολα αυτα τα αρνιοταν κ θεωρουσε τον ανθρωπο ερμαιο κ υποταγμενο στον Μεγαλον Αλλον.
          Εγω προτεινω συνθεση αυτων των θεωριων.
          Αποδοχη δηλαδη οτι η σαρτρικη αισιοδοξια ειναι σχεδον ουτοπικη,αλλα ταυτοχρονη προσπαθεια για υπερβαση αυτης της αποδοχης,Με τελικο νοημα το εξης,οτι πολλες αυταπατες,οταν ενωθουν κ συμπτυχθουν δυναμικα,καταφερνουν κ δημιουργουν πραγματικοτητες!

          • Χμ….
            Μας έβαλες… δύσκολα, αυτή τη φορά, Celin.
            🙂
            Λες π.χ. για τις αυταπάτες ότι μπορεί να είναι «ΚΑΙ ωφέλιμες». Διαφωνώ απόλυτα. ΠΟΥ οδηγήθηκε η ανθρωπότητα μέχρι τώρα, ιστορικά _πάντα_ ναρκωμένη σχεδόν ολοκληρωτικά από λογιών-λογιών αυταπάτες (θρησκείες, ιδεολογίες, λαοπλάνους αρχηγούς, νευρώσεις, κ.ο.κ.)? Οδηγήθηκε _μόνο_ στα σκατά.
            Εγώ είμαι πιο πολύ με τον Ζίζεκ, που μιλάει για ανάγκη να είμαστε συνειδητοί, να ΜΗ γινόμαστε _έρμαια_ των φαντασιώσεων και της ιδεολογίας, κ.ο.κ.

            Το επιχείρημά σου συνοψίζεται στο εξής νομίζω, που είπες (μεταξύ άλλων)

            «ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ,ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΑΔΟΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΧΕΙ.

            ΔΕΝ είπα ότι εσύ ο ίδιος (απαραίτητα) απωθείς όλα αυτά, αλλά ότι τα ΑΝΑΓΕΙΣ σε αρνητικά αποτελέσματα οπότε (λειτουργικά) τα βλέπεις με στρεβλό τρόπο, με βάση τα αποτελέσματα (που «πρέπει» να απωθήσει ο ΠΟΛΥΣ κόσμος, βάσει αρνητικών αποτελεσμάτων), κ.ο.κ.

            Δηλαδη,
            να λυγισουμε υπο το βαρος των λαθων των αλλων η κ των δικων μας κ να δεχτουμε τη μοιρα που μας ετοιμαζει ο ΓΑΠ κ το ΔΝΤ.

            ΔΕΝ έπεται ότι θα λυγίσει κανένας. ΠΟΙΟ βάρος? για ΠΟΙΟΝ? (όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται)…

            Κανόνας (που ανακάλυψα):
            – Σχεδόν πάντα, όποιοι νοιώθουν ότι «λυγίζουν» από το «βάρος» της επίγνωσης των «λαθών του λαού» είναι όσοι έκαναν οι _ίδιοι_ αυτά τα λάθη, π.χ. εμπιστευόμενοι τον ΓΑΠ ή άλλους λαοπλάνους.

            ΔΕΝ είναι όμως θέμα αυτό, για αποφυγή ή απώθηση. Η συνειδητότητα και η επίγνωση πάντα τσούζουν, δεν είναι ευχάριστες για όλους. Ας τσούξουν λίγο, ώστε να διορθώσει ο κόσμος τις επιλογές του. Για εντελώς άλλα πράματα ευθύνεται και εντελώς άλλα τον κατηγορούν, άλλωστε. (τον κατηγορούν για μίζες και συνενοχές που ΔΕΝ τον αφορούν, και δεν του καταλογίζουν ευθύνη για ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ επιλογές που έκανε λάθος και τον αφορούν).

            Οκ, ημασταν παγαποντηδες.Το ξερουμε,το επαναλαβαμε ο ενας στον αλλον…»

            Γιατί… πρώτο πρόσωπο πληθυντικού εδώ?
            ΠΙΟ καθαρή είναι η προσωπική στάση ή δήλωση.
            Π.χ. είτε
            1) εγώ δεν έκλεψα, δεν υπήρξα παγαπόντης
            είτε
            2) υπήρξα ΚΑΙ εγώ παγαπόντης αλλά μετάνιωσα και άλλαξα στάση, ήμουν κι εγώ θύμα (κ.ο.κ.)

            The PERSONAL and the PRIVATE (realm) is (also) the MOST POLITICAL. We ought to speak AS individuals in honesty, above all.

          • 1)εγω δεν υπηρξα ποτε παγαποντης ουτε αδικησα ποτε μου κανεναν.Ο α’πληθυντικος χρησιμοποιηθηκε εδω για να μη φανει οτι μιλαω απο καθεδρας,η με την υπεροψια μιας ηθικης ανωτεροτητας.Λαθη εχω κανει πολλα στη ζωη μου αλλα ολα αυτα τα λαθη εμενα εβλαψαν κ κανεναν αλλον.Διορθωση,τωρα θυμηθηκα ενα ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.Ψηφισα Καραμανλη το 2004.Αυτο ειναι το μοναδικο μου λαθος που εβλαψε το κοινωνικο συνολο.Κατα τα αλλα,παγαποντης δεν υπηρξα ποτε.Αντιθετως,παντα ημουν καθαρος κ τιμιος με ολους οσους συναναστραφηκα.

            2)»Εγώ είμαι πιο πολύ με τον Ζίζεκ, που μιλάει για ανάγκη να είμαστε συνειδητοί, να ΜΗ γινόμαστε _έρμαια_ των φαντασιώσεων και της ιδεολογίας, κ.ο.κ.»
            οκ,σεβαστο.Εγω διαφωνω.Ερμαια των φαντασιωσεων κ της ιδεολογιας μας ημασταν κ θα ημαστε.Αλλα κ παλι,δε χρειαζεται να μας οδηγησουν οι αυταπατες μας σε ολα αυτα τα σκατα που λες.Αντιθετως,μπορουμε να τις χρησιμοποιησουμε κιολας.
            Μιλαω για μια συνειδητη αυταπατη,οσο αδοκιμος κ αντιφατικος κ αν ακουγεται ο ορος.
            Αναφερομαι τοσην ωρα στην αναγκη να πιστεψουμε ξανα σε μια Ιδεα.
            Κ πιστευοντας τη δυνατα,η ιδια μας η πιστη να μετατρεψει αυτη την αυταπατη σε αληθεια,σε Συμβαν,σε πραγματικοτητα,
            με αποτελεσμα αυτη η αυταπατη προοδευτικα να αυτοδιαλυθει,να αυτοδιαψευστει.

            «Μας έβαλες… δύσκολα, αυτή τη φορά, Celin.»
            Εγω δε βλεπω πουθενα τα δυσκολα.Εγω βλεπω εναν διαλογο.Κ απααιτητη προυποθεση ενος διαλογου ειναι να λεμε χωρις να δισταζουμε η να μασαμε αυτο ακριβως που εχουμε στο μυαλο μας.Απο οτι εχω καταλαβει,τηρεις αυτη την αρχη απαρεγκλιτα.
            Σε διαβεβαιω οτι το ιδιο ακριβως κανω κ εγω.

          • Μας έβαλες… ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ, αυτή τη φορά, Celin.
            🙂
            Είναι σκέτη ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ (απόλυτης καταστροφής) η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πίστη σε «θετική αυταπάτη» (ακόμη χειρότερα που «θα μας ενώσει»).
            (σιγά τα αυγά…) 😈
            Αυτό είναι το ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ που καλούμαστε να ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ, μια για πάντα, ΠΡΙΝ μας ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ (αυτή τη φορά ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ). Είναι το DNA όλων μας των μεγάλων κακών.
            Είναι σκέτη ΘΕΟΛΟΓΙΑ (και ως εκ τούτου… ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΠΙΟ και ΒΡΩΜΕΡΟ).

            ΟΧΙ, δεν χρειαζόμαστε καμία απολύτως αυταπάτη. Χρειαζόμαστε να διαβούμε το μονοπάτι της συνειδητής υπέρβασης και αμείλικτου ξεσκεπάσματος ΚΑΘΕ είδους αυταπάτης.

            Το συνειδητό ΟΡΑΜΑ είναι άλλο θέμα (εκεί έχω… ΟΣΑ θες). -χεχε 🙂
            Και είναι θετικό ΑΚΡΙΒΩΣ διότι το… κλαδεύουμε, ξανά και ξανά, κόβοντας τα σάπια κλαδιά της (κάθε) αυταπάτης.

          • διαφωνω βεβαια για τη δυναμιτιδα!κ επιμενω στην ορθοτητα των αποψεων μου.δε βλεπω πουθενα κατι λαθος.κ αυτα που λες περι συνειδητου οραματος,αυτα λεω κ εγω,απλα με αλλα λογια.απο κει κ περα ο καθενας που διαβαζει,μπορει να κρινει τις αποψεις μας.οι οποιες επιμενω,δε διαφερουν κ πολυ.χαιρομαι που τα ειπαμε!

          • Καμία αυταπάτη δεν «διαλύεται αργότερα», δυστυχώς. ΕΚΕΙ είναι το μεγάλο πρόβλημα Celin, όταν λες:

            Αλλα κ παλι,δε χρειαζεται να μας οδηγησουν οι αυταπατες μας σε ολα αυτα τα σκατα που λες. Αντιθετως,μπορουμε να τις χρησιμοποιησουμε κιολας. Μιλαω για μια συνειδητη αυταπατη, οσο αδοκιμος κ αντιφατικος κ αν ακουγεται ο ορος. Αναφερομαι τοσην ωρα στην αναγκη να πιστεψουμε ξανα σε μια Ιδεα. Κ πιστευοντας τη δυνατα,η ιδια μας η πιστη να μετατρεψει αυτη την αυταπατη σε αληθεια,σε Συμβαν,σε πραγματικοτητα, με αποτελεσμα αυτη η αυταπατη προοδευτικα να αυτοδιαλυθει,να αυτοδιαψευστει.

            Ιστορικά, αλλά ΚΑΙ ψυχολογικά, αυτό δεν συνέβη ποτέ νομίζω.

            ΟΠΟΙΟΣ χτίζει ΙΔΕΕΣ με βάση αυταπάτες, εισπράττει ΘΑΝΑΤΟ. ΑΚΟΜΗ και από «θετικές αυταπάτες» (ΙΔΙΩΣ αυτές πού’ναι κι οι πιο επικίνδυνες, όπως αποδείχτηκε στην… ΕΣΣΔ)

          • μια που λες για ΕΣΣΔ,να σου πω κατι τελευταιο,εγω προς τον κομμουνισμο κλινω,αλλα εννοειται οτι μακρυα απο μενα σταλινικα κ ανελευθερα Καθεστωτα.Δεν ειμαι δογματικος,αλλα πιστευω οτι η αποτυχια ενος ιστορικου εγχειρηματος στο παρελθον,δε προδικαζει την αποτυχια του κ στο μελλον.

        • «…Όμως τι σκατά θέλεις φτωχοδιάβολε υπαλληλάκο (ιδιωτικέ -δημόσιε, δεν έχει σημασία), αφελή αγρότη άνεργε, κάτω απο μπλέ και πράσινες σημαίες (ενίοτε και χέρι χέρι με τον καραπαπάρα), που ξέρεις τι αντιπροσωπεύουν;
          Ούτε μιά φορά ρε γαμώτο, ούτε μια φορά σε δημοτικές εκλογές, έτσι για πλάκα, δεν δώσανε δαγκωτό σε αριστερά σχήματα.
          Έστω, για να σφίξουν λίγο οι κώλοι, σιγά μην έρθουν οι κομμουνιστές και σου πάρουν το σπίτι κρετίνε!»

          ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.

  8. mbiker τα ίδια λέει και το video που παρέθεσα, αλλά πιο συμπυκνωμένα.Η περιπέτεια του Έλληνα τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ομηρικό έπος.Η Κωστοπουλιάδα!

  9. «Την Ελλάδα δεν την έκαναν μπουρδέλο οι πολίτες της, αλλά ο συνδυασμός πολιτικών/μεγαλοπαραγόντων/συνδικαληστών/τράγων/επίορκων δημοσίων “λειτουργών” (από καραβανάδες και μπάτσους μέχρι δικαστές, πολεοδόμους και εφοριακούς). Όλοι ξέρουμε πώς και γιατί κάνανε μπουρδέλο την Ελλάδα όλοι αυτοί οι βρωμιάρηδες και ανάγκασαν τους πολίτες να συμβιβαστούν μ’αυτό το σύστημα, προκαλώντας τους απελπισία και φυτεύοντας καλά στα μυαλά όλων των πολιτών πως, ό,τι κι αν κάνουν, η διαφθορά και η σήψη δεν πρόκειται να ηττηθούν ποτέ, άρα πρέπει όλοι μας να γίνουμε μέρος του προβλήματος αν θέλουμε να… επιβιώσουμε»

    Kαι όμως, παρά ταύτα, κυκλοφορεί η «βρώμικη» προπαγάνδα-διανθισμένη με φιλοσοφίζουσα/υπαρξιακή διάθεση- ότι «φταίμε» όλοι μας και πρέπει να «κατεβάσουμε τούς τόνους». Ντροπή!

    • Μανώλη καλημέρα.

      Kαι όμως, παρά ταύτα, κυκλοφορεί η “βρώμικη” προπαγάνδα-διανθισμένη με φιλοσοφίζουσα/υπαρξιακή διάθεση- ότι “φταίμε” όλοι μας και πρέπει να “κατεβάσουμε τούς τόνους”. Ντροπή!

      Σωστό κι αυτό, είναι _η_ θεμελιώδης και υπαρκτή αντίφαση, που (θέλοντας και μη) καλούμαστε να επιλύσουμε. Δεν είναι επιλύσιμη εύκολα, ή με μια ψεύτικη «ισορροπία μέσου όρου των δύο άκρων». Απαιτεί πραγματική εγρήγορση και πολύν κόπο για μια έμπρακτη διαλεκτική επίλυση (ή υπέρβαση), νομίζω.

      Ευχαρίστως να κατεβάσουμε τους τόνους όταν… τσακωνόμαστε ο ένας με τον άλλον (συχνά και χωρίς λόγο) -χαχαχα… 🙂

      Ομως…
      απέναντι στους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους οποίους ΕΜΕΙΣ ψηφίζαμε και χαϊδεύαμε και κανακεύαμε (όχι εγώ προσωπικά ή εσύ, αλλά λέμε τώρα)….
      ΤΙ «τόνους» να κατεβάσουμε ?
      Δεν έχει πιο μπάσα πλήκτρα από αυτά, το πιάνο (όταν… κλάναμε μετά μουσικής! 🙂 χαχαχα)

  10. @oblivion
    Το βίντεο που έφερες το είδα όλο και είναι απολαυστικό στην καυστικότητά του. Εικάζω πως αυτή η αμείλικτη κριτική (και η γκρίνια ή το μαστίγωμα) κατά της «σιωπηλής πλειοψηφίας» είναι σχετικά καινούργια τάση στην Ελλάδα. ΔΕΝ είναι κακό πράμα. Ισα-ίσα νομίζω ότι είναι αναγκαία και πρέπει να συνηθίσει σε αυτή την «αντι-λαϊκή κριτική» ΚΑΙ η Αριστερά, που… είχε εξιδανικεύσει το Λαό υπερβολικά (περίπου σαν θεότητα, σαν «το προλεταριάτο» που «έχει πάντα δίκιο», κ.ο.κ.) Το ότι αυτή η καυστική κριτική ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας τώρα (κι όχι μόνο στην Αμερική) δείχνει επίσης μια «Αμερικανοποίηση» της πολιτικής. Παρόλα αυτά, ένα πρόβλημα της Αμερικής είναι _ίσως_ ότι βρίσκεται σε ΠΙΟ προχωρημένη πολιτική σήψη (ακόμη και από εμάς ή πιο γενικά την Ευρώπη) και η «λύση» της «αποχής» (που προωθεί στο video κι o George Carlin) (η οποία δεν είναι _σοβαρή_ πολιτική «λύση» ΟΥΤΕ για την Αμερική) έχει σοβαρά _πρακτικά_ μειονεκτήματα σε μία χώρα όπως η δική μας (ή στην Ευρώπη πιο γενικά). Εδώ (αν και είναι δύσκολο να το εμπεδώσουμε) έχουμε πιο καλές προϋποθέσεις για ταξικό και πολιτικό αγώνα από ό,τι οι Αμερικανοί (μέχρι ΠΟΛΥ πρόσφατα που… ΞΥΠΝΗΣΑΝ κι αυτοί απότομα). Κυρίως γιατί…. δεν ζήσαμε (τόσο έντονα) το Αμερικανικό καταναλωτικό όνειρο κάποτε, ούτε εγκαταλείψαμε τόσο πολύ τις… αριστερές ιδέες και τους λαϊκούς αγώνες (για κοινωνικό κράτος, κ.ο.κ.) όπως οι Αμερικανοί (πιο παλιά). Σήμερα βέβαια τείνουμε να γίνουμε καταντήσουμε…
    «Έλληνες, οι Αμερικάνοι των Βαλκανίων« (= αναρχικό σλόγκαν τοίχου).

    Σημείωση: Αν θέλετε να δίνετε βίντεο που να παίζουν ΜΕΣΑ σε σχόλιο, δώστε τα στην τελευταία γραμμή του σχολίου σας και επίσης προσθέστε στο τέλος της URL το εξής: «&w=640» (όπου 640=pixels πλάτους στο video):

  11. Επιτέλους κάποιος το είπε!!Εύγε OMADEON.Έχω κάνει άπειρες συζητήσεις με φίλους μου αριστερούς κάθε λογής και μόλις το πήγαινα στο «κοίτα και ο λαός φέρει ευθύνες» μου το έριχναν στην προπαγάνδα των ΜΜΕ, στο ένα στο άλλο , στο ότι έπρεπε να γίνουν μέρος του προβλήματος που λέει και ο Αιρετικός για να επιβιώσουν κλπ.Σαφώς και πρέπει η αριστερά (αυτή που έχει απομείνει) να συνηθίσει στην «αντι-λαϊκή κριτική».Πάντως και ο Καλαμούκης που είναι κουμουνιστής, τα χώνει αβέρτα στον λαό και έντονα μερικές φορές.Νομίζω ότι είναι δείγμα αφύπνισης αυτό και μόνο καλό μπορεί να κάνει.Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός και νομίζω πως θα συμφωνείς σε αυτό.

    Για το βίντεο τώρα, ο Carlin δεν προτρέπει τον λαό να μην ψηφίσει, όχι τουλάχιστον άμεσα, απλά λέει τι κάνει αυτός.Γενικότερα όμως ήταν μπροστά από την εποχή του σε ότι έχει πει.

    Άντε και ένα τελευταίο σχετικό πάλι.

    • Oblivion φέρε βίδεο, κι ας γίνει το μπλογκ… Μοντεβίδεο (χαχαχα).
      Γράφε και αβέρτα, πάρα πολλά σχόλια,
      το πολύ-πολύ να απωλέσω του μπλα-μπλα τα… μονοπώλια (χαχαχα).
      🙂 🙂

      Ας σημειωθεί ότι η ΑΓΚΥΛΩΣΗ της Αριστεράς στο να αποδεχτεί ένα… φιλικό (έστω) «μαστιγωματάκι» του (μπερμπάντη αυτού) (κωλο-)λαού… ωφελεί φυσικά ΜΟΝΟ λαοπλάνους / λαογλύφτες δημαγωγούς σε στυλ Παπανδρέου ή Σαμαρά που είναι μελιστάλακτοι όταν χαϊδεύουν την πλειοψηφία (πριν της χώσουν το… ΑΓΓΟΥΡΙ της Αχρείαστης Ενοχής στον κώλο) !!!

      __________
      Υ.Γ. Νομίζω ότι… η κυριότερη, η πιο σημαντική _ευθύνη_ της πλειοψηφίας του λαού, είναι -ακριβώς- οι πολιτικές επιλογές που έκανε (σε προηγούμενες εκλογές, αλλά ΚΑΙ στον τρόπο που σκέφτεται, κλπ.)
      Επίσης νομίζω ότι ΑΝ στρέψουμε τα βέλη της (εποικοδομητικής) κριτικής μας σε αυτό ακριβώς το λάθος, θα επιφέρουμε θετικό αποτέλεσμα.

      Το ότι ο λαός δελεάστηκε και (σε μεγάλο μέρος του) συμμετείχε στο «πελατειακό σύστημα» κ.ο.κ. (π.χ. έβαλε νερό στο κρασί του και ψήφισε πολιτικούς που «έταζαν» πράματα, π.χ. διορισμούς των παιδιών του στο Δημόσιο, κλπ)…
      …αυτό το λάθος (πολλών απλών ανθρώπων) είναι κατανοητό ΚΑΙ συγχωρητέο, ΑΝ (και μόνο αν) κατανοηθεί ΚΑΙ η επείγουσα ανάγκη να αλλάξει πολιτική πορεία και πολιτικές επιλογές, έστω και αργά.

      Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, κάθε άνθρωπος να τείνει να εναρμονίζεται (εν μέρει μη-συνειδητά) με τα «μιμήδια» (ή ιδέες και συμπεριφορές κλπ.) της κοινωνίας, όπου ζει, ώστε να συντονίζεται ΚΑΙ με τα λάθη των πολλών, κ.ο.κ. (διότι είμαστε -σαν βιολογικό Είδος- σε πολύ μεγάλο βαθμό, αγελαίο ζώο)…
      …πλην όμως, η προσωπική συνείδηση, αν και όταν αναπτυχθεί επαρκώς, έχει και τη δυνατότητα της ακύρωσης αυτών των λαθών, χωρίς ενοχές και χωρίς παρωπίδες.

  12. Είπαμε όλα τα ζώα είναι ίσα, άλλα κάποια ζώα ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ!
    Και το 81 η ρητορεία του Παπατζή ήταν άκρως αριστερή άλλα τι να κάνεις που στην εξουσία ήταν τα γουρούνια.Η φάρμα των σοσιαλιστών καταντήσαμε.(thanks Orwell)

    • @oblivion
      Πολύ σωστά (και τη «Φάρμα των Ζώων» πρέπει να τη διδάσκονται μελλοντικά ΚΑΙ στο σχολείο, τα παιδιά…)

      Ομως, αντί να βλέπουμε _μόνο_ το «ελληνικό πρόβλημα», ας δούμε το ΠΙΟ γενικό, του βιολογικού είδους μας (Homo SAPIOUS)… δηλαδή το συγκεκριμένο είδος ανθρωποπιθήκου που είμαστε, παρατηρώντας… τα στενά ξαδέλφια μας, τους… χιμπατζήδες, σε αυτό το videο:

      «Πως λειτουργεί ο παραδειγματισμός και πως η δύναμη της κουλτούρας, της συνήθειας και του μιμητισμού»:

  13. Θάθελα να συμπληρώσω κάτι.
    Όλοι μας διακρίνουμε την κατάργηση του κράτους όπως το ξέραμε, ή τέλος πάντων όπως θάπρεπε να είναι.
    Παραβιάζεται το σύνταγμα, δεν κουνιέται φύλλο.
    Να μην αναφερθώ στα οικονομικά (περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ), είναι χιλιοειπωμένα.
    Εδώ και πολύ πολύ καιρό βλέπαμε να απαξιώνονται οι θεσμοί, σαν να αφορούσε κάποιους άλλους.
    Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, ας πούμε…
    Η αστυνομία αυθαιρετεί…παγιδεύει… τέτοια.
    Η δημόσια διοίκηση τα παίρνει…
    Ο συνδικαλισμός κατάντησε συγκυβερνήτης…
    Η ιδιωτική τιβι, πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια εργολαβοεφοπλιστών…
    Οι πολιτικοί νομοθετούν για την πάρτη τους (όταν δεν νομοθετούν για τα αφεντικά τους – που σίγουρα δεν είμαστε εμείς, οι πολλοί)…
    Η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε προσωπική εταιρεία κομπίνας…
    Ε, και;
    Κάπου αλλού γίνονταν όλα αυτά, κάποιους άλλους αφορούσαν!
    Κι όταν η καραμέλα του κυρίαρχου λαού έπαιζε κάθε τετραετία, οι μπλέ και πράσινες σημαίες δήλωναν την σειρά μας στη συμμετοχή των κόκκαλων που μας πετούσαν.
    Τώρα, ακριβώς όπως οι κληρονόμοι που δεν κόπιασαν για να δημιουργήσουν αυτά που τους κληροδοτήθηκαν και στην πρώτη ευκαιρία τα «σκοτώνουν», έτσι κι εμείς αφήνουμε να καταλυθούν θεσμοθετημένες κατακτήσεις 100 χρόνων.
    Κρίμα στους πατεράδες μας, γι αυτά πόνεσαν, φυλακίστηκαν, πέθαναν…
    Και μας τάφησαν παρακαταθήκη κι αν μπορούσαμε να τα βελτιώσουμε.
    Για νάρθει ο πάσα ένας ψυχοπαθής υπουργός-πρωθυπουργός ό,τι σκατά θέλει ας είναι και να τα παύσει με το πρόσχημα του χρέους της χώρας.
    Και μεις, να βολευόμαστε με την ερμηνεία του είδους, φταίνε οι πολιτικοί.
    Μπά;
    Τι διαφορετικό περιμέναμε;
    Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
    Προσωπικά, δεν θάνοιωθα κανένα έλεος για όλους αυτούς τους αδικημένους, θιγμένους κλπ (κι είαι κι εγώ μέσα σ αυτούς), αν δεν είχα οικογένεια και παιδιά.
    Όμως τι σκατά θέλεις φτωχοδιάβολε υπαλληλάκο (ιδιωτικέ -δημόσιε, δεν έχει σημασία), αφελή αγρότη άνεργε, κάτω απο μπλέ και πράσινες σημαίες (ενίοτε και χέρι χέρι με τον καραπαπάρα), που ξέρεις τι αντιπροσωπεύουν;
    Ούτε μιά φορά ρε γαμώτο, ούτε μια φορά σε δημοτικές εκλογές, έτσι για πλάκα, δεν δώσανε δαγκωτό σε αριστερά σχήματα.
    Έστω, για να σφίξουν λίγο οι κώλοι, σιγά μην έρθουν οι κομμουνιστές και σου πάρουν το σπίτι κρετίνε!
    Κι εδώ είμαστε, θα δείτε τι ποσοστό θα πάρουν τα κόμματα εξουσίας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
    Γιατί, το θέλει ο κώλος μας.
    Ας τα λουστούμε, μα οι μόνοι που δεν φταίνε, είναι αυτοί εκεί πάνω.
    Η δουλειά τους είναι να μας δουλεύουνε και τα καταφέρνουν μια χαρά…
    Σαν να αφήσεις το σπίτι ορθάνοιχτο και να φύγεις ξέροντας πως έχεις γείτονα κλεφτρόνι.
    Και τράβα μετά, να του ζητήσεις το λόγο…

    • @mbiker
      Φυσικά… όλα αυτά που απαριθμείς είναι σωστά.
      Δύο υποσημειώσεις μόνο:

      1) Προσωπικά το βρήκα πολύ απελευθερωτικό, το να απαλλαγώ τελείως από κάθε τάση που είχα (πιο παλιά) να φορτίζομαι συναισθηματικά με τα (όποια) λάθη των _άλλων_, είτε γενικά τα λάθη της πλειοψηφίας, είτε λάθη κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων. Νομίζω ότι όταν κανείς σκέφτεται με βάση το ερώτημα «ποιος φταίει», τότε θέτει αδιέξοδο ερώτημα, λανθασμένο _πρακτικά_.
      Το _σωστό_ ερώτημα νομίζω ότι είναι (αντίθετα) το «ποιός μιλάει και από ποια θέση» (που έθεσε πιο γλαφυρά κάποτε κι ο μπλόγκερ Χρήστος Μόρφος – http://theamapati.wordpress.com/2008/03/27/270308/ ).

      2) Ολα αυτά (τα σωστά) που λες δείχνουν όμως και κάτι άλλο, αυτή τη φορά (δυνάμει-) _θετικό_. Το ότι ιδέες και πολιτικές θέσεις ή τάσεις που σε προηγούμενα χρόνια φαίνονταν ακραίες ή ουτοπικές ή ανεφάρμοστες, κ.ο.κ.
      ….σήμερα τείνουν να γίνουν κοινά αποδεκτές και λογικότατες, όπως π.χ. ΚΑΙ ο μαρξισμός (λέει ο Richard Wolff κάπου) στην Αμερική σήμερα άρχισε ξαφνικά να συζητιέται πολύ σοβαρά και να χαίρει ευρείας αποδοχής (σαν ιδέα) από περίπου… τους μισούς Αμερικανούς. Ουδέν κακόν αμιγές καλού… :mrgreen:

      • Είδομεν…
        Προσωπικά, είμαι περισσότερο απαισιόδοξος απο ποτέ.
        Χάθηκε το όνειρο, απ τη στιγμή που ο θεός λέγεται κέρδος (διάβαζε απληστία) παντί τρόπω κι αυτό αποκτά θεωρητικό υπόβαθρο, σπουδαγμένους υποστηρικτές και νομπελίστες κι εμείς μασάμε, χάσαμε…

        • @mbiker
          Είναι πολύ λογική μια δόση απαισιοδοξίας (και άλλωστε το… αντίθετο είναι μη-ρεαλιστικό _πρακτικά_)
          Παρόλ’ αυτά νομίζω όμως ότι σκεφτόμαστε αδιέξοδα, όταν προσπαθούμε να επιλέξουμε μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Πρόκειται μάλλον για… απώλεια ενέργειας.
          Ο… επαναστάτης, ΔΕΝ έχει καν το χρόνο ή τη διάθεση να σκεφτεί με βάση αυτό το κλασσικό δίπολο. Σκέφτεται ΠΑΡΑ πολύ διαφορετικά, π.χ.
          εκεί που συζητάμε για το κέρδος, ή το πόσο άσχημη είναι η διάβρωση των πάντων από αυτό, μάλλον χάνουμε ενέργεια και -αντί αυτού- θα έπρεπε να συζητάμε εποικοδομητικά για επακριβείς τρόπους αντικατάστασης του κέρδους με άλλου είδους διαδικασίες, π.χ. μια έννοια «οφέλους» (που δεν είναι μονοδιάστατο σαν το κέρδος, ούτε πάντα ποσοτικό στη φύση του) το οποίο μπορεί να είναι και κοινωνικό ή ομαδικό όφελος. Σχετική συζήτηση (και εκτενές σχόλιο δικό μου) υπήρξε πρόσφατα στο μπλογκ του Γατουλέα (θα φέρω λινκ σε λίγο).
          ______
          Υ.Γ. NA το σχόλιο που έλεγα (στου Γατουλέα) …που κατάληξε με το εξής (περί «κέρδους»):

          …Το κίνητρο του κέρδους σηκώνει τεράστια συζήτηση. Για τον εργαζόμενο δεν είναι θέμα το “κέρδος”, αλλά υπάρχει θέμα κατανάλωσης (αν ή όποτε έχει χρήματα) το οποίο -κι αυτό- σηκώνει συζήτηση. Μέσα σε μια συνεταιριστική κοινότητα μπορεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ο κόσμος (που συμμετέχει σ’ αυτή) τον παράγοντα “κοινό όφελος”, που ακυρώνει το “κέρδος” και το ξεπερνάει απο-φετιχοποιώντας το σε πολύ συγκεκριμμένες μορφές ωφέλειας για το σύνολο (και για καθέναν χωριστά).

          Οι ωφέλειες που αποκομίζει ένας άνθρωπος ή μία ομάδα από το ρευστό χρήμα δεν είναι απορριπτέες, αλλά το συσσωρευμένο χρήμα δημιουργεί φετιχισμό, αλλοιώνει την ίδια την επίγνωση αυτών των ωφελειών μέσα σε νοσηρό υπερ-καταναλωτισμό.
          Π.χ. μπορεί μια πιθανή ωφέλεια από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, να είναι και η εξοικονόμηση ελεύθερου χρόνου. Αυτός δεν ενδιαφέρει κανέναν καπιταλιστή, ή οδηγεί σε… απολύσεις(!!) αλλά σε μία συναιτεριστική κοινωνία μπορεί να καταστεί θεμιτό κοινωνικό και προσωπικό _όφελος_.

          Το “όφελος” είναι ένας όρος που θα πρότεινα να αντικαταστήσει το “κέρδος”. Το _όφελος_ μπορεί να είναι πολλαπλό, πολυδιάστατο, υλικό ή άυλο, κ.ο.κ. και _αενάως μεταβαλλόμενο_. Το σημερινό κίνητρο του κέρδους είναι ένα _αισχρό κακέκτυπο_ του _φυσικού κινήτρου_ για βελτίωση των μέσων του (ανθρώπινου μόχθου ή) κόπου, με σκοπό το _όφελος_.

  14. Η φάρμα των ζώων στην 2α λυκείου εύκολα.

    Επίσης με την απάντηση που έδωσες στον mbiker ανοίγεις ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο θέμα που είναι κρίσιμο θα έλεγα.Έχω δει την διάλεξη του Wolff στην Μασαχουσέτη και πήγα στην ΑΣΟΟΕ όταν είχε έρθει και όντως η ιδέα του δεν είναι καθόλου κακή.Αντίθετα είναι πολύ καλή.Αλλά δεν πρόκειται να φέρει κάποια αλλαγή στο σύστημα.Μόνο λιγότερο άδικο θα το κάνει μιας και δεν θα έχεις αφεντικά-εργαζόμενους.Ο Wolff αν δεν κάνω λάθος δεν μίλησε για θεσμικές αλλαγές, που κατά την γνώμη μου εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης.
    Η κομουνιστική λειτουργία μιας επιχείρησης σήμερα δεν θα έλεγα ότι είναι ουτοπική.Απεναντίας, κρίνεται επιβεβλημένη. Ωστόσο κάθε ελευθεριακό-αταξικό καθεστώς ,ακόμα και σήμερα ,είναι ουτοπικό.Πρέπει να περιμένουμε να έρθει η μέρα που τα robots θα μπορούν να φέρνουν τις πατάτες, να καθαρίζουν τους δρόμους να σερβίρουν και να κάνουν όλες τις δουλείες που το 80% του πληθυσμού αναγκάζεται να κάνει για να επιβιώσει.Αυτό θα δώσει χώρο και στην δημιουργικότητα που χαραμίζεται στον αγώνα για βιολογική (πρέπει να φάμε) και κοινωνική (πρέπει να έχουμε jeep) επιβίωση.

    • Oblivion
      Πρώτα απ’ όλα…
      νομίζω ότι εκ παραδρομής έγραψες κάτι λάθος. Το σωστό που (μάλλον) ήθελες να πεις είναι το εξής:
      «…Μόνο λιγότερο άδικο θα το κάνει μιας και θα έχεις αφεντικά-εργαζόμενους».
      (χωρίς το ‘δεν‘).

      Η ιδέα του «να γίνουν οι εργαζόμενοι αφεντικά», δεν είναι καθόλου λίγη, σαν επαναστατική ιδέα. Επίσης νομίζω ότι είναι μεγάλη _θεσμική_ αλλαγή, αν και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται σαν τέτοια (επειδή δεν απαιτεί ριζική αλλαγή σε επίπεδο κράτους, για να δουλέψει).

      Ο κομμουνισμός δεν είναι (νομίζω) αυτό που είχαν στην ΕΣΣΔ. Αυτό ήταν ένας κρατικός καπιταλισμός (_υποτίθεται_ «για το καλό του λαού», κλπ).
      Ο κομμουνισμός πρέπει να οριστεί ξανά, από την αρχή, σαν κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι η κοινοκτημοσύνη της ιδιοκτησίας και της υπεραξίας (που παράγουν οι άνθρωποι). Κομμουνισμό έχει π.χ. η κοινότητα Maridalena, αν και (βλέποντάς την από τα έξω προς τα μέσα) δεν διαφέρει σε τίποτα από μια κοινοτική, συνεταιριστική επιχείρηση (που συμμετέχει και στην ευρύτερη αγορά). Η κοινότητα αυτή όμως _δεν_ είναι κάτι ουτοπικό ή ανεφάρμοστο (το αντίθετο μάλλον) και δείχνει το δρόμο έναν πιθανό δρόμο).

      Τα υπόλοιπα που λες (για «robot που καθαρίζουν πατάτες», κλπ.)… ενδιαφέροντα είναι (και σωστά για το μέλλον) αλλά δεν είναι καν αναγκαία _τώρα_.
      ________________________

      Υ.Γ.
      Επίσης νομίζω ότι ο κομμουνισμός (πρέπει να) έχει μια δομή… Fractal ! 🙂
      Δηλαδή… πρέπει (ιδανικά) να υπάρχει και να λειτουργεί, _τόσο_ σε macro- _όσο_ και σε micro- επίπεδα, η _ίδια_ ακριβώς Κομμουνιστική Αρχή, σε ενεργό λειτουργία. Και… επειδή είναι δύσκολο (ή ακατόρθωτο) να επιβληθεί άνωθεν (σε επίπεδο κράτους), αλλά και επειδή _ακόμη_ και αν καταφέρει να επιβληθεί άνωθεν, θα αποτύχει αν δεν λειτουργεί ΗΔΗ σε micro – επίπεδο _μικρής_ παραγωγικής μονάδας (κλπ.) το ΠΙΟ σωστό είναι να ΜΗΝ επιβληθεί άνωθεν, σε πρώτη φάση, αλλά από τα κάτω προς τα πάνω κι από τα μέσα προς τα έξω (μαζί με _κάποιες_ θεσμικές αλλαγές , όχι όμως απαραίτητα _τόσο_ μεγάλες, στην αρχή).
      Κοντολογίς… πρέπει _ολοταχώς_ να ιδρυθούν κομμουνιστικές επιχειρήσεις και κοινότητες, κι αυτό επείγει _πολύ_ περισσότερο από _ασαφείς_ (μάλλον) φρασεολογίες και βερμπαλισμό για «κοινωνική αλλαγή» (άνωθεν).

  15. Λάθος ήταν προφανώς με το «δεν».

    Για την ΕΣΣΔ κομμουνισμό δεν το λες, αλλά για αυτό πήγαιναν ή κάνω λάθος?Και νομίζω επίσης πως ο κομμουνισμός είναι μια χαρά ορισμένος.Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστος από όποια πλευρά και να το δεις.Και όπως λέει και ο Μαλατέστα, αν πας να επιβάλεις τον κομμουνισμό, θα καταλήξει σε απολυταρχικό καθεστώς.Και παραδείγματα σαν την Maridalena υπάρχουν και άλλα.Και στην Ελλάδα υπάρχει ένα χωριό στην Θεσσαλία που ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.Αλλά είναι χωριά , μικρές κοινότητες που όλοι μεταξύ τους γνωρίζονται.Άλλο όμως μια κοινότητα 2000 ατόμων και άλλο πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια και σε χώρες σαν σύνολο.Γνώμη μου είναι, πως θα προκύψει , αλλά εγώ δυστυχώς δεν θα τον προλάβω ,αν και μικρός.
    Και τα robots τα ανέφερα μεταξύ αστείου και σοβαρού, με την έννοια ότι μια υπερ-τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση, μιας και υπάρχουν πολλά προβλήματα πρακτικά που μόνο θεωρητικά μπορείς να τα επιλύσεις στο σήμερα.Με άλλα λόγια σε μια κοινωνία που εκ των πραγμάτων θα σου επιτρέπει να ασχοληθείς με αυτό που πραγματικά σου αρέσει, σε ποιόν λες να αρέσει να κάνει τον σερβιτόρο?Μπουφέ θα μου πεις.Σε ποιον θα αρέσει να καθαρίζει τους δρόμους?Ομάδες στις γειτονιές τους θα μου πεις.Πόσοι και ποιοι θα θέλουν να μπουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων?

    • Oblivion,
      λες

      Για την ΕΣΣΔ κομμουνισμό δεν το λες, αλλά για αυτό πήγαιναν ή κάνω λάθος?

      Χμ…. εδώ το θέμα σηκώνει _τεράστια_ συζήτηση (και… βιβλία ολόκληρα). Σίγουρα δεν ήταν εντελώς απορριπτέο το σοβιετικό «πείραμα» αλλά για κάποιους λόγους, όχι μόνο απέτυχε, αλλά και (σαν θέμα) _δεν_ είναι επίκαιρο πλέον (νομίζω)…

      Και νομίζω επίσης πως ο κομμουνισμός είναι μια χαρά ορισμένος.

      Συμφωνώ απόλυτα. Από ορισμένες απόψεις μάλιστα… επιβάλλεται μια εθνικοποίηση πολλών πόρων (και τραπεζών) ή και πολιτικές που είναι μέσα στα πλαίσια του «κλασσικού» (ορθόδοξου) μαρξισμού – λενινισμού, σε _κάποιο βαθμό_ (πάντα).

      Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστος από όποια πλευρά και να το δεις.

      Χμ…. εκεί διαφωνούμε, τελικά! (χεχε)
      Ισα-ίσα, ο κομμουνισμός (ιδίως με την έννοια που τον ορίζει ο Richard Wolff) είναι _άμεσα_ εφαρμόσιμος _και_ πρακτικός από _όποια_ πλευρά κι αν τον δεις. Διότι π.χ. και οι άνεργοι μόνο έτσι βρίσκουν δουλειά (για τον εαυτό τους, πλέον, συλλογικά) και _έτσι_ ανεβαίνει και η παραγωγικότητα (κ.ο.κ.)

      Τέλος, λόγω του peak oil (και όχι μόνο αυτού)… τα βήματα προς τον κομμουνισμό μάλλον θα _επιταχυνθούν_ πάρα πολύ, αν και _πρακτικά_ χλωμό το βλέπω να υλοποιηθεί για την _πλειοψηφία_ (που θα ζει σε σκέτο χάος στις πόλεις, κ.ο.κ.) – κι εκεί έχεις όντως πολύ δίκιο.

      • Μα σου είπα και προηγουμένως ότι η σκέψη του Wolff είναι εφαρμόσιμη.Όταν είπα ότι ο κομμουνισμός είναι για την ώρα ανεφάρμοστος αναφερόμουν στην αταξική κοινωνία η οποία θα είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με τις επιταγές του κομμουνισμού, σε μια εθνική, διεθνή ή και παγκόσμια κλίμακα.Για αυτό θέλουμε ακόμα πολύ δρόμο.

        • Τότε… συμφωνούμε, τελικά ! χεχε
          🙂

          ________
          Παρεμπιπτόντως, είχα προ ολίγου ιδιωτικά παράπονα από ένα παλιό μου φίλο, για [1] την αγένεια του… φίλου Αιρετικού και [2] για το «πέσιμο στον Ξενοφώντα». Για το μεν πρώτο, του… «την είπα» ΗΔΗ, του φίλου Αιρετικού, σε έντονη συζήτηση που είχαμε πρόσφατα, π.χ. εδώ (όπου μου… την είπε κι αυτός).
          Ε, όσο για το δεύτερο θέμα… ας έβλεπε _πρώτα_ αυτός ο φίλος, προηγούμενες συζητήσεις όπως αυτή που ΞΕΚΙΝΗΣΕ από το σχόλιο ΕΔΩ.

          Γενικά, σε αυτό το μπλογκ επικρατεί ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ και ελεύθερη κριτική. Το να πει κανείς σε κάποιον «λες μαλακίες», ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μεμπτό, και ΟΥΔΕΙΣ είναι στο απυρόβλητο (π.χ. ΚΑΙ ο Αιρετικός μου το είπε ΚΑΙ εγώ του το είπα, κάποια στιγμή, το «λες μαλακίες» – ™ )… :mrgreen:

  16. Είδα τώρα το Υ.Γ, και συμφωνώ απόλυτα.Αποτελεί και μέρος του σχολίου μου από πάνω.

  17. @Αιρετικέ, ξέρω ότι έχεις δουλειά, αυτές τις ώρες…
    ΑΝ όμως ρίχνεις που-και-που ματιές στα μπλογκ, δες κι αυτό
    http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=el
    (και κάνε… ελαφρώς scroll προς τα κάτω, διότι… θα δεις εκεί ότι αυτό το ποστ σου έγινε… νούμερο 10 πανελλαδικά, στο Top 10 της WordPress)
    Συγχαρητήρια! 🙂

    Υ.Γ. Λίγη ώρα αργότερα το ποστ ξανα-κατέβηκε στο νο.30, κι αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι πολύ κοινά (για να μη νομίζει κανείς ότι… υπερβάλλω).

  18. Για να βάλουμε τις ευθύνες πολιτικών και πολιτών στη σωστή τους διάσταση, θα υπενθυμίσω ότι το ψάρι βρωμάει απ’το κεφάλι. Και, εξ όσων γνωρίζω, το κεφάλι είναι η εξουσία (των καραδιαπλεκόμενων ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων) και όχι ο χειραγωγούμενος πολίτης. Τα υπόλοιπα ότι φταίει εξίσου με τους πολιτικούς και τα λοιπά λαμόγια ο λαός είναι σα να τα βάζουμε με τις πόρνες και όχι με τους νταβατζήδες.

    • Σωστός.

      Να διευκρινίσουμε εδώ πέρα πως η παροιμία πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, υπονοεί πως όλο το ψάρι είναι χαλασμένο, απλώς το ψάρι είναι που βρωμίζει πρώτο και δίνει το σήμα 😉

      Και για να διευκρινίσω που τα βρίσκουμε, ναι, θεωρώ παράλογη την ιδέα πως φταίνει το ίδιο πολιτικοί και πολίτες. Και φυσικά κάθε πολίτης έχει διαφορετικό βαθμό ευθύνης.

      Υπάρχει η συστηματική ενεργητική συμμετοχή στο μπουρδέλο: το γνωστό λαμόγιο το οποίο προσπαθεί να «φτιαχτεί» με καταστάσεις που περιέγραψαν οι συνομιλητές παραπάνω.

      Υπάρχει η συμπτωματική ενεργητική συμμετοχή στο μπουρδέλο: σε κάποιον παρουσιάζεται π.χ. η ευκαιρία να φάει κάποια λίγα λεφτά από κάποια επιδότηση με υπερτιμολόγηση. Κάνει τη δουλειά, αλλά τρώει και κάποιο ποσοστό.

      Υπάρχει η συμπτωματική παθητική συμμετοχή: αφού μας συμφέρει, κάνουμε τα στραβά μάτια. Στο κατάστημα της γειτονιάς ας πούμε, απασχολούνται άτομα σε μαύρη εργασία, αλλά είναι πιο φτηνός οπότε αγοράζεις από εκεί.

      Υπάρχει τέλος κι η κατ’ εξακολούθηση παθητική συμμετοχή, με το καλλιτεχνικό όνομα «ωχαδερφισμός» που φτάνει στα όρια του σταρχιδισμού. Ή αλλιώς «αφού δε θα αλλάξει τίποτε, γιατί να ασχοληθώ»; Μας είναι δύσκολο να παραδεχτούμε πως, ακόμα και ως θύματα, συμμετέχουμε στο αλισβερίσι. Πόσοι έλληνες άραγε έχουν κάνει καταγγελία για τις παράνομες χρεώσεις που τους βάζει η τράπεζα; (Για να φέρω ένα απλό παράδειγμα)

      Οι τέσσερις (τελείως σχηματικές) κατηγορίες συμμετοχής μπορεί να έχουν διαφορετικό βαθμό ευθύνης, όμως αλληλοσυμπληρώνονται στη γενικότερη εικόνα. Ειδικά οι δύο μεσαίες κατηγορίες είναι πολύ ελκυστικές διότι το υποκείμενο ωφελείται άμεσα και έχει και το άλλοθι πως «όλοι έτσι κάνουν».

      Ουφ, άλλο ήθελα να πω, αλλιώς μου βγαίνει, αυτό που ήθελα να πω είναι πως παρά τη δυσκολία, αν προσπαθούσαμε όλοι να γίνουμε λίγο πιο αδιάφθοροι, να πούμε δηλαδή πως «αύριο θα αντισταθώ περισσότερο στη διαφθορά», ίσως το ρεύμα να γύριζε.

      Ναι, είναι δύσκολο να γίνεις αδέκαστος, αλλά ο κόσμος χρειάζεται τους Jedi περισσότερο από ποτέ! 🙂

  19. Απάντηση στο σχόλιο του Celine, εδώ
    https://omadeon.wordpress.com/2010/08/25/bourdelo-i-mipos-i-zoi/#comment-41231 (που δεν χωρούσε περισσότερα σε ‘βάθος δέντρου»)

    Celine, λες

    μια που λες για ΕΣΣΔ, να σου πω κατι τελευταιο, εγω προς τον κομμουνισμο κλινω, αλλα εννοειται οτι μακρυα απο μενα σταλινικα κ ανελευθερα Καθεστωτα.Δεν ειμαι δογματικος, αλλα πιστευω οτι η αποτυχια ενος ιστορικου εγχειρηματος στο παρελθον, δεν προδικαζει την αποτυχια του κ στο μελλον.

    Αν μιλάμε (γενικά) για τον κομμουνισμό, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Μόνο που… το ίδιο (ακριβώς) «ποτάμι» ΔΕΝ θα το διαβεί η Ανθρωπότητα δεύτερη φορά, διότι (μεταξύ άλλων) ήταν και (από την αρχή)… ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ! 🙂
    Με… πορδές δεν βάφουν αυγά, και με ανελεύθερες ενέργειες (ηγετών ή κυβερνήσεων ή κομμουνιστικών κομμάτων) δεν χτίζεται η ελευθερία. Γενικά όμως, σε όλα αυτά τα λάθη που έγιναν (μερικά από την αρχή) σημαντικό ρόλο νομίζω έπαιξε κι η «θετική αυταπάτη» (που επικαλέστηκες πιο πριν). Πρόκειται για ένα είδος θεολογίας (κι ο Ζίζεκ δεν τσιγκουνεύτηκε να κριτικάρει αυστηρά τις «θεολογικές τάσεις» ακόμη και στην… Οικολογία).

    ΑΠΟ τη στιγμή που θα δημιουργηθεί ένας φαντασιωσικός «ιδεολογικός πυρήνας», αποτελούμενος από «θετική αυταπάτη», το θΕΜΕΛΙΟ της πλήρους μελλοντικής καταστροφής έχει ήδη μπει. Το θέμα είναι να αποφευχθεί ακριβώς αυτός ο πυρήνας αυταπάτης (ακόμη και «θετικής») που οδηγεί και στην «κακή πίστη» (κατά Σάρτρ). Η διαρκής επανάσταση ιδεών, το αέναο ξεσκέπασμα κάθε αυταπάτης, αποτελεί επομένως πρώτιστο στόχο για κάθε ορθώς σκεπτόμενο επαναστάτη.

    Εξάλλου, ο λαός ΔΕΝ ωθείται να δράσει μόνο με βάση το ψέμα, ΑΚΟΜΗ και το (αντιφατικό και βλαβερό) «χρήσιμο ψέμα», αλλά με βάση την (ενίοτε πιο απλή) αλήθεια, εκείνη που εκφράζει και την «καθολικότητα» της εκμετάλλευσής του (σαν «universality»).
    Αλλά… ξεφύγαμε κάπως από το θέμα του ποστ! 🙂

    • Υ.Γ. ένα πολύ σημαντικό video με τον Zizek να κριτικάρει τη σημερινή «Θεολογία της Οικολογίας» (=μια… «θετική αυταπάτη» -my ass):

    • ομαντεον,μεγαλη συζητηση ανοιξαμε κ εγω να ξερεις ψοφαω για κατι τετοια.Αλλα δυστυχως για μενα(κ ισως ευτυχως για καποιους αναγνωστες σας εδω που ενδεχομενως να εχω ζαλισει!),φευγω σε λιγο κ δε μπορω να διευκρινισω ακομα περισσοτερο τη κοσμοθεωρια μου.
      Στο ζητημα περι ευθυνης πολιτικων κ λαου,με καλυψε ο Αιρετικος με το παραπανω σχολιο,δεν εχω κατι να προσθεσω,εγραψα κ εγω παρα πολλα.
      Στο ζητημα της θετικης αυταπατης,λαμβανω πολυ σοβαρα υποψη τις επισημανσεις σου.Αλλα εξακολουθω να θεωρω οτι με παρερμηνευσες,δε θεωρω οσα λεω εν δυναμει επικινδυνα,ουτε προτεινω να βυθιστουμε στο ψεμμα.
      Ουτε βεβαια προτεινω να διαβουμε το ιδιο μολυσμενο ποταμι.
      Για τη παρερμηνεια αυτη,ειναι πιθανοτερο να ευθυνομαι εγω παρα εσυ,αλλωστε γραφω γρηγορα κ συνηθως δεν ειμαι λεπτομερης κ διεξοδικος.
      Οταν θα εχω χρονο,θα γινω πιο λεπτομερης.
      Προς το παρον,αν θελεις,ριξε μια ματια εδω
      http://celinathens.blogspot.com/2010/03/blog-post_24.html
      Αυτη η αναρτηση με εκφραζει ισως περισσοτερο απο οποιαδηποτε αλλη,τη παραθετω για να διευκρινισω/φωτισω περισσοτερο τη κοσμοθεωρια μου.

      • Celin ήταν ΠΟΛΥ καλή η συζήτηση και σε ευχαριστώ θερμά…

        Εξάλλου… (εδώ που τα λέμε) εγώ ο ίδιος έκανα το ΙΔΙΟ ακριβώς λάθος με σένα !!! χεχε
        Διότι …από όσα είπες περί «θετικής αυταπάτης», αμέσως «έπιασα το νόημα» της ΠΙΟ αρνητικής πιθανής πλευράς της, κρίνοντας την ιδέα (σε μεγάλο βαθμό) από τα
        (μερικά) αποτελέσματά της.

        Κοντολογίς… τα ίδια λάθη (και σωστά) κάνουμε όλοι.
        ΧΩΡΙΣ τον υγιή διάλογο όμως… κάνουμε ΚΑΙ χειρότερα! 🙂

        Τα λέμε! :mrgreen:

        Υ.Γ. Λίγα λεπτά αργότερα… διάβασα ΚΑΙ το ποστ σου (που συσχετίζει τον αναρχικό «εγωίστή» Μαξ Στίρνερ με… τους σημερινούς καπιταλιστές).
        Ε, πράγματι ΥΠΑΡΧΕΙ μεγάλη αλήθεια σε όσα αλίευσες. Π.χ. οι ιδέες του «anarcho-capitalism» -γκουγκλίσιμος όρος- (ΕΝΑ είδος libertarianism). Προσωπικά κλίνω προς το «left libertarianism» και σε ένα συναιτεριστικό σοσιαλισμό που βασίζεται σε κοινοκτημοσύνη και σε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ, όχι όμως στον καπιταλισμό.

  20. Να ενοχλήσω για μια ακόμη φορά με όλο το θάρος.
    Δεν περίμενα σκέψεις που μάλλον όλοι κάνουμε, να γίνουν σημεία τριβής κι αν είναι ορθές, ή όχι.
    Κατ αρχάς (ή κατ αρχήν, δεν ξέρω ποιό είναι σωστό), μαλλον παρεξηγήθηκα ως προς το τι αντιπροσωπεύω.
    Δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ, κι ας το ψήφισα τις 9 στις 10 φορές (εξαιρείται η αποφράς ημέρα του ΄81. Είχα τσιμπήσει κι εγώ, όπως και πολλοί άλλωστε).
    Δεν πιστεύω πως αυτό το κόμμα θέλει πράγματι να κυβερνήσει, μα δεν νομίζω πως μας μένουν και πολλές επιλογές εναλακτικές.
    Δημοσιοποίησα κάποιες σκέψεις μου (μηχανικός είμαι, όχι λόγιος κι ίσως να έδωσα απο λάθος, άλλο στίγμα), δημοσιοποίησα λοιπόν τις σκέψεις μου, θέλοντας να τονίσω πως κάποτε πρέπει να σταματήσει η καραμέλα που μας βολεύει, το οτι φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι δλδ.
    «…φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο θεός που μας μισεί…»
    Και πως πρέπει κάποτε, να αναλλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας, αλλοιώς, μαύρο φίδι που μας έφαγε απο δώ και πέρα.
    Δεκαετίες ο έλληνας υπήκοος (προσέξτε, όχι πολίτης), περιμένει τον σωτήρα.
    Δεν μένει να ανατρέξετε δεξιόστροφα μπλόγκς τύπου factorx και να διαβάσετε τα σχόλια στις αναρτήσεις.
    Δεν πάει άλλο ρε παιδιά, η βλακεία βάρεσε κόκκινο πιά.
    Σωτήρα περιμένουν όλοι, τον καβαλάρη στο άσπρο άλογο, ξέρω κι εγώ?
    Ο έλληνας (ή ο άνθρωπος γενικότερα, δεν έχω καταλήξει ακόμα), θέλει αρχηγό, ηγέτη, φωτισμένο, χαρισματικό, ολυμπιακό, μπαοκτσή, ό.τι νάναι, αρκεί κάποιον να τον οδηγήσει κι αυτός να ακολουθήσει.
    Θεμιτόν, ίσως, μα χωρίς να κάνει κι αυτός κάτι?
    Έτσι, όταν η μαλακία γίνει, του φορτώνουμε τις ενοχές, βγάζουμε τον εαυτούλη μας λάδι και μια απ τα ίδια στον πρώτο που μας έχει πάρει χαμπάρι και μας παραμυθιάζει κατάλληλα.
    Υποθετικά και φτου κακά αν ποτέ γίνει.
    ‘Εστω και εκλεγουμε Καρατζαφύρερ (έγινε στο 33 στη Γερμανία μην το ξεχνάτε).
    Όταν θάχουμε μπεί στα σκατά, σ αυτόν θα πρέπει να ρίξουμε το ανάθεμα?
    Δηλαδή, τι θα περιμέναμε να γίνει?
    Λέω ΄γω τώρα…

    • Μην ανησυχείς mbiker, για… παρερμηνείες όσων είπες! 🙂

      Εγώ τουλάχιστον νομίζω ότι έπιασα απόλυτα όσα είπες κι είναι μια πλευρά της ιστορίας που _πρέπει_ οπωσδήποτε να συζητήσουμε ανοιχτά.

      …αν μη τι άλλο, γιατί (όπως υποστήριξα) το ΠΙΟ σημαντικό λάθος της πλειοψηφίας ήταν οι πολιτικές της επιλογές, τα λαμόγια που ψήφιζε δηλαδή!
      Κι αυτό το λάθος υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΣ κίνδυνος να επαναληφθεί (ας μη γελιόμαστε, το είπες ήδη, άλλωστε)….

      Επίσης, το πιο δύσκολο πράμα _τώρα_, στο αδιέξοδο που φτάσαμε, είναι νομίζω το ΤΙ είδους πολιτική συσπείρωση θα χτισθεί και από ΠΟΙΟΥΣ και ΑΝ θα προλάβει να κάνει κάτι ΠΡΙΝ την ιλιγγιώδη χειροτέρευση (που μάλλον έρχεται).

      Προσωπικά θα ήθελα ΠΟΛΥ να δω π.χ. το Δημήτρη Καζάκη και το Βασίλη Βιλιάρδο, παρέα τους δυό τους ΜΑΖΙ με το Λεωνίδα Βατικιώτη, και πάρα πολλούς άλλους (μη-κομματικούς ή άσχετους με κομματικές ιεραρχίες) να συγκροτούν ένα ΝΕΟ εθνικό μέτωπο για τη διάσωση αυτού του λαού….
      Χλωμό το βλέπω όμως, να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα, ή επαρκώς γρήγορα… και ΔΕΝ εφησυχάζω.
      Γι’ αυτό και κάνουμε ό,τι μπορούμε, εδώ στο μπλογκ ! 🙂

  21. @OMADEON

    «Το να πει κανείς σε κάποιον “λες μαλακίες”, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μεμπτό, και ΟΥΔΕΙΣ είναι στο απυρόβλητο (π.χ. ΚΑΙ ο Αιρετικός μου το είπε ΚΑΙ εγώ του το είπα, κάποια στιγμή, το “λες μαλακίες” – ™ )»

    Αυτό που είπα στον Αιρετικό ήταν λογοπαίγνιο εννοώντας πως επισκέπτομαι συχνά το άλλο blog στο οποίο γράφει.Δεν νομίζω να «στράβωσε» για αυτό, ή κάτι δεν κατάλαβα καλά?

    Επίσης για το άλλο που είπες με τον αναρχοκαπιταλισμό, αυτό νομίζω είναι ο νεοφιλελευθερισμός, ή κάνω λάθος?Το ότι στις αγορές δηλαδή είναι ανεξάρτητες από το κράτος και δεν έχουμε κρατική παρέμβαση.

    • @oblivion
      ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με… σένα, αυτό που ανάφερα. Κάποιος παλιός φίλος μου (που τον ξέρω ΠΟΛΛΑ χρόνια) μπήκε ξαφνικά στο μπλογκ και… ανησύχησε επειδή είπαμε στον Ξενοφώντα πως «λέει μαλακίες» ! (κι αναγκάστηκα να γράψω το ξεκαθάρισμα που είδες, εξηγώντας ότι… ΔΕΝ θεωρείται μεμπτό κάτι τέτοιο μεταξύ μας ή μεταξύ σχολιαστών)….

      ΞΕΡΩ πολύ καλά το έξυπνο λογοπαίγνιο που έκανες και… δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα! 🙂

      Τώρα…
      Τo anarcho-capitalism είναι εντελώς διαφορετικό είδος ιδεολογίας από το νεοφιλελευθερισμό διότι -παραδόξως- υποστηρίζει ΚΑΙ την απόλυτη, ΕΠΙΣΗΜΗ κατάργηση του κράτους, την αντικατάσταση της αστυνομίας από… ιδιωτικούς μπράβους και του στρατού από… ιδιωτικούς στρατούς και -γενικά- αποτελεί το… άκρον άωτον της… ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗΣ μέσα στα πλαίσια του «libertarianism». Είχα δώσει άλλωστε και σχετικό λήμμα της… Βίκυ: http://en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-capitalism

  22. Μάλιστα.Στην θεωρία όλα τα πολιτικά συστήματα γαμάτα τα βγάζουν.Και ο μη-κρατικός καπιταλισμός γαμάτος είναι στα χαρτιά.Πάντως από αυτά που διάβασα, δέχεται σαν βάση το free-market που είναι η πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού.Σε παραλλαγή αυτού που είπε ο ΓΑΠ δηλαδή, νόμος….είναι το δίκαιο της πολυεθνικής!

    • Πράγματι, ο «αναρχο-καπιταλισμός» (που είχε… ΑΝΘΙΣΕΙ στο διαδίκτυο της δεκαετίας 90, αλλά σήμερα φαίνεται ιδιαίτερα… μαραμένο λουλούδι)… 🙂
      …έχει τόσο στενές σχέσεις με το νεοφιλελευθερισμό, ώστε… πολύς κόσμος τον ταυτίζει μαζί του (κάπως λανθασμένα) αλλά -ακριβέστερα- πολύς κόσμος τον θεωρεί ένα είδος «ακραίου νεο-φιλελευθερισμού» (όπως ο ναζισμός θεωρείται ακραία μορφή… ακροδεξιάς).

      Τώρα… για «γαμάτο σύστημα» χλωμό το βλέπω να θεωρήθηκε. Μόνο οι οπαδοί του παθιάστηκαν τόσο ώστε… μας έπρηζαν τα αρχίδια ΠΟΛΥ συχνά, ιδίως στο αγγλόφωνο διαδίκτυο της εποχής 1995-1999.

      Οι αντιφάσεις του αναρχο-καπιταλισμού είναι μάλλον «piece 0f cake».
      Αντίθετα, το σύστημα που αναδύεται από όσα γράφει ο Richard Wolff έχει κερδίσει συμπάθειες _ακόμη_και_ αντιπάλων, διότι έχει λογική ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

  23. Θέλω να επισημάνω κάτι σε ό,τι αφορά την παθητική συμμετοχή στη σήψη – για το ότι δηλαδή δεν καταγγέλλουμε όσα γίνονται εις βάρος μας. Αυτή η μη καταγγελία οφείλεται, πέραν του συχνού φαινομένου να προτιμάμε κάποιον που παρανομεί επειδή είναι φθηνότερος, και σε κάποιους επιπλέον παράγοντες:

    1. Άγνοια. Πόσοι άραγε ξέρουν τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος; Ας πάρουμε για παράδειγμα το spam που δεχόμαστε. Γράφει από κάτω ο spammer (π.χ. ο Χ ή Ψ πολιτικός – το παράδειγμα που χρησιμοποιώ είναι κάποια spam που μου έστελνε το γραφείο του Μιχάλη Καρχιμάκη) ότι «το μήνυμα είναι νόμιμο, γιατί υπακούει στην κοινοτική οδηγία 2002/31/EK. Πόσοι άραγε έχουν γκουγκλάρει τη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία για να διαπιστώσουν ότι αφορά «εφαρμογή της οδηγίας 92/75/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας των οικιακών κλιματιστικών» και, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με τα προσωπικά μας δεδομένα; Στην πραγματικότητα, το spam απαγορεύεται βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2002/58/ΕΚ που ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με το νόμο 3471/2006 που τροποποίησε τον 2472/1997. Πόσοι λοιπόν ξέρουν τα δικαιώματά τους; Ελάχιστοι.

    2. Πέραν του ότι η άγνοια και η εσκεμμένη συσκότιση του κοινού για τα δικαιώματά του κάνει τους πολίτες να θεωρούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ, το κεφάλι του ψαριού έχει στήσει τους δικαστικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς με τέτοιο τρόπο ώστε ο αυθαιρετών ισχυρός να παραμένει πάντα ατιμώρητος και να μπορεί με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία να συντρίψει όποιον του πάει κόντρα – οδηγούν έτσι τον κόσμο στην απόγνωση.

    3. Για τις μικροκαταπατήσεις των δικαιωμάτων μας, ακριβώς επειδή μας έχουν εθίσει στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας με τέτοιες μικρές, «ασήμαντες» πράξεις (π.χ. οι παράνομες χρεώσεις των τραπεζών), μας έχουν κάνει να μη δίνουμε σημασία, όχι μόνο γιατί θεωρούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειάς μας ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, αλλά γιατί, λόγω του στησίματος του (παρα)δικαστικού συστήματος, το κόστος (σε χρόνο – άρα απωλεσθέντα εισοδήματα – , χρήμα, ρίσκο εμπλοκής σε δικαστικά αντίποινα κ.ο.κ.) γι’αυτόν που προσπαθεί να βρει το δίκιο του, ο πολίτης ΔΕΝ θα αναζητήσει το δίκιο του, γιατί θεωρεί ότι «ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ». Και προσέξτε: αυτό το «salami slicing» (δηλαδή πολλές μικρές, συνεχόμενες καταπατήσεις) των καταπατήσεων των δικαιωμάτων μας τελικά ανοίγει το δρόμο για τις χειρότερες αυθαιρεσίες της εξουσίας.

    4. Το κεφάλι του σάπιου αυτού ψαριού (που θα το ζήλευε πολύ ο Αλφαβητίξ) έχει φτιάξει νόμους τέτοιους που να είναι απολύτως αδύνατη η τιμωρία οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου (γι’αυτά οι πασόκοι να ευχαριστούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών) και, αντίθετα, να κινδυνεύει ο ευσυνείδητος (υπάρχουν και τέτοιοι) δημοσιογράφος, πολίτης, whistleblower ή blogger.

    Μη μασάτε λοιπόν την καραμέλα ότι φταίμε όλοι το ίδιο. Το κεφάλι του ψαριού έδωσε τον τόνο και χάλασε και το υπόλοιπο σώμα της κοινωνίας. Γι’αυτό, ήρθε η ώρα το κεφάλι αυτό ΝΑ ΚΟΠΕΙ. Με όποιον τρόπο κρίνουν οι πολίτες σκόπιμο, ακόμη και ερμηνεύοντας το κόψιμο αυτό κυριολεκτικά.

    • Σε αυτά που λες δεν γίνεται να διαφωνήσει κάποιος.Περί ευθύνης προφανώς και η ευθύνη του πολιτικού είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από αυτή του πολίτη, λόγω θέσης.Αλλά εγώ το βλέπω από άλλη οπτική γωνία.Βλέπω ότι και να μην είχαμε τον loveερδο, ΓΑΠ, Μπένυ, τον Πάκι και τους άλλους, από κάτω περίμενε ολόκληρη αρμάδα έτοιμη να τους αντικαταστήσει επάξια.Ίδια νοοτροπία, ίδια σκατά.Οι Λοβέρδοι ψήφισαν τον Λοβέρδο.Επομένως είναι εύκολο να περιορίσεις κάποια πρόσωπα και να πετάξεις σε αυτούς το μπαλάκι των ευθυνών (πολίτες,πολιτικοί, επιχειρηματίες κλπ) αλλά όλοι αυτοί μια κοινή συνισταμένη έχουν :Την Ελληνική νοοτροπία.Τρώνε όλοι τους σκατά γιατί τόσες μύγες δεν μπορεί να κάνουν λάθος που έλεγε και ο Ανευλαβής.Αχχ αυτές οι μύγες..

      • Μην ξεχνάς όμως ότι όλοι αυτοί οι διεφθαρμένοι που βρέθηκαν στην εξουσία φρόντισαν να ετοιμάσουν διάδοχη κατάσταση για να διαιωνιστεί η κατρακύλα και το μεθοδεύουν αυτό ήδη από τα μαθητικά χρόνια των νέων, με τις «μαθητικές» παρατάξεις και το συνεχίζουν με την κομματικοποίηση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δηλαδή, με απλά λόγια, έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν μια τέτοια κουλτούρα – με αιχμή του δόρατος, όχι μόνον τις κίτρινες πατσαβούρες «Αυριανή», «Espresso» και το κακό συναπάντημα, αλλά πλασάροντας το τίποτα, τη ρεμούλα και την κατάπτωση με τη λάμψη της γκλαμουριάς και του lifestyle (το χτισμένο κι αγορασμένο με μαύρα χρήματα και κάθε λογής ρεμούλες και παρανομίες): εννοώ, βεβαίως, τον Πέτρο Κωστόπουλο και τους μιμητές του.

        • Δεν διαφωνώ και πάλι σε αυτά που λες.Αλλά επειδή είμαι και φοιτητής και τα βλέπω καθημερινά αυτά με τις παρατάξεις, αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν κυρίως οι ΔΑΣΠιτες να μην καταλαβαίνουν ότι μπορεί να εξασφαλίζουν την πάρτι τους, λάθος, μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες να αποτύχουν (γιαυτό και μπαίνουν εκεί ως λουζερς) αλλά δεν είναι σωστό αυτό?Είμαι σίγουρος ότι το ξέρουν.Πήγαν με την επιλογή η-πάρτι-μου-πάνω-απόλα.Δεν μπορώ εκεί να τα ρίξω στο κεφάλι του ψαριού γιατί και εμένα, όπως και σε πολλούς άλλους φαντάζομαι, τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν δασπιτες.Τι είμαι πιο έξυπνος?Όχι.Θα μου πεις πως μεγάλωσαν σε περιβάλλον ανάλογο.Και εγώ σου απαντώ.Είναι καθαρή προσωπική επιλογή το αν θα γίνεις «συνένοχος στο έγκλημα» ή όχι.Δεν σε αναγκάζει κανείς.Απλά σου λέει, «εμείς αυτά σου προσφέρουμε».Εστίασα στις φοιτητικές παρατάξεις γιατί πιστεύω πως από εκεί γίνεται η αρχή.Λίγο τα παρτάκια, λίγο οι σημειώσεις και η Αράχοβα-Μύκονος και έχεις τα ιδανικά σου.

          • Τα των φοιτητικών παρατάξεων θα τα σχολιάσω άλλη ώρα – και έχω πολλές προσωπικές εμπειρίες. Και ΝΑΙ, αποτελούν φυτώριο καθαρμάτων.

      • Να συμπληρώσω επίσης ότι η διαιώνιση/αναπαραγωγή της σαπίλας αυτής γίνεται κυρίως για να πετύχουν οι «κύριοι» που αποτελούν το κεφάλι του ψαριού τα εξής:

        1. Εθισμό του πολίτη σε όλο αυτό το χάι-χούι (το οποίο προβάλλουν ως πρότυπο) και, συνεπώς, καθυπόταξή του και μετατροπή του σε συμμέτοχο και ΣΥΝΕΝΟΧΟ (γι’αυτό και τώρα μπορούν εύκολα τα πασοκόσκυλα να προπαγανδίζουν λέγοντας συκοφαντικά «όλοι φάγαμε» και «όλοι κλέψαμε», χωρίς κανείς να τα σαπίζει στο ξύλο όπως τους αξίζει).

        2. Διασπορά της διαφθοράς σε όλο τον κοινωνικό ιστό, για να καταστεί αδύνατη η δίωξή τους, αφού κανείς δε θα τους κυνηγήσει – ή όλοι θα έχουν λαδωθεί ή όλοι θα φοβούνται ή οι μισοί θα έχουν λαδωθεί και οι άλλοι μισοί θα φοβούνται.

        Το σχέδιο αυτών των εγκληματιών ήταν πραγματικά σατανικό και το εφήρμοσαν με μεθοδικότητα μοχθηρού καθάρματος που πάσχει από obsessive-compulsive disorder.

  24. Μπράβο! Βρήκες ακριβώς τη λέξη που έψαχνα: σαλαμοποίηση. Αυτή ακριβώς η αποδοχή της μικροκαταπάτησης των δικαιωμάτων μας είναι που ανοίγει το δρόμο στις μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

    Και η συνολική διάγνωση που έκανες (άγνοια, στημένο παιχνίδι, εθισμός) είναι εξαιρετικά εύστοχη.

    Απλώς εγώ αναρωτιέμαι. ΟΚ, αυτοί είναι «μάγκες» (με πολλά εισαγωγικά) και καταφέρανε να στήσουν την κατάσταση προς όφελός τους. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να την ανατρέψουμε. Και σαφώς είναι χρήσιμη η συζήτηση που κάνουμε, αλλά η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα. Συμφωνούμε στη διάγνωση, επομένως προχωράμε να συζητήσουμε τρόπους θεραπείας. Και, προσωπικά, δε βρίσκω καμμία θεραπεία που να μην ξεκινάει από την προσέγγιση του διπλανού μας.

    Παρένθεση: τον τελευταίο καιρό, βλέπω να αρχίζει κάτι μηδαμινό. Κάτοικοι στις μεγαλουπόλεις μαζεύονται και φτιάχνουν τις πλατείες τους. Πλατεία Ναυαρίνου, πλατεία Εξαρχείων, το πάρκο στην Κύπρου και πρόσφατα μια πλατεία στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να μην είναι η ανατροπή του πολιτικού συστήματος, αλλά, αν δεν μπορείς με τους διπλανούς σου να φτιάξεις την πλατεία δίπλα από το σπίτι σου, πως θα φτιάξεις τη χώρα αύριο;

    Επιστρέφω και διαπτυπώνομαι πιο… μανιφεστοειδώς: όλοι μας έχουμε τύχει στην περίπτωση που κάποιος δίπλα μας, στο σχολείο, στο στρατό ή όπου αλλού, είδε μια αδικία και φώναξε γι’ αυτήν (ίσως μάλιστα να φώναξαν και κάποιοι από μας εδώ). Αν είχαμε ενώσει τη φωνή μας με αυτόν που είδε την αδικία (ή αν είχαν ενώσει τη φωνή τους με τη δική μας), ίσως σήμερα να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Να θυμίσω την Αμαλία; Το blogme.gr; Περιπτώσεις υπάρχουν άπειρες και το μόνο εύκολο είναι να βρούμε κάτι να ενώσουμε τη φωνή μας – και ως ένα βαθμό το κάνουμε ήδη, μπορούμε λοιπόν να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά!

    Μόνο μια επισήμανση θα σου κάνω. Χώσε τα όσο θες στις φοιτητικές παρατάξεις, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο βρώμικη δουλειά κάνουν. Θα σου πω και την άλλη όψη: δεν είναι μυστικό πως ασχολούμαι με την πολιτική (ευτυχώς ρομαντικά). Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις ανθρώπους με πέντε σωστές ιδέες και να τους πείσεις να ασχοληθούν; Και δε λέμε να ασχοληθούν ως αφισοκολλητές, εννοώ να συνεισφέρουν. Μπορείς να καταλάβεις λοιπόν τι συνέπειες έχει να αφήνουμε την πολιτική στα λαμόγια.

    Ουφ… μακρυγόρησα πάλι, αλλά νά’ναι καλά το αρχικό σου κείμενο που με ζέστανε! 🙂

    • ΟΛΑ σωστά μάη ντήαρ Λυκόφρων.

      Απλά… θα υπενθυμίσω το γεγονός ότι ΚΑΙ η Αργεντινή έζησε παρόμοια φαινόμενα. ΚΑΙ εκεί η διαφθορά ήταν στα ύψη, ΚΑΙ εκεί τα μεγάλα λαμόγια της δικής τους πολιτικής (ο Ντε λα Ρούα και ο Μένεμ) είχαν προσελκύσει κόσμο και κοσμάκη, που δρούσε σαν υπνωτισμένος και τους ψήφιζε ξανά και ξανά (ακόμη και μετά από καταδίκη και φυλάκιση – τον Μένεμ).
      Παρόλ’ αυτά, τελικά η λαίλαπα της μαζικής πλύσης εγκεφάλου και της ύπουλα ενορχηστρωμένης λαϊκής συνενοχής ΕΣΚΑΣΕ και διαλύθηκε εν μία νυκτί (σχεδόν) και αναδύθηκαν εντελώς νέες πολιτικές δυνάμεις (κάτι που αναμένεται να γίνει ΚΑΙ εδώ, κάποτε). Και προέκυψε ο Κίρχνερ (και σήμερα η σύζυγός του, η αδέκαστη κ. Κίρχνερ). Οπότε… nothing special.

  25. Το ψάρι, βρωμάει απ το κεφάλι, ναι, Αιρετικέ.
    Ποιοί είναι το κεφάλι?
    Ανασύρατε απ τη μνήμη σας προεκλογικές περιόδους.
    Όσοι απο σας εργάζεστε σε δημόσιο-ΔΕΚΟ, θα θυμάστε τους ένα κάρο απίθανους τύπους (που εκτος απ τους άλλους απίθανους, τους ήδη πολιτικούς και πολιτευτές), έκαναν παρέλαση στα γραφεία σας, εν είδη…»νέο αίμα, νέος πολιτικός».
    Επώνυμοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες εν γένει και αθλητές (μια και έπεσαν στα αζήτητα, έπρεπε να εξασφαλίσουν τα πρός το ζείν).
    Πόσοι «απλοί» πολίτες, δεν ζήτησαν την ψήφο μας σε δημοτικές εκλογές?
    Ανησυχούντες κι αυτοί όπως οι παραπάνω, που όλως τυχαίως όμως, όλοι αυτοί, θέλανε να μας σώσουν για λογαριασμό μας και μάλιστα μέσα απ τα κόμματα της εξουσίας?
    Πέστε μου, λίγοι είναι οι «αριστεροί» που ανένηψαν?
    Ο πολύς Μπαρόζο, ο τρισκατάρατος, πρόσφατα είδα πως ήταν κι αυτός ηγετική φυσιογνωμία Μαοϊκού μαθητικού κινήματος.
    Για ανατρέξτε στα καθ ημάς και στους εξαργυρώσαντες «αγώνες» με τους πιο πρόσφατους του Πολυτεχνείου…
    Άσε που ο άλλος, στα γεράματα πήρε χαμπάρι τη μάσα που έπεφτε κι αποφάσισε πως πολύ καιρό έμενε στην απέξω κι ήρθε η ώρα (ώρα που βρήκε ρε παιδιά), να διασπάσει κόμμα (κατ εμέ, ο Θεός να το κάνει κόμμα, αλλά τέλος πάντων…) και να στηρίξει την προσπάθεια για την σωτηρία μας (των τραπεζών δλδ και της μούρης του).
    Που θέλω να καταλήξω, ε?
    Στο πολύ απλό ίσως συμπέρασμα, πως μέσα απ τις τάξεις μας προέρχεται αυτό το βρώμικο κεφάλι.
    Και δεν είναι τίποτ άλλο, παρά οι περισσότερο εγωϊστές, εαυτούληδες, πονηρότεροι και θρασύτεροι απ την υπόλοιπη πλέμπα, που είμαστε όλοι εμείς.
    Ποιόν απο μας δεν πλεύρησαν, δεν κάλεσαν σε κάποια συνεστίαση, νέοι και παλιοί σωτήρες?
    Πόσοι απο μας, δεν ελπίζαμε σε κάποιων την εκλογή κρυφοελπίζοντας, πως θα γλύψουμε κι εμείς κάποιο κακκαλάκι?
    (Παρεπιπτόντως omadeon, επιμένω να μιλώ σε πρώτο πρόσωπο, απλά μη θέλοντας να βγάλω την ουρά μου απ έξω, γιατί έτσι μπορεί να μην έκανα, όπως και οι συνδαιτημόνες εδώ ίσως, μα όλοι κάποια μαλακιούλα, την έχουμε κάνει, ναι?
    Για λόγους ευγένειας εν πάσει περιπτώσει και συνειδητοποίησης των όποιων ευθυνών μας).
    Μ άλλα λόγια πιστεύω πως εμείς είμαστε και το κεφάλι και η ουρά.
    Και στην αθωότερη των περιπτώσεων, φταίμε για την αφέλεια και την βλακεία μας.
    Οι μεγαλύτεροι κι οι ασχολούμενοι πιο επισταμένως με τα πολιτικά, ίσως θάχετε ακούσει για τον πατέρα Πέτσο, ο οποίος πέθανε μην μπορώντας ν αντέξει τις πιέσεις του Μητσοτάκη για την αποστασία.
    Δεν ξέρω, δεν ασχολήθηκα είν αλήθεια, για να μάθω τι μέρος του λόγου ήταν ο υιός και για λίγο υπουργός Πέτσος.
    Ο Μητσοτάκης όμως, απολαμβάνει ακόμα και σήμερα, όλες τις τιμές.
    Κι όλο του το σόϊ μάλιστα!
    Ε, εσείς δεν βλέπετε κάτι σάπιο στο σώμα το ψαριού?
    Μόνος του εκλέγεται?
    Κι αφού η απάντηση είναι όχι, γιατί τον εκλέγουν?
    Για το ήθος, την προσφορά την προσωπικότητα και την ανιδιοτέλειά του προφανώς…ναι?

    • Καλά καλά μην βαράτε, παρασύρθηκα κι έβαλα ενεστώτα στην εκλογή Μητσοτάκη.
      Δεν παύουν να ισχύουν όμως…

    • mbiker,
      Εκείνο που βλέπω να περιγράφεις -πρωτίστως- είναι τα κομματόσκυλα (των μεγάλων κομμάτων κυρίως).
      Ε, και πάλι μειοψηφία είναι (αν και μεγάλη σχετικά).
      Και ήρθε ο καιρός να ντραπούν όσοι ήταν κομματόσκυλα.
      Κι όσοι συνεχίζουν θα φάνε ΜΕΓΑΛΗ φόλα….

  26. Σε ευχαριστώ φίλε omadeon για το άρθρο σου, ήταν ένα βάλσαμο στην ψυχή μου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι τραβάμε καθημερινά, για να αποδείξουμε το αυτονόητο με την κίνηση πολιτών της GetGreeceBack.com. Να πείσεις το κόσμο ότι πρέπει να κάνουμε όλοι ένα μικρό βηματάκι για αρχή. Να κλείσεις την Τηλεόραση σου και να κατέβεις μπροστά από το σπίτι σου, εκφράζοντας έτσι με τον πιό απλό τρόπο την διαμαρτυρία σου για την υποδούλωση της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
    Έξι μήνες τώρα παντού στα μπλογκ διαβάζεις, αναλύσεις επι αναλύσεων για το χρέος, για το ΔΝΤ, για την οικονομία και όταν έρχεσαι και λές καλά όλα αυτά τα είπαμε, τα αναλύσαμε, τι κάνουμε τώρα, έρχονται οι φωστήρες της Αριστεράς και σου λένε κάνε μια γύρα το κέντρο της Αθήνας με πορεία, να στροφάρεις τα κτίρια μπας και πέσουν και σε πληροφορώ ότι από το 74 όσες πορείες και να έκανα τα κτίρια είναι ακόμα στην θέση τους.
    Του ότι ο συνδικαλισμός η προμετωπίδα της Αριστεράς απέτυχε παταγωδώς μετά από 100 χρόνια δεν μιλάει κανείς.
    Γιατί δεν μπορείς να πείς μετά από την λαίλαπα των μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση, έφτασε καλοκαιριάτικα να είναι 200 άτομα όλα και όλα την ημέρα που ψηφιζόταν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έξω από την Βουλή και με μια μονοκονδυλιά να σβύνονται εργασιακά δικαιώματα ενός αιώνα και οι εργατοπατέρες συνδικαλιστές να κοιτάνε με το στόμα ανοιχτό.
    Οταν όμως σαν απλός πολίτης έξω από κόμματα πας να πείς παιδιά να κάνουμε κάτι καινούργιο, τα παλιά εργαλεία διεκδίκησης δεν δουλεύουν πια, κάτι πρωτότυπο, κάτι που θα μας ενώσει από την αρχή, έχεις να αντιμετωπίσεις αντιδράσεις σαν αυτήν που περιγράφεις που και αυτή από μόνη της είναι και η πιό ελαφριά θα έλεγα σε σχέση με κάποιες άλλες.

    • Φίλε Αχινέ…
      κατ’ αρχήν έλειπα αρκετές ώρες και ΜΟΛΙΣ ήρθα απαντώ στο σχόλιό σου…
      Μετά… πρώτα-πρώτα οι ειλικρινείς και ανοιχτόκαρδες ευχαριστίες σου, μάλλον πρέπει να απευθυνθούν _κυρίως_ στο φίλο Αιρετικό που έγραψε αυτό το ποστ. Δεν είμαστε μια… τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων όπως η δική σας (του Get Greece Back) αλλά… συμπορευόμαστε με ειλικρίνεια _όπως_ κι εσείς, με τους ίδιους περίπου στόχους. Από την πλευρά μου, σήμερα το πρωί πρόσθεσα στο νέο blog-roll και το Get Greece Back. Για κάποιο λόγο (που δεν κατανοώ) το είχα αμελήσει (πιθανώς ήμουν έτοιμος να το προσθέσω πριν καιρό και κάποια δουλειά με είχε διακόψει και το ξέχασα), όπως και τον αγαπητό Φώτη Μπόμπολα – με τον οποίο έχουμε πολύ φιλικές ανταλλαγές μηνυμάτων με πολλούς τρόπους εδώ και πολύν καιρό…
      Ειδικά ο Φώτης πρέπει να προσέχει πολύ μήπως παρεξηγηθούν τα λόγια του, διότι πολύς κόσμος καραδοκεί να θάψει τους πιο ειλικρινείς ανθρώπους. Εγώ ΔΕΝ μασάω από τις κακοήθειες, αλλά άλλοι δυστυχώς πείθονται….

      Γνώμη μου είναι ότι το get greece back είναι μια τίμια και προοδευτική ομάδα και πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο, αλλά -φυσικά- δεν είναι και η μοναδική. Χμ…. Κανένα ΜΕΡΟΣ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ΟΛΟΝ (μιλώντας πιο φιλοσοφικά). Και το ΚΚΕ την πάτησε να νομίζει πως είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί το λαό, αλλά αυτό του στοίχισε να ΜΗΝ το θεωρεί εκπρόσωπό του ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού (άνω του 90%). Ο καθένας μας εκπροσωπεί πρωτίστως τον εαυτό του, τους φίλους του και τις ιδέες του. Κατά δεύτερο λόγο εκπροσωπεί ΜΑΖΙ με άλλους την ομάδα που έχει ιδρύσει, ή το κόμμα ή το σύλλογο κ.ο.κ.

      Είθε να ιδρυθούν ΠΟΛΛΑ Get Greece Back και είθε να δρούν όλα ΜΑΖΙ.

  27. «Είθε να ιδρυθούν ΠΟΛΛΑ Get Greece Back και είθε να δρούν όλα ΜΑΖΙ.»
    Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου γιατί τα κόμματα της σημερινής Βουλής είναι είδη προς εξαφάνιση, σαν τους δεινόσαυρους. Για να εξαφανιστούν όμως δια παντός αυτά τα λαμόγια πρέπει να υπάρξει μια νέα πρόταση , ενος νέου πολιτικού φορέα που θα δώσει όραμα και προοπτική στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που αυτό από μόνο του ή και μαζί με άλλες προτάσεις θα κάνει τους διάφορους -ισμούς που μας έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο να πάνε στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας για πάντα.

    • Αχινέ, έτσι πρέπει να γίνει. Η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών ομάδων με ένα κοινό πρόγραμμα βασικών αρχών και γενικών (κοινωνικών) μέτρων είναι σχεδόν αυτονόητη. Διότι π.χ. μπορεί κάποιος άλλος να ΜΗ γουστάρει το δικό μου ή το δικό σου ΠΟΛΥ συγκεκριμένο όραμα για τον τρόπο που θέλουμε να χτίσουμε τις κοινότητές μας, αλλά να συμφωνεί με τις βασικές μας αρχές και τα γενικά μέτρα που προτείνουμε. Κάτι αμυδρά παρόμοιο προσπάθησε να κάνει και ο ΣυΡιΖα (με τη συνένωση διαφορετικών συνιστωσών και τάσεων) αλλά προσέκρουσε σε άλλα προβλήματα, που -εν μέρει- οφείλονται στο… δογματικό παρελθόν όσων τον αποτελούν.

      Το μέλλον νομίζω ότι ανήκει στην άμεση δημοκρατία και στον πλουραλισμό απόψεων. Δηλαδή μπορώ π.χ. να φανταστώ ΚΑΙ το Δημήτρη Καζάκη ΚΑΙ το Βασίλη Βιλιάρδο σαν μέλη του ίδιου φορέα, με τη μόνη διαφορά μεταξύ τους να είναι κάτι δευτερεύον, π.χ. τον τρόπο που ο καθένας θα ήθελε να είναι η εσωτερική δομή των δικών του οικονομικών κοινοτήτων. Δυστυχώς βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη σημερινή νταβαντζιλίδικη, «αντιπροσωπευτική δημοκρατία«, η οποία δεν ξέρει τίποτε άλλο από την υπακοή σε ιεραρχίες και σε αρχηγούς, και τη μονολιθικότητα.

      Πιθανολογώ ότι ο ερχομός του peak oil θα αλλάξει πολλά μυαλά, και μερικά ίσως προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτω από τις συνθήκες που θα φέρει το peak oil, κάθε ομάδα ή κοινότητα ανθρώπων θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο που θα οργανωθεί. Δεν θα υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος αλλά πολλοί – νομίζω…

  28. ο συνδυασμός πολιτικών/μεγαλοπαραγόντων/συνδικαληστών/τράγων/επίορκων δημοσίων “λειτουργών” (από καραβανάδες και μπάτσους μέχρι δικαστές, πολεοδόμους και εφοριακούς).

    Είσαι ήδη στα 500.000 άτομα αν υπολογίσουμε και όσους από αυτούς έχουν βγει στη σύνταξη, κι αυτό θεωρώντας ότι φταίει μόνο ο καραβανάς και όχι ο μιλιταριστής χωριάτης, μόνο ο παπάς και όχι το 1.000.000 που τον στηρίζει στη λαοσύναξη, μόνο ο εφοριακός και όχι μικρομαγαζάτορας που του ακουμπάει 100 ευρώ το μήνα και κλέβει 5.000 ΦΠΑ και 10.000 εισφορές.

    Επίσης αν θες την Ελλάδα προ Σημίτη, θες 300 ευρώ το μήνα, γιατί τόσο ήταν ένας γαμάτος μισθός.

      • @mbiker
        χαχαχα 🙂
        Βαριέμαι… να του απαντήσω.
        Πάντως… σε γενικές γραμμές, θα του επεσήμανα τα… εξής:

        Υ.Γ. αλλά είναι μάταιο το να…

        • Πολύ καλές εικόνες.
          Δεν διάβασα όλα τα σχόλια, αλλά το μάτι μου έπεσε εδώ.

          Σημαντικό το ποστ – όπως και τα σχόλια.

          • Ευχαριστούμε.
            Αυτό το ποστ είναι κι αυτό του Ζώη Σταθερού (που συνήθως έχει ΠΟΛΥ ελάχιστο χρόνο και γι’ αυτό δεν απαντά…)

            Οι εικόνες είναι από ένα site που… θα το βρεις εύκολα αν δεις τη διεύθυνση / URL κάθε μίας.

            Δεν νομίζω πάντως -δυστυχώς- ότι οι απλοί σχολιαστές (μη-μέλη του blog) μπορούν να βάλουν εικόνες μέσα σε σχόλια (για να… προλάβω την τυχόν… επόμενη ερώτηση -χεχε)

          • Ε, τα μπέρδεψες λίγο… Ρίξε ένα βλέφαρο πάνω-πάνω, λίγο κάτω από τον τίτλο του άρθρου για να δεις τίνος ήταν. 😉

          • ουάου… χίλια συγνώμη Αιρετικέ, ΔΕΝ κοίταξα καν, μπέρδεψα το ποστ με το άλλο για τους «αναμορφωτές»….
            🙂
            Αυτό το ποστ είναι -φυσικά- του Αιρετικού (όπως αναγράφεται ευκρινώς -αλλά με μικρά γράμματα- κάτω από τον τίτλο)…

    • Αφήνω στους αναγνώστες ως διασκεδαστική άσκηση για το σπίτι τον εντοπισμό στο συγκεκριμένο σχόλιο (αυτό του j95) της χρήσης των προπαγανδιστικών μεθοδολογιών που περιέγραψα στο άρθρο και στα σχόλιά μου.

      Υ.Γ. 1: Για την Ιστορία πάντως, επειδή το σωστό είναι να λέμε αλήθειες και όχι ψέματα, 300 ευρώ (δηλαδή 102.225 δραχμές, λόγω της κλειδωμένης ισοτιμίας 1 ευρώ = 340,75 δραχμές) ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν ήταν γαμάτος μισθός ούτε το 1996, ούτε το 1995, ούτε το 1994, ούτε το 1993, ούτε το 1992. Καλός μισθός ήταν το 1992 οι 180.000 δραχμές (528,25 ευρώ με στρογγυλοποίηση), με τις οποίες μπορούσε κανείς να νοικιάσει ένα μετριότατο και παλιό διαμέρισμα με ενοίκιο 70.000-80.000 δραχμές το μήνα (τα αξιοπρεπή προς καλά δυάρια ξεκινούσαν από 85.000 δραχμές το μήνα) και γαμάτος μισθός ήταν οι 250.000 δραχμές το μήνα (733,68 ευρώ το μήνα). Αυτά, γιατί το ψέμα έχει πάντοτε κοντά ποδάρια.

      Υ.Γ. 2: Βάτραχε, κατάλαβέ το: καλή η μαλακία, αλλά με το σεξ γνωρίζεις και κόσμο.

  29. παρακαλω! δωστε το μπουρδελο πισω στα παιδια του GetBourdeloBack! εχουν μεινει χωρις μεροκαματο τα παιδια και πως θα αγορασουν το τελευταιο γκατζετακι της μοδας…? και τελος παντων σεβαστειτε την καριερα των λαμπρων ετουτων νεων! και τις φιλοδοξιες τους…

  30. Ο συντάκτης της ανάρτησης, δεν θα φανταζόταν το σουξέ που θα είχε (απο άποψη σχολίων τουλάχιστον).
    Εγώ, απ την μεριά μου, αδυνατώ να καταλάβω ορισμένα σχόλια, ειρωνικά ή όχι, όπως το τελευταίο (του αιώνιου φοιτητή) φερ ειπείν.
    Πρώτος λέω, δεν τους λυπάμαι όσους τραβάνε το διάολό τους και θα τραβάνε απο δώ και πέρα (μαζί κι εγώ, το τονίζω κι εγώ θίγομαι και πάρα πολύ μάλιστα), διότι πληρώνουν και γενικά πληρώνουμε επιλογές μας, αδιαφορίες μας σταρχιδισμούς και άλλα πολλά.
    Απ αυτό το σημείο όμως, ως το να θεωρούμε κάτι σαν νομοτέλεια, μονόδρομο, θεία δίκη, φυσικό επακόλουθο, ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο την επερχόμενη εξαθλίωση και το ξεπούλημα της χώρας, πάει πολύ.
    Ο ένας, νοσταλγεί τον Σημίτη…εδώ έχουμε κάποιον απ τους πρωτοπόρους του εκσυγχρονισμού.
    Ο άλλος, παραβλέπει (ή για να το πω καλύτερα, βλέπει ένα δέντρο απ όλο το Σέιχ Σού), πως για την διαμόρφωση αυτών των παιδιών τα μόνα που δεν φταίνε, έιναι τα ίδια.
    Φρόντισαν οι άξιοι πατεράδες τους (κι ανήκω σ αυτή τη γενιά) να τους κάνουν «λαμπρούς νέους», δίνοτας το καλύτερο παράδειγμα νεοπλουτισμού, ραγαδιασμού, ρεμούλας και μικροτσουτσουνισμού (ποτέ μου δεν χώνεψα κατόχους ακριβών, θηριωδών ή μη 4Χ4 απο μη κυνηγούς, κατόχους σκαφών ή τροχόσπιτων που γυαλίζουν κι είναι πιο καθαρά κι απ το σαλόνι τους-συγχωρέστε με).
    Πρώτος λοιπόν λέω πληρώνουμε τις επιλογές μας, μα, άλλο αυτό κι άλλο η αντίληψη πως έτσι πρέπει να γίνει.
    Διότι, εδώ πια, περνάμε στη σφαίρα της ψυχολογίας και θα πρέπει να πάνε μερικοί να κοιταχτούν, γιατί η ημιμάθεια, είναι άλλοθι με όρια.
    Και τάχουν ξεπεράσει.
    Ψυχάκηδες…

    • δεν φταιω εγω για την αδυναμια κατανοησης σου!

      p.s.1
      βεβαια το «αμαρτιαι γονεων παιδευσουσι τεκνα» ειναι πασιγνωστο αλλα ουδεις εμφρων θα τιμωρουσε τον πατερα για τις μαλακιες που κανει ο ενηλικας γιος του!

      p.s.2
      καποια πραγματα, απο ενα σημειο και μετα ειναι νομοτελειακα: τρυπησε ο μαλακας την βαρκα? θα πνιγεις μαζι του!

      τσαο!
      😆

  31. «Το μέλλον νομίζω ότι ανήκει στην άμεση δημοκρατία και στον πλουραλισμό απόψεων. Δηλαδή μπορώ π.χ. να φανταστώ ΚΑΙ το Δημήτρη Καζάκη ΚΑΙ το Βασίλη Βιλιάρδο σαν μέλη του ίδιου φορέα»
    Μωρέ και εγώ θα τους ήθελα να ηγούνται αυτής της προσπάθειας ποιός θα έλεγε όχι !!
    Αλλά δυστυχώς το peak oil θα μας αλλάξει τον αδόξαστο αν δεν μαζέψουμε τα μυαλά μας , από δω και εμπρός να σκεπτόμαστε με βάση αυτό.
    Βρήκα ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ το έχω ήδη ανεβάσει το «How Cuba survived Peak Oil»
    http://axinosp.blogspot.com/2010/08/power-of-community-how-cuba-survived.html
    Επίσης βρήκα δυστυχώς μόνο με αγγλικούς υπότιτλους το «BBC Future of food» θα το ανεβάσω και αυτό σύντομα !!
    Θα ήθελα να σας κάνω μια πρόταση στην οποία θα συμμετείχα με χίλια .
    Ένα ελληνικό φόρουμ μπλογκ , πέστε το όπως θέλετε για το peak oil αποκλειστικά όπου θα κατατίθενται μέσα προτάσεις, ειδήσεις σε σχέση με αυτό και το ξεπέρασμα του με μια άλλου τύπου κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε .
    Καλές οι αναλύσεις του Καζάκη για το χρέος και την οικονομία αλλά, το δια ταύτα βρε αδελφέ εμείς σαν Έλληνες πολίτες τι θέλουμε από δώ και εμπρός, τι προτείνουμε, το τσουνάμι έρχεται, η θα πάμε άκλαυτοι, ακολουθώντας μια Αριστερά που έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια με τις πολυδιασπάσεις της, ή θα πούμε αρκετά στόχος μας είναι μια νέα κοινωνία με αυτά και αυτά τα δεδομένα που θα βάλουμε επι τάπητος γρήγορα και απλά.

    • Αχινέ συμφωνώ με την πρότασή σου για ελληνικό φόρουμ / μπλογκ που να ασχολείται με το peak oil (αλλά να δούμε ΠΩΣ θα γίνει σε ΤΙ χρόνο…)
      και επίσης διαπιστώνω κι εγώ ότι ακόμη και ο Καζάκης, παρά τις σωστές οικονομικές αναλύσεις του, με το peak oil δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί καθόλου, σαν να συλλογίζεται _χωρίς_ αυτό (το δεδομένο).

      Με τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις του peak oil πολύ ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ασχοληθεί (και κανένας στην Ελλάδα)… αν εξαιρέσουμε το κίνημα του permaculture,
      http://delicious.com/omadeon/permaculture

      Ευτυχώς για μένα, ένας φίλος μου (που με ξέρει πάρα πολλά χρόνια και σχολιάζει σπάνια εδώ – αν και διαβάζει συχνά το μπλογκ) με ψευδώνυμο «Πήγασος»… έχει ασχοληθεί περίπου μία δεκαετία με το Peak oil κι είχε βρει ΗΔΗ σχεδόν τα πάντα από το 2006 (όταν έμαθα πρώτη φορά γι’ αυτό). Θα επανέλθω στο θέμα γιατί είναι σημαντικό.

  32. BBC Future of food
    http://axinosp.blogspot.com/2010/08/bbc-future-of-food.html
    Τελικά δεν κρατιόμουνα και το ανέβασα έστω και με Αγγλικούς υπότιτλους.
    Αγαπητέ OMADEON παλαιότερα στο Youpayourgrisis είχε ανέβει ένα άρθρο για μια κοινωνία με εναλακτική οικονομία, χρήμα, εμπόριο, στην περίπτωση που η Ελλάδα θα έκανε στάση πληρωμων και θα αποκλειόταν από το δυτικό τραπεζικό σύστημα, που δεν μπορώ να ξαναβρώ το άρθρο αυτό με τίποτα, πάσα βοήθεια δεχτή.

    • Αχινέ πολύ καλά έκανες κι ανέβασες το βίντεο όπως είναι, κι άλλωστε δεν εμποδιζει να ξαναβγεί με ελλην. υπότιτλους…

      Για το άρθρο που λες δεν θυμάμαι κάτι αλλά θα ψάξω. Πάντως μελέτες για τέτοια θέματα έχει κάνει και ο Lietaer,
      http://delicious.com/omadeon/lietaer
      με βάση εναλλακτικά νομίσματα, αποκέντρωση σε κοινότητες κλπ. (κι όλα αυτά βέβαια ανεξάρτητα από το peak oil – που θα τα εξαναγκάσει να γίνουν πιο γρήγορα ίσως).

      Επίσης η αριστερά δεν είναι ΟΛΗ άσχετη με το θέμα. Π.χ. ο Noam Chomsky σε διάλεξή του πριν κάνα χρόνο αναφέρθηκε στο peak oil εξηγώντας μερικές τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις του.

      Ο Ανδριανόπουλος, ο Μίχας, κ.ά. παρόμοιοι… δέρνουν νεκρά άλογα, όταν τα ρίχνουν όλα στο κράτος. Στην τελευταία του διάλεξη ο Μίχας, στην Αμερική, αράδιασε ένα σωρό αληθινά στοιχεία για την Ελληνική διαφθορά αλλά τα ανάμειξε με ψεύτικα. Δεν νομίζω καθόλου να ισχύει, κάτι που είπε, ότι οι δαπάνες του κράτους μας κατά 80% πάνε στους… δημοσίους υπαλλήλους (ειναι περίπου 12 δις το χρόνο, οσο και οι πληρωμές τόκων σε δανειστές, αν θυμάμαι καλά). Την ομιλία του Μίχα την κατέβασα όλη με video-grabber κι είναι τεράστια (δεν αξίζει να τη δει όλη κανείς πλην 1-2 στιγμιοτύπων που ίσως ανεβάσω, αν κι έχει χαμηλή προτεραιότητα σαν θέμα, η… ξεφτίλα του):
      http://www.cato.org/event.php?eventid=7084

  33. Το χρήμα είναι ενέργεια. Χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει ανάπτυξη. Οι τράπεζες ήταν τα παράσιτα της ανάπτυξης. Βρισκόμαστε σε ένα peak όχι μόνο του πετρελαίου αλλά και πάμπολλων άλλων πρωτογενών υλικών όπως μέταλλα και σπάνιες γαίες, φώσφορος και νερό, οι μελλοντικές κοινωνίες λίγο θα θυμίζουν την τωρινή. Πάμπολλα τα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, για το μέλλον ένα καλό site για τα πιθανά σενάρια ειναι το: http://www.futurescenarios.org/ του συνδημιουργού του Permaculture David Holmgren. Ελπίδα για την Ελλάδα (μα και για όλην την ανθρωπότητα) δεν βλέπω αν τα νούμερα που έχουμε είναι όντως αληθινά, για μικρές ομάδες ίσως σε αυτάρκη, αυτοδιαχειριζόμενα αγροκτήματα, χωριά και εκεί πολύ δύσκολα (τα σενάρια για την metaindustial, metaoil εποχή θυμίζουν Mad Max).
    Μετά από ατελείωτες ώρες ενασχόλησής με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες
    όλων των εναλλακτικών για μια μεταβιομηχανική επιβίωση μπορώ να πω μόνο αυτό: δύσκολα τα πράγματα με άπειρες παραμέτρους που μπορούν να δημιουργήσουν ατελείωτες επιπλοκές αλλά και πάμπολλες δυνατότητες και ίσως ένα καλύτερο μέλλον για την λίγη ανθρωπότητα που θα απομείνει.

    • Pigasos καλώς ήλθες…

      Θα ήθελα κατ’ αρχήν να κάνω μια διευκρίνιση πάνω στο πρώτο που είπες… προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Το χρήμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ενέργεια. Είναι απλοϊκό και λανθασμένο να τα εξισώνουμε (και θυμίζει κάτι φτηνούς… χεσωτεριστές Αμερικάνους που γράφουν… Οδηγούς για να αποκτήσει κανείς χρήματα μέσω «Καλής Ενέργειας», κλπ.).

      Βέβαια, το χρήμα _υποτίθεται_ πως έχει αντίκρυσμα (π.χ. σε χρυσό, αν και αυτό εγκαταλείφθηκε μετά τη συνθήκη Bretton-Woods) και για ορισμένα είδη «εναλλακτικού χρήματος» αυτό το αντίκρυσμα δεν είναι τίποτε άλλο από Χρόνος Εργασίας. Για την καταναλωτική κοινωνία σήμερα, το χρήμα έχει πρακτικό αντίκρυσμα τα αγαθά που μπορούμε να αποκτήσουμε, αν το ξοδέψουμε, κ.ο.κ.

      Τώρα βέβαια… μεγάλο μέρος των αγαθών που καταναλώνουμε είτε ΕΙΝΑΙ, είτε ισοδυναμούν ΚΑΙ με ενέργεια. Αλλωστε και ο ανθρώπινος μόχθος είναι ένα είδος ενέργειας. Οπότε, σε μια ιστορική περίοδο που στερεύουν πρώτες ύλες (ιδίως το πετρέλαιο που είναι η πρωταρχική μορφή ενέργειας για κάθε πρακτικό σκοπό παραγωγής ή μετακίνησης, κλπ)… το αντίκρυσμα του χρήματος δεν είναι πια ίδιο, ή μάλλον το χρήμα δεν αντιστοιχεί ή δεν μπορεί να αγοράσει, την ίδια ποσότητα (αγαθών) που αγόραζε πριν. Και όλα τα αγαθά που έχουν σαν πρώτη ύλη, ή βάση, ή και μέσο το πετρέλαιο, θα παρουσιάσουν μεγάλες αυξήσεις τιμών, λόγω του Peak oil, έτσι ώστε να επέλθει πληθωρισμός, κ.ο.κ.

      Αυτά τα είπα γιατι μερικοί μπορεί να μην καταλάβουν την εξίσωση «χρήμα = ενέργεια», ή να την καταλάβουν λάθος. Εξάλλου είναι -έτσι κι αλλιώς- μια _εν μέρει_ λανθασμένη εξίσωση, που οδηγεί σε λάθος τρόπους σκέψης, (νομίζω…)

      Για τον παρασιτισμό του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου πάνω στην πραγματική οικονομία, τώρα, πολλά έχουν γραφτεί. Ο Michael Hudson έχει γράψει μερικές από τις καλύτερες αναλύσεις. Πιστεύει μάλιστα ότι ένα «κλειδί» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι να αρχίσει να φορολογείται (πολύ περισσότερο) η ακίνητη περιουσία και οι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιούνται από την παραγωγή (αντί των εισοδημάτων). Αν αυτό συνδυαστεί και με προοδευτική φορολογία στους πολύ πλούσιους, τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, ΑΝ προηγουμένως απαγκιστρωθεί από τη μέγγενη του βαμπιρικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Πάντως αυτό δυστυχώς δεν περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του peak oil (προς το παρόν).
      Παραθέτω το άρθρο του Michael Hudson (ίσως γίνει και ποστ):

      http://michael-hudson.com/2010/07/latvia%e2%80%99s-third-option/

      Latvia’s Third Option
      July 8, 2010
      Neither Devaluation nor Austerity, but Tax Restructuring

      As Europe’s banking crisis deepens, Greece’s and Spain’s fiscal crisis spreads throughout Europe and the US economy stalls, most discussions of how to stabilize national finances assume that only two options are available: “internal devaluation” – shrinking the economy by cutting public spending; or outright devaluation of the currency (for countries that have not yet joined the euro, such as Eastern Europe).

      The Baltics and other countries have rejected currency depreciation on the ground that it would delay EU membership. But as most debts are denominated in euros – and owed mainly to foreign banks or their local branches – devaluation would cause a sharp jump in debt service, causing even more defaults and negative equity in real estate. Devaluation also would raise the price of energy and other essential imports, aggravating the economic squeeze.

      Sovereign governments of course can re-denominate all debts in domestic currency by abolishing the “foreign currency” clause, much as President Roosevelt abolished the “gold clause” in U.S. bank contracts in 1933. This would pass the bad-loan problem on to the Swedish, Austrian and other foreign banks that have made the loans now going bad. But most government leaders find currency devaluation so unthinkable that, at first glance, there seems to be only one alternative: an austerity program of fiscal cutbacks.

      The EU, IMF and major banks are telling governments to run budget surpluses by cutting back pension and social security programs, health care, education and other social spending. Central banks are to reinforce austerity by reducing credit. Wages and prices are assumed to fall proportionally, enabling shrinking economies to “earn their way out of debt” by squeezing out a trade surplus to earn the euros to carry the enormous mortgage debts that fueled the post-2002 property bubble, and the new central bank debt taken on to support the exchange rate.

      The Baltic States have adopted the most extreme monetary and fiscal austerity program. Government spending cutbacks and deflationary monetary policies have shrunk the GDP by more than 20% over the past two years in Lithuania and Latvia. Wage levels in Latvia’s public sector have fallen by 30%, and the central bank has expressed hope that the wage squeeze will continue and lower private-sector wages as well.

      The problem is that austerity prompts strikes and slowdowns, which shrinks the domestic market and investment. Unemployment spreads and wages fall. This leads tax receipts to plunge, because Latvia’s tax system falls almost entirely on employment. Half of the employers’ wage bill goes to pay the exorbitant set of flat taxes amounting to over 51%, while a VAT tax absorbs another 7% of disposable personal income. Yet the central bank trumpets the wage decline as a success – and would like even further shrinkage!

      Property prices have plunged too, by as much as 70%. Mortgage arrears have soared to over 25 percent, and defaults are rising. Downtown Riga and the Baltic beach suburb of Jurmala are filled with vacancies and “for sale” signs. Falling prices lock mortgage-burdened owners into their properties. Meanwhile, the virtual absence of a property tax (a merely nominal rate in practice of about 0.1%) has enabled speculators to leave prime properties unrented.

      About 90% of Latvian mortgage debts are in euros, and most are owed to Swedish banks or their local branches. A few years ago, bank regulators urged banks to shift away from collateral-based lending (where the property backed the loan) to “income-based” lending. Banks were encouraged to insist that as many family members as possible co-sign the loans – children and parents, even uncles and aunts. This enables banks to attach the salaries of all co-signing parties.

      The next step is to foreclose on the property. Bank regulators are concerned only with maintaining bank solvency (mainly for a foreign-owned banking system) not with the overall economy. Their model is Estonia which combined stable finances with 15% economic shrinkage in 2009, and was rewarded by last month’s promise of entry into Euroland.

      The result is that instead of running the banking system for the economy, Latvia and other post-Soviet economies are managing their economies to maintain bank solvency – as if the indebted population is really expected to spend the rest of their lives paying off the deep negative equity left in the wake of bad loans.

      […]

      Until the property bubble burst two years ago, euro-mortgage lending provided the foreign exchange to cover Latvia’s trade deficit. The central bank is now borrowing from the EU an IMF, on the condition that the loan will be used only to back the currency as a cushion. This seems self-defeating, because monetary deflation will cause financial distress, aggravating the bad-debt crisis and spurring financial outflows.

      Can governments that promote such policies be re-elected to office? In Latvia and other East European economies, political parties are developing a Third Option as an alternative to devaluation, economic shrinkage and declining living standards.

      This Third Option is to reform the tax system. It starts with the fact that Latvia’s bloated 50%+ tax package on employment means that take-home wages are less than half of what employers pay. Latvia has the worst remunerated northern European labor, yet it is proportionally the highest-cost to employers. And to make matters worse, real estate taxes are only a fraction of 1%. This has been a major factor fueling the real estate bubble. Untaxed land value is paid to banks, which in turn lend their mortgage receipts out to bid up property prices all the more – while obliging the government to tax labor and sales, raising the cost of labor and the price of goods and services. A similar high flat tax on labor and little property tax has plagued the entire post-Soviet block ever since 1991.

      The good news is that this malformed tax system leaves substantial room to shift employment taxes onto the “free lunch” revenue comprised of the land’s rental value, monopoly rents and financial wealth. At present, this revenue is left “free” of taxation – only to be pledged to banks.

      Latvia’s economy can be made more competitive simply by freeing it from the twin burden of heavily taxed wages and housing prices inflated by easy euro-credit. It has a wide margin to reduce the cost of labor to employers by 50 percent, without reducing take-home wages. A tax shift off labor onto the land’s rental value would lower the cost of employment without squeezing living standards – and without endangering government finances.

      Lowering taxes on wages would reduce the cost of employment without squeezing take-home pay and living standards. Raising taxes on property, meanwhile, would leave less value to be capitalized into bank loans, thus guarding against future indebtedness.

      This was the policy that underlay Hong Kong’s economic rise – the example that Latvian leaders hope to emulate as a banking service entrepot and international technology center (as Latvia was in pre-1991 Soviet times). Hong Kong promoted its economic takeoff by relying mainly on collecting the land’s rental value, enabling it to minimize employment taxes (presently only 15%).

      Shifting the burden of tax from labour onto land would therefore hold down the price of housing and commercial space, because rental value that is taxed will no longer will be recycled into new mortgages.

      The tax shift also can bring down property prices, because rental value that is taxed no longer will be available for banks to capitalize into mortgage loans. Housing in debt-leveraged economies such as the United States and Britain typically absorbs 40 percent of family budgets. Reducing this proportion to 20 percent – the typical rate in Germany’s much less indebted economy, where lending has been more responsible – could enable wage receipts to be spent on goods and services rather than as mortgage debt service. It thus would provide further scope for wage moderation without lowering living standards. This means that Latvians and other Eastern European countries do not need to sacrifice the economy on a cross of euro-debts and suffer from currency devaluation or austerity programs.

      Shifting the tax off employees onto the land would cut the cost of living for Latvians, by holding down the price of housing and commercial space. The economic rent – income without any corresponding cost of production – would be paid to the government as the tax base rather than being “free” to be pledged to banks to be capitalized into mortgage loans. Property prices are determined by how much banks will lend, so taxing the land’s rental value (but not legitimate returns on building and capital improvements) would reduce the capitalization rate, holding down property prices.

      In sum, the problem with monetary deflation (“internal devaluation”) is that it leaves the existing dysfunctional tax structures in place. The main issue in Eastern Europe and beyond over the coming years will be whether economies can free themselves from the twin burden of heavily taxed wages and inflated housing prices, while avoiding an overdose of needless austerity. The tax structure needs to be changed – along the lines that most countries in the West expected to see a century ago.

      The aim should be to make the economy more competitive by minimizing the cost of living and doing business. The Third Option serves to bring property and monopoly prices in line with necessary costs of production. Taxing away “empty” pricing in excess of cost-value – economic rent – was part of the “original” liberalism of Adam Smith and John Stuart Mill, and indeed of classical economists from the French Physiocrats down through Progressive Era reformers.

      The national parliamentary elections scheduled for this October will be fought largely over the Latvia Renewed economic development program, sponsored by Harmony Center the coalition of left-wing parties. At the latter’s annual meeting on May 29-30, party leaders moved to start preparations to translate the above alternative into law and drawing up a land-value map of Latvia.

  34. OMADEON ο Pigasos νομίζω θέλει να πει πως χρήμα=Joule(μονάδα μέτρησης της ενέργειας).Και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό και το είχα πει και παλιότερα σε κάτι φίλους μου.Αν υπάρχει ένα παγκόσμιο νόμισμα,αυτό είναι το Joule, και νομίζω είναι πολύ απλό να καταλάβουμε γιατί.

    Αν μπορεί τώρα κάποιος να μου εξηγήσει μερικά πράγματα για το Peak Oil θα του ήμουν ευγνώμων, γιατί πρώτη φορά ακούω τον όρο.

    • @oblivion
      Καλημέρα,

      To Joule δεν είναι χρήμα, ακόμη λιγότερο παγκόσμιο χρήμα. ΑΥΤΗ είναι η απατηλή εντύπωση που λέω πως δεν ισχύει. Κάθε Joule ενέργειας που σπαταλιέται (ή αγοράζεται) από έναν χαμηλόμισθο εργάτη στην Ινδία, έχει υποπολλαπλάσια αξία (σε χρήμα) από το κάθε Joule που σπαταλά ένας καλοζωϊσμένος (μέχρι τώρα) Ελληνας ή Αμερικάνος. Αλλά και η βενζίνη στη Βενεζουέλα έχει υποπολλαπλάσιο κόστος από τη βενζίνη στην Ελλάδα, κ.ο.κ.

      Η ταύτιση χρήματος με Joule θα ήταν εφικτή βέβαια, αν είχαμε ένα τέλειο ή δίκαιο σύστημα χρήματος! 🙂

      Tώρα… ρώτησες «τι είναι peak oil»

      Το πρώτο ποστ για το peak oil (ή «peakoil») σε αυτό το blog ήταν στις 30-7-2007 (και δεν είχε βρεί σχεδόν τίποτε για το θέμα στα Ελληνικά, καθώς το έγραφα): https://omadeon.wordpress.com/2007/07/30/peakoil/

      Μερικοί ορισμοί που αλίευσα στα αγγλικά:

      * Peak oil is the point in time when the maximum rate of global petroleum extraction is reached, after which the rate of production enters terminal decline. …
      http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

      * The peak of the Earth’s oil production
      http://en.wiktionary.org/wiki/peak_oil

      * refers to the maximum rate of the production of oil in any area under consideration, recognising that it is a finite natural resource, subject to depletion.
      http://www.epaw.co.uk/carbon/glossary.html

      * The term used to describe the point when worldwide production of conventional crude oil peaks in volume, which is expected to result in an increase in oil prices from a decline in the availability of cheap and easily accessible oil sources.
      http://www.med.govt.nz/templates/MultipageDocumentPage____32084.aspx

      * Explanation: “Peak oil” is the term used to describe the situation when the amount of oil that can be extracted from the earth in a given year begins to decline because geological limitations are reached. …
      http://www.solarisfuture.com.au/en_AU/faq-glossary/glossary.html

      _______________________

      Κι ένα εισαγωγικό βίντεο για το peak oil, σχεδόν χωρίς λόγια:
      (περισσότερα στη σελίδα εδώ https://omadeon.wordpress.com/videos/peakoil/ ):

  35. Καλημέρα OMADEON.

    Πάλι με παρεξήγησες!Δεν διαφωνούμε ρε συ με την εκμετάλλευση της εργασίας του Ινδού ή του Κινέζου σε σχέση με τους CEO ξέρω γω.Αλλά στην ουσία αυτό που (θα έπρεπε να) πληρώνεις είναι η εργασία/μόχθος—> η ενέργεια που σπατάλησε to-get-the-job-done.Είτε πρόκειται για πνευματική είτε για χειρωνακτική.Η ουσία είναι ότι πληρώνεις κάποιον επειδή προσέφερε έργο(ενέργεια) άσχετα με το πόσο εσύ το αξιολογείς.Αν για εσένα αξίζει 0 ευρώ ο κόπος του άλλου τότε προφανώς έχουμε δουλοκτησία!Δεν έθιξα το πόσο δίκαια γίνεται η κατανομή δολαρίου/ευρώ/… ανά joule.

    Για το peak oil τώρα.Ευχαριστώ για τα links, αν και μόνο και μόνο από την λέξη είχα καταλάβει πάνω κάτω ότι έχει να κάνει με το μέγιστο της καμπύλης παραγωγής , αλλά με ενδιέφεραν περισσότερο οι κοινωνικόπολιτικές συνέπειες του.Θα τα δω τα links πάντως.Σόρρυ για την λάθος διατύπωση.Θα googlaro να μην σε κουράζω άλλο:P.

    • Oblivion
      Βασικά συμφωνούμε, στο ότι _ιδανικά_ το χρήμα δεν έπρεπε να εκφράζει τίποτε άλλο από ανθρώπινο μόχθο και/ή ενέργεια. Οπως είπες κι εσύ…

      …αυτό που (θα έπρεπε να) πληρώνεις είναι η εργασία/μόχθος—> η ενέργεια που σπατάλησε to-get-the-job-done.Είτε πρόκειται για πνευματική είτε για χειρωνακτική.

      Τα εναλλακτικά συστήματα χρήματος (για τα οποία έμαθα ότι ετοιμάζει ένα συναρπαστικό νέο ποστ ο φίλος μας Ζώης Σταθερός) υλοποιούν ακριβώς αυτό. Π.χ. τα λεγόμενα «time dollars» στην Αμερική που αντιστοιχούν σε ώρες εργασίας και δημιουργούνται ή ανταλλάσσονται με πολύ διαφανείς διαδικασίες….

  36. Η γνώμη μου είναι, πως τσιμπήσαμε στη νεοφιλελεύθερη ερμηνεία του τι είναι χρήμα (δεν εννοώ εδώ, γενικότερα στον πλανήτη λέω), αντικαταστήσαμε στη συνείδηση και στην καθημερινότητά μας ένα καθαρό μέσο συναλλαγής και το αναγάγαμε σε αξία.
    Έτσι φτάσαμε στο παράδοξο, λογιστικές εγγραφές, υποθετικά μελλοντικά κέρδη, τοκογλυφικές πρακτικές να θεωρούνται αξία, να έχει απαξιωθεί πλήρως η επένδυση σε παραγωγικές – αναπτυξιακές κινήσεις και η τραπεζική – χρηματιστηριακή λειτουργία να θεωρείται το κορυφαίο κερδοφόρο και κινηματικό μέσο προς επίτευξη ανάπτυξης.
    Μ άλλα λόγια, η διαρκής αύξηση χρηματιστηριακά των τιμών, να θεωρείται κερδοφορία κι ας είναι στην πραγματικότητα αέρας κοπανιστός, αυτός που καλούμεθα τώρα να πληρώσουμε.
    Όλοι σας θάχετε δεί σκηνές σε διάφορες ταινίες (καθόλου αθώες ως προς τον σκοπό για τον οποίο στήνονται κατά τη γνώμη μου), όπου κάτι περίεργοι κουστουμάτοι τριαντάρηδες, κραυγάζουν «ας βγάλουμε χρήμα τώρα» και ο θεατής παρακολουθεί αγοραπωλησίες μετοχών, όπου σε κάθε τυχαία επιχείρηση, αν πουλήσεις τις υποδομές και τους εργαζόμενους μαζί – μην πω και τις οικογένειές τους, την αξία στην οποία την έχουνε φτάσει, δεν την πιάνει.
    Παρ όλα αυτά, πλασαρίστηκε έξυπνα αυτή η καραμπινάτη φούσκα που προσωπικά πιστεύω τυχαία ξεκίνησε προ πολλών πολλών χρόνων και στην πορεία είδανε πως μπορούν (μέσω πρόθυμων πολιτικών βέβαια), να την αναγάγουν σε τρόπο δήθεν ανάπτυξης, ζωής και ιδεολογίας.
    Ε, όλα έχουν όρια.
    Και σαν κορόϊδα, παγκοσμίως οι πολίτες πρέπει να καλύψουν κάτι τρισεκατομύρια που εμφανίζονται λογιστικά και πρέπει ντε και καλά, να γίνουν κέρδη…

    • Ετσι ακριβώς, mbiker…

      Στο μεταξύ, η «δημιουργία κέρδους» του χρηματο-πιστωτικού τομέα δεν περιέχει ΚΑΜΜΙΑ οικονομική ανάπτυξη ή δραστηριότητα. Ισοδυναμεί με τοκογλυφία, παρασιτική προς οποιαδήποτε πραγματική παραγωγή αγαθών, που δεν συμφέρει ΟΥΤΕ στους (γνήσιους) καπιταλιστές / βιομηχάνους (αν και συμφέρει στους τραπεζίτες και στο δικό τους… βαμπιρικό συνάφι).

      Επομένως, λογικό είναι ένα είδος «μετώπου κοινής πάλης», ανάμεσα σε μικρομεσαίους και μικρούς καπιταλιστές (που βλέπουν τις δικές τους εταιρείες να κλείνουν από την ύφεση και τις πολυεθνικές) και απλούς εργαζόμενους, καθώς και συνεταιρισμούς. Με άλλα λόγια το ΣΥΝΟΛΟ της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ παραγωγικής οικονομίας, πρέπει να συσπειρωθεί κατά των τραπεζιτών και των λακέδων τους (αν κι αυτό είναι υπερ-απλούστευση).

      Για τη μεγάλη διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε βάρος της πραγματικής (παραγωγικής) οικονομίας, έχουν γραφτεί πολλά. Π.χ.

      From Marx to Goldman Sachs: The Fictions of Fictitious Capital
      (Michael Hudson, July 30, 2010)

Σχολιάστε